Πέρυσι έφταιγε η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία (για το κάψιμο με την άπνοια).
Φέτος, που μέχρι προχτές έβρεχε και μεθαύριο πάλι θα βρέχει, φταίει ο αέρας, φταίνε οι Ζαίοι ή η γεωμορφολογία του εδάφους.
Η ουσία είναι ότι χάρη στη ΝΔ μας, σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι αγνώριστη. Θα μοιάζει περισσότερο με χώρα του αφρικανικού βορρά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν μέχρι τις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα ενώ σε εξέλιξη είναι προσπάθειες κατάσβεσης σε πολλαπλά μέτωπα. Τα πράγματα δυσκόλεψαν μόλις έπεσε το σκοτάδι καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.
Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.
Στο Κρανίδι η εικόνα ήταν καλή και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα. Ωστόσο παρουσιάστηκε νέα αναζωπύρωση. Η φωτιά μπήκε μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο AMANZOE που έχει εκκενωθεί.
Να σημειωθεί ότι οι συγκλονιστικές εικόνες από το ξενοδοχείο στο Κρανίδι είναι πριν από τις 21:00 το βράδυ. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει βόρεια από το συγκρότημα σε πολύ κοντινή απόσταση και είχε περάσει από την βορεινή πευκόφυτη πλευρά στα εξωτερικά σπιτάκια. Εκεί επιχείρησαν τα οχήματα της πυροσβεστικής, κάηκαν τα δένδρα ανάμεσα στους οικίσκους και επεκτάθηκε νότια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν τώρα νότια και η εικόνα που υπάρχει τώρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο είναι αρκετά καλή. Η ίδια περιοχή είχε καεί το 2016 και είχε αναδασωθεί.

