Α μα είναι γενικότερα πολύ ωραίος ο διάλογος "Γοργίας" (περί ρητορικής ανατρεπτικός). Ο διάλογος λέγεται πως είναι για τη ρητορική, τι είναι η ρητορική δηλαδή, αλλά τα θέματα που αγγίζει είναι πάρα πολλά. Εκεί κάπου γίνεται αναφορά και σε κάποια μελλοντική και υποθετική δίκη του Σωκράτη, όπου εικάζεται πως θα την έχανε και θα καταδικαζόταν σε θάνατο, αλλά το παρακάτω απόσπασμα είναι περί φύσεως και δικαίου/ηθικού (τι είναι το δίκαιο, τι το ηθικό, και κατά πόσο αυτά μας υποδεικνύονται από τη φύση την ίδια - το δίκαιο του ισχυρού που λένε):
Καλλικλής έγραψε:Πραγματικά, Σωκράτη, με τρόπο φορτικό και δημοκοπικό οδηγείς το συνομιλητή σου σε τέτοια πράγματα, ισχυριζόμενος ότι επιδιώκεις την αλήθεια, τα οποία δεν είναι καλά σύμφωνα με τη φύση, αλλά σύμφωνα με το νόμο. Στα περισσότερα, όμως, αυτά είναι αντίθετα μεταξύ τους, δηλαδή η φύση και ο νόμος. Aν, λοιπόν, κάποιος ντρέπεται και δεν τολμά να πει όσα σκέφτεται, αναγκάζεται να λέει τα αντίθετα. Όμως, εσύ, επειδή το έχεις κατανοήσει, αυτό το σοφό, φέρεσαι άπρεπα στη συζήτηση, αν δηλαδή κάποιος μιλά σύμφωνα με το νόμο, με το να θέτεις ερωτήσεις σύμφωνα με τη φύση και, αν μιλά σύμφωνα με τη φύση, με το να θέτεις ερωτήσεις σύμφωνα με το νόμο. Όπως, λόγου χάριν, σε αυτά, δηλαδή το να αδικεί κάποιος και να αδικείται, ενώ ο Πώλος μιλούσε για το ασχημότερο με βάση το νόμο, εσύ επέκρινες το νόμο με βάση τη φύση. Διότι, σύμφωνα με τη φύση, το ασχημότερο είναι και το πλέον βλαβερό, το να αδικείται κάποιος, και σύμφωνα με το νόμο το να αδικεί. Διότι δεν αρμόζει σε άντρα το πάθημα αυτό, το να αδικείται, αλλά σε δούλο, για τον οποίο είναι προτιμότερο να πεθάνει παρά να ζει, και ο οποίος, όταν αδικείται και προπηλακίζεται, δεν μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του ούτε κανέναν άλλο για τον οποίο τυχόν ενδιαφέρεται. Αλλά, νομίζω, νομοθέτες είναι οι αδύναμοι άνθρωποι και το πλήθος. Για τους ίδιους και το συμφέρον τους, λοιπόν, θεσπίζουν νόμους και επαινούν και κατηγορούν εκφοβίζοντας τους πιο δυνατούς και αυτούς που μπορούν να έχουν περισσότερα, για να μην έχουν περισσότερα, λένε ότι είναι άσχημο και άδικο να πλεονεκτούν και ότι αυτό είναι η αδικία, το να επιδιώκουν να έχουν περισσότερα από τους άλλους- διότι, πιστεύω, είναι ευχαριστημένοι αυτοί αν έχουν ίσα, ενώ είναι περισσότερο ανήθικοι.
Γι’ αυτά, λοιπόν, σύμφωνα με το νόμο, αυτό θεωρείται άδικο και άσχημο, το να επιδιώκει κανείς να έχει περισσότερα από τους πολλούς· η ίδια η φύση, όμως, νομίζω, το αποδεικνύει πάλι, ότι είναι δίκαιο ο καλύτερος να έχει περισσότερα από τον χειρότερο και ο δυνατότερος από τον ασθενέστερο. Αποκαλύπτει δε σε πολλά σημεία ότι το ίδιο συμβαίνει και στα άλλα ζώα και στους ανθρώπους σε όλες τις πόλεις και τα γένη, ότι έτσι έχει κριθεί το δίκαιο, να εξουσιάζει ο καλύτερος τον κατώτερο και να υπερέχει. Γιατί ποιου δικαίου κάνοντας χρήση ο Ξέρξης εκστράτευσε κατά της Ελλάδας ή ο πατέρας του κατά των Σκυθών; Και αναρίθμητα άλλα παρόμοια θα μπορούσε κάποιος να πει·
Αλλά, νομίζω, αυτοί κάνουν αυτά σύμφωνα με το φυσικό δίκαιο και ναι, μα τον Δία, σύμφωνα με το νόμο της φύσης, ίσως όμως όχι με βάση αυτό τον οποίο εμείς οι άνθρωποι θεσπίζουμε· διαπλάθοντας τους καλύτερους και τους πιο δυνατούς από εμάς από νεαρή ηλικία, παίρνοντας τους όπως τα λιοντάρια, τους υποδουλώνουμε εξημερώνοντας τους με τραγούδια και εξαπατώντας τους, λέγοντας ότι πρέπει να πρεσβεύουν την ισότητα και ότι αυτό είναι το ωραίο και το δίκαιο. Αν, όμως, πιστεύω, υπάρξει κάποιος άντρας με ισχυρή θέληση, αφού αποτινάξει όλα αυτά και τα συντρίψει και [αφού διαφύγει] καταπατήσει τα δικά μας θεσπίσματα και τις μαγγανείες και τις επωδές και όλους τους νόμους τους αντίθετους με τη φύση, εμφανίζεται, αφού εξεγερθεί, κύριος μας ο δούλος, και σε αυτή την περίπτωση έλαμψε το δίκαιο της φύσης. Μου φαίνεται, όμως, ότι και ο Πίνδαρος υποδεικνύει όσα εγώ αναφέρω, στο άσμα του, στο οποίο λέει ότι:
ο νόμος όλων βασιλιάς θνητών και αθανάτων
και αυτός ο φυσικός νόμος, όπως λέει,
οδηγεί, καθώς δίκαιο τον κρίνει, τον πιο ισχυρό με το
δυνατό του χέρι- το εικάζω
από τα έργα του Ηρακλή, επειδή πήρε δίχως να πληρώσει
Κάπως έτσι λέει, γιατί δεν το ξέρω καλά το ποίημα· λέει ότι ο Ηρακλής πήρε τα βόδια του Γηρυόνη και χωρίς να πληρώσει και χωρίς αυτός να του τα δώσει, επειδή αυτό είναι το φυσικό δίκαιο, και τα βόδια και όλα τα άλλα αποκτήματα των χειρότερων και των κατώτερων να ανήκουν στον καλύτερο και στον δυνατότερο. Η αλήθεια, λοιπόν, έτσι είναι και θα το μάθεις αν, αφήνοντας τη φιλοσοφία, περάσεις στα πιο σημαντικά. Γιατί η φιλοσοφία, Σωκράτη, είναι ωραία, αν κάποιος καταπιαστεί με αυτήν με μέτρο στην κατάλληλη ηλικία· αν, όμως, ασχοληθεί πέραν του δέοντος, αποτελεί καταστροφή για τους ανθρώπους. Αν, δηλαδή, κάποιος είναι πάρα πολύ ευφυής και ασχολείται με τη φιλοσοφία περισσότερο από όσο πρέπει, αναγκαστικά αγνοεί όσα έχει χρέος να γνωρίζει ο άντρας που πρόκειται να γίνει καλός, ενάρετος και ένδοξος. Γιατί οι φιλόσοφοι αγνοούν τους νόμους της πόλης και τους λόγους τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές με τους ανθρώπους, στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή, και τις ανθρώπινες απολαύσεις και επιθυμίες, και γενικά αγνοούν όλα τα ήθη. Όταν , λοιπόν, προχωρούν σε κάποια ιδιωτική ή πολιτική ενέργεια, γίνονται καταγέλαστοι, όπως ακριβώς, νομίζω, οι πολιτικοί, όταν προχωρούν στις δικές σας ασχολίες και συζητήσεις, γίνονται καταγέλαστοι. Γιατί συμβαίνει αυτό που λέει ο Ευριπίδης· καθένας είναι εξαίρετος σε αυτό και σε αυτό σπεύδει αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε τούτο στο οποίο ο ίδιος τυχαίνει να είναι καλύτερος.
Αυτό, όμως, στο οποίο δεν είναι ικανός, το αποφεύγει και το κατηγορεί, ωστόσο επαινεί το άλλο, από εύνοια στον εαυτό του, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο επαινεί τον εαυτό του. Αλλά, νομίζω, είναι πιο σωστό να μετέχει κανείς και στα δυο, στη φιλοσοφία όσο χρειάζεται να μετέχει για χάρη της παιδείας, και δεν είναι άσχημο κάποιος, όσο είναι νέος, να καταπιάνεται με τη φιλοσοφία. Αν, όμως, κάποιος άνθρωπος, ενώ βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία, ασχολείται ακόμη με τη φιλοσοφία, το πράγμα, Σωκράτη, γίνεται αστείο, και εγώ βέβαια αισθάνομαι προς αυτούς που φιλοσοφούν όπως ακριβώς απέναντι σε αυτούς που ψελλίζουν και παιδιαρίζουν. Διότι, όταν δω ένα παιδί, στο οποίο ταιριάζει ακόμη να μιλά έτσι, να τραυλίζει και να παίζει, χαίρομαι και μου φαίνεται και ευχάριστο και γνώρισμα ελευθέρων ανθρώπων και ταιριαστό στην παιδική ηλικία, αλλά, όταν το ακούσω να μιλά με σαφήνεια, μου φαίνεται άσχημο, μου ενοχλεί τα αφτιά και μου δίνει την εντύπωση ότι είναι δουλοπρεπές· όταν, όμως, κάποιος ακούσει έναν άντρα να ψελλίζει ή τον δει να παίζει, το θέαμα φαίνεται γελοίο, άνανδρο και άξιο μαστιγώματος. Εγώ, πάντως, αισθάνομαι το ίδιο και προς αυτούς που φιλοσοφούν. Βλέποντας, δηλαδή, κάποιον νεαρό να φιλοσοφεί, τον θαυμάζω, και μου φαίνεται ότι του ταιριάζει, και θεωρώ ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, αλλά αυτόν που δεν φιλοσοφεί τον θεωρώ ανελεύθερο και ότι δεν θα είναι ποτέ ικανός για καμία ωραία και αξιόλογη πράξη· όταν, όμως, δω κάποιον μεγαλύτερης ηλικίας να ασχολείται με τη φιλοσοφία και να μην την εγκαταλείπει, μου φαίνεται ότι αυτός ο άντρας, Σωκράτη, πρέπει να μαστιγωθεί. Γιατί, αυτό το οποίο έλεγα τώρα δα, συμβαίνει σε αυτό τον άνθρωπο, ακόμα κι αν είναι πάρα πολύ ευφυής, να γίνεται άνανδρος αποφεύγοντας τα κεντρικά σημεία της πόλης και την αγορά, όπου είπε ο ποιητής ότι γίνονται οι άντρες σημαντικοί, και απομονωμένος από τους συνανθρώπους του να περνά την υπόλοιπη ζωή του στη γωνία ψιθυρίζοντας ανάμεσα σε τρεις ή τέσσερις νεαρούς, χωρίς να πει ποτέ λόγο που ταιριάζει σε άνθρωπο ελεύθερο, σημαντικό και ωραίο.
Εγώ, όμως, Σωκράτη, διάκειμαι αρκετά φιλικά απέναντι σου- κινδυνεύω, λοιπόν, να πάθω τώρα αυτό το οποίο έπαθε ο ήρωας του Ευρυτίδη, ο Ζήθος, προς τον Αμφίονα, τον οποίο ανέφερα προηγουμένως. Γιατί τέτοια μου έρχεται να σου πω, τα οποία είπε εκείνος στον αδερφό του, ότι παραμελείς, Σωκράτη, αυτά που έπρεπε να φροντίζεις, και, παρόλο που έχεις τόσο ευγενική ψυχή, διαπρέπεις σε παιδαριώδη μόρφωση, και ούτε σε δίκη θα μπορούσες να εκφράσεις σωστή κρίση, ούτε θα μπορούσες να πεις το εύλογο και αυτό με το οποίο θα πείσεις τους άλλους, ούτε θα είχες τη δυνατότητα να κάνεις γενναία σκέψη για κάποιον άλλο. Κι όμως, φίλε Σωκράτη, -και μη μου στενοχωρηθείς καθόλου, γιατί θα μιλήσω από αγάπη για σένα- δεν σου φαίνεται ότι είναι άσχημο να είσαι σε μια τέτοια κατάσταση, στην οποία εγώ νομίζω ότι βρίσκεσαι και εσύ και οι άλλοι που καταπιάνονται πολύ με τη φιλοσοφία; Διότι τώρα, αν κάποιος, αφού συλλάβει εσένα ή κάποιον άλλον από αυτούς, σε οδηγήσει στη φυλακή, υποστηρίζοντας ότι αδικείς, μολονότι δεν αδικείς, καταλαβαίνεις ότι δεν θα ήξερες τι να κάνεις, αλλά θα ζαλιζόσουν και θα έχασκες δίχως να μπορείς να πεις κάτι, και πηγαίνοντας στο δικαστήριο, αν ο κατήγορος σου τύχαινε να είναι φαύλος και μοχθηρός, θα πέθαινες, αν ήθελε να σε καταδικάσει σε θάνατο. Κι όμως, πώς είναι σοφό αυτό το πράγμα, Σωκράτη, το οποίο, αφού παραλάβει έναν ευφυή άνθρωπο, τον κάνει χειρότερο, ώστε ούτε τον εαυτό του να μπορεί να βοηθήσει ούτε να σώσει από τους μεγαλύτερους κινδύνους τον ίδιο τον εαυτό του ούτε κανέναν άλλο, καθώς επιτρέπει να διαρπάζεται όλη η περιουσία του από τους εχθρούς και ανέχεται να ζει στην πόλη καταφρονημένος; Έναν τέτοιον άνθρωπο, αν και είναι άσχημο να ειπωθεί, επιτρέπεται να τον χτυπά κάποιος στο πρόσωπο και να μην τιμωρείται. Αλλά, φίλε μου, πείσου σε μένα, σταμάτα να με ελέγχεις, ασχολήσου με την ομορφιά των πραγμάτων, και φρόντισε πώς θα δείξεις ότι σκέφτεσαι σωστά, αφού αφήσεις σε άλλους αυτά τα κομψά, είτε πρέπει να πούμε ότι είναι ανοησίες είτε φλυαρίες, εξαιτίας των οποίων θα καταλήξεις έρημος, ζηλεύοντας όχι τους άντρες που ασχολούνται με αυτά τα μικρά, αλλά αυτούς που έχουν περιουσία, δόξα και άλλα πολλά αγαθά.
Συνοπτικά αυτά που λέει ο Καλλικλής:
1. Ο νόμος της φύσης είναι αντίθετος προς τον ανθρώπινο νόμο. Στη φύση, το να αδικείται κάποιος είναι το χειρότερο, ενώ κατά τον ανθρώπινο νόμο, το να αδικεί είναι χειρότερο.
2. Το να αδικείται κανείς, αρμόζει μόνο σε δούλους, οι οποίοι προτιμούν τον θάνατο από τη ζωή.
3. Αυτός που αδικείται, όπως και ο δούλος, δεν μπορεί να βοηθήσει ο ίδιος τον εαυτό του.
4. Αυτοί που θεσπίζουν τους νόμους είναι άνθρωποι αδύναμοι, του λαού. Λένε πως είναι άσχημο, άδικο και ανήθικο το να έχει κανείς πολλά και να επιδιώκει περισσότερα, κατηγορούν και εκφοβίζουν τους δυνατούς που μπορούν να μεγαλώσουν την περιουσία τους, λέγοντάς τους πως ευχαριστημένοι πραγματικά θα είναι αν έχουν τα ίδια με τους πολλούς που έχουν λίγα.
5. Η φύση αποφαίνεται, αποδεικνύει και αποκαλύπτει πως το δίκαιο είναι να έχει ο καλύτερος περισσότερα από τον χειρότερο και ο δυνατότερος περισσότερα από τον ασθενέστερο. Στον άνθρωπο, στα ζώα, σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα γένη, έτσι έχει κριθεί το δίκαιο από τη φύση, να εξουσιάζει ο καλύτερος τον κατώτερο και να υπερέχει. Είναι το φυσικό δίκαιο, σύμφωνα με τον νόμο της φύσης.
6. Η κοινωνία φέρεται αντίθετα σε αυτό το φυσικό δίκαιο. Παίρνει τους πιο δυνατούς και τους καλύτερους από εμάς, και, όπως τα λιοντάρια, τους εξημερώνει, τους υποδουλώνει και τους εξαπατά με τραγούδια και με λόγια, λέγοντάς τους πως είναι ηθικό, ωραίο και δίκαιο να πρεσβεύουν την ισότητα. Αν υπάρξει όμως κάποιος από αυτούς τους δούλους με ισχυρή θέληση, τότε θα καταφέρει να σπάσει αυτά τα δεσμά και να ξεφύγει από τις μαγγανείες, τις επωδές και τους αφύσικούς μας νόμους, να εξεγερθεί και εν τέλει να κυριέψει πάνω μας, και τότε θα κάνει το φυσικό δίκαιο να λάμψει και πάλι.
7. Τα ίδια λέει και υποδεικνύει ο ποιητής Πίνδαρος στο άσμα του για τον Ηρακλή, όπου λέει πως αυτός, επειδή ήταν ο δυνατότερος όλων και συνεπώς είχε το δίκαιο και το φυσικό νόμο με το μέρος του, πήρε τα βόδια του Γηρυόνη χωρίς να πληρώσει. Γιατί έτσι είναι το φυσικό δίκαιο, ο δυνατότερος να παίρνει οτιδήποτε ανήκει στους χειρότερους και κατώτερους.
8. Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία κανείς μπορεί να τη μάθει αν σταματήσει να φιλοσοφεί, και περάσει σε πιο σημαντικές ασχολίες.
9. Η φιλοσοφία είναι ωραία, χρήσιμη και καλή, αρκεί να συμβαίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να γίνεται με μέτρο, και το δεύτερο σε κατάλληλη ηλικία, που δεν είναι άλλη από τη νεότητα. Αν κάποιος όμως το παρακάνει, ή φιλοσοφεί όντας μεγάλος, τότε η φιλοσοφία είναι καταστροφή για τον ίδιο.
10. Ο φιλόσοφος αγνοεί αυτά που πρέπει να ξέρει κανείς για να είναι καλός, ενάρετος και ένδοξος. Αγνοεί επίσης τους νόμους, τις απολαύσεις, τις επιθυμίες, όλα τα ήθη, και αυτά που χρειάζεται να ξέρει κανείς για να μπορεί να συναναστρέφεται με άλλους στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο.
11. Οι φιλόσοφοι γελοιοποιούνται σε όλα τα ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία, όπως ακριβώς παθαίνουν και οι πολιτικοί όταν εμπλέκονται σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Όπως λέει και ο Ευριπίδης, ο καθένας μας ασχολείται με αυτά στα οποία είναι καλύτερος, ενώ αυτά που δεν είναι ικανός, τα αποφεύγει και τα λοιδωρεί, και επαινεί τα πρώτα, επαινώντας έτσι τον εαυτό του. Το σωστό είναι να ασχολείται κανείς και με τη φιλοσοφία και με όλα τα άλλα.
12. Σε νεαρή ηλικία, η φιλοσοφία είναι καλή γιατί εκπαιδεύει τους νέους, και τους ετοιμάζει για ωραίες και αξιόλογες πράξεις.
13. Δεν ταιριάζει όμως σε μεγάλους άντρες να φιλοσοφούν, και αυτοί είναι άξιοι μαστιγώματος, γιατί είναι γελοίοι άνθρωποι, άνανδροι που αποφεύγουν τις ευθύνες τους, απρεπείς, ανελεύθεροι και δουλοπρεπείς.
14. Η μόρφωση του Σωκράτη είναι παιδιαριώδης και ο ίδιος παραμελεί πράγματα που θα έπρεπε να φροντίζει. Ανήκει στην κατηγορία των αντρών που φιλοσοφούν υπέρ του δέοντος και σε προχωρημένη ηλικία. Είναι άξιος μαστιγώματος.
15. Αν κάποιος τον έσερνε άδικα στο δικαστήριο, ο Σωκράτης δε θα μπορούσε να υπερασπιστεί επάξια τον εαυτό του, θα ζαλιζόταν και θα έχασκε, και θα καταδικαζόταν ακόμα και σε θάνατο, αν ο κατήγορος του ήταν πια τόσο μοχθηρός και ήθελε κάτι τέτοιο.
16. Συνεπώς, πώς είναι δυνατόν να είναι η (πολύ) φιλοσοφία κάτι το σοφό και καλό, αν κάποιον άνθρωπο τον παραλάβει ευφυή και τον παραδώσει αβοήθητο σε εχθρούς και κινδύνους, να αδικείται από όλους και όλα, με την περιουσία του διασκορπισμένη και τον ίδιο από όλους καταφρονημένο; Και πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να τα ανέχεται όλα αυτά ενώ θα μπορούσε να τα αποφύγει; Θα πρέπει να επιτρέπεται στον οποιονδήποτε να χτυπάει στο πρόσωπο κάποιον τέτοιον, χωρίς να τιμωρείται από τους νόμους.
17. Ο Σωκράτης πρέπει να σταματήσει αμέσως τον έλεγχο των άλλων και τη φιλοσοφία, να ασχοληθεί με την ομορφιά των πραγμάτων, γιατί διαφορετικά θα καταλήξει έρημος, να ζηλεύει αυτούς που έχουν περιουσία, δόξα και άλλα πολλά αγαθά.