Σωκρατης, Πλατων ή Αριστοτελης?

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.

Ποιος φιλοσοφος σας αρεσει περισσοτερο?

Σωκρατης
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Πλατων
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Αριστοτελης
1
100%

Σύνολο ψήφων: 1

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Σωκρατης, Πλατων ή Αριστοτελης?

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 05 Οκτ 2022, 13:19

Ποιος απο τους τρεις σας αρεσει περισσοτερο και γιατι?

Αν και ο καθενας ηταν μαθητης του προηγουμενου, οι αποψεις τους και οι φιλοσοφιες τους ηταν ριζικα διαφορετικες. Θεωρω τον Σωκρατη μακραν κατωτερο απο τους αλλους δυο γιατι ασχοληθηκε κυριως με την ηθικη, ισως λιγο και με την λογικη και καθολου με την οντολογια και τις επιστημες. Η ηθικη του φιλοσοφια μου φαινεται απλοικη και ρηχη.

Για μενα η μεγαλυτερη συμβολη του ηταν οτι εθεσε το ζητημα και την σημασια του σαφους καθορισμου των εννοιων, χωρις ομως να μπορεσει να το λυσει. Σαν ατομο μου φαινοταν λιγο ψωνιο και τρελακιας αν κρινω απο την Απολογια του.

Οι επομενοι δυο ηταν παρομοιας εμβελειας πνευματα, με μειζονα συνεισφορα στην μεταφυσικη, την γνωσιολογια και την ηθικη αλλα δειχνω μεγαλυτερη προτιμηση στον Αριστοτελη επειδη ηταν περισσοτερο υλιστης και εμπειριστης απο τον Πλατωνα (αν και δεν ηταν απαλλαγμενος απο τις ιδεαλιστικες επιρροες του δασκαλου του) και επειδη ασχοληθηκε πολυ περισσοτερο με τις θετικες επιστημες απο τον δασκαλο του. Ειχε κατα πολυ ανωτερη ηθικη φιλοσοφια απο τον Σωκρατη και τον Πλατωνα, που συνδιαζε την αρετη με την ηδονη με εμφαση στο μετρο, σε αντιθεση με τον ασκητισμο του Πλατωνα και την αφελεια του Σωκρατη που ταυτιζε την ηθικη με την γνωση. Επισης η λογικη του Αριστοτελη εμεινε αξεπεραστη μεχρι τον 19ο αιωνα ενω η μεταφυσικη του ηταν τεραστια πηγη εμπνευσης για τους αραβες και τους καθολικους θεολογους του μεσαιωνα

Η απεχθεια του Πλατωνα για τον εμπειρικο κοσμο διατρεχει ολο το εργο του και επηρεασε αρνητικα την φιλοσοφια του η οποια ειναι συχνα στρυφνη και ακατανοητη με μικρη επαφη με τον εμπειρικο πραγματικο κοσμο. Στα πολυ θετικα του Πλατωνα ειναι οτι στα τελευταια του οτι δεν διστασε να υποβαλλει την ιδια την οντολογια του σε ανελεητη κριτικη στον Παρμενιδη με αποτελεσμα να την αναθεωρησει και να αναδειξει τις αντιφασεις της, κατι που δεν εχει κανει καποιος αλλος αρχαιος φιλοσοφος απ'οτι γνωριζω.

Συνοπτικα η ψηφος μου παει στον Αριστοτελη.
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”