Η σημασία των προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια στο Ίντερνετ

Τα πάντα για υπολογιστές και πληροφορική.
Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 05 Απρ 2018, 00:27

Σήμερα μού συνέβη δεύτερη φορά. Μου έστειλε κάποιος email που έπρεπε να πάει σε άλλον. Την πρώτη φορά ήταν για παρουσίαση βιβλίου. Κάποιος που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με μένα ήταν να κάνει την παρουσίαση ενός βιβλίου, η συγγραφέας υπέθεσε ότι το email του ήταν το πιο απλό που μπορούσε να σκεφτεί* και μου έστειλε μήνυμα για να επιβεβαιώσω την παρουσία μου στην εκδήλωση. Της απάντησα ευγενικά ότι έκανε λάθος και κάπου εκεί τελείωσε το πράγμα. Μικρό το κακό, θα πει κανείς.

Σήμερα όμως συνέβη κάτι χειρότερο. Μου έστειλαν απόδειξη αποστολής παραγγελίας με αντικαταβολή, από κάποια εταιρεία που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να κατονομάσω. Στην αρχή παραξενεύτηκα, μετά κοίταξα τα στοιχεία της απόδειξης. Όπως καταλαβαίνετε, μού έστειλαν αναλυτικά όχι μόνο τι παρήγγειλε ο συνονοματεπώνυμος, αλλά και την διεύθυνση κατοικίας του, το σταθερό του τηλέφωνο, το κινητό του τηλέφωνο, τον ταχυδρομικό του κωδικό και τον αριθμό tracking της παραγγελίας του, με link και τα πάντα.

Υποπτεύομαι ότι ο άνθρωπος συμπλήρωσε κάποια φόρμα με παύλες και το πραγματικό του email έχει παύλα ανάμεσα στο αρχικό του ονόματός του και του επωνύμου του ή είναι κάποια παραλλαγή του δικού μου email που κάποιος υπάλληλος δεν συμπλήρωσε σωστά. Το αποτέλεσμα ήταν να μου εκθέσουν όλα του τα στοιχεία.

Φυσικά τούς έστειλα μήνυμα, εξηγώντας τους ότι δική μου ευθύνη ήταν να ενημερώσω αυτούς και δική τους ευθύνη είναι να ενημερώσουν τον πελάτη τους, καθώς μέχρι και μήνυση μπορεί να τους κάνει γι' αυτό.

Προσέχετε πού στέλνετε email και τι στέλνετε. Τι link πατάτε και ιδιαίτερα τι δεδομένα δικά σας ή τρίτων αποστέλλετε σε άλλους.

* είναι το αρχικό του ονόματός μου, ακολουθούμενο από το πλήρες επώνυμό μου, χωρίς παύλες και ειδικά σύμβολα και πρόλαβα να το καπαρώσω γιατί είχα κάνει λογαριασμό στο gmail με πρόσκληση, όταν ήταν ακόμη σε beta.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Η σημασία των προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια στο Ίντερνετ

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 05 Απρ 2018, 00:32

Στην πραξη εχουν καταργηθει με τα σοσιαλ μιδια.
Οταν ο καθενας βαζει οικειοθελως στο ΦΒ φατσα, ονομα, φωτο απο την ζωη του, τις παρεες του κλπ, για τι προσωπικα δεδομενα μιλαμε? :hmmm
Μονοι μας τα μοιραζουμε φατσα φορα αριστερα και δεξια.

Για να μην πιασουμε τις κρατικες υπηρεσιες που ξερουν μεχρι και τι χρωμα ποντικι εχεις.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 05 Απρ 2018, 00:35

Να το πάμε στην Τεχνολογία;
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 05 Απρ 2018, 00:37

Είναι διαφορετικό να το κάνεις ο ίδιος, Λαχ, με το να το κάνει ένας τρίτος για σένα, επί σκοπού ή κατά λάθος.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 05 Απρ 2018, 00:42

Εννοείται, απλώς έχει εθιστει ο κόσμος τόσο πολύ στο αυτορουφιανεμα που ένας τρίτος δεν έχει και πόλλα να σκαλίσει.

Πχ αν εψαχνες αυτους τους τύπους στο φβ θα μαθαινες πολλά περισσότερα απο μια παραγγελία που έκαναν

Δεν αποκλειω να γίνει υποχρεωτική η επωνυμία στο νετ σε κάποια χρονία και να γραφείς πάντου logαροντας σε ενα προφίλ τύπου ΦΒ που θα είναι η ταυτότητα σου για όλο το νετ
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 05 Απρ 2018, 00:45

Ελληγεννής έγραψε:Σήμερα μού συνέβη δεύτερη φορά. Μου έστειλε κάποιος email που έπρεπε να πάει σε άλλον. Την πρώτη φορά ήταν για παρουσίαση βιβλίου. Κάποιος που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με μένα ήταν να κάνει την παρουσίαση ενός βιβλίου, η συγγραφέας υπέθεσε ότι το email του ήταν το πιο απλό που μπορούσε να σκεφτεί* και μου έστειλε μήνυμα για να επιβεβαιώσω την παρουσία μου στην εκδήλωση. Της απάντησα ευγενικά ότι έκανε λάθος και κάπου εκεί τελείωσε το πράγμα. Μικρό το κακό, θα πει κανείς.

Σήμερα όμως συνέβη κάτι χειρότερο. Μου έστειλαν απόδειξη αποστολής παραγγελίας με αντικαταβολή, από κάποια εταιρεία που για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να κατονομάσω. Στην αρχή παραξενεύτηκα, μετά κοίταξα τα στοιχεία της απόδειξης. Όπως καταλαβαίνετε, μού έστειλαν αναλυτικά όχι μόνο τι παρήγγειλε ο συνονοματεπώνυμος, αλλά και την διεύθυνση κατοικίας του, το σταθερό του τηλέφωνο, το κινητό του τηλέφωνο, τον ταχυδρομικό του κωδικό και τον αριθμό tracking της παραγγελίας του, με link και τα πάντα.

Υποπτεύομαι ότι ο άνθρωπος συμπλήρωσε κάποια φόρμα με παύλες και το πραγματικό του email έχει παύλα ανάμεσα στο αρχικό του ονόματός του και του επωνύμου του ή είναι κάποια παραλλαγή του δικού μου email που κάποιος υπάλληλος δεν συμπλήρωσε σωστά. Το αποτέλεσμα ήταν να μου εκθέσουν όλα του τα στοιχεία.

Φυσικά τούς έστειλα μήνυμα, εξηγώντας τους ότι δική μου ευθύνη ήταν να ενημερώσω αυτούς και δική τους ευθύνη είναι να ενημερώσουν τον πελάτη τους, καθώς μέχρι και μήνυση μπορεί να τους κάνει γι' αυτό.

Προσέχετε πού στέλνετε email και τι στέλνετε. Τι link πατάτε και ιδιαίτερα τι δεδομένα δικά σας ή τρίτων αποστέλλετε σε άλλους.

* είναι το αρχικό του ονόματός μου, ακολουθούμενο από το πλήρες επώνυμό μου, χωρίς παύλες και ειδικά σύμβολα και πρόλαβα να το καπαρώσω γιατί είχα κάνει λογαριασμό στο gmail με πρόσκληση, όταν ήταν ακόμη σε beta.

Μου έχουν στείλει ή διανέμει στο γραμματοκιβώτιό μου, πόσες φορές, γράμματα άλλων.

Είχα κάνει παραγγελία από το Amazon και οι μαλάκες του Hermes έδωσαν το βιβλίο που είχα παραγγείλει σε έναν γείτονα απέναντι. Μου είχαν αφήσει την μπλέ καρτούλα μέσα στο γραμματοκιβώτιό μου να παραλάβω το δέμα μου από το γείτονα. Πήγα χτύπησα την πόρτα του γείτονα, ένα @ Πολωνός μου λέει δεν είμαι εγώ και ποιος είναι του λέω και με πήγε στου διπλανού γείτονα. Χτύπησα και εκεί την πόρτα και μου λέει μια κοπέλα που άνοιξε την πόρτα, της έδειξα την κάρτα και μου λέει δεν έχω καμία παραγγελία. Τελικά το κωλόπαιδο ο Πολωνός μου βούτησε την παραγγελία, πήρα τηλέφωνο την Άμαζον και μου είπε να κάνω ακύρωση της παραγγελίας και αυτοί μου επέστρεψαν τα λεφτά πίσω. Την επόμενη μέρα έρχονται τα παλικάρια του Hermes να μου αφήσουν μια παραγγελία ενός γείτονα που έμενε απέναντι. Και τους άρχισα στα παράπονα. Οι τύποι, κάτι Ανατολίτες, δεν τους ξαναείδα, εντελώς ηλίθιοι, για να βγάλουν το Stückzahl της ημέρας.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 05 Απρ 2018, 00:53

Εγώ είχα βρει χειρότερο μπελά παλιά.
Είχα τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσω ως μειλ την ονομασία ενός ξένου συγκροτήματος (επειδή μου άρεζε πολύ τότε και μένα το συγκεκριμένο συγκρότημα) και από τότε άρχισα να λαμβάνω μέιλς και από άλλους φανς του συγκροτήματος νομίζοντας ότι εγώ είμαι αυτό το συγκρότημα.

Μιλάμε φοβερό πρήξιμο.
0 .

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 05 Απρ 2018, 00:56

Εμένα μου το έχει κάνει αυτό η BT σε αγαστή συνεργασία με την Royal Mail, αν και ομολογουμένως έφταιγαν μόνο οι δεύτεροι (μεγάλα ζώα).
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 05 Απρ 2018, 01:02

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε φίλτρα για σπαμ κλπ. Ένα φίλτρο βέβαια δεν φτάνει, γιατί μπορεί να αποκλείσεις αρκετά άτομα με το να χρησιμοποιείς φίλτρα στο εμαιλ. Προσωπικά δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια ασφάλεια, αλλά αν στην περίπτωση χρησιμοποιείς το ονοματεπώνυμό σου σαν εμαιλ, καλό είναι να το αλλάξεις και να βάλεις κάτι διαφορετικό. Μέχρι στιγμής, δεν έχω λάβει τίποτα το περίεργο, επομένως κάτι παίζει με το εμαιλ σου.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 05 Απρ 2018, 01:20

Εμένα το ένα email μου είναι παρόμοιο με κάποιας ceo εταιρίας απο τη Γουατεμάλα. Μου έχουν στείλει κατά καιρούς ένα σωρό βιογραφικά στα ισπανικα. :LoL:
Μια -μάλλον φιλη της- μου έστειλε σε pdf τις 50 αποχρώσεις του γκρι στα ισπανικά.
Υποθέτω ότι για να γίνεται συστηματικά και συνέχεια το ίδιο λάθος, μάλλον αυτή κάπου έχει γράψει λάθος το email της.

Προφανώς και δεν ευθυνεσαι σε τέτοιες περιπτώσεις, απλά πρέπει να τα διαγραψεις.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Επιστροφή σε “Πληροφορική”