Δημοσίευσηαπό itteithe » 04 Ιούλ 2019, 10:05
Παιδιά συγχωρέστε με για τις απορίες που θα εκφράσω, αλλά έχω αναφέρει ξανά πως είμαι ιδιαιτέρως αδαής όσον αφορά τα οικονομικά. Και ο Μητσοτάκης, αλλά και άλλοι πολιτικοί (βλέπε Βαρουφάκη), στις προγραμματικές τους δηλώσεις αναφέρουν μέτρα που πρόκειται να πάρουν για να έρθει οι ανάπτυξη. Σ' αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται κυρίως μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Ποια είναι τα μαθηματικά πίσω από αυτές τις υποθέσεις, που αποδεικνύουν τα εν λόγω αποτελέσματα; Δηλαδή, πώς γίνεται η μείωση με συγκεκριμένες ποσοστιαίες μονάδες στην φορολόγηση και στον Φ.Π.Α. να ανεβάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης; Δεν μεσολαβεί και ο ανθρώπινος παράγοντας, η απληστία των επιχειρηματιών και η διαφθορά;
Μου θυμίζει κάτι παραπλήσιο που είχε γίνει κατά το μέσο της περιόδου του πολέμου του Βιετνάμ, περίπου το 1968. Ο Μακνάμαρα, που φημίζονταν για την χρήση της ανάλυσης ρίσκου στην λήψη αποφάσεων, θέλοντας να κάνει μια εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, έβαλε το επιτελείο του να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα στατιστικά που διέθεταν και τους έβαλε να συντάξουν ένα πρόγραμμα υπολογιστή ώστε να δουν πότε θα λήξη ο πόλεμος. Το αποτέλεσμα που τύπωσε το πρόγραμμα ήταν πως είχαν κερδίσει τον πόλεμο το 1965. Το πρόβλημα ήταν πως στους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονταν το σθένος του αντιπάλου.
1 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Habemus filium