ВладимирВладимирович έγραψε:Εχουμε δει πολλες οικογένειες στην Ελλαδα να αποτελούνται απο δυο νεαρους "μπαμπαδες" και μια πιτσιρικα; Δηλαδη όταν βγαίνετε βολτα σε π.χ. παραλιακη, ειναι μια συνηθισμένη εικονα;
Πατε στην ταβερνα σαββατο και βλεπετε κατι τετοιο και σκέφτεστε "νταξει, μια οικογένεια με παιδακι βγηκε εξω σαββατιατικα";
Να σου πω κάτι;
Από τη μια είναι δικαιολογημένο να πηγαίνει ο νους μας στο κακό με τόσα που γίνονται γύρω μας αλλά και από την άλλη είναι άδικο να ενοχοποιούμε ανθρώπους, επειδή μια εικόνα μας ξενίζει, ότι κάτι αρρωστημένο συμβαίνει απαραίτητα. Ειδικά αν αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε μια ομάδα ανθρώπων που είμαστε αρνητικά προκατειλημμένοι.
Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να ήμασταν με ένα κινητό στο χέρι να παίρνουμε την αστυνομία για οτιδήποτε μας κινεί τις υποψίες και φτιάχνουμε σενάρια στο μυαλό μας.
Για παράδειγμα θα μπορούσα να δω έναν πατέρα με το παιδί του. Και πού ξέρω εγώ ότι είναι ο πατέρας του και όχι ο απαγωγέας του;
Και να σου πω κάτι; Δεν στο πάω μακριά. Τα χειρότερα συμβαίνουν εκεί που δεν το περιμένεις. Εσύ μπορεί να θεωρείς πιο πιθανό να συμβαίνει κάτι ύποπτο σε κάτι που δεν έχεις συνηθίσει να βλέπεις αλλά δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σου σε μια γυναικεία μορφή που θα μπορούσε να κάνει το ίδιο γιατί η γυναίκα είναι ταυτισμένη με τη μητρική φιγούρα κτλ.
Κι όμως είδαμε πριν λίγα χρόνια ότι μια γυναίκα απήγαγε ένα κοριτσάκι δημοτικού, του έδωσε ναρκωτικά και ασέλγησε σεξουαλικά πάνω της.
Την θυμάστε αυτή την περίπτωση;
Κανείς δεν την υποψιάστηκε όταν πήγε να πάρει το παιδάκι από το σχολείο, όταν το κυκλοφορούσε στους δρόμους, όταν το έβαλε στο ταξί κτλ. Γιατί είναι μια συνηθισμένη εικόνα η γυναίκα με ένα παιδί.
Εγώ ως εκπαιδευτικός κατά το σχόλασμα τρέμω όταν είναι να παραδώσω παιδί. Δεν πάει να είναι straight, gay, παππούς, γιαγιά, γείτονας, γειτόνισσα... αν δεν διασταυρώσω από χίλιες μεριές ότι το άτομο αυτό είναι το σωστό που πρέπει να παραλάβει το παιδί δεν το δίνω σε κανέναν που δεν γνωρίζω.
Μόνο τεστ dna που δεν κάνω.