Αστεροματα

Ελληνική και ξένη μουσική.
Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Αστεροματα

Δημοσίευσηαπό pluton » 17 Μάιος 2025, 23:09

Πρώτη φορά αριστερά... Αριστερή ξεφτίλα.

Το 1982, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές φιάσκο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Παρά τις αρχικές προετοιμασίες και την επίσημη ανακοίνωση της συμμετοχής με το τραγούδι «Σαρανταπέντε Κοπελιές», σε ερμηνεία του Θέμη Αδαμαντίδη, η χώρα τελικά αποσύρθηκε από τον θεσμό.

Το τραγούδι, που αντλούσε έμπνευση από τη δημοτική παράδοση και πιο συγκεκριμένα από το «Γεφύρι της Άρτας» — με τον στίχο «Σαρανταπέντε κοπελιές κι εξήντα γοργονίτσες» — και μουσικά παρέπεμπε στο «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη» του Γιάννη Μαρκόπουλου, είχε επιλεγεί από επιτροπή ανάμεσα σε 110 υποψήφιες συμμετοχές.

Ωστόσο, λίγο πριν από την εμφάνιση στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού, αποκαλύφθηκε ότι παραβίαζε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Η ΕΡΤ όο διαγωνισμό του 1982, αλλά και να πληρώσει πρόστιμο στην EBU.
[/size][/b]

Από ελληνικής πλευράς, το περιστατικό επιχειρήθηκε να καλυφθεί επικοινωνιακά, με την ΕΡΤ να δηλώνει πως η αποχή σχετιζόταν με το «χαμηλό επίπεδο του διαγωνισμού», επικαλούμενη την παράλληλη απόφαση της Γαλλίας να απέχει.

Την τελική εντολή για απόσυρση έδωσε η τότε Υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό.

Η EBU αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Η Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με το τραγούδι “Σαράνταπέντε Κοπελιές” που ερμήνευε ο Θέμης Αδαμαντίδης, αλλά η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε να αποσύρει το τραγούδι μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό, καθώς δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτό»

Η Eurovision του 1982 μεταδόθηκε τελικά στην Ελλάδα με μία εβδομάδα καθυστέρηση, σε μαγνητοσκόπηση, αφήνοντας πικρή γεύση για την απουσία της χώρας. Η ΕΡΤ επέστρεψε στον θεσμό το 1983, ωστόσο το περιστατικό του 1982 παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και «θαμμένα» επεισόδια της ελληνικής παρουσίας στον διαγωνισμό.

Το τραγούδι τελικά κυκλοφόρησε στον προσωπικό δίσκου του Θέμη Αδαμαντίδη «Πονάμε όσοι αγαπάμε» του 1982.

https://www.newsbeast.gr/lifestyle/arth ... adamantidi
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Re: Αστεροματα

Δημοσίευσηαπό pluton » 18 Μάιος 2025, 11:26

Με ερμηνεία και παρουσίαση, που μάγεψε στη σκηνή του 69ου διαγωνισμού της Eurovision, η Κλαυδία κατέκτησε την 6η θέση. Είναι η καλύτερη κατάταξη που πετυχαίνει η Ελλάδα από το 2013.

Η Αστερομάτα – ένα τραγούδι για τον ξεριζωμό – και η συγκλονιστική φωνή της 22χρονης Κλαυδίας άγγιξαν πρωτίστως το κοινό, που ψήφισε με televoting, αλλά και τις επιτροπές.

https://www.naftemporiki.gr/culture/mus ... n-klaydia/

Ένα τραγούδι που θυμίζει και τον ρόλο του ΚΚΕ και της ΕΣΣΔ στην μικρασιατική τραγωδία.

klavdia-eurovision2025.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Μάιος 2025, 12:44

Γεια σου ρε Πλούτων μερακλή, που σε νοιάζει πολύ η παρουσία της Ελλαδάρας στο λοατκι διαγωνισμό - θεσμό. :giggle02:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 18 Μάιος 2025, 12:57

Εν τω μεταξύ άκουγα που έλεγαν ότι τώρα την έχουμε σίγουρη την πρωτιά (όπως παλιά έλεγε κάθε χρόνο η Δάφνη η Μπόκοτα και τελικά βγήκαμε πρώτοι τη χρονιά που έφυγε :laugh1: ) και τελικά βγήκε ίδια θέση με τον Αγάθωνα. :dunno:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
DrSocrates
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό DrSocrates » 18 Μάιος 2025, 18:03

Η «Αστερομάτα» και το βάθος του απλού
Δημοσθένης Γκαβέας, Αρθρογράφος
https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-a ... d5e04a31bb
0 .

Άβαταρ μέλους
DrSocrates
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό DrSocrates » 18 Μάιος 2025, 18:07

Eurovision 2025: Η συγκλονιστική ιστορία της εκπροσώπου του Ισραήλ που επέζησε από τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova
https://ellada24.gr/lifestyle/2025-05-1 ... oy-epezise
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 18 Μάιος 2025, 23:25

Ξύδι παιδιά...

Στείλαμε μια αξιοπρεπή Πόντια που δήλωνε Ελληνίδα και γυναίκα. Και εκπροσώπησε την χώρα χωρίς να ντρεπόμαστε.

Αυτό θέλαμε.

1-25.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 19 Μάιος 2025, 09:48

Αστέρι μου
Αστέρι μου

Γλυκιά μου μάνα μη μου κλαις
Μαύρα κι αν σου φορούνε
Το ξέθωρο το σώμα μου
Φλόγες δε το νικούνε

Τα χελιδόνια της φωτιάς
Θάλασσες κι αν περνούνε
Του ριζωμού τα χώματα
Ποτέ δε λησμονούνε

Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε να σε φιλήσω
Στα άγια σου τα δάκρυα
Τα χείλη μου να σβήσω

Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά
Στερνά να ξαποστάσω

Haa, haa, haa, ah
Ah αστέρι μου, τζιβαέρι μου, ooh

Γλυκιά μου μάνα μη μου κλαις
Καράβι είν' η ζωή μου
Που ψάχνει για το γυρισμό
Αγέρα το πανί μου

Αστερομάτα μου μικρή
Γύρε μου να σε πιάσω
Τα ξεχασμένα μου φτερά
Στερνά να ξαποστάσω

Haa, haa, haa, ah
Ah αστέρι μου, τζιβαέρι μου, ooh (ooh)
Haa, haa, haa

Ah αστέρι μου, τζιβαέρι μου
Αστέρι μου

GrMJ7tcWoAAAgTu.jpg
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 19 Μάιος 2025, 22:22

Χάλια φασόν τραγούδι, του ποδαριού.

Όχι ότι αν ήταν καλύτερο θα είχε τύχη, για διαγωνισμό άνευ οποιασδήποτε καλλιτεχνικής σημασίας μιλάμε.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 20 Μάιος 2025, 21:33

https://www.facebook.com/share/v/1BbRajFg1c/

Ας ακούγονται αλήθειες.
0 .

Επιστροφή σε “Μουσική”