Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Κοινωνικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō
Δημοσιεύσεις: 13240

Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 06 Απρ 2015, 23:41

Με αφορμή κάτι που διάβασα σε νήμα του Τσακαλιού, και επειδή είμαι αρκετά μικρός για να γνωρίζω,

πως ήταν ο τομέας της υγείας πριν ο Παπανδρέας φτιάξει το ΕΣΥ; :sgrat:




ΥΓ
Αλκιβιάδη, ειδικά εσύ που είσαι μιας κάποιας ηλικίας, σίγουρα θα ξέρεις. Πες.
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»

Άβαταρ μέλους
mnimes_istorikes
Rookie poster
Rookie poster
Δημοσιεύσεις: 238

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό mnimes_istorikes » 07 Απρ 2015, 06:47

Αν εξαιρέσεις αυτή τη περίοδο της κρίσης του μνημονίου που είναι δραματική κατάσταση πλέον λόγο έλλειψης προσωπικού –μια νοσοκόμα το βραδύ για 50 αρρώστους βλέπεις-και με ελλείψεις σε αναλώσιμα κλπ,μια από τα ίδια πανω κατω ήταν σε γενικές γραμμές και τοτε.Σαφως με λιγότερα νοσοκομεία και με ελλείψεις στο ξενοδοχειακό τομέα των νοσοκομειων.Μιζες φακελάκια κλπ υπήρχαν και υπάρχουν πάντα.Ολοι ψαχναν και τοτε ακρη με γνωριμια σε νοσοκομειο.
Άπλα τώρα πλέον έχει πολύς κόσμος ιδιωτικά συμβόλαια υγείας-ένας από αυτούς είμαι και εγώ-και
Όταν χρειαστεί πάει στα ιδιωτικά νοσοκομεία .Τουλάχιστον-όπως λέω εγώ-όταν έρθει η ώρα σου να πεθάνεις με αξιοπρέπεια τουλάχιστον
0 .

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Βαλκάνιος Κούρος
Βαλκάνιος Κούρος
Δημοσιεύσεις: 5614
Τοποθεσία: Μνημονιακή Διασπορά.

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 07 Απρ 2015, 11:56

πως ήταν ο τομέας της υγείας πριν ο Παπανδρέας φτιάξει το ΕΣΥ; [/b] :sgrat:




Μου νί καπέλο ήτανε, όπως και η υπόλοιπη ελλάδα.
0 .
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό

Άβαταρ μέλους
Alkiviades
☭ Ле́нин ☭
☭ Ле́нин ☭
Δημοσιεύσεις: 814

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Alkiviades » 07 Απρ 2015, 12:42

Να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι πολλά πράματα προ ΕΣΥ, ήμανε πολύ πιτσιρικάς πριν το 1982. Αλλά απ' όσο έχω μάθει από εκείνους που γνώριζαν τι γινόταν, η κατάσταση ήταν κωλοχανείο. Τεράστια έλλειψη σε κρεβάτια μη ιδιωτικών κλινικών, για να έχεις περίθαλψη πρέπει νάχεις και πορτοφόλι (όπως προσπαθούν να το κάνουν και σήμερα...), τραγικά ανεπαρκείς υποδομές, όλοι εναπόθεταν τις ελπίδες τους στον καλό θεούλη για να μην αρρωστήσουν :D

Τον καιρό εκείνο που οι νοσοκομειακοί γιατροί αμειβόταν πολύ άσχημα, κάτι που οδήγησε στην θεσμοθέτηση του φακελακίου, που αρχικά ήταν ένα "ρεγάλο" στον γιατρό, που έπαιρνε 3 και 60, προκειμένου να τον ευχαριστήσεις για τις υπηρεσίες του ή για να προσέξει τον άνθρωπο σου.

Δυστυχώς, το φακελάκι πέρασε και στο ΕΣΥ και μάλιστα εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά προσοδοφόρο μπίζνα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions
Δημοσιεύσεις: 10961
Τοποθεσία: Αμέρικα

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 07 Απρ 2015, 17:03

Πως να μην φακελώνονται οι γιατροί; οι μισθοί είναι μισθοί πείνας βάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
Alkiviades
☭ Ле́нин ☭
☭ Ле́нин ☭
Δημοσιεύσεις: 814

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Alkiviades » 07 Απρ 2015, 17:10

Metranion έγραψε:Πως να μην φακελώνονται οι γιατροί; οι μισθοί είναι μισθοί πείνας βάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα.


Καλά ναι, είναι τραγικό να είσαι διευθυντής ΕΣΥ με πλάκα τα γαλόνια και να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με 2.5 χιλιάρικα το μήνα, την ώρα που ο αντίστοιχος Γερμανός παίρνει 6.5 χιλιάρικα, ο Σουηδός 8, ο Άγγλος 10 και ο Ελβετός 20. Αλλά ακόμη και αν έπαιρναν παραπάνω, πάλι θα παίρνανε φακελάκι, είναι πλέον πολιτισμικό στοιχείο της υγείας στην Ελλάδα. Εδώ στο ΠΑΓΝΗ θυμάμαι στις αρχές της δεκαεετίας του 90 που είχαν επαναπατριστεί διάφοροι γιατροί πανεπιστημιακοί από αμερικές, γαλλίες και αγγλίες, προκειμένου να αναλάβουν τις έδρες και την διεύθυνση των αντίστοιχων κλινικών.

Στην αρχή έμεναν μαλάκες όταν τους έπιαναν οι συγγενείς των ασθενών να τους δώσουν φακελάκι, ορισμένοι το ξέκοψαν και ουδέποτε πήραν, άλλοι έγιναν θρυλικοί φακελάκηδες, όπως ένας ιδιαίτερα γνωστός και ανά το πανελλήνιο, που έχει αλλάξει 20 ιστιοπλοϊκά, έχει χτίσει δέκα βίλες και έχει διαμερίσματα σε δύο πόλεις του εξωτερικού , χάρη στην μπίζνα που έστησε μέσα στο ΠΑΓΝΗ :s_cool
0 .

Άβαταρ μέλους
Diego
Crazy poster
Crazy poster
Δημοσιεύσεις: 1721
Τοποθεσία: Through the Looking-Glass

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Diego » 07 Απρ 2015, 18:11

Alkiviades έγραψε:Καλά ναι, είναι τραγικό να είσαι διευθυντής ΕΣΥ με πλάκα τα γαλόνια και να προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με 2.5 χιλιάρικα το μήνα, την ώρα που ο αντίστοιχος Γερμανός παίρνει 6.5 χιλιάρικα, ο Σουηδός 8, ο Άγγλος 10 και ο Ελβετός 20.

Α)Κανείς δεν τους πίεσε να γίνουν διευθυντές ΕΣΥ.Όποιος δεν ήθελε, να μην πήγαινε.
β)Το κόστος ζωής δεν είναι το ίδιο για να είναι και το ίδιο οι μισθοί ΚΑΙ
γ)με 2.5 χήνες το μήνα καθαρά, δεν πείνασε κανείς.

Τα κακόμοιρα τα διευθυντόπουλα στο ΕΣΥ...
0 .
Αποχώρηση από το peg, δραχμή συνδεδεμένη με το χρυσό, άγριες ιδιωτικοποιήσεις,μικρό δημόσιο και εταιρική φορολογία κάτω του 14% με υψηλό κατώτατο.Οχι στον ευρωκομμουνισμό,στους ΔΕΚΟτζήδες των 3500 ευρω και τα υπερτιμολογημένα δημόσια έργα σε ευρώ.

Άβαταρ μέλους
paralo
Crazy poster
Crazy poster
Δημοσιεύσεις: 1947

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό paralo » 07 Απρ 2015, 19:11

Alkiviades έγραψε:Στην αρχή έμεναν μλκς όταν τους έπιαναν οι συγγενείς των ασθενών να τους δώσουν φακελάκι, ορισμένοι το ξέκοψαν και ουδέποτε πήραν, άλλοι έγιναν θρυλικοί φακελάκηδες, όπως ένας ιδιαίτερα γνωστός και ανά το πανελλήνιο, που έχει αλλάξει 20 ιστιοπλοϊκά, έχει χτίσει δέκα βίλες και έχει διαμερίσματα σε δύο πόλεις του εξωτερικού , χάρη στην μπίζνα που έστησε μέσα στο ΠΑΓΝΗ :s_cool


χαχαχα Εχεις δικιο στα παραπανω.
Ο "λόγος" εν τω μεταξύ για να τα παρει ο γιατρός ηταν "ηθική ικανοποιηση του ασθενούς" (απο μεριας του γιατρού) καθοτι ετσι ο ασθενης ενιωθε οτι εξουσιαζε τον γιατρό. Πιο πολύ στο πολιτισμικό στοιχειων των Βαλκανιών, πεθαινεις δλδ.

Η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση: καταγγελία για φακελακι και 3μηνη αποπομπή. Επαναφορά στη ίδια θέση μετά το 3μηνο και σε 3η καταγγελία απώληση. Αλλά πού να γινει αυτό στο δημόσιο; Πρώτα θα λάβει το Υπουργειο 300 απεργιες γιατι δεν θα βγαινει η δουλειά του 3μηνου (και δεν θα ειναι αδικη η απεργια) και μετά θα την πεσει το σωματιο.
Ο Ιατρικός Συλλογος θα μπορουσε να επεμβει βασει δεοντολογιας (όπως παρεμβαινει στο ευρωπαικό παραλληλο συμπαν)
0 .
#ccc

Άβαταρ μέλους
Perseus
Basic poster
Basic poster
Δημοσιεύσεις: 782

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Perseus » 07 Απρ 2015, 20:14

οπως ειναι τωρα με τα δεδομενα του 1980.
0 .

Άβαταρ μέλους
Διάδοχος
Danchō
Danchō
Δημοσιεύσεις: 13240

Re: Η υγεία πριν το ΕΣΥ

Δημοσίευσηαπό Διάδοχος » 07 Απρ 2015, 21:17

Αν πήγαινες πριν το 81 σε εξωτερικά ιατρεία, πρώτων βοηθειών κλπ, πλήρωνες;



ΥΓ
Για το φακελάκι συμφωνώ με Άλκη, είναι θέμα πολιτισμού και απληστίας. Και στην Γερμανία ένας γιατρός παίρνει λιγότερα λεφτά απ ότι στην Βρετανία, στην Νορβηγία ή στις ΗΠΑ, αυτό δεν τον κάνει φακελάκια όμως.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα διαιωνίζεται λόγω ατιμωρησίας των γιατρών. Φακελάκι παίρνουν κατά κανόνα οι χειρούργοι όλων των ειδικοτήτων. Όσο πιο καλός ο χειρούργος τόσο μεγαλύτερο το φακελάκι. Η ελληνική κοινωνία είναι μικρή. Ο φακελάκιας χειρούργος έχει χειρουργήσει εισαγγελείς μέχρι και Αρείου Πάγου, Υπουργούς, βουλευτές, δντες ΣΔΟΕ, εφοριακούς, και δεν συμμαζεύεται. Αυτοί φυσικά δεν πληρώνουν φακελάκι, είναι θέμα ξύσε μου την πλάτη, και η σχέση τους με τον γιατρό είναι σχέση ευεργέτη-ευεργετημένου, με το μεγαλύτερο αγαθό την ζωή.
Στην Χαλκιδική όλοι οι καλοί χειρούργοι, των 2500 ευρώ μισθού, έχουν κάτι βίλες μεγαλύτερες απο ξενοδοχεία 5 αστέρων. Αυτά, τα ξέρουν οι αρχές, και τι ταρίφα φακελάκι ζητάνε, και τι τρώνε απο φαρμακευτικές, και όλα. Απλά ποτέ δεν θα υπάρξει βούληση για φυλάκιση 100αδων καλών χειρούργων.
0 .
«Και η κουτσή Μαρία είναι εθνικιστές. Δηλαδή σε αυτό το επίπεδο; Εμείς είμαστε όλος ο πλανήτης!»

«Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας, κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι. Με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών. Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς. Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!»


Επιστροφή σε “Κοινωνία”