http://www.defence-point.gr/news/?p=126560
«Μαύρα σύννεφα» για το φιλόδοξο ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς T-50
13/04/2015 10:28 | Κατηγορίες: Main,Βιομηχανία & Τεχνολογία Αποστολή με email Αποστολή με email |
Print Friendly Print Get a PDF version of this webpage PDF
Το πολυδιαφημιζόμενο ως ακρογωνιαίος λίθος της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας-Ινδίας πρόγραμμα, αυτό για την ανάπτυξη μαχητικού 5ης γενιάς, δεν εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο, με την ινδική κυβέρνηση να μην αποδέχεται τις ρωσικές προσκλήσεις για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, ενώ και η αβεβαιότητα στην ίδια τη Ρωσία, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που καλλιεργείται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με επιστολή της Rosoboronexport, η Ρωσία στις 9 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου είχε ζητήσει από την Ινδία να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. «Δεν λάβαμε απάντηση σχετικά με την ετοιμότητα της ινδικής πλευράς να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρεται στην επιστολή, όπου επίσης γίνεται λόγος για νέα απόπειρα μέχρι τις 9 Απριλίου.
Ρωσία και Ινδία είχαν υπογράψει διακυβερνητική, σχετική, συμφωνία τον Οκτώβριο του 2007 και τον Δεκέμβριο του 2008 είχαν υπογραφεί και συμβόλαια, στα οποία αναφέρονταν τα κόστη και το μερίδιο εργασιών που η κάθε χώρα θα αναλάμβανε. Τον Δεκέμβριο του 2010 έγινε αποδεκτό το προκαταρτικό σχέδιο του μαχητικού και Ρωσία και Ινδία κατέβαλαν, έκαστη, ποσό 295 εκατ. δολαρίων για την ολοκλήρωση των σχεδίων του μαχητικού.
Κατόπιν αυτού ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την τελική σχεδίαση και τον προγραμματισμό ανάπτυξης του αεροσκάφους. Η φάση αυτή κόστισε σε κάθε πλευρά 3-4 δισ. δολάρια. Από τότε όμως η ινδική πλευρά άρχισε να μη δείχνει ενδιαφέρον, λόγω και της πρότασης αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale, μια προμήθεια κόστους 18-20 δισ. δολαρίων, η οποία όμως δεν έχει ακόμα καταλήξει. Όμως η Ινδία είχε αρχίσει να υπαναχωρεί ήδη από το 2012, όταν και ανακοίνωσε πως αντί των 214 μαχητικών 5ης γενιάς που σχεδίαζε να προμηθευτεί, θα αγόραζε 144.
Τον Δεκέμβριο του 2013 ανώτατοι αξιωματικοί της Ινδικής Αεροπορίας είχαν δηλώσει πως το μαχητικό 5ης γενιάς δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες τους, καθώς, όπως είπαν, πάσχει όσον αφορά τις επιδόσεις και έχει τεχνικά προβλήματα. Ειδικά οι Ινδοί παραπονέθηκαν για τη μικρή ισχύ των ρωσικών κινητήρων AL-41F1 που θα διέθετε. Επίσης οι Ρώσοι δεν ήταν διατεθειμένοι να μοιραστούν κρίσιμη τεχνογνωσία και το κόστος, ανά μονάδα, ήταν πολύ υψηλό.
Στις 15 Ιανουαρίου 2014 οι Ινδοί και πάλι δήλωσαν πως οι κινητήρες του προτεινόμενου μαχητικού 5ης γενιάς δεν ήταν αξιόπιστοι, το ραντάρ του είναι ανεπαρκές, δεν είναι και τόσο stealth, παρά τα όσα έλεγαν οι Ρώσοι, το μερίδιο κατασκευής από την ινδική βιομηχανία είναι μικρό και η τελική τιμή υπερβολικά υψηλή.
Οι Ρώσοι πάντως έχουν προχωρήσει με το δικό τους υπόδειγμα, το Τ-50 PAK-FA, το οποίο υπολογίζουν να αρχίσει να εντάσσεται σε υπηρεσία το 2017-18. Φαίνεται όμως και στη Ρωσία υπάρχουν προβλήματα με το νέο μαχητικό, και ορισμένοι μίλησαν ακόμα και για ακύρωση του προγράμματος, το οποίο όμως συνεχίζεται με προσωπική εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γιούρι Μπορίσοφ, μίλησε προ ημερών ανοικτά για το ενδεχόμενο αναστολής ή ακύρωσης του προγράμματος, σε κάθε περίπτωση όμως προσαρμογής του στις δυσμενέστατες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, που έχει προκληθεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της χώρας στην Ουκρανία.
Το πρόγραμμα θα πάει πίσω χρονικά, ενώ η παραλαβή των πρώτων T-50 το 2016 μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Πιο ορθολογικό φαίνεται το να έχουν παραλάβει τα πρώτα 55 μαχητικά μέχρι το 2020 όπως ήταν ο σχεδιασμός της Αεροπορίας στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Ούτε αυτό θα συμβεί όμως, καθώς η αρχική παραγγελία περικόπηκε στις 12 μονάδες, τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν για τις δοκιμές και η έμφαση θα δοθεί στην απόκτηση περισσοτέρων Su-30SM και Su-35, τις πιο ασφαλείς λύσεις δηλαδή, ώστε να δοθεί χρόνος, εάν τελικά τα οικονομικά το επιτρέψουν για να αντιμετωπισθούν οι «παιδικές ασθένειες» στο T-50.
Όπως είναι φυσικό, τα συνολικότερα σχέδια της εταιρίας Suhkoi που αφορούν στο μαχητικό πέμπτης γενιάς θα πρέπει να αναθεωρηθούν, αφού τα 400 μαχητικά που έχει προγραμματιστεί να πουλήσει στη ρωσική Αεροπορία, είναι στόχος παντελώς ανεδαφικός στις σημερινές συνθήκες. Όταν και η Ινδία έχει μειώσει τη δική της απαίτηση από τα αρχικώς 200 μαχητικά σε 130-145, το μέλλον του προγράμματος φαντάζει τουλάχιστον προβληματικό.


