Όνειρα

Ψυχική και σωματική υγεία, ομορφιά, ερωτική ζωή.
Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Όνειρα

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 08 Ιουν 2015, 21:16

Αλήθεια ποια είναι είναι τα όνειρά σας, είναι συνήθως καλά ή κακά;
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Re: Όνειρα

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 08 Ιουν 2015, 21:21

Τι είναι τα όνειρα

Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο αυτού που το βιώνει. Η εξαίρεση σ' αυτό είναι γνωστή ως συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου. Το ονειρικό περιβάλλον είναι πολύ πιο ρεαλιστικό κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου - συχνά αντίστοιχου ρεαλισμού με τον φυσικό κόσμο κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης - και οι αισθήσεις του ατόμου οξυμένες.

Σήμερα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία για τους λόγους που τα όνειρα παράγονται και το πως επιλέγονται οι εικόνες που προβάλλονται σε αυτά. Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό. Με βάση τη θεωρία αυτή, μέσω της ανάλυσης ονείρων, μια ψυχοθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί την ερμηνεία ονείρων, μπορούσε να οδηγήσει στην θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων. Αντίθετα, την δεκαετία του 1970, οι καθηγητές του Χάρβαρντ Άλαν Χόμπσον και Ρόμπερτ ΜακΚάρλεϊ πρότειναν την λεγόμενη "υπόθεση ενεργοποίησης - σύνθεσης", μια βιολογική εξήγηση του μηχανισμού ονείρων σύμφωνα με την οποία τα όνειρα ήταν αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων στον εγκέφαλο κατά το στάδιο του ύπνου REM, οι οποίες οδηγούσαν σε διέγερση διάφορα μέρη του εγκεφάλου παράγοντας τυχαίες εικόνες τις οποίες η συνείδηση συνδέει με τρόπο ώστε να δημιουργεί μια ιστορία που να έχει κάποια όσο το δυνατόν πιο λογική αλληλουχία. Δεκάδες άλλες υποθέσεις και θεωρίες έχουν προταθεί, οι οποίες βρίσκονται συνήθως μεταξύ των δύο προηγούμενων.

Η έρευνα πάνω στη διαδικασία του ύπνου στηρίζεται στην πολυυπνογραφία, μία μέθοδο καταγραφής συγκεκριμένων ηλεκτροφυσιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αυτό τον τρόπο έγινε γνωστό πως ο ύπνος διακρίνεται σε δύο στάδια, ανάλογα με το αν υπάρχουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movement, REM), ή όχι (NREM). Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο στο REM στάδιο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη μυϊκή χαλάρωση.

Το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, καθώς όταν κάποιος μείνει χωρίς να κοιμηθεί για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CE% ... F%81%CE%BF
0 .

Άβαταρ μέλους
tensor
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό tensor » 09 Ιουν 2015, 13:40

Metranion έγραψε:Το να βλέπει κανείς όνειρα φαίνεται πως είναι φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού, καθώς όταν κάποιος μείνει χωρίς να κοιμηθεί για διάστημα μερικών ημερών αρχίζει και ονειρεύεται ενώ είναι ξύπνιος.

Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει γενικά. Ξέρω κάποιον που ισχυρίζεται ότι δε βλέπει όνειρα. Ή τουλάχιστον δεν τα θυμάται.
0 .

Άβαταρ μέλους
tensor
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό tensor » 09 Ιουν 2015, 14:08

Metranion έγραψε:Αλήθεια ποια είναι είναι τα όνειρά σας, είναι συνήθως καλά ή κακά;

Δεν ξέρω πώς εννοεί ο καθένας το κακό ή το καλό όνειρο. Τα δικά μου πάντως είναι μερικές φορές πολύ τρελά. Ορισμένα είναι τόσο έντονα που τα θυμάμαι για μέρες. Πριν μήνες είδα τον ίδιο τον .... Χίτλερ :D ως ταχυδρόμο να μου φέρνει κάτι κούτες γεμάτες με ... βιντεοκασέτες από την εποχή του Β'ΠΠ. :s_crazy Το θυμάμαι ακόμα. Για τόσο τρελά πράγματα λέμε.

Μόνο μια ή δυο φορές είχα την ευκαιρία να δω όνειρο ενώ είχα συναίσθηση ότι ονειρεύομαι (lucid dream), και είχα εν μέρει λογικό έλεγχο στη υπόθεση. Δεν κράτησε πολύ και με άφησε με μια περίεργη αίσθηση όταν ξύπνησα.

Όνειρο-φαβορί για μένα είναι να δω ότι παίζω στο ημίφως ένα όργανο με θεσπέσιο ήχο, όπως το εξαιρετικής κατασκευής όργανο Hagerbeer/Schnitger στην Sint Laurenskerk, Alkmaar.
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 09 Ιουν 2015, 14:59

Εγώ γενικά όταν ξυπνάω, δεν θυμάμαι τί όνειρα έβλεπα, εκτός αν ήταν κάτι πολύ συνταρακτικό.

Κάποιες φορές πάντως έχει τύχει να δω και προφητικά όνειρα και μάλιστα για γεγονότα εντελώς άσχετα με μένα.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 09 Ιουν 2015, 15:03

ναι αλλά βγαίνουν αληθινά ή απλώς κάποιες εικόνες από το μέλλον;
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 09 Ιουν 2015, 15:12

Metranion έγραψε:ναι αλλά βγαίνουν αληθινά ή απλώς κάποιες εικόνες από το μέλλον;

Το πιο χαρακτηριστικό ήταν όταν είδα το ακριβές σκορ ενός αγώνα και ποιος θα σκοράρει. Για την ακρίβεια, είδα στον ύπνο μου μια εκπομπή όπου γινόταν σχολιασμός του αγώνα και έλεγαν το σκορ και ποιος είχε σκοράρει. Η μαλακία είναι ότι δεν το πίστευα ούτε εγώ και δεν το έπαιξα στοίχημα. :LoL: :LoL:
Η πλάκα είναι ότι όταν το είδα, αυτός που είδα ότι θα σκοράρει ήταν τραυματίας και τελευταία στιγμή τον έκριναν ικανό να αγωνιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Βλέπαμε το ματσάκι με ένα φίλο, που του είχα πει ότι είχα δει αυτό στο όνειρό μου, και σε κάποια φάση κερδίζουν πέναλτι (η ομάδα του παίκτη που λέω). Ετοιμάζεται να το βαρέσει άλλος και μου λέει ο φίλος μου "να το, άλλος θα είναι ο σκόρερ", αλλά αυτός το έστειλε στα περιστέρια. Μετά το τέλος του ματς, είχε μείνει και με κοίταζε περίεργα. :D
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 09 Ιουν 2015, 15:13

:LoL: :LoL: :LoL: :LoL:
0 .

Άβαταρ μέλους
paralo
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό paralo » 10 Ιουν 2015, 12:07

Τα ονειρα σχετιζονται με τη φάση REM του ύπνου.
Κατα τη φαση αυτή ο εγκεφαλος δεν βρίσκεται σε βαθυ ύπνο, αλλά το αντίθετο, ειναι ενα βραχυ χρονικό διάστημα λιγο πριν "ανεβει" συνειδηση.

Χωριζοντας τον υπνο σε 2 τετραωρα, οι φασεις REM βρισκονται κατα περισσότερες στο δευτερο τετραωρο.

Εικόνα

To γράφημα δεν ειναι τελειως τέλειο αλλά δινει μια οκ εικόνα.

Θυμόμαστε τα όνειρά μας οταν:
α) Ξυπνάμε απευθειας μετά τη φαση REM
b) Εχουμε πολλές φασεις ΡΕΜ κατα τη διαρκεια του υπνου μας (πχ οι ανθρωποι που εχουν καταθλιψη ή anxiety disorder εχουν περισσότερα να πουν για τα όνειρά τους, εχουν δει περισσότερα και ξυπνάνε πιο συχνά)

~~~~~~~~~

Τα όνειρά δεν εχω ιδεα αν "βγαινουν" και τι αντιπροσωπευουν. Νμζ δεν υπάρχει εξηγηση επισημα.
Παντως, κάτι "προφητείες" ή τίποτα "θεόσταλτα μηνυματα" δεν νομιζω οτι ειναι το κεντρικό theme και ο λόγος για τον οποιο ονειρευομαστε...
Γενικότερα, στην ύπνο υπάρχει μια ανατροπή των νευροδιαβιβαστών σε συγκριση με το πότε ειμαστε ξύπνιοι και κανείς θα μπορουσε να πει οτι στον υπνο τα επιπεδα γίνονται φυσιολογικά (βασει του excess που υπάρχει την ημέρα. Αλλά αυτό το λεω εκφραζοντας ΟΧΙ μια επισημη αποψη, παρα μια εικασία).

~~~~~~~~~~
Το καλύτερο όνειρο ειναι το επαναλαμβανόμενο. Εχεις την δυνατότητα να παρατηρησεις κιολας καλύτερα το σκηνικό που φτιάχνει το μυαλό σου. :p
0 .
#ccc

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Ιουν 2015, 15:51

Τα ονειρα μου ειναι συνηθως τρελα αλλα αδιαφορα.Σπανια βλεπω εφιαλτες ή ωραια ονειρα.
0 .

Επιστροφή σε “Υγεία - Ερωτική ζωή”