Γράφεις και στο forums.gr;
Καμιά φορά, έχω να μπω πάνω από δύο μήνες... έχω γράψει για ιστορικά θέματα σε πολλά μπλογκ (με διαφορετικό όνομα) πριν μερικά χρόνια έμπαινα και βοθρομπλογκ (έτσι δεν το λέτε).
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Οι βασανιστές εφάρμοσαν στους συντρόφους τους ότι είχαν διαβάσει, ότι είχαν ακούσει και ότι μπορούσαν να φανταστούν και ηδονιζόντουσαν να βλέπουν να σπαρταρούν βασανιζόμενοι οι μέχρι πριν από λίγο συμμαχητές τους,
οι οποίοι ακόμα φορούσαν αντάρτικες στολές, μερικά από τα βασανιστήρια που έκαναν ήταν :
Ξυλοδαρμός με παλούκια.
Καυτό νερό σε παγούρια και μετά τα έβαζαν κάτω από τις αμασχάλες και τα γεννητικά όργανα (ανδρών και γυναικών).
Ηλεκτροσόκ με μπαταρίες στα γεννητικά όργανα.
Μαστίγωμα στο στήθος των κοριτσιών και στα γεννητικά όργανα.
Με αλυσίδες είχαν δεμένες γυμνές νέες κοπέλες μπροστά σε άλλους κρατούμενους.
Το Ηρακλή τον κρέμασαν γυμνό (Νοέμβρη 1949) σ ένα δένδρο και πέθανε από το κρύο.
Ο Σκόρδης κινδύνεψε να του κόψουν τα πόδια (
έμεινε σε όλη του την ζωή ανάπηρος).
Μαρτύριο ορθοστασίας.
Μαρτύριο παγωμένης σταγόνας στο κεφάλι. Κλπ κλπ
Και ποιοί νομίζεις ότι ήταν οι βασανιστές;
«Παλικαράδες των μετόπισθεν» πχ ο Κ Μασούσης (Βύρων) δικηγόρος στο επάγγελμα είπε:
«Εμείς σκοτώσαμε το 1945 τον Άρη και τον Νικηταρά, με πολύ μικρότερα στοιχεία σε βάρος τους. Τώρα γιατί καθυστερούμε; Να τους περάσουμε ανταρτοδικείο και να τους σκοτώσουμε».Ας παραθέσουμε κάποιες μαρτυρίες από τα βασανιστήρια που γίνηκαν στα αντάρτικά λημέρια εντός Ελλάδος αλλά και σε Βουλγαρικό έδαφος:
……. Ο Μορς ενεκρίθη «δεόντως» από τον Φίλιππα … μετά τις «ομολογίες» του Μορς ο Φίλιππας ανακοίνωσε πως ο Μορς τα ομολόγησε όλα, πως ο Κρίτων είναι ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο αρχηγός στο δίκτυο των πρακτόρων…….. μόλις άκουσε ο Λάμπρος, πηγαίνει στο καλύβι που είχαν τον Μορς και τον είδαν ξυλοδαρμένο και ματωμένο στο πρόσωπο κι αλλού. Ο Μορς έκλαιγε. Ο Φίλιππας όμως για να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των προσπαθειών του λέει στον Μορς, μπροστά στον Λάμπρο
«Πες το να το ακούσουν και οι σύντροφοι!» «…Ο Κρίτων!...» απάντησε ο Μορς με την ψυχή στο στόμα, καθώς έγλειφε το αίμα από τα ματωμένα χείλη του. Αργότερα ο Μορς έκλαιγε με λυγμούς για την «ομολογία» του αυτή…….. (ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΔΣΕ σελ 150).
…….. Νοέμβρη 24 του μήνα 1949….. πήγα σ ένα ύψωμα που δέσποζε στην περιοχή που μέναμε τις μέρες αυτές (ένα μικρό τμήμα του ΔΣΕ)……..για συνηθισμένη παρατήρηση για πιθανή κίνηση του εχθρού… Ο Λάμπρος με πληροφορεί ότι πρέπει να πάω στην έδρα……πειθάρχησα…. κάποια στιγμή ορμούν επάνω μου και μου δένουν τα χέρια (ΣΣ
ήταν πολιτικός επίτροπος του Αρχηγείου Έβρου)………..
……… (ΣΣ Βασανιστήρια
από τον Βουλευτή του ΚΚΕ Φίλιππα Παπαδόπουλο) Μπαίνοντας μέσα, με πλησιάζει σαν ταύρος έτοιμος να χιμήξει επάνω μου:
«Τι γίνεται ρε πστη; Θα μας πεις τις ζημιές που έκανες στο κίνημα;».
«Λέγε Γιατί ξέρεις … Θα ξεκαθαρίσουμε λογαριασμούς εδώ!»…. δίνει εντολή σ έναν της φρουράς να πάει να του φέρει
120 βέργες 60 χλωρές και 60 ξερές…….. μου κατεβάζουν το παντελόνι και το σώβρακο, με ξαπλώνουν ανάσκελα κι άρχισε να χτυπά με τις ξερές βέργες στα καλάμια των ποδιών και με τις χλωρές στα γεννητικά όργανα. Οι βέργες σπάγανε η μια ύστερα από την άλλη…….. Κλοτσούσε, έβριζε χυδαία…… κάποτε έμειναν μερικές ακόμα βέργες . Ο θηριοδαμαστής όμως είχε κουραστεί…….. φυσούσε ξεφυσούσε …… Από την μέση και κάτω είχα μαυρίσει από το ξύλο , τα γεννητικά μου όργανα είχαν πρηστεί και τρέχανε αίματα ……..(ΣΣ έδωσε εντολές μετά την κόπωσή του) «Κόψτε κι άλλες βέργες ! Κάθε μισή ώρα θα κάνετε το ίδιο που έκανα κι εγώ» ..απειλώντας έφυγε…… (Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ του Γ . Λ. Γκαγκούλια )
Τέλος πάντων υπάρχουν φρικτές περιγραφές βασανιστηρίων από πλήθος μαρτύρων, οι περισσότεροι υπέκυψαν λίγοι αρνήθηκαν μέχρι τέλους τις κατηγορίες.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».