Παιδιά συγγνώμη αλλά θα ήθελα να πω κάτι. Θα ήθελα να καταθέσω δύο διαπιστώσεις στις οποίες έχω καταλήξει.
1. Όσον αφορά το πού έχει καταφέρει να φτάσει κάποιος στη ζωή του πολλοί θα πουν ότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Και ισχύει.
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πέτυχαν γιατί είχαν τα απαραίτητα προσόντα, το κατάλληλο backround από πίσω, τις κατάλληλες διασυνδέσεις, το κατάλληλο οικογενειακό/κοινωνικό/γεωγραφικό περιβάλλον, την οικονομική άνεση, να ήταν τυχεροί κτλ. Ή και να απέτυχαν παρά όλα αυτά.
Επίσης, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην είχαν όλα αυτά και πάλι να πέτυχαν ή να απέτυχαν. Όπως βλέπετε όλα είναι σχετικά.
Σας έκανα έναν μικρό πρόλογο απλά και μόνο ως πάσα για να σας παρουσιάσω την πρώτη διαπίστωσή μου.
Μην μου αρχίσετε τώρα
τι ορίζεις ως επιτυχία κτλ. γιατί βαριέμαι λίγο τώρα και άλλωστε το θέμα μας δεν είναι αυτό.
Λοιπόν, παιδιά έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα.
Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που είναι αυτό που είναι ... γιατί δεν μπορούσαν να είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι! Δλδ όταν βλέπω κάποιον άνθρωπο που δεν έχει πετύχει και πολλά στη ζωή του είτε επαγγελματικά είτε προσωπικά είτε οτιδήποτε ... σκέφτομαι για ως εκεί ήσουν.
Και αυτό μου το επιβεβαιώνει ο τρόπος σκέψης του, ο τρόπος λειτουργίας του, ο τρόπος που διαχειρίζεται καταστάσεις, οι αποφάσεις που παίρνει,η κριτική του ικανότητα, η αντίληψή του, η οργανωτικότητά του, η υπευθυνότητά του, η συνέπειά του, η αξιοπιστία του, η καλλιέργειά του κτλ ακόμα και για απλά καθημερινά θέματα. Δεν σας λέω για κάτι πιο σημαντικό.
Οπότε εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δε φταίει πάντα η άδικη κενωνία αλλά είσαι αυτός που είσαι ...
επειδή πολύ απλά είσαι αυτός που είσαι.
Και θα μου πει κάποιος "Για κάτσε ρε μπιζέλι κι εσύ τι νομίζεις ότι είσαι; Μια απλή δασκαλίτσα είσαι".
Αν και το θέμα μας δεν είναι μόνο το επαγγελματικό, αλλά ωστόσο είναι ένας δείκτης, θα του πω "Ναι, για ως εκεί ήμουν".
Θα μπορούσα χρησιμοποιήσω ως δικαιολογία τις οικογενειακές δυσκολίες που αντιμετώπισα, όπου χωρίς αυτές θα μπορούσα να έχω ίσως μια άλλη πορεία πιο πετυχημένη, αλλά παράλληλα ισχύει και "Ναι, για ως εκεί ήμουν".
Περισσότερο επιτυχημένη από κάποιους άλλους και λιγότερο επιτυχημένη από κάποιους άλλους όμως. Το παραδέχομαι. Δεν έχω αυταπάτες.
Τώρα αυτό το παράδειγμα που θα σας πω, ίσως το παρεξηγήσετε, αλλά πολλές φορές βλέπω πχ έναν υπάλληλο σούπερ μάρκετ (χωρίς καμία διάθεση να υποβιβάσω κανένα επάγγελμα ... τυχαίο παράδειγμα ... ούτε ξαναλέω είναι επαγγελματικό το θέμα απλά το παίρνω ως δείκτη) και αν τύχει και γνωρίσω αυτό το άτομο πώς σκέφτεται και συμπεριφέρεται και σε άλλες πτυχές της ζωής του λέω "Μμμμ... για αυτό είσαι υπάλληλος σούπερ μάρκετ και μάλλον θα παραμείνεις έτσι".
Αντιστοίχως το ίδιο μπορεί να σκέφτεται και κάποιος "ανώτερος" από μένα που εγώ δεν θα μπορούσα να φτάσω ποτέ στη δική του θέση. Όπου "θέση" βάλτε οτιδήποτε. Από επάγγελμα μέχρι οποιαδήποτε άλλη προσωπική επιλογή. Έχω αυτογνωσία.
Δυστυχώς (για εμάς) και ευτυχώς (για αυτά τα άτομα) δεν μπορούν να κάνουν αυτή τη σύνδεση. Ή θα τους φταίει
κάτι άλλο για την αποτυχία τους ή δεν θα το βλέπουν καν ως αποτυχία. Ζουν ευτυχισμένοι μες στην άγνοιά τους.