200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821, ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Re: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821, ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Δημοσίευσηαπό pluton » 27 Μαρ 2021, 16:50

https://www.youtube.com/watch?v=YgLSrKh ... =emb_title

Οι Αμερικάνοι τραγουδούν για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
1 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 27 Μαρ 2021, 20:08

nemo έγραψε:οταν γραφει ακομη και μια ιδιοφυια την λεξη καπιταλισμος ή ιμπεριαλισμος για κεινη την εποχη ειναι τερμα ηλιθιος
δηλαδη δεν θα ειναι ιδιοφυια αλλα παλαβος και δεν χρειαζεται να διαβασω τιποτα αλλο αυτα που διαβασα μου αρκουν
σου ειπα και πριν οτι πριν απο χρονια κυκλοφορουσαν πολλα βιβλια απο πολλους βαρεμμενους σαν το περιοδικο
δαυλος που αγοραζα καθε τευχος δηλαδη πρεπει να εχω ολα τα τευχη εκτος απο μερικα που πεταξα λογω χωρου
και πρεπει να εχω στην βιβλιοθηκη μου πανω απο πενηντα τιτλους με αρχαιο-λατρεια
και τοτε που τα διαβαζα σαν τρελος δεν ειχα το μυαλο να συνειδητοποιησω τι διαβαζω και να τα αξιολογησω
σωστα
λεξεις ανευ σημασιας και ασυνδετες εννοιες ο ιδιος συγγραφέας πιθηκίζει
σε παρακαλω φερε κατι να μου προκαλεσει το ενδιαφερο ν
αυτα δεν τα εγραφα ουτε στα εικοσι μου

Ήταν, συνεπώς, το καθεστώς των Διομολογήσεων που μετέτρεψε τη Βαλκανική Χερσόνησο και ιδιαίτερα τον υπόδουλο, στον βάρβαρο οθωμανισμό, ελλαδικό χώρο σε ενδοχώρα των καπιταλιστικών μητροπόλεων στην οποία διαμορφώθηκαν σε καθεστώς διπλής και τριπλής κατοχής οικονομικές και κοινωνικές δομές εξαρτημένες και συμπληρωματικές προς την αναπτυξιακή στρατηγική και τις αναπτυξιακές ανάγκες των μητροπολιτικών κέντρων. Αυτή η εξέλιξη διαμόρφωσε οικονομικά και κοινωνικά στρώματα που είχαν συνδέσει την ύπαρξή τους με τον ρόλο του μεταπράτη, πράγμα που δεν τους επέτρεπε να σκέπτονται ελληνικά και εθνικά με συνέπεια αυτά τα προνομιούχα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα να εξελιχθούν με τις ευλογίες φυσικά του κυρίαρχου κλήρου σε συνεργάτες του κατακτητή και των προστατών τους και σε προδότες του λαού και του τόπου τους. Είναι το Είναι, για να ξαναθυμηθούμε τον Μαρξ, που καθορίζει τη συνείδηση και όχι το αντίθετο και ένα τόσο διεστραμμένο και νόθο Είναι καταλήγει σε έναν κομπραδόρικο, μπάσταρδο και διεστραμμένο αστισμό που πιθηκίζει και χορεύει στους ρυθμούς των πολλών αφεντικών του.

σχόλιο 7

η κεφαλαιοκρατια ενα παναρχαιο συστημα που συνεχώς μεταλλασσεται συνδεδεμενο με την Εποχη του Σιδήρου

..ο καπιταλισμος είναι ενα παναρχαιο συστημα απο την εποχη των πυραμιδων και πιο πίσω .. απλα η κεφαλαιοκρατικη δυναμη τοτε ηταν η γη και οι δουλο
ι,, την οποία δυναμη αποκτουσε με επεκτατικους πολεμους, ληστρικες δηωτικες επιδρομες, αποικιοκρατια ( απο τότε ) κτλ ...
...τους τελευταίους 3 αιωνες η κεφαλαιακη του δύναμη διευρυνθηκε και αναπτυχθηκε τεχνολογικα εκβιομηχανιστηκε και απλα αλλαξε μορφη ο καπιταλισμος οπως εχει αρχισει και τωρα να μεταμορφωνεται μεσα απο την ψηφιακη ολοκληρωση του ...βρισκομαστε στη μεταβαση του στο τελικο σταδιο του καπιταλισμου που θα ειναι και το πιο φαρμακερο του ...το απολυτως καταστροφικο πανω στις κοινωνιες και την φυση ...η καταστροφη αυτη θα γινει αντιληπτη αμεσα κι αυτο θα ειναι κατι σαν υπογραφη της ασυδωσίας του διαιωνοβιου συστηματος κατι σαν το κυκνειο ασμα του το σιδερενιο και μακαβριο ...η Εποχη του Σιδηρου τελειωνει με την εποχη της ψηφιακης απαλλοτρίωσης της φύσης και ξεκινα η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ...ο καπιταλισμος και η εποχη του φωτος ειναι ασυμβιβαστα ..

...οποτε ο Λαμπος και λιγα λεει .. μιας και αναγει ως πιστος θρησκευομενος μαρξιστης την αρχη του καπιταλισμου-κεφαλαιοκρατιας της αναπτυξης της ασυδωτης κι ανισορροπης εκμεταλλευτικης του κεφαλαιου στους τελευταιους αωνες....για μένα αυτο ειναι μια ιστοριολογικη μεγιστη πλανη που εχει μαρξιστικη προέλευση ενα θρησκευομενος μαρξιστης φυσικα δνε τολμαει να παει ποτε το νευμα πιο περα απο τον ιδεολογικο γκουρου του ......νεμο ...εμεις ομως τετοιοι θρησκευομενοι δνε ειμαστε και το πηγαμε το πνευμα πολυ περα ...

.....κατι μας λεει σοβαρο εδω ο Λαμπος μας λεει τι λογης αστικοποιηση είχαμε στην Ελλαδα την οθωμανοκρατουμενη ...και αρα κατα την γνωμη μου ποσο καλπικοι ηταν οι οργανωτες της ελληνικης επαναστασης και ποσο αλλοτρια ασχετα με τα κοινωνικα συμφεροντα τα κινητρα τους ....και συνεχι΄ζουμε ...γιαυτο ασπρη μερα δεν εχουμε δει ως << απελευθερο >>κρατος ...γιατο το δημοσιο χρεος ειναι διπλασιο σχεδον του ΑΕΠ μας .. τραγικο ???αποτελώντας παγκοσμιως την δευτερη χωρα με τετοια καταντια χρεους μετα την Ιαπωνια ...αλλα αλλο η Ιαπωνια,, αλλο η Ελλαδιτσα μας ..η μηπως οχι ??...αχ καραγκουνα και γκεισα μας εσυ Ελλαδιτσα μας !!!

....ξανατονίζω τα λόγια του Λαμπου που απτελουν μεγαλη ιστοριολογικη και κοινωνιολογικη αληθεια...τωρα αν ανηκετε σε σοι απο προπροπροπαππου κοτσαμπασηδων δυστυχως η συναισθησματικη σας αγκυλωση δνε θα σας αφησει να αφυπνιστειτε ως προς αυτη την αληθεια ...και το πιο πιθανο ειναι να θελετε να σουβλισετε σαν το Διακο και μενα και τον Λάμπο ....αλλα οι καιροι εχουν αλλαξει μαλλο σουβλακια θα γινουν τα ηθη και τα εργα των κοτζαμπασηδορων ,,""τσαμπατζηδων ""..νεμο δνε μιλω για σενα .. εκτς αν ο αντικομμουνισμο σου εχιε να κανει με την αστικη του καταβολη την γαιοκτημονικη κτλ κτλ οποτε .. μοιραια σε θιγουν αυτες οι αληθειε ς ...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5843
ΤΡΕΜΟΥΝΤΑΝΑ, ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΒΑΡΥΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ
viewtopic.php?f=23&t=5865&p=182131#p182131
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
viewtopic.php?f=23&t=12429

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 27 Μαρ 2021, 20:59

μυθηρα σορυ αλλα δεν ....με τιποτα ο καπιταλισμος εμφανιζεται μαζι με τον κομμουνισμο
για να τονιστει η μεγαλη διαφορα τους και αμα μιλησουμε για καπιταλισμο θα πρεπει να πουμε
και για κομμουνισμο ....ολοι οι αριστεροι θρησκευομενοι που εγραφαν πριν το 40 τους δικαιολογώ
μεχρι ενος σημειου γιατι πιστευαν σε κατι το καινουργιο -που δεν υπηρχε
αλλα δεν δικαιολογω κανενα τους οταν τα γραφουν σημερα και τους θεωρω ηλιθιους
ακομη και αν εχουν δεκα πτυχια και εγω κανενα
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 28 Μαρ 2021, 10:00

nemo έγραψε:μυθηρα σορυ αλλα δεν ....με τιποτα ο καπιταλισμος εμφανιζεται μαζι με τον κομμουνισμο
για να τονιστει η μεγαλη διαφορα τους και αμα μιλησουμε για καπιταλισμο θα πρεπει να πουμε
και για κομμουνισμο ....ολοι οι αριστεροι θρησκευομενοι που εγραφαν πριν το 40 τους δικαιολογώ
ακομη και αν εχουν δεκα πτυχια και εγω κανενα

σχόλιο 8

...κυρ νέμο τι έπαθες ?? διακρίνω μια μαρξιστικη θεώρηση της οικονομικης ιστορίας .. καθως πρωτος ο Μαρξ και Ενγκελς ( τον εχω σε μεγαλυτερη εκτιμηση σαν ανθρωπο και φιλοσοφο βεβαια ) μιλησαν για την ηλικια του καπιταλισμου και κομμουνισμου ...και οι θρησκευομενοι μαρξιστες λενινιστες μαοιστες ( ολες οι θρησκευτικες σεκτες κι αιρεσεις ) κτλ κτλ βεβαια δε μπορουν να πανε περα απο το πνευμα των κοινωνικο πολτικου τους γκουρου ..εγινες μαρξιστης ???χμμμ....

.. οποιος διαβαζει παγκοσμια κοινωνικη ιστορια γνωρζει πως οτι και οι κομμουνιστικες κοινοβιακες τάσεις και οι καπιταλιστικες κεφαλαιοκρατικες είναι πανάρχαιες ...δυστυχως ο μαρξισμς ως εξαδερφι του βιομηχανικου καπιταλισμου θεωρεί με πεισμα οτι ολα ξεκινησαν απο τα μέσα του 18ου αιωνα και την βιομηχανοποιηση της Αγγλιας ...αυτο μα ς παραπεμπει στην σημανση της Αγγλιας ως ιστορικης μητρας του καπιταλισμου ενω η αληθεια ειναι οτι ο καπιταλισμος γεννηθηκε ...χμμμ...σε μεγαλες αρχαιες αυτκρατοριεςτης Ανατολης ...πχ Ασσυριακή , Αιγυπτική , Κινέζικη, Ινδική περι το 3000-2000πΧ τοτε ξεκινα η μεγαλη γαιοκτησιακη κατοχη απο τους αυροκρατορες αρα η πρωτη μεγαλες συγκεντρωσεις κεφαλαιου ..

...το 17ο 18ο αιωνα μΧ ο καπιταλισμος απλα περνα απο την αγροτο-γαιοκτημονικη του φάση στην βιομηχανικη του ...και τρεις αιωνες μετα δηλαδη στην εποχη μας ο καπιταλισμος περνα στην ψηφιακη του φαση την πιο δυναστικη την πιο υπουλα καταστροφική και την τελικη και φαρμακερη του ....αυτη ειναι αντιπροοδευτικη πλευρα της Νεας Τάξης ...Νεας Εποχης..αυτη ζουμε τωρα ...

...αλλα και ο κοινοβισμος -κομμουνισμος ξεκινα απο τα κοινοβια τα ιερα των ταοιστων, ινδων, των εσσαιων , των γυμνοσφιστων, των κυνικων, των ορφικων, κτλ κτλ περνα στην φαση της δυτικοποιησης του και μαρξιστοποιησης οπου εξαφανιζονται οι μαρτυριες για τον αρχαιο κομμουνισμο και μοιαζει σαν να γεννηθηκε μαζι με τον βιομηχανικο καπιταλισμο στη δυση κι αυτος μαλιστα στην ιδια πατριδα την Αγγλια ..και τώρα παλι ο συστημικος κομμουνισμος πιστος στις επιταγες της Νεας Ταξης ετοιμάζεται να συμβαδισει με αυτήν ....το βλεπουμε απο την σταση του δεθνους κομμουνισμου μαρξολενινιστικης χρωσης στην Ψευτοπανδημια ...
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
ΜΥΘΗΡΑ
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό ΜΥΘΗΡΑ » 28 Μαρ 2021, 10:23

σχόλιο 9

ακομη και αν εχουν δεκα πτυχια και εγω κανενα (νεμο)

...θεωρεις οτι μπορεις να εχεις καλυτερη ορθότερη ιστορικη συνειδητοτητα απο αυτους που εχουν σπουδασει ιστορία ???χμμμ...πως ομως το καταφερνεις αυτο πες μας ...εισαι αυτοδιδακτος να υποθεσω .. αλλα σου ζητησα πηγες και δεν μου ανεφερες ουτε μια ....χμμμ...μηπως τρεφεσαι με τις αυταπατες που ειναι το απολυτο ενα που σιχαινεσαι ???...νεμμμμμμμοοοοο!!! ... ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙΣ !!το μυθηριακο μου ενστικτο μου λεει οτι κατι σκοτεινο δυσκολο να το αποδεχτεις κιεσυ ακομη ...κατι τεοιο μας κρυβεις ...του βιογραφικο σου κατι συναισθησματικα φορτισμενοεχει κατα των κομμουνιστων για να εκφραζεσαι με τοσο συναισθηματικο παραλογισμο κια μενος ...αν θες ανοιγουμε ενα θεμα να σε ψυχαναλυσω ,, δεν ειμαι μονο καλη παραμυθατζου νεομυθολογος αλλα και κοινωνικη και ιστορικη αναλυτρια ...και ψυχαναλυτρια ...μπορω να σε βοηθησω οποτε θες να ψυχαναλυθεις ....επιπλεον δεν ανηκω στην αριστερη μαρξολενινιστικη, μαοικη, τροτσκικη , πολιτικοκοινωνικοοικονομικη θρησκεια ...

....περιμενω τις πηγες σου ...απο που εχεις διαβασει ιστορία ..βιβλια ή και διαδικτυακα άρθρα απο τα οποια μορφωθηκες αυτοδιδασκομενος αν και δε εχεις σπουδασει τιποτε ....ελπιζω οι γνωμες σου να μη απορρεουν απο οσα αρπακολατζιδικα μαζεψες απο δω και εκει οσα τυχαια επιασε το αυτι σου η απο την περιορισμενη εμπειρια σου ...
πχ εγω ιστορια γνωριζω απο τα βιβλια του Λυκειου απο τα νειατα μου αλλα ακομ,η και τωρα τα διαβαζω ... τα οποια μου δινουν την βασικη ιστορικη γνωση κατευθυνση νοητικη με σειρα γεγονοτων ... επισης εχω διαβασει τις εκδοσεις της Παγκοσμιας Ιστοριας και της Ελληνικης Ιστοριας της Εκδοτικης Αθηνων..ενα τεραστι πολυτιμο εγκυκλοπαιδικο εργο στο συνιστω ...

...αυτα ειναι οδηγοι μου κι απο εκει και περα ...εχω διαβασει 10 χρονια τωρα στο διαδικτυο δεκαδες ιστορικά άρθρα ...με μαρτυριες και με κριτικη γνωμη ...να σαν αυτα που παραθετω ...

....εσυ??????????...στο Λυκειο τι μαθητης εισουν ???χμμμ...ιστορια τοτε διαβαζες ???η δνε εβγαλες Λυκειο ..χμμμ..αχαχ νεμο..οκ αυτοδιδακτους του αρδεχομαι αλλα πες μου τις πηγε ςτης μορφωση σου ...αν παλ δνε εισια μορφωμενος αυτοδιδακτος πω ςτολμας να θεωρεις οτι η γνωμη σου εινα καλυτερη απο αυτων που εοχυν χυσει αιμα πνευματικο στο να μορφωνονται μεχρι τα βαθια γεραματα τους ????

αυτα λοιπον .. βλεπεις ποση σημασία σου δίνω ...γιατι υποψιαζομαι κατι να σε τρωει βαθια μεσα σου ...ενα ονειρο ζωης που δεν πραγματοποιηθηκε ποτε !!!....απελπισμενος γερος μου φαινεσαι αλλα η ζωη συνεχίζεται πιστεψε με ....τιποτεδνε κριθηκε ακομη
0 .
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 28 Μαρ 2021, 11:01

στο πρωτο συμφωνω κατα γραμμα μυθηρα οχι μονο εγω αλλα και ολοι ανεξαιρέτως οι φιλοσοφοι
ειτε δεξιοι ειτε αριστεροι ..και εχουμε τους δηθεν διαβασμενους στα φορα να μας ζαλιζουν
και να επιμενουν και απο πανω και εγω για να κατασταλαξω σε μια γνωμη θα πρεπει να την κοσκινισω
εκατο φορες προχθες μιλαγα με ενα καθηγητη μεγαλης φημης και στην ελλαδα και στο εξωτερικο
συμφωνησαμε οτι αν ενας που εχει μια εξαιρετικη σκεψη μπλεξει με χαζους θα χαζεψει και αυτος
δεν γινεται ποτε το αντιθετο -στο οτι δεν γινεται ποτε το αντιθετο συζητησαμε
..αυτο το λεω και σαν αιτια που στα φορα δεν γινονται συζητησεις ...και οταν κολλησει η συζητηση
στο αν υπήρχε ή δεν υπηρχε καπιταλισμος στην αρχαιοτητα //χαιρετα τον πλατανο
εχουμε αριστερους που διαβαζουν μονο αριστεριστικα βιβλια και μεσα απο αυτα βγαζουν μια γνωμη
για ολα .... κι εγω το εχω με την ιστορια απο το δημοτικο γνωριζα το επομενο μαθημα καλυτερα
απο τον δασκαλο να φανταστεις οτι δεν χαλαρωνω ποτε εννοω να καθομαι και να μην ασχολουμαι με κατι

και να πω οτι τον τελευταιο καιρο τα εχω αρπαξει με τον εγκλεισμο και ξεφευγω πολυ με την κουβεντα
χαρακτηριζοντας ολους πολιτικους και πολιτες σαν ηλιθιους -δεν εχω και πολυ αδικο καθως ολοι μας
ειμαστε ηλιθιοι ή με τον ενα τροπο ή με τον αλλον ... ειμαστε ηλιθιοι σαν ανθρωποτητα
αλλα εχουμε ενα καλο -αμα πεσουμε σηκωνομαστε παντα .
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 28 Μαρ 2021, 11:14

τωρα το προσεξα αυτο μυθηρα ...και τι να πω ; φυσικα και ενα ανεκπλήρωτο ονειρο οπως και ολοι
οι πραγματικοι ποιητες το εχω το γονιδιο αλλα δεν εχω ολα τα φοντα και οπως ολοι ειμαστε απαισιοδοξοι
και μπορει να ζουμε σε ενα ησυχο περιβαλλον με ολα τα κομφορ αλλα εχουμε το σαρακι
-που δεν το ονοματιζουμε ποτε και που μας τρωει συνεχως απο μεσα μας
- εγω γιατι να αποτελω εξαιρεση;

(...γιατι υποψιαζομαι κατι να σε τρωει βαθια μεσα σου ...ενα ονειρο ζωης που δεν πραγματοποιηθηκε ποτε !!!....απελπισμενος γερος μου φαινεσαι αλλα η ζωη συνεχίζεται πιστεψε με ....τιποτεδνε κριθηκε ακομη
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 28 Μαρ 2021, 15:12

κανω διακοπες απο την ζωγραφικη για να γραφω... και σενα μυθηρα πως σου ηρθε να δωσεις αυτον τον τιτλο
που στην αρχη δεν τον προσεξα .. θλιβερη; πως μπορει μια επανασταση να ειναι θλιβερη;
απλα δεν γινεται μπορει να ειναι αποτυχημενη μπορει το ενα και το αλλο αλλα ποτε θλιβερη

και η δικια μας επανασταση γιατι να ειναι θλιβερη; ακομη και οι αποτυχημενες που καναμε στο παρελθον
ηταν ηρωικες ποσο αυτη! και ακομη και των κομμουνιστων που αντεξε μολις 70 χρονια
και γνωριζουμε το τελος παλι δεν θα την χαρακτηριζα θλιβερή
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 29 Μαρ 2021, 10:49

αν και διαφωνω σε πολλα με τον κυριο σε αυτο συμφωνω κατα γραμμα
την θεωρω αντικειμενικη και πραγματικη
Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν φιλόσοφος και ψυχαναλυτής με την πλήρη σημασία του όρου. Tο έργο που άφησε πίσω του είναι διεπιστημονικότητας και πολυεδρικότητας εγκώμιο. Είναι ένας δεύτερος Παρθενώνας, με ιδέες και νοήματα. Μίλησε για πολλά με τον ιδιαίτερο τρόπο του. Μπορεί κάπου να διαφωνήσει κάποιος ή κάποια μαζί του, αλλά μπροστά στο σύνολο του έργου θα γονατίσει με σεβασμό.

Ναι, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Καστοριάδης “έσβησε” το Βυζάντιο για λόγους που δεν είναι της παρούσης, την περίοδο αν θέλετε, ιδίως του Μεσαιωνικού Ελληνισμού (11ος-15ος αιώνας). Υποστήριζε πάντα πως ο αληθινός κληρονόμος της Αρχαίας Ελλάδας είναι η Δυτική Ευρώπη. Ο νους του Καστοριάδη μάς υπενθυμίζει ότι ο λαός που απελευθέρωσε τον τόπο από τους Τούρκους, έχει μεγάλη ευθύνη. Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος έχει γράψει ουκ ολίγες φορές, η δημιουργία και η καταστροφή, είναι οι δύο πιο εκκεντρικές ιδέες στην ιστορία.

Πώς όμως μίλησε για το 1821 και για το τι ακολούθησε μετά; Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είπε και πως διατύπωσε τις απόψεις του. Σε μία συνομιλία με την δημοσιογράφο Τέτα Παπαδοπούλου για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία το 1994, συνοπτικά περιέγραψε τι έγινε το 1821, αλλά και το τι ακολούθησε. Αξίζει να ξαναδιαβαστούν οι γραμμές που ακολουθούν και ίσως βοηθήσουν έναν γόνιμο αναστοχασμό. «Επί Τουρκοκρατίας όση εξουσία δεν ασκείται απευθείας από τους Τούρκους, ασκείται από τους κοτζαμπάσηδες (τους εντολοδόχους των Τούρκων), οι οποίοι κρατούν τους χωριάτες υποχείριους. Συνεπώς, ούτε αυτή την περίοδο μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική ζωή.

»Όταν αρχίζει η Επανάσταση του 1821, διαπιστώνουμε από τη μια μεριά τον ηρωισμό του λαού και, από την άλλη, σχεδόν αμέσως, την τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία. Την επομένη της πτώσης της Τριπολιτσάς αρχίζουν οι εμφύλιοι πόλεμοι. Ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτηση για ποιον λόγο κάποιος, σε μια ορισμένη στιγμή, δεν δημιούργησε κάτι.

»Η συγκρότηση ενός λαού σε πολιτική κοινωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που χαρίζεται αλλά κάτι που δημιουργείται. Μπορούμε απλώς να διαπιστώσουμε ότι όταν απουσιάζει μια τέτοια δημιουργία, τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης κατάστασης διατηρούνται ή αλλάζουν μόνο μορφή. Ορισμένα τα εντοπίζουμε ήδη στους εμφύλιους πολέμους της Επανάστασης του 1821. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η νομιμοφροσύνη και η αλληλεγγύη έχουν τοπικό ή τοπικιστικό χαρακτήρα, ισχυρότερο συχνά από τον εθνικό. Βλέπουμε, επίσης, ότι οι πολιτικές
κατατάξεις και διαιρέσεις είναι συχνά σχετικές με τα πρόσωπα των αρχηγών και όχι με ιδέες, με προγράμματα, ούτε καν με ταξικά συμφέροντα».

Μόνιμο χαρακτηριστικό η φαυλοκρατία
Συνεχίζει ο Καστοριάδης: «Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η στάση απέναντι στην εξουσία. Στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, το κράτος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ντοβλετιού, δηλαδή μιας αρχής ξένης και μακρινής, απέναντι στην οποία είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου, ούτε απρόσωπη διοίκηση που έχει μπροστά της κυρίαρχους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι η φαυλοκρατία ως μόνιμο χαρακτηριστικό. Η φαυλοκρατία συνεχίζει την αιωνόβια παράδοση της αυθαιρεσίας των κυρίαρχων και των δυνατών: ελληνιστικοί ηγεμόνες, Ρωμαίοι ανθύπατοι, Βυζαντινοί αυτοκράτορες, Τούρκοι πασάδες, κοτζαμπάσηδες, Μαυρομιχάληδες, Κωλέττης, Δηλιγιάννης…

»Μπορείτε να μου εξηγήσετε εσείς γιατί οι Έλληνες, που σκοτώνονταν εννέα χρόνια για να απελευθερωθούν από τους Τούρκους, θέλησαν αμέσως μετά έναν βασιλιά; Και γιατί, αφού έδιωξαν τον Όθωνα, έφεραν τον Γεώργιο; Και γιατί μετά ζητούσαν “ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά”; Σύμφωνα με την παραδοσιακή αριστερή άποψη, όλα αυτά τα επέβαλαν η Δεξιά, οι κυρίαρχες τάξεις και η μαύρη αντίδραση.

Μπορούμε όμως να πούμε ότι όλα αυτά τα επέβαλαν στον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού; Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μια τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο… Αν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία! Αν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός, όπως και κάθε λαός, είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα».
0 .

Άβαταρ μέλους
pluton
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό pluton » 01 Απρ 2021, 12:33

«Τὴν ἐπανάστασιν ἐκίνησαν καὶ ἐνεψύχωσαν οἱ κληριχοί... ἄνευ τῶν ὁποίων ὁ λαὸς δὲν ἤθελε κινηθῆ...». Ἐμμανουὴλ Ξάνθος

«Ἐλᾶτε μ᾿ ἕνα ζῆλο σ᾿ ἐτοῦτον τὸν καιρό, νὰ κάμωμεν τὸν ὅρκον ἐπάνω στὸν Σταυρόν».
Ῥήγας Βελεστινλῆς. Θούριος
0 .
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».

Επιστροφή σε “Ιστορία”