Απόγονοι δοσιλογων

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 18109

Απόγονοι δοσιλογων

Δημοσίευσηαπό pluton » 11 Ιούλ 2024, 21:35

Ο Ριζοσπάστη της 12ης Ιουλίου 1935. Στο φύλλο αυτό, υπήρχε μεταξύ των άλλων, ένα άρθρο του τότε γ.γ. του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, υπό τον τίτλο «Μια Επιφύλαξη». Στο άρθρο αυτό, ο Ζαχαριάδης, όχι μόνο ομολογούσε την προδοσία του ΚΚΕ στη Μικρασία, αλλά και υπερηφανευόταν γι' αυτήν:

«Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θα 'τανε σήμερα πεθαμένη και μεις τη Μεγάλη Ελλάδα. Γι' αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε»

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ (το οποίο τότε ονομαζόταν ΣΕΚΕ - Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας- και μετονομάστηκε σε ΚΚΕ το 1924), χαρακτήρισε την εκστρατεία του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Ιωνίας «άδικο, επιθετικό και αρπαχτικό πόλεμο», ενώ τον πόλεμο του Κεμάλ «απελευθερωτικό»!

Στις δε αναλύσεις του, το κόμμα που απαίτησε αυτονόμηση της Μακεδονίας, λόγω της ύπαρξης σλαβικών πληθυσμών, χαρακτήριζε απλώς «ελληνικές παροικίες του εξωτερικού» τους συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς της Ιωνίας!
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 18109

Re: Απόγονοι δοσιλογων

Δημοσίευσηαπό pluton » 12 Ιούλ 2024, 21:38

Το περίφημο άρθρο του Νίκου Ζαχαριάδη έχει την φράση που μας αφήνει εμβρόντητους:

«Γι΄ αυτό κι εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία ΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΜΕ» (με κεφαλαία και στο αυθεντικό κείμενο).
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 17104

Re: Απόγονοι δοσιλογων

Δημοσίευσηαπό nemo » 13 Ιούλ 2024, 11:09

αμα ειχε βρεθει καμια 17 οργανωση τοτε και ειχε εξαλείψει τις κεφαλες
ισως και να ειχαμε αποφυγει τον εμφυλιο με τα εκ θυματα δολοφονημενους και αγεννητους
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου


Επιστροφή σε “Ιστορία”