Προέλλην έγραψε:Μια χαρά παρακολουθώ. Παρακολουθώ παράπονα κάποιου για την δουλειά του, το περιβάλλον, τις συνθήκες της, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, την πίεση κτλ. Όπου και να πας τα ίδια θα ακούσεις, εκτός κι αν μιλάμε για τίποτε ελάχιστες θέσεις φαντάσματα. Δεν αποτελεί κάποια πρωτοτυπία, μην πιστεύεις ότι αποτελείς κάποια τραγική εξαίρεση, το παραπαίδι.
Όχι φίλε. Αυτά δεν είναι παράπονα. Δε σου παραπονιέμαι για την ορθοστασία.
Είναι σήματα κινδύνου ότι το καράβι οδεύει στα βράχια από μια εκπαιδευτικό που δουλεύει 20 χρόνια στην εκπαίδευση και κάθε φορά έχει την ελπίδα από την επόμενη κυβέρνηση ότι κάποιος επιτέλους θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματά μας και λέω δεν μπορεί κάποιος θα ασχοληθεί και αντ' αυτού βλέπω ότι όλοι κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.
Για αυτό με έχει πιάσει η απελπισία. Όχι γιατί θα αξιολογηθώ. Ας αξιολογηθώ. ΑΛΛΑ δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
Δες το σαν κραυγή αγωνίας.
Ο νέμο είπε ότι ρωτάς τους μαθητές να σου πουν δύο αυτοκράτορες του βυζαντίου και δεν ξέρουν να σου πουν ούτε έναν.
Πίστεψέ με πρώτη εγώ το γνωρίζω και το αναγνωρίζω αυτό, για αυτό και τρελαίνομαι.
Βλέπω τις αιτίες αλλά κανείς δεν με/μας ακούει.
Προέλλην έγραψε: Αυτά όλα δεν αποτελούν επίσης κάποιου είδους αντεπιχείρημα για την επί της αρχής ανάγκης συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών (ή οπουδήποτε αλλού). Αυτό που παρακολουθώ σταθερά στην σχετική συζήτηση είναι κάτι μεταξύ "δεν προλαβαίνω, δεν μπορώ να ασχοληθώ" και "θέλω να κάνω το δικό μου και δεν ανέχομαι να με αξιολογεί κανείς". Είναι η κλασσική συπεριφορά οποιουδήποτε, οπουδήποτε κλήθηκε να αρχίσει να αξιολογείται γραφειοκρατικά. Πάντα, στην αρχή της εφαρμογής οποιουδήποτε συτήματος διασφάλισης ποιότητας, υπάρχει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις.
Προσδίδεις μια αρνητική χροιά σε αυτά τα "δεν προλαβαίνω" ενώ είναι καίριας σημασίας ζήτημα. Πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε αν θες να μιλάμε για σοβαρή και ποιοτική δουλειά. Τώρα αν μιλάμε για προχειρότητα και πασαλείμματα ... οκ πάω πάσο.
Το θέμα δεν είναι να το παίζουμε σούπερ ήρωες για να αποδείξουμε ότι τα καταφέρνουμε ΟΛΑ αλλιώς όποιος δεν μπορεί είναι ανίκανος και να πάει σπίτι του. Κάποια πράγματα είναι ανθρωπίνως αδύνατα να γίνουν έως και επικίνδυνα αν δεν εφαρμοστούν με προσοχή.
Δεν παίζουμε σε ταινία "ο τελευταίος επιζών" εδώ πέρα. Άμα οδηγείς σε επαγγελματική εξουθένωση το προσωπικό σου στο τέλος δεν θα σου μείνει ούτε ένας. Και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια που επικρατεί θα αφήσεις χωρίς διδακτικό προσωπικό τα νησιά σου, θα οδηγήσεις πολλούς να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση και να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες ακόμα και σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις/παραιτήσεις.
Και επειδή ξέρω τι θα απαντήσεις ότι "ουδείς αναντικατάστατος" θέλω να σε πληροφορήσω ότι πολλοί νέοι συνάδελφοι που αποφοιτούν τώρα από τις σχολές το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται αν θέλουν να μπουν σε όλο αυτό το "άγριο παιχνίδι" αρχικά περιορίζοντας τις γεωγραφικές περιοχές τους στις προτιμήσεις τους και πολλοί από αυτούς κιόλας την "ψάχνουν" να απορροφηθούν και αλλού.
Οπότε κάποια στιγμή θα καλείς για δασκάλους και δεν θα ανταποκρίνεται κανείς στο κάλεσμα.
Και στα νοσοκομεία αντίστοιχο χάλι επικρατεί. Έχεις 2-3 άτομα να σου βγάζουν τις βάρδιες μέχρι λιποθυμίας αλλά κάποια στιγμή και αυτά τα άτομα, όσα υψηλά και να έχουν το αίσθημα του καθήκοντος, θα καταρρεύσουν.
Σημασία δεν έχει μόνο κάποιος να σου "βγάζει τη δουλειά" αλλά να σου βγάζει τη σωστή δουλειά. Άμα πάω εγώ στον γιατρό του ΕΣΥ που έχει δουλέψει 48 συνεχόμενες ώρες εφημερία οκ "μπράβο" θα του πω.. Είσαι ήρωας. Τέτοιους γιατρούς θέλουμε. Είσαι πολύ ικανός.
Ναι αλλά άμα του κλείνουν τα μάτια την ώρα που με εξετάζει ... δεν θα αισθανθώ και πολύ safe.
Συν ότι προσθέτεις δικές σου ερμηνείες "θέλω να κάνω το δικό μου..." και κάτι κουραφέξαλα. Αυτά είναι δικά σου λόγια.