Θέλει να μας καταστρέψει η Νέα Τάξη!

Κοινωνικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 20678

Θέλει να μας καταστρέψει η Νέα Τάξη!

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 05 Σεπ 2023, 22:42

Σκωτία: Κερδίζει έδαφος η τετραήμερη εργασία

Μετά το δημόσιο, η κυβέρνηση επιθυμεί η τετραήμερη εργασία να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα

Τη μετάβαση σε 4ήμερη εβδομάδα εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους σχεδιάζει η Σκωτία, επιθυμώντας να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.

Οι εργασιακοί χώροι που έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν την πολιτική της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας είναι ελάχιστοι, αλλά η κυβέρνηση της Σκωτίας φέρεται έτοιμη να κάνει το βήμα – και θέλει να την ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Fortune.

Πέρυσι, η Βρετανία ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δοκιμή του πειράματος της τετραήμερης εβδομάδας, αποκαλύπτοντας νέες τομές στην παραγωγικότητα και την ευελιξία στον εργασιακό χώρο.

Τώρα, η Σκωτία ελπίζει να δει παρόμοια αποτελέσματα όταν δοκιμάσει το πρόγραμμα για ορισμένους από τους δημόσιους υπαλλήλους της, ανέφεραν οι Times την Κυριακή.

Η κίνηση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Humza Yousaf, θα επηρεάσει μια σειρά από υπηρεσίες και σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες, ανέφερε το δημοσίευμα -χωρίς να επικαλείται πηγές.

Ο Yousaf, ο οποίος είναι ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, αναμένεται να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό του την Τρίτη, ενώ η ημερομηνία έναρξης φέρεται να έχει προγραμματιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η επιτυχία του προγράμματος τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τον δημόσιο τομέα θα μπορούσε να ωθήσει και τον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσει την πρακτική αυτή, ανέφεραν οι Times, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να προωθηθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε στο Fortune ότι το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να «αξιολογήσει τα οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία, καθώς και τα κέρδη από την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να επιφέρει» και ότι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό εν ευθέτω χρόνω.

«Υπάρχουν ήδη πολλά ανεξάρτητα πιλοτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως και εστιάζοντας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δημόσιου τομέα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πρόσθετη αξία στις υπάρχουσες δοκιμές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Γιατί μικρότερη εβδομάδα εργασίας

Η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων της Σκωτίας συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι και με τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, η πιλοτική τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να δείξει πώς μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία νέες πολιτικές. Η τετραήμερη εβδομάδα έχει συγκεντρώσει πολιτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων από τους Εργατικούς της Σκωτίας και την κυβέρνηση της Ουαλίας, όπως αναφέρει ο Guardian. Αλλά κανείς δεν το έχει εφαρμόσει ακόμη, με εξαίρεση το περιφερειακό συμβούλιο του South Cambridgeshire, το οποίο ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα νωρίτερα φέτος για να δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα.

Τι αποκάλυψε η δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πέρυσι μια δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι από 61 εταιρείες, δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση κατά 65% του αριθμού των ημερών ασθένειας, καθώς και 57% λιγότερες πιθανότητες παραίτησης από την εργασία – και τα δύο θεωρούνται καίρια σημάδια ότι τα κίνητρα των εργαζομένων ήταν πολύ υψηλότερα. Και δεν είναι μόνο αυτό: οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης χαμηλότερο άγχος και επαγγελματική εξουθένωση, καθώς και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους.

Αυξημένη παραγωγικότητα

Χάρη στην αυξημένη παραγωγικότητα και τη μειωμένη εναλλαγή προσωπικού, οι επιχειρήσεις σημείωσαν ότι μπορούν να προκύψουν μεγάλα κέρδη από την κατάργηση μιας εργάσιμης ημέρας. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι αρκετές από τις συμμετέχουσες εταιρείες επέλεξαν να διατηρήσουν αυτό το μοντέλο εργασίας.

Ωστόσο, άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υποστήριξαν ότι μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους – για παράδειγμα, στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.

Ομοίως, οι υπάλληλοι που εργάζονται με βάρδιες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την εργασία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε η τετραήμερη εβδομάδα μπορεί να μην είναι εφικτή.

«Όπως κάθε αλλαγή, έτσι και αυτή θα βολέψει κάποιους και θα απογοητεύσει κάποιους άλλους», δήλωσε τον Ιούλιο στο Fortune ο Pierre Lindmark, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Winningtemp. «Η αλήθεια είναι ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δεν είναι για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλες μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft -η οποία δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα στην Ιαπωνία- διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ περίπλοκο να προσαρμοστούν οι επιχειρηματικές προτεραιότητες με μία λιγότερη εργάσιμη ημέρα, παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την ευημερία των εργαζομένων.

Συνολικά όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών που έχουν δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αισθάνονται ότι το νέο μοντέλο είναι ιδανικό. Οι δοκιμές σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αποδειχθεί ότι αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, με πολλές εταιρείες να θέλουν να συνεχίσουν με την τετραήμερη εργασία μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα.

https://www.ot.gr/2023/09/05/plus/execu ... i-ergasia/
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion
Δημοσιεύσεις: 20678

Re: Θέλει να μας καταστρέψει η Νέα Τάξη!

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 05 Σεπ 2023, 22:43

DW: Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ωφελεί το κλίμα

Έρευνες δείχνουν ότι λιγότερες ώρες εργασίας ωφελούν εταιρίες και εργαζομένους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μάλιστα έχουν και μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας θεωρείται δεδομένη στις δυτικές βιομηχανικές χώρες. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης οι εργαζόμενοι δούλευαν στα εργοστάσια πάνω από 70 ώρες την εβδομάδα. Η κατάσταση άλλαξε με την καθιέρωση των συνδικάτων και τον αγώνα τους να περιορίσουν τις ώρες εργασίας.

Το 1926 ο αμερικανός βιομήχανος Χένρι Φορντ, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, ήταν ένας από τους πρώτους που εισήγαγαν στις μονάδες παραγωγής την πενθήμερη εργασία των συνολικά 40 ωρών. Θεωρούσε ότι εργαζόμενοι θα ήταν εξίσου παραγωγικοί αν είχαν ελεύθερες δύο ημέρες την εβδομάδα. Το πείραμα του Φορντ πέτυχε και η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Άλλες βιομηχανίες ακολούθησαν το παράδειγμά του Φορντ και έτσι καθιερώθηκε η πενθήμερη εβδομάδα.

Περίπου 100 χρόνια αργότερα, μια νέα εκστρατεία για τη μείωση των ωρών εργασίας κερδίζει έδαφος: Η καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εφαρμογές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας σε Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ισλανδία. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Η υγεία και η ευεξία των εργαζομένων βελτιώθηκαν και η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Αρκετές έρευνες κάνουν μάλιστα λόγο ακόμα και για περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη.

Μείωση ωρών εργασίας 10% εξοικονομεί σχεδόν 15% CO2

Η Τζούλιετ Σορ, οικονομολόγος και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο αμερικανικό Boston College επιβεβαιώνει στις έρευνές της μια σαφή σχέση μεταξύ κλιματικού αποτυπώματος και ωρών εργασίας, τουλάχιστον σε χώρες με υψηλά εισοδήματα: «Διαπιστώσαμε ότι χώρες με πολλές ώρες εργασίας έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2, ενώ χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας έχουν χαμηλότερες εκπομπές», λέει η αμερικανίδα ειδικός. Μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχε η Τζούλιερ Σορ, έβαλε στο μικροσκόπιο τις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 1970 και 2007, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 15%.

Πώς όμως προκύπτει η εξοικονόμηση CO2; Σύμφωνα με τη μελέτη, η μείωση των ωρών εργασίας κατά μία ημέρα θα μπορούσε: να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας στο χώρο εργασίας, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μετακινήσεις, προάγοντας έτσι κίνητρα για έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Εκτός αυτού η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να επιφέρει παρόμοια εξοικονόμηση εκπομπών, μιας και δεν θα απαιτούνταν πια μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας.

Η Τζούλιετ Σορ ήταν επικεφαλής δύο πρόσφατων πιλοτικών έργων σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ιρλανδία με συμμετοχή 91 επιχειρήσεων από διάφορους τομείς και 3.500 εργαζομένων. Τα εξάμηνα προγράμματα διεξήχθησαν από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 4 Day Week Global με έδρα το Λονδίνο, τη δεξαμενή σκέψης Autonomy, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το Boston College.

Το τετραήμερο είναι το μέλλον

Οι εργαζόμενοι έλαβαν τον ίδιο μισθό για τον ίδιο όγκο εργασίας, σαν να εργάζονταν πέντε και όχι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις εξίσου παραγωγικοί, κάποιες μάλιστα φορές πιο παραγωγικοί, ασθενούσαν λιγότερο και αισθάνονταν συνολικά πιο υγιείς και ευτυχισμένοι. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, πάνω από το 90% των επιχειρήσεων διατήρησαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Μόλις ένα 4% επέστρεψε στο πενθήμερο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζούλιετ Σορ απαιτούνται περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση ενέργειας. Μέχρι στιγμής η έμφαση δίνεται στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων. Τους επόμενες μήνες θα διεξαχθούν σχετικά πιλοτικά προγράμματα σε Νότια Αφρική, Ευρώπη, Βραζιλία και Βόρεια Αμερική.

Σε γενικές γραμμές πάντως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ριζικά. Η πανδημία οδήγησε στην ανατροπή πολλών δεδομένων. Παράλληλα η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί νέες ευκαιρίες σε πολλούς τομείς. Η αμερικανίδα καθηγήτρια είναι πεπεισμένη ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι, με τη μία ή την άλλη μορφή, το μέλλον.

Πηγή: Deutsche Welle

https://www.ot.gr/2023/06/11/forologia/ ... -to-klima/
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster
Δημοσιεύσεις: 17104

Re: Θέλει να μας καταστρέψει η Νέα Τάξη!

Δημοσίευσηαπό nemo » 05 Σεπ 2023, 23:24

κοιτα ειναι σαν τις ανταλλαγες κωλων στους γκει
και θα δωσεις και θα παρεις που λενε
και εννοω για καποια επαγγελματα ισως το κανουν και διωρο
για τα πιο πολλα ισως το κανουν ηλιο με ηλιο οπως παλια
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου


Επιστροφή σε “Κοινωνία”