Παράλυση προκαλούν στη Σερβία οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα εδώ και δύο μήνες. Στον πυρήνα των διεκδικήσεων των διαδηλωτών είναι το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης έπειτα από την τραγωδία με 15 νεκρούς στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, στις αρχές Νοεμβρίου 2024.
Η έκταση της λαϊκής διαμαρτυρίας στη Σερβία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ενώ σε αλληλεγγύη προς τους συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, Σέρβοι που κατοικούν στην Αθήνα πήραν μέρος στο ογκώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.
"Έχουμε τον ίδιο πόνο"
Με σύνθημα "Έχουμε τον ίδιο πόνο" θέλησαν να δείξουν τη συμπαράστασή τους στους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και πόλεις του εξωτερικού.
Τι συνέβη στη Σερβία, τι αντίκτυπο έχουν οι διαδηλώσεις, πώς απαντά ο Βούτσιτς
Την 1η Νοεμβρίου μία στέγη από σκυρόδεμα κατέρρευσε στον πρόσφατα ανακαινισμένο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 15 ανθρώπων ηλικίας από 6 έως 74 ετών.
Έκτοτε, κάθε Παρασκευή διαδηλωτές στη Σερβία εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων για ένα τέταρτο της ώρας. Το κάλεσμα των διοργανωτών αυτής της διαμαρτυρίας έχει ονομαστεί "Δεκαπέντε λεπτά για δεκαπέντε θύματα", πλέον όμως το αντικυβερνητικό κίνημα εξαπλώνεται. Την Παρασκευή, 24/01, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές λυκείου και πολίτες διαδήλωσαν στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα φοιτητών για γενική απεργία-ανυπακοή. Υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση οφείλεται στην εκτεταμένη διαφθορά και την προχειρότητα στην κατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού.
Οι πορείες κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας ήταν μαζικές με πιο δυναμική αυτή των μαθητών λυκείων της πρωτεύουσας, οι οποίοι ξεκίνησαν συντονισμένα από το νέο και το παλιό Βελιγράδι και συναντήθηκαν στην γέφυρα που ενώνει τα δύο τμήματα της πρωτεύουσας.
Η κίνηση στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις ήταν αισθητά μειωμένη, πολλά εμπορικά καταστήματα έμειναν κλειστά, το 80% των σχολείων δεν λειτούργησαν, τα θέατρα ανέβαλαν τις παραστάσεις, οι δικηγόροι δεν παρουσιάστηκαν στα δικαστήρια ενώ στάση εργασίας πραγματοποίησαν επίσης γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι σε πολλά κέντρα υγείας.
Κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών κεντρικών οδικών αρτηριών μία οδηγός παρέσυρε με το αυτοκίνητο της μία φοιτήτρια της περιφρούρησης, η οποία χτύπησε το κεφάλι της στο οδόστρωμα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος οι φοιτητές προχώρησαν σε αποκλεισμό οδικού κόμβου μεγάλης κυκλοφορίας.
O πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντιμετωπίζει την οργή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που τον κατηγορούν για υποκίνηση σε βία καθώς την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό με παράσυρση διαδηλωτή από οδηγό είχε δηλώσει ότι "όσοι ισχυρίζονται ότι τέτοιοι οδηγοί πρέπει να συλληφθούν θα πρέπει να ρίξουν λίγο κρύο νερό στα πρόσωπά τους ".
https://www.thetoc.gr/diethni/best-of-i ... -ta-tempi/
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό
-
Προέλλην
- Right to Repair Champion

- Δημοσιεύσεις: 20678
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε σιδηροδρομικό σταθμό
Bαμμένα με αίμα τα χέρια του Ξούλη.
Ο σερβικός λαός απαιτεί να πέσει η δολοφονική κυβέρνησή του και να μπούν στην φυλακή οι διαφθαρμένοι κυβερνητικοί.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts


.gif)