Λαχουρένιος έγραψε:Αυτο που λες το βρισκω εκτος πραγματικοτητας γιατι η ΕΕ ηταν που (παρεα με τον ΔΝΤ και τις δικες μας κυβερνησεις) σχεδιασε και επεβαλλε τα προγραμματα λιτοτητας την δεκαετια που μας περασε. Επισης μια που λες για εγκυους το ευρωπαικο δικαστηριο εχει βγαλει αποφαση οτι επιτρεπονται οι απολυσεις τους στα πλαισια των ομαδικων απολυσεων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει την απόλυση εγκύων εργαζομένων
https://www.kathimerini.gr/society/9501 ... gazomenon/
πτου
Και είπα να σκεφτώ ένα τρανταχτό παράδειγμα για να περάσω το πόιντ μου αλλά δε μου κατσε.
Πόσο γκαντέμω είμαι;
Αλλά και πάλι μέσα στο άρθρο που ανέβασες λέει
"Ρωγμές στο «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» δημιουργεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν εγκύους εργαζόμενες στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, παρά τις δικλίδες προστασίας που υπάρχουν και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία."
που σημαίνει ότι με δικαιώνει κάπως.
Δεύτερον, η απόλυση εγκυμονούσας επιτρέπεται στο πλαίσιο ομαδικής απόλυσης και όχι επειδή η εγκυμονούσα είναι εγκυμονούσα. Δλδ όταν μια επιχείρηση είναι να βαρέσει μπιέλα αργά ή γρήγορα θα πάρουν σειρά όλοι ανεξαρτήτως κριτηρίων.
Έχει μια πολύ πολύ λεπτή διαφορά.
Λαχουρένιος έγραψε: Αυτη ειναι η ανθρωπιστικη ΕΕ
Αυτή η απάντηση πάει και προς ραν.
Ρε σεις γενικά το μότο της ΕΕ είναι η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα κράτη - μέλη.
Δε διαφωνώ ότι από πίσω μπορεί να κρύβονται άλλα πιο σκοτεινά συμφέροντα περί υποταγής των λαώνε αλλά ήμασταν το ίδιο ευαισθητοποιημένοι πριν 30, 40, 50 χρόνια που βλέπαμε έναν γκέυ και νομίζαμε ότι είναι κάποιου είδους φρικιό ή που βλέπαμε την αρκούδα πάνω στην καρότσα με τον γύφτο να χορεύει με το ντέφι και πετούσαμε κέρματα;
Δλδ δεν μπορεί να μη βλέπετε κανένα βήμα εξέλιξης και προόδου σε σχέση με τον σκοταδισμό που επικρατούσε παλαιότερα.
Θέλω να πω πέρα από τη γενικότερη φιλοσοφία που προσπαθεί να καλλιεργήσει ως "άποψη" στον 21 αιώνα, όλα αυτά θεμελιώνονται και από το ευρωπαϊκό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη.
Για να μην ξεφεύγω από το θέμα όμως, όσον αφορά τα εργασιακά, επειδή εμπλέκεται και το οικονομικό κομμάτι στη μέση, η ΕΕ μπορεί να είναι λιγότερο "ανθρωπιστική" γιατί είναι αυτή που κρατάει το ταμείο και θέλει να ελέγχει τις σπατάλες.
Προφανώς, αν η ΕΕ έλεγε 2 ώρες εργασία την εβδομάδα και 5.000 ευρώ μισθό τον μήνα να φαινόταν περισσότερο "ανθρωπιστική" αλλά κάτι μου λέει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
Γενικά, η ΕΕ μπορεί να είναι large σε κάποιους τομείς αλλά όπου εμπλέκεται η χρηματοδότηση είναι πιο φειδωλή καλώς ή κακώς.
Πάντως και σε εμάς στο χώρο του δημόσιου τομέα, και ειδικά της εκπαίδευσης, οπουδήποτε εμπλέκεται το ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα αυστηρό και το εννοώ. Θέλει να ξέρει πού ξοδεύεται μέχρι και το τελευταίο σεντ.
Εντάξει ωραίες και οι εποχές ΠΑΣΟΚ που το χρήμα έρεε άφθονο αλλά έτσι όπως τα κάναμε μπήκαμε σε καθεστώς οικονομικού ελέγχου.