Εγώ είχα τρέλα με την γεωργία, αγόραζα κτήματα, στον ενθουσιασμό μου έκανα λάθη, διότι δεν είχα ανθρώπους να με συμβουλεύουν, αλλά αυτό πια που καλλιεργώ για το δικό μου λάδι είναι 100-150 ρίζες, φυσικά κανείς από την οικογένεια δεν βοηθάει σε τίποτα και έτσι δουλεύω μόνος μου με εργάτες, αλλά εκεί που πήγαν τα μεροκάματα δεν συμφέρει πια...
Πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η θειική αμμωνία από 13€ το τσουβάλι σε ένα χρόνο πήγε 30€ κάθε πότισμα θες 10€ πετρέλαιο, στο δε λιοτρυβι σε κλέβουν ξετσιπωτα σχεδόν το 50% το κλέβουν, οι τιμές που δίνουν για να εξαγοράσουν λάδι είναι γελοίες.
Ξέρω, έχω δει τις μηχανικές εκμεταλλεύσεις που κάνουν περισυλλογη, δεν νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, πρέπει να ξεριζωθούν όλες οι ελιές να γίνει διαμόρφωση χώρου και να μπουν νέες ελιές.
Σήμερα κάποιοι επαγγελματίες διαθέτουν δικό τους ελαιοτριβείο .... Όλα αυτά όμως απαιτούν εργατικά χέρια .... Τώρα τα κομμουνιστικά που τσαμπουναει ο Λαχουρενιος είναι όπως πάντα εκτός τόπου και χρόνου, φτηνοί λαϊκισμοί που φυσικά ούτε κατ ελάχιστο δεν εφαρμόστηκαν στον υπαρκτό.
Καλλιέργεια ελιάς
-
pluton
- Supreme poster

Καλλιέργεια ελιάς
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

Καλλιέργεια ελιάς
Ποια κομμουνιστικά ρε Πλούτωνα. Οι ίδιοι οι αγρότες κλαίγεστε συνέχεια εδώ και δεκαετίες ότι δεν βγαίνετε και ζητάτε συνεχώς λεφτά από το κράτος. Δεν είναι στραβός ο γυαλός. Κάτι πρέπει να αλλάξετε.
0 .
-
Προέλλην
- Right to Repair Champion

Re: Καλλιέργεια ελιάς
plutοn έγραψε:Εγώ είχα τρέλα με την γεωργία, αγόραζα κτήματα, στον ενθουσιασμό μου έκανα λάθη, διότι δεν είχα ανθρώπους να με συμβουλεύουν, αλλά αυτό πια που καλλιεργώ για το δικό μου λάδι είναι 100-150 ρίζες, φυσικά κανείς από την οικογένεια δεν βοηθάει σε τίποτα και έτσι δουλεύω μόνος μου με εργάτες, αλλά εκεί που πήγαν τα μεροκάματα δεν συμφέρει πια...
Πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η θειική αμμωνία από 13€ το τσουβάλι σε ένα χρόνο πήγε 30€ κάθε πότισμα θες 10€ πετρέλαιο, στο δε λιοτρυβι σε κλέβουν ξετσιπωτα σχεδόν το 50% το κλέβουν, οι τιμές που δίνουν για να εξαγοράσουν λάδι είναι γελοίες.
Ξέρω, έχω δει τις μηχανικές εκμεταλλεύσεις που κάνουν περισυλλογη, δεν νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, πρέπει να ξεριζωθούν όλες οι ελιές να γίνει διαμόρφωση χώρου και να μπουν νέες ελιές.
Σήμερα κάποιοι επαγγελματίες διαθέτουν δικό τους ελαιοτριβείο .... Όλα αυτά όμως απαιτούν εργατικά χέρια .... Τώρα τα κομμουνιστικά που τσαμπουναει ο Λαχουρενιος είναι όπως πάντα εκτός τόπου και χρόνου, φτηνοί λαϊκισμοί που φυσικά ούτε κατ ελάχιστο δεν εφαρμόστηκαν στον υπαρκτό.
Όλα αυτά που περιγράφεις οδηγούν σε αυτό που έγραψε ο Λαχουρένιος παραπάνω, η δομή της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι ξεπερασμένη, μη-βιώσιμη οικονομικά. Δεν είναι τα μεροκάματα το πρόβλημα, αλλά όπως το περιγράφεις γενικότερα το αυξημένο κόστος των πάντων που εμπλέκεται στην διεργασία παραγωγής.
Χωρίς συγκεντροποίηση, βιομηχανοποίηση και οικονομίες κλίμακας, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή σήμερα. Δες απλά τις ανεπτυγμένες χώρες και καταλαβαίνεις. Ο βιώσιμος αγρότης στις ΗΠΑ, στην Β. Ευρώπη, στην Αυστραλία, κτλ, είναι ουσιαστικά βιομήχανος, με τεράστιες μονοκόμματες εκτάσεις, κτηριακές εγκαταστάσεις χιλιάδων τετραγωνικών, μηχανήματα αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, σε πολλές περιπτώσεις με μονάδες επί τόπου επεξεργασίας και τυποποίησης, κοκ.
Οι παραδοσιακοί ελαιώνες στην Ελλάδα δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα με βιομηχανικούς. Μιλάμε για εκτάσεις με κλίσεις, πεζούλια, κτλ. Κάποιοι απο αυτούς μπορούν να γίνουν αγροτουριστικές φάρμες (το μικροπεριβάλλον που προσφέρουν αιωνόβια ελαιόδεντρα είναι εξαιρετικά ελκυστικό). Άλλοι θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην παραγωγή με απόλυτη ποιότητα προϊόντος που θα πωλείται ως "γκουρμέ", αλλά αντικειμενικά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των ελαιώνουν, μιλάμε για μικρή αγορά και εξαιρετικές απαιτήσεις σε γνώσεις και επιμέλεια. Άλλοι ελαιώνες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στα πλαίσια δημιουργίας τεχνητών βρώσιμων δασών που απαιτούν σχεδόν μηδενική ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά φυσικά έχουν και πολύ χαμηλότερη παραγωγή.
Βιομηχανικοί ελαιώνες μπορούν να δημιουργηθούν μόνο σε επίπεδες εκτάσεις. Βέβαια, με την κλιματική αλλαγή, η όλη φάση παραγωγής ελαιόλαδου μπαίνει σε αμφισβήτηση. Η παραγωγή όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια πέφτει δραματικά εάν δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος κύκλος των εποχών με τις αναμενόμενες θερμοκρασίες τους.
1 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts
Ich bereue nichts
-
pluton
- Supreme poster

Λαχουρένιoς έγραψε:Ποια κομμουνιστικά ρε Πλούτωνα. Οι ίδιοι οι αγρότες κλαίγεστε συνέχεια εδώ και δεκαετίες ότι δεν βγαίνετε και ζητάτε συνεχώς λεφτά από το κράτος. Δεν είναι στραβός ο γυαλός. Κάτι πρέπει να αλλάξετε.
Δεν είμαι αγρότης, αστός είμαι, απλά ονειρευόμουνα να φύγω να ζήσω σαν αγρότης, πράγμα που δεν έκανα διότι υπήρχαν αόρατες αλυσίδες που λεγόντουσαν υποχρεώσεις.... Ακόμα με έλκει η γη και οι καλλιέργειες, φυσικά έχω πλήθος γεωργικά εργαλεία, γενικά τα εργαλεία είναι μεράκι μου και τα χέρια μου πιάνουν και μαθαίνω εύκολα τεχνικά ζητήματα.
Αλλά δες οι μηχανικές καλλιέργειες που λέει ο προελληνας, βασικά προϋποθέτουν βατό επίπεδο χωράφι, συνήθως δεν συμβαίνει αυτό, προϋποθέτουν μικρόσωμες ελιές, οι ελιές που υπάρχουν είναι μεγάλης ηλικίας και το σώμα που έγινε το μπολι συνήθως ήταν στο ένα μισό μέτρο, διότι παλιά υπήρχαν κατσίκες και ήθελαν να είναι ψηλές οι ελιές, σήμερα αυτές είναι κουραστικές, υπάρχουν μικρές κτηματικές καλλιεργειες... Υπάρχουν πλήθος τέτοια ζητήματα....
Δες μερικά από τα μηχανήματα που πια υπάρχουν, εγω βέβαια δεν έχω δει στην πράξη κανένα τέτοιο σε χωράφι.
https://youtu.be/z2YuW68e8iw?si=vqCBho7IvPWVoCDi
https://youtu.be/K2G6eDoNP3s?si=g317qyLr3QKjdLNC
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».
-
pluton
- Supreme poster

Απ' ότι είδες Προελληνα λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα.
0 .
-
Προέλλην

plutοn έγραψε:Αλλά δες οι μηχανικές καλλιέργειες που λέει ο προελληνας, βασικά προϋποθέτουν βατό επίπεδο χωράφι, συνήθως δεν συμβαίνει αυτό, προϋποθέτουν μικρόσωμες ελιές, οι ελιές που υπάρχουν είναι μεγάλης ηλικίας και το σώμα που έγινε το μπολι συνήθως ήταν στο ένα μισό μέτρο, διότι παλιά υπήρχαν κατσίκες και ήθελαν να είναι ψηλές οι ελιές, σήμερα αυτές είναι κουραστικές, υπάρχουν μικρές κτηματικές καλλιεργειες... Υπάρχουν πλήθος τέτοια ζητήματα....
Δες μερικά από τα μηχανήματα που πια υπάρχουν, εγω βέβαια δεν έχω δει στην πράξη κανένα τέτοιο σε χωράφι.
Aπο ελληνικές ποικιλίες, η Kορωνέϊκη κάνει για τέτοια καλλιέργεια. Οι καλύτερες όμως είναι οι ισπανικές Αρμπεκίνα. Έχω βάλει τέτοιες σε ένα χωράφι (σε κλασσική φύτευση, όχι πυκνή ) και δεν πέθανε ούτε μία (B. Eλλάδα δεν επιβιώνουν οι νότιες ποικιλίες, λόγω παγετών. πχ Κορωνέϊκή δεν βάζεις, ούτε Καλαμών, κτλ). Πότισα λίγο μόνο τα δύο πρώτα χρόνια. Ο ρυθμός που μεγαλώνουν είναι τρομακτικός. Δεν τις διαμόρφωσα σχεδόν καθόλου, το σχήμα τους είναι τεράστιοι θάμνοι.
0 .
Ich bereue nichts
Ich bereue nichts
-
pluton
- Supreme poster

Re: Ο Πούτιν ειρωνεύεται τους Δυτικούς: «Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;»
Προέλλην έγραψε:pluton έγραψε:Αλλά δες οι μηχανικές καλλιέργειες που λέει ο προελληνας, βασικά προϋποθέτουν βατό επίπεδο χωράφι, συνήθως δεν συμβαίνει αυτό, προϋποθέτουν μικρόσωμες ελιές, οι ελιές που υπάρχουν είναι μεγάλης ηλικίας και το σώμα που έγινε το μπολι συνήθως ήταν στο ένα μισό μέτρο, διότι παλιά υπήρχαν κατσίκες και ήθελαν να είναι ψηλές οι ελιές, σήμερα αυτές είναι κουραστικές, υπάρχουν μικρές κτηματικές καλλιεργειες... Υπάρχουν πλήθος τέτοια ζητήματα....
Aπο ελληνικές ποικιλίες, η Kορωνέϊκη κάνει για τέτοια καλλιέργεια. Οι καλύτερες όμως είναι οι ισπανικές Αρμπεκίνα. Έχω βάλει τέτοιες σε ένα χωράφι (σε κλασσική φύτευση, όχι πυκνή ) και δεν πέθανε ούτε μία (B. Eλλάδα δεν επιβιώνουν οι νότιες ποικιλίες, λόγω παγετών. πχ Κορωνέϊκή δεν βάζεις, ούτε Καλαμών, κτλ). Πότισα λίγο μόνο τα δύο πρώτα χρόνια. Ο ρυθμός που μεγαλώνουν είναι τρομακτικός. Δεν τις διαμόρφωσα σχεδόν καθόλου, το σχήμα τους είναι τεράστιοι θάμνοι.
Εξαρτάται την περιοχή, ο όρος νότια η βόρεια Ελλάδα δεν λέει τίποτα πχ βόρεια Ελλάδα είναι η Κέρκυρα και η Μυτιλήνη .... Θα σου κάνει εντύπωση αλλά οι κομμουνιστές στην Βουλγαρία προσπάθησαν να φυτέψουν ελιές, τις είδα δηλαδή, τι επιτυχία είχαν δεν ξέρω.
Δες το πότισμα είναι σχετικό η Καλαμάτα είναι νότος αλλά τι πότισμα να γίνει που εκεί πάντα βρέχει, αντίθετα η ανατολική Πελοπόννησος είναι ξεροτοπος, πιο ξερή και από την Αττική....
Δες η Μάνη δεν έχει σχεδόν ποτέ βροχές, όταν λέει ο Μανιάτης έχω εκεί χωράφι με ελιές, είναι πιθανό να βρεις ότι έχει δύο η τρεις ελιές και όμως βγάζει λάδι και καλό λάδι, οι ελιές τους είναι μικρές, τις μαζεύουν με ποδιές, σκέψου μια ποδιά δεμένη κανονικά στο πίσω μέρος και μπροστά αυτό που κρέμεται στα πόδια μεγάλο, δεξιά και αριστερά δύο γάντζοι, βάζει λοιπόν τον ένα γάντζο στο ένα κλαρί τον άλλο στο άλλο και με χτένα ρίχνει τις ελιές. Τι μηχάνημα να μπει μέσα στο οικόπεδο αυτό; ούτε καν ραβδιστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
0 .
-
Προέλλην

Re: Ο Πούτιν ειρωνεύεται τους Δυτικούς: «Τι ώρα θα γινόταν η εισβολή στην Ουκρανία;»
pluton έγραψε:Προέλλην έγραψε:Aπο ελληνικές ποικιλίες, η Kορωνέϊκη κάνει για τέτοια καλλιέργεια. Οι καλύτερες όμως είναι οι ισπανικές Αρμπεκίνα. Έχω βάλει τέτοιες σε ένα χωράφι (σε κλασσική φύτευση, όχι πυκνή ) και δεν πέθανε ούτε μία (B. Eλλάδα δεν επιβιώνουν οι νότιες ποικιλίες, λόγω παγετών. πχ Κορωνέϊκή δεν βάζεις, ούτε Καλαμών, κτλ). Πότισα λίγο μόνο τα δύο πρώτα χρόνια. Ο ρυθμός που μεγαλώνουν είναι τρομακτικός. Δεν τις διαμόρφωσα σχεδόν καθόλου, το σχήμα τους είναι τεράστιοι θάμνοι.
Εξαρτάται την περιοχή, ο όρος νότια η βόρεια Ελλάδα δεν λέει τίποτα πχ βόρεια Ελλάδα είναι η Κέρκυρα και η Μυτιλήνη .... Θα σου κάνει εντύπωση αλλά οι κομμουνιστές στην Βουλγαρία προσπάθησαν να φυτέψουν ελιές, τις είδα δηλαδή, τι επιτυχία είχαν δεν ξέρω.
Δες το πότισμα είναι σχετικό η Καλαμάτα είναι νότος αλλά τι πότισμα να γίνει που εκεί πάντα βρέχει, αντίθετα η ανατολική Πελοπόννησος είναι ξεροτοπος, πιο ξερή και από την Αττική....
Δες η Μάνη δεν έχει σχεδόν ποτέ βροχές, όταν λέει ο Μανιάτης έχω εκεί χωράφι με ελιές, είναι πιθανό να βρεις ότι έχει δύο η τρεις ελιές και όμως βγάζει λάδι και καλό λάδι, οι ελιές τους είναι μικρές, τις μαζεύουν με ποδιές, σκέψου μια ποδιά δεμένη κανονικά στο πίσω μέρος και μπροστά αυτό που κρέμεται στα πόδια μεγάλο, δεξιά και αριστερά δύο γάντζοι, βάζει λοιπόν τον ένα γάντζο στο ένα κλαρί τον άλλο στο άλλο και με χτένα ρίχνει τις ελιές. Τι μηχάνημα να μπει μέσα στο οικόπεδο αυτό; ούτε καν ραβδιστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Για τα ελαιόδεντρα το πρόβλημα είναι ο παγετός. Αναλόγως την ποικιλία, κάτω απο μια θερμοκρασία, πεθαίνουν. Στο χωριό μου σε μια φάση στα 90ς είχαν βάλει όλοι οι χωριάτες Κορωνέϊκη, συνολικά αρκετά στρέμματα, είχε γίνει μόδα. Με τον πρώτο καλό παγετό που κράτησε μερικές μέρες, δεν έμεινε ούτε μία. Αντίθετα, οι βόρειες ποικιλίες δεν έχουν πρόβλημα. Ακόμη και αν κάνει εξωφρενικό παγετό και καούν, αναγεννούνται μόνες τους μετά απο λίγα χρόνια.
Το πότισμα σχετίζεται περισσότερο με την παραγωγή, όχι τόσο με την επιβίωση (εκτός αν μιλάμε για τα πρώτα 2-3 χρόνια).
Το καλό λάδι στην Ελλάδα κινείται κυρίως στην σφαίρα του μύθου. Το φθηνότερο τυποποιημένο μιξ ευρωπαϊκό λάδι που παίρνω απο το μάρκετ είναι ανώτερο απο το μέσο ΕΛ δηλητήριο λάδι του ντενεκέ.
Έχει αρκετό καλό λάδι στην Ελλάδα, αυτό το βγάζουν οι παραγωγοί που μαζεύουν με παραδοσιακό ραβδισμό (πχ χτυπάς τα κλαδιά και όχι μαζί και τον καρπό. Για να γίνει αυτό σωστά, θέλει εργάτες που ξέρουν πως να το κάνουν) αλλά κυρίως έχουν πρόσβαση την στιγμή που πρέπει στο ελαιοτριβείο, και ο ελαιοτριβάς είναι φίλος τους αδελφικός.
Το μυστικό του ελαιόλαδου είναι πολύ απλό: μην τραυματίσεις τον καρπό, και όσο πιο γρήγορα το βγάλεις μετά την συλλογή του καρπού, τόσο χαμηλότερη οξύτητα θα έχει. Αν βλέπεις σακιά με ελιές να περιμένουν 1-2 μέρες πριν μπούν στο ελαιτριβείο, φύγε μακριά
Τα κορυφαία ελαιόλαδα του πλανήτη, βγαίνουν με μάζεμα μία-μία οι ελιές με το χέρι και μέσα σε 2-3 ώρες από τότε που κοπήκαν πάνε σε ιδιωτικό ελαιοτριβείο (όχι εκεί που τριφτήκαν τόνοι ελιές άλλων) και όπου οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες σε όλα τα στάδια ελέγχονται ευλαβικά. Εσύ πιστεύεις ότι εκεί που πας τις ελιές σου, σκοτίζεται ο μάστορας αν πχ στη μάλαξη η θερμοκρασία ξεφύγει 1-2 βαθμούς; Πόσοι βγάζουν πραγματικά άθερμο λάδι στην Ελλάδα;

Άντμιν, δεν μας ανοίγεις ένα νήμα για ελιές να βάλουμε εκεί τα ποστ που σπαμάραμε εδώ μέσα;

0 .
Ich bereue nichts
Ich bereue nichts
-
Προέλλην

Πρέπει φυσικά να μαζευτεί και ο καρπός στην ώρα του. Όπου η ώρα αυτή καθορίζεται απο το χρώμα του καρπού. Μπορεί να διαφέρει όχι απλά απο ποικιλία σε ποικιλία και τόπο σε τόπο, αλλά και μεταξύ δέντρων στον ίδιο ελαιώνα (δέντρα με χαμηλό φόρτο VS δέντρα με υψηλό).
Απλά όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, να τα πραγματοποιήσεις όλα αυτά, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γι αυτό και τα ποιοτικά λάδια είναι λίγα και ακριβά.
Απλά όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, να τα πραγματοποιήσεις όλα αυτά, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γι αυτό και τα ποιοτικά λάδια είναι λίγα και ακριβά.
0 .
Ich bereue nichts
Ich bereue nichts
-
pluton
- Supreme poster

Για να σας πω την αλήθεια λάδι ψυχρής έκθλιψης, έχω δοκιμάσει μια φορά από ένα γνωστό, δεν βρήκα κάποια σοβαρή διάφορα από ένα καλό λάδι....
Περισσότερα για αυτό εδώ:
https://eklekta.gr/ladi-psychris-ekthli ... prepei-na/
Περισσότερα για αυτό εδώ:
https://eklekta.gr/ladi-psychris-ekthli ... prepei-na/
0 .