Αισθητήρας υπερήχων σε δεξαμενή πετρελαίου

Φτιάξε μόνος σου κάτι ή δείξε πώς το φτιάχνουν.
Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Αισθητήρας υπερήχων σε δεξαμενή πετρελαίου

Δημοσίευσηαπό itteithe » 24 Δεκ 2019, 13:51

Απευθύνομαι στους γνώστες Spark, vallon, Προέλλην που γνωρίζω οτι κατέχουν το θέμα, αλλά και σε όποιον άλλο ασχολείται.

Φτιάχνω ένα σύστημα τηλεμετρίας για τη δεξαμενή πετρελαίου στο σπίτι. Χρησιμοποιώ έναν ESP32 σαν controller, ο οποίος έχει και wifi capabilities και στέλνει μετρήσεις ανά 3 δευτερόλεπτα σε ένα MQTT topic (χρησιμοποιώ ένα free broker, cloudmqtt) στο οποίο κάνω subscribe μέσω ενός android app για να μπορώ να βλέπω την στάθμη real time, ενώ μια φορά την ημέρα (6 το πρωί) στέλνει μια μέτρηση σε ένα service που έχω στήσει online για να κρατάω ιστορικό ώστε μέσω διαφοράς από μέρα σε μέρα να βλέπω την ημερήσια κατανάλωση (αλλά και την συνολική). Επιπλέον αυτό το service έχει integration και με το twilio και μου στέλνει sms για χαμηλή στάθμη (ήθελα να το κάνω με firebase για να μου στέλνει push notification, αλλά θέλω να είμαι σίγουρος οτι θα το πάρω ακόμη κι αν δεν έχω σύνδεση στο κινητό). Το κύκλωμα έχει επιπλέον πάνω του ένα πράσινο led για να δείχνει οπτικά πότε κάνει μια μέτρηση (ανάβει κατά το send για 500ms), ένα κόκκινο led για alert και error indication, ένα button για alert bypass (μέχρι να έρθει το πετρέλαιο, να μπορεί να αγνοεί την χαμηλή στάθμη) και ένα buzzer για ηχητική προειδοποίηση σε περίπτωση χαμηλής στάθμης (που κάνει ένα μικρό μπίμπ σε κάθε μέτρηση, 2000Hz).

Αυτό που δεν έχει κουμπώσει ακόμη, γιατί προβληματίζομαι για την ασφάλειά του είναι ο (αδιάβροχος πάντα) αισθητήρας υπερήχων που θέλω να του βάλω για να μετρώ την στάθμη (συν την επέκταση μιας πρίζας για να πάρει ρεύμα ο controller). Γνωρίζει κανένας μύστης αν υπάρχει σχετικός κίνδυνος πυρκαγιάς από πιθανό βραχυκύκλωμα στον αισθητήρα; Ο controller θα βιδωθεί στον τοίχο, μακριά από την δεξαμενή και θα ανοίξω τρύπα στο καπάκι της δεξαμενής (η οποία είναι πλαστική) για να περάσω μόνο την κεφαλή του αισθητήρα.

Όποτε τελειώσω το project (μάλλον του χρόνου θα το εγκαινιάσω), εννοείται οτι θα ποστάρω σχετικές λεπτομέρειες για το κόστος, τον κώδικα (θα τον βάλλω στο github ούτως ή άλλως) και το κύκλωμα.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: Αισθητήρας υπερήχων σε δεξαμενή πετρελαίου

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Δεκ 2019, 14:20

itteithe έγραψε:Αυτό που δεν έχει κουμπώσει ακόμη, γιατί προβληματίζομαι για την ασφάλειά του είναι ο (αδιάβροχος πάντα) αισθητήρας υπερήχων που θέλω να του βάλω για να μετρώ την στάθμη (συν την επέκταση μιας πρίζας για να πάρει ρεύμα ο controller). Γνωρίζει κανένας μύστης αν υπάρχει σχετικός κίνδυνος πυρκαγιάς από πιθανό βραχυκύκλωμα στον αισθητήρα; Ο controller θα βιδωθεί στον τοίχο, μακριά από την δεξαμενή και θα ανοίξω τρύπα στο καπάκι της δεξαμενής (η οποία είναι πλαστική) για να περάσω μόνο την κεφαλή του αισθητήρα.

Bάλε datasheet ή το μοντέλο.

Γενικά χρειάζεται EN60529/IEC529 για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας περιβλημάτων ηλεκτρικών συσκευών από τις περιβαλλοντικές δράσεις.

Eδώ έγγραφο που εξηγεί πολύ καλά τις κλάσεις: https://www.e-archimedes.gr/faq/item/54 ... ion-rating
(Δεν έχει τα IP69, αλλά αυτά είναι για περιβάλλοντα υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών)
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 24 Δεκ 2019, 14:29

Ετούτο εδώ σκεφτόμουν να πάρω:

JSN-SR04T

JSN-SR04T-2.0.pdf
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Δεκ 2019, 14:35

μετρήσεις ανά 3 δευτερόλεπτα

αυτό είναι overkill, ακόμη κι αν έχεις στον ελεγκτή σενάριο για διαρροή, πχ συναγερμό αν τα Δ μετρήσεων ξεπερνούν κάποιο φυσιολογικό όριο σε ένα κάποιο συνεχόμενο αριθμό μετρήσεων.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 24 Δεκ 2019, 14:38

Λες να το μεγαλώσω ακόμη πιο πολύ; Να το πάω στο λεπτό (ή και παραπάνω); Ή αλήθεια είναι οτι βλέπω διακυμάνσεις από θόρυβο με τόσο μικρό interval (αν και κάπου είδα οτι μπορώ να κάνω προγραμματιστικά apply ένα filter των μετρήσεων).

Επίσης, τώρα που το σκέφτομαι αν εντοπίζει την χαμηλή στάθμη και βαράει ο buzzer ανά τρία δεύτερα υποθέτω οτι θα τον κάψω, επομένως όντως ή πρέπει να αυξήσω το interval, ή τουλάχιστον να υλοποιήσω διαφορετικά το beeping του buzzer.
0 .

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Δεκ 2019, 14:39

itteithe έγραψε:Ετούτο εδώ σκεφτόμουν να πάρω:

JSN-SR04T

JSN-SR04T-2.0.pdf

Είσαι τρελός; :D

Aυτό δεν έχει περάσει τεστ ΙP και δεν του έχει αποδοθεί κλάση. Απλά κάποιος έγραψε waterproof.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Δεκ 2019, 14:49

itteithe έγραψε:Λες να το μεγαλώσω ακόμη πιο πολύ; Να το πάω στο λεπτό (ή και παραπάνω); Ή αλήθεια είναι οτι βλέπω διακυμάνσεις από θόρυβο με τόσο μικρό interval (αν και κάπου είδα οτι μπορώ να κάνω προγραμματιστικά apply ένα filter των μετρήσεων).

Aυτό. Θες sampling, όχι απλό μέσο όρο μετρήσεων, αλλά να πετάς κι απέξω τα outliers. Η διαστασιολόγηση του sample rate εξαρτάται απο την ποιότητα του αισθητήρα

Εικόνα
:D

itteithe έγραψε:Επίσης, τώρα που το σκέφτομαι αν εντοπίζει την χαμηλή στάθμη και βαράει ο buzzer ανά τρία δεύτερα υποθέτω οτι θα τον κάψω, επομένως όντως ή πρέπει να αυξήσω το interval, ή τουλάχιστον να υλοποιήσω διαφορετικά το beeping του buzzer.

Δεν έχω καταλάβει το κόνσεπτ της ειδοποίησης ακόμη. ΟΚ, το να παίρνεις sms έχει νόημα, μπάζερ και λεντς που θα ανάβουν, στο υπόγειο;
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό itteithe » 24 Δεκ 2019, 14:57

Έχω βρει αυτόν:

MB7389 HRXL-MaxSonar-WRMT

που φαίνεται να είναι IP67 (potential IP68). Βέβαια εκτός του οτι είναι εξαιρετικά ακριβός, δεν ξέρω αν θα κάνουν shippment στην Ελλάδα. Δυστυχώς είναι από τους μόνους που έχουν IP rating.

Τον buzzer τον θέλω για τις περιπτώσεις που είμαι εκτός και δεν έχω σήμα, έχει κλείσει το κινητό από μπαταρία, δεν έχω πάρει για τον οποιοδήποτε λόγο το sms, κτλπ., ώστε είτε εγώ, είτε όποιος βρίσκεται στο σπίτι να μπορεί να πάρει χαμπάρι οτι έχει πέσει η στάθμη της δεξαμενής (έχουμε πιλοτή και ο καυστήρας/δεξαμενή είναι σε δωματιάκι στη γωνία του σπιτιού - ακόμη και από το μπαλκόνι ακούγεται το μπαζεράκι, έχω κάνει σχετικές δοκιμές). Είναι το τελευταίο fallback αν αποτύχουν όλα τα υπόλοιπα. Το led είναι άχρηστο, αλλά το έβαλα για την καγκουριά της υπόθεσης (και επιπλέον ξεκίνησα με αυτό, ήταν το πρώτο που έβαλα για να δοκιμάσω τα ποδαράκια του controller :D )
0 .

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Δεκ 2019, 15:09

Προέλλην έγραψε:
itteithe έγραψε:Ετούτο εδώ σκεφτόμουν να πάρω:

JSN-SR04T

JSN-SR04T-2.0.pdf

Είσαι τρελός; :D

Aυτό δεν έχει περάσει τεστ ΙP και δεν του έχει αποδοθεί κλάση. Απλά κάποιος έγραψε waterproof.

Kανονικά, θες IP68, αλλά εκεί το κόστος βαράει, κάτω απο 200 ευρώ δύσκολα θα βρείς. Εκεί μιλάμε για κάτι τέτοιο βιομηχανικό: https://www.bellflowsystems.co.uk/mnu-i ... nsors.html

ΙP67 έχει καλό αισθητήρα η MaxBotix:
https://www.maxbotix.com/Ultrasonic_Sensors/MB7389.htm
https://www.maxbotix.com/articles/water ... ensing.htm
100 Ευρώ απο: https://www.exp-tech.de/en/sensors/dist ... sonar-wrmt (πρέπει να στέλνουν εντός EU)

Η 67 αντέχει μόνο σε πιθανή πόντιση για περιορισμένο χρόνο, ενώ η 68 μπορεί να κάτσει μέσα σε υγρό για πάντα. Το σενάριο να ξεκολήσει και να πέσει μέσα είναι λίγο τραβηγμένο. Δεν ξέρω τι επίδραση έχουν με υγρασία τα vapours του πετρελαίου, γενικά τι φάση είναι η δεξαμενή σου, σωστή με βαλβίδες αποσυμπίεσης κλπ ή ΕΛ-πατέντα live fast die young.
1 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 24 Δεκ 2019, 15:15

itteithe έγραψε:Έχω βρει αυτόν:

MB7389 HRXL-MaxSonar-WRMT

που φαίνεται να είναι IP67 (potential IP68). Βέβαια εκτός του οτι είναι εξαιρετικά ακριβός, δεν ξέρω αν θα κάνουν shippment στην Ελλάδα. Δυστυχώς είναι από τους μόνους που έχουν IP rating.

Με πρόλαβες απ ότι βλέπω, το ίδιο σου βρήκα κι εγώ :D
Αντικειμενικά, είναι σχετικά απαιτητική εφαρμογή για λόγους ασφαλείας, οπότε στα πολύ φτηνά είναι δύσκολο να την βγάλεις.

itteithe έγραψε:Τον buzzer τον θέλω για τις περιπτώσεις που είμαι εκτός και δεν έχω σήμα, έχει κλείσει το κινητό από μπαταρία, δεν έχω πάρει για τον οποιοδήποτε λόγο το sms, κτλπ., ώστε είτε εγώ, είτε όποιος βρίσκεται στο σπίτι να μπορεί να πάρει χαμπάρι οτι έχει πέσει η στάθμη της δεξαμενής (έχουμε πιλοτή και ο καυστήρας/δεξαμενή είναι σε δωματιάκι στη γωνία του σπιτιού - ακόμη και από το μπαλκόνι ακούγεται το μπαζεράκι, έχω κάνει σχετικές δοκιμές). Είναι το τελευταίο fallback αν αποτύχουν όλα τα υπόλοιπα. Το led είναι άχρηστο, αλλά το έβαλα για την καγκουριά της υπόθεσης (και επιπλέον ξεκίνησα με αυτό, ήταν το πρώτο που έβαλα για να δοκιμάσω τα ποδαράκια του controller :D )

Γιατί να μην έχει το μπάζερ μέσα στο σπίτι; Eπίσης, αφού θα φτιάξεις που θα φτιάξεις, βάλε και κανέναν αισθητήρα καπνού και θερμοκρασίας για την περίπτωση που πάρεις φωτιά στο υπόγειο.
0 .
Ich bereue nichts

Επιστροφή σε “Do It Yourself”