Τι ελεγα χτες και προχτες;
Βαζω μονο το μερος του αρθρου που αναφερεται στην Ελλαδα.
SOS από τους Έλληνες αγρότες-Έρχονται ελλείψεις τροφίμων και ανατιμήσεις
Αναζητούν λύση
Στην Ελλάδα, ήδη οι αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους εξαιτίας της έλλειψης αλλοδαπών εργατών γης που προσλαμβάνουν από γειτονικές χώρες, και ιδίως από την Αλβανία.
Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας, με τον Μάκη Βορίδη και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου να αναζητούν λύση.
Τα μέτρα απαγόρευσης στις μετακινήσεις των εργατών γης, λόγω του κορωνοϊού, αν δεν περιοριστούν, θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Οι αγρότες απειλούνται με μεγάλη οικονομική ζημιά, και ιδίως σε μια περίοδο που έχει μπροστά της τη συγκομιδή κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας.
Μεγάλες ανάγκες
«Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, έχουμε ανάγκη 5.000-7.000 εργατών γης» λέει στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας αλλά και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων. Και συνεχίζει: «Η συντριπτική τους πλειοψηφία έρχεται για απασχόληση εποχική από την Αλβανία. Είναι αναγκαίοι καθώς, για παράδειγμα, έχουν μεγάλη εμπειρία στην εργασία του αραιώματος των κλαδιών της ροδακινιάς. Εργασία η οποία απαιτείται τώρα τον Απρίλιο και τον Μάιο ώστε να υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν κατά τη συγκομιδή του». Οπως εξηγεί ο πρόεδρος των Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας, «πυρηνόκαρπα, τα ροδάκινα ή τα βερίκοκα, θα πρέπει να μαζευτούν από τα κλαδιά σε δύο με τρεις μέρες από τη στιγμή που θα ωριμάσουν, διαφορετικά θα χαθεί η παραγωγή. Αν δεν διαθέτουμε τους εργάτες, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα».
Ο ίδιος μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κοινοπραξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισόδου των αλβανών εργατών. Αφενός έχει στείλει επιστολή στις αλβανικές αρχές διερευνώντας τις προθέσεις τους για το αν θα επιτρέψουν την έξοδο από τη χώρα τους των εργατών και αφετέρου έχει στραφεί στην αναζήτηση δυναμικού από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της περιοχής. Οπως λέει, κατόπιν σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΟΑΕΔ και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τεσσάρων κέντρων φιλοξενίας στην Ημαθία, στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων θα συντονίσει τη διαδικασία για την εύρεση εργατών. «Από τους περίπου 2.000 που φιλοξενούνται εκτιμούμε ότι περί τους 500 μπορούν να απασχοληθούν, πάντα με τις νόμιμες προϋποθέσεις, στις γεωργικές εκτάσεις».
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας μιλάει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) Γιώργος Κατσούλης: «Το κύριο πρόβλημά μας με την εύρεση εργατών γης είναι τώρα με τις εποχικές καλλιέργειες. Η περίοδος της συγκομιδής έχει μεγάλες ανάγκες σε εργατικά χέρια». Σε περίπου δέκα ημέρες στην περιοχή θα ξεκινήσει η συγκομιδή της πατάτας, ενώ τους επόμενους μήνες απαιτείται η προετοιμασία της κορινθιακής σταφίδας και των αμπελιών ή θα πρέπει να μαζευτούν φασόλια και άλλα κηπευτικά προϊόντα.
Μιλώντας χθες στον Σκάι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τροφίμων.
Πηγή:in.gr
.
-
Αρίστος
- Prediction Guru

0 .
Αναφερόμενος στη χαλάρωση της καραντίνας, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις".
.
.
-
Αρίστος
- Prediction Guru

Re: SOS από τους Έλληνες αγρότες-Έρχονται ελλείψεις τροφίμων και ανατιμήσεις
Τι ειπε ο Περιφερειαρχης Δυτικης Μακεδονιας.
Κασαπίδης: «Θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα - Πιθανόν και να πεινάσουμε»
Αίσθηση παρόλα αυτά, προκάλεσε η δήλωση του για ενδεχόμενη έλλειψη τροφίμων. Συγκεκριμένα είπε: «Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα, πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας». Κάλεσε όλους τους δυτικομακεδόνες: «Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα».
https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/39 ... to-xeimona
.
Κασαπίδης: «Θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα - Πιθανόν και να πεινάσουμε»
Αίσθηση παρόλα αυτά, προκάλεσε η δήλωση του για ενδεχόμενη έλλειψη τροφίμων. Συγκεκριμένα είπε: «Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα, πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας». Κάλεσε όλους τους δυτικομακεδόνες: «Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα».
https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/39 ... to-xeimona
.
0 .
Αναφερόμενος στη χαλάρωση της καραντίνας, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι "δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις".
.
.
-
ΩRIΩNAS7
Να πως μπορούν να αξιοποιηθουν οι πρόσφυγες.
Τι ζηταν οι παραγωγοί. Φθηνά εργατικά χέρια.
Ιδού.
Εν τω μεταξύ έγινε πασιφανές πλέον, ότι χωρίς ξένα εργατικά χέρια, δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.
Αχ δεκσά μου. Τι σου κάνει μια ίωση
Τι ζηταν οι παραγωγοί. Φθηνά εργατικά χέρια.
Ιδού.
Εν τω μεταξύ έγινε πασιφανές πλέον, ότι χωρίς ξένα εργατικά χέρια, δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα.
Αχ δεκσά μου. Τι σου κάνει μια ίωση

0 .
-
denplirono
- Extreme poster

μπουρδες. οι αλβανοι που δουλευουν στα χωραφια, ειναι μονιμοι κατοικοι οχι περα δωθε και ειναι ολοι εδω. οι εποχιακοι αλβανοι εργατες χωραφιων ειναι μειοψηφια και ερχονται ιουνιο-ιουλιο-αυγουστο. ως τοτε θα ανοιξουν παλι τα συνορα αλλα τονιζω ειναι μειοψηφια. υπαρχουν αλβανοι εργατες για χωραφια
αυτο ναι ειναι σοβαρο προβλημα το γεγονος οτι υπαρχει μερικη σταση εμποριου πρωτων υλων
«Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα».
αυτο ναι ειναι σοβαρο προβλημα το γεγονος οτι υπαρχει μερικη σταση εμποριου πρωτων υλων
0 .
Θα γινει πολιτειακη ανωμαλια.Μολις γινει πολιτειακη ανωμαλια,αμεσως θα τραβηξει πισω το κεφαλαιο και θα απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι. "Όταν αρχίσει απ΄τη Συρία...θα γενικευτεί"
Я не голосовал за Мицотакиса - εγω δεν ψηφισα Μητσοτακη
-
vallon
- Supreme poster

Μα μας τα έκανε μαντάρα εφέτος ο καιρός
που να φυτέψουμε;
με τόση βροχή θα πρέπει να αργήσουμε
ας ελπίσουμε το επόμενο σκ να κάνει καλό καιρό..
παίδες έχω σοβαρό προτζεκτ στα σκαριά,
έχω βρει οικοπεδάκι οκτώ στερέματα με 60 χήνες ,
και επιπλέον προσανατολίζομαι για τρακτερ και λοιπό εξοπλισμό
αγρότης μόνος ψάχνει...
που να φυτέψουμε;
με τόση βροχή θα πρέπει να αργήσουμε
ας ελπίσουμε το επόμενο σκ να κάνει καλό καιρό..
παίδες έχω σοβαρό προτζεκτ στα σκαριά,
έχω βρει οικοπεδάκι οκτώ στερέματα με 60 χήνες ,
και επιπλέον προσανατολίζομαι για τρακτερ και λοιπό εξοπλισμό
αγρότης μόνος ψάχνει...
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.
-
Αρίστος
- Prediction Guru

Πολυ σε χαιρομαι vallon, εισαι ζουζουνι που δεν μπορεις να καθισεις μια στιγμη ησυχος. Ειμαι σιγουρος οτι ακομη και στην περιοδο του εγκλεισμου θα κανεις πραγματα!
.
.
1 .
.
.
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

denplirono έγραψε:μπουρδες. οι αλβανοι που δουλευουν στα χωραφια, ειναι μονιμοι κατοικοι οχι περα δωθε και ειναι ολοι εδω. οι εποχιακοι αλβανοι εργατες χωραφιων ειναι μειοψηφια και ερχονται ιουνιο-ιουλιο-αυγουστο. ως τοτε θα ανοιξουν παλι τα συνορα αλλα τονιζω ειναι μειοψηφια. υπαρχουν αλβανοι εργατες για χωραφια«Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα».
Και οι αλβανοι ξενοι ειναι, δεν καταλαβαινω πως αυτο ειναι αντεπιχειρημα.
0 .
-
vallon
- Supreme poster

Αρίστος έγραψε:Πολυ σε χαιρομαι vallon, εισαι ζουζουνι που δεν μπορεις να καθισεις μια στιγμη ησυχος. Ειμαι σιγουρος οτι ακομη και στην περιοδο του εγκλεισμου θα κανεις πραγματα!
.
πράγματα και θάματα
έστησα ένα νέο φορουμ για τους μαθητές μου για να κάνουμε εξ αποστάσεως ...σεξ
το τσίμπησαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι και μπαίνουν τώρα σιγά σιγά
εκτός αυτών
κάθε μέρα κάνουμε κουβεντούλα και παρέα με τα πιτσιρίκια μέσα απο το msg..
επισής,
τελειώνω ένα απίστευτο βιτρώ που θα πιάσει όλο το τζάμι,
έχω οργώσει και περιμένω να φυτέψω, έχω συμφωνήσει με φίλο να φυτέψουμε τη δική του φάρμα, αφού την οργώσουμε, μας τα χάλασε ο καιρός το σκ,
ψώνισα μια νέα φρέζα πιο δυνατή για να μπορούμε να οργώνουμε τη γη σε ένα οικοπεδάκι που έχω μακριά από το σπίτι και θα το φυτέψουμε πατάτες.
Και πέραν αυτών, οργανώνω του παπούδες στους ωρωπίους νήσους να κάνουμε ομαδικές δράσεις για καλλιέργειες και φυτέματα , τράπεζα σπόρων, κοινές σπορές της γης κλπ..
ή αλλιώς...
When things get tough tough get's going..
Us Seals

0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.
-
denplirono
- Extreme poster

Λαχουρένιος έγραψε:denplirono έγραψε:μπουρδες. οι αλβανοι που δουλευουν στα χωραφια, ειναι μονιμοι κατοικοι οχι περα δωθε και ειναι ολοι εδω. οι εποχιακοι αλβανοι εργατες χωραφιων ειναι μειοψηφια και ερχονται ιουνιο-ιουλιο-αυγουστο. ως τοτε θα ανοιξουν παλι τα συνορα αλλα τονιζω ειναι μειοψηφια. υπαρχουν αλβανοι εργατες για χωραφια
Και οι αλβανοι ξενοι ειναι, δεν καταλαβαινω πως αυτο ειναι αντεπιχειρημα.
οι αλβανοι ειναι εδω πολλα χρονια και εχουν δουλεια. ειναι ξενοι αλλα δεν εχουν καμια σχεση με τους λαθροεσιβολεις. Δεν θελουμε λαθροεισβολεις για να φουλεψουν στα χωραφια, προτιμουμε τους αλβανους που και εχουν κατα πολυ ενσωμματωθει και αν χρειαστουμε και αλλους εποχικους, ερχονται αλβανοι και δουλευοτν για 3-4 μηνες και μετα ξαναφευγουν. Δεν χρειαζομαστε λαθροεποικους για να κανουν αυτην την δουλεια. εκει και μονο εκει κολλαει
0 .
Θα γινει πολιτειακη ανωμαλια.Μολις γινει πολιτειακη ανωμαλια,αμεσως θα τραβηξει πισω το κεφαλαιο και θα απολυθουν ολοι οι υπαλληλοι. "Όταν αρχίσει απ΄τη Συρία...θα γενικευτεί"
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

denplirono έγραψε:οι αλβανοι ειναι εδω πολλα χρονια και εχουν δουλεια. ειναι ξενοι αλλα δεν εχουν καμια σχεση με τους λαθροεσιβολεις. Δεν θελουμε λαθροεισβολεις για να φουλεψουν στα χωραφια, προτιμουμε τους αλβανους που και εχουν κατα πολυ ενσωμματωθει και αν χρειαστουμε και αλλους εποχικους, ερχονται αλβανοι και δουλευοτν για 3-4 μηνες και μετα ξαναφευγουν. Δεν χρειαζομαστε λαθροεποικους για να κανουν αυτην την δουλεια. εκει και μονο εκει κολλαει
Ρε συ τα ιδια λεγατε και για τους αλβανους πριν 20 χρονια, τα ξεχασες?
.gif)
0 .