Freisinniger έγραψε:Όχι απαραίτητα να αλλαχθεί το μοντέλο, έχει προταθεί να τα φορολογήσουν, όσο για το σοσιαλιστικό μοντέλο και πάλι περισσότερα επιδόματα θα μοιράζονται. Όπως είπα θα γεμίσει ο τομέας των υπηρεσιών με περισσότερο εργατικό δυναμικό, παρά σε εργοστάσια να κάνουν βαριές δουλειές και μην ξεχνάμε στα εργοστάσια εφόσον οι θέσεις εργασίας μειωθούν, οι θέσεις θα αντικατασταθούν με χειριστές μηχανημάτων, μηχανικούς που θα επιδιορθώνουν τα μηχανήματα κλπ. Με λίγο λόγια μια ευχάριστη εικόνα.
Πως να τα φορολογησουν? Δεν ειναι νομικα ή φυσικα προσωπα.
Ο τομεας των υπηρεσιων ειναι ηδη κορεσμενος οπως και οι δυτικες οικονομιες γενικα, οπως αυτο αντανακλαται στην αυξηση της ανεργιας και της μερικης απασχολησης.
Τα ρομποτ θα δωσουν την χαριστικη βολη. Στην αρχη θα δωσουν ανταγωνιστικο πλεονεκτημα στις βιομηχανιες, κλαδους ή χωρες που τα χρησιμοποιουν, αλλα οταν γινουν ο κανονας στην παγκοσμια οικονομια, τοτε θα ανεβει κατακορυφα η ανεργια και τα κερδη και οι ρυθμοι αναπτυξης θα πεσουν.
Σε μια σοσιαλιστικη οικονομια, η παραγωγη ειναι ανεξαρτητη απο το κερδος, και τα ρομποτ μονο ωφελος προσφερουν γιατι αυξανεται η μαζα των παραγομενων αγαθων, αρα και τα αγαθα που μπορει να εχει ο μεσος πολιτης.
Freisinniger έγραψε:O Richard Precht συγκρίνει το σημερινό μοντέλο εργασίας, 200 χρονών παλιό, που το θεωρεί απάνθρωπο να τυρρανιέται ο άνθρωπος και να χάνει την μέρα του άσκοπα για να κερδίσει χρήματα και να επιβιώσει, με το μοντέλο στην αρχαία Ελλάδα που οι πολίτες δεν δούλευαν καθόλου και αντί αυτοί να κάνουν την χειρονακτική εργασία είχαν τους σκλάβους. Αυτό βοήθησε στην ραγδαία άνοδο της φιλοσοφίας, επιστήμων κλπ, έτσι λέει θα ξαναγυρίσουμε πάλι σε αυτό το μοντέλο, αντί να υπάρχουν σύγχρονοι σκλάβοι, θα υπάρχουν ρομπότ που να υπηρετούν τον άνθρωπο.
Για τα ρομποτ κατα καποιο τροπο ειχε μιλησει ο Αριστοτελης
Γράφει στα «Πολιτικά» του (c1253 b 34): «ώσπερ τα
δαιδάλου φασίν ή τους του ηφαίστου τρίποδας,
ους φασιν ο ποιητής αυτομάτους θείον δύεσθαι
αγώνα, ούτως αι κερκίδες εκέρκιζον αυταί και τα
πλήκτρα εκιθάριζεν, ουδέν αν έδει ούτε τοις αρχιτέ-
κτοσιν υπηρετών ούτε τοις δεσπόταις δούλων».
δηλαδή, αν κάθε όργανο μπορούσε, κατά διαταγή,
να εργαστεί μόνο του, αν η σαΐτα του αργαλειού
μπορούσε να υφάνει μόνη της, αν το δοξάρι μπο-
ρούσε να κινήσει μόνο επάνω στη λύρα, οι επιχειρη-
ματίες δεν θα είχαν ανάγκη από εργάτες, ούτε οι
αφέντες από δούλους.
http://thepersistenceofafreephoton.blog ... _7798.htmlΣυνεδεσε την αυτοματοποιηση με την καταργηση της εξαρτημενης εργασιας. 2500 χρονια μπροστα.