Τρρρρελό κράξιμο...

Ελληνική και ξένη μουσική.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: Τρρρρελό κράξιμο...

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 16:17

Λαχουρένιος έγραψε:Και για την ροκ λεγανε οτι προωθει τα ναρκωτικα και ειναι του σατανα. Τουλαχιστον οι σημερινοι μεσηλικες περιοριζονται στο να κραζουν την νεα μουσικη σε αντιθεση με παλιοτερα οπου εκαιγαν δισκους δημοσια και ζητουσαν απαγορευσεις.

Ακουω ο,τι μου καθεται καλα στο αυτι, δεν με νοιαζει τι μαλακιες μπορει να λενε στα τραγουδια. Οι καλλιτεχνες ειναι κατα κυριο λογο αμορφωτοι και με περιορισμενα ενδιαφεροντα, ελαχιστοι εχουν κατι να πουν.

Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
Το μπολνταρισμένο από πού προκύπτει όμως;
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 17:03

tensor έγραψε:Φυσικά ο καθένας έχει στο μυαλό του το δικό του μοντέλο για όλα αυτά. Για μένα ένας ισχυρός subwoofer είναι απαραίτητος ώστε να ακουστεί η θεμελιώδης συχνότητα στα πολύ βαθιά μπάσα προς τους υπόηχους, ενώ το «εκρηκτικό» πηγαίνει στα Chamades. Πρόκειται για οριζόντιες τρομπέτες έξω από την επένδυση του οργάνου που είναι στραμμένες προς τους ακροατές. Έχουν πολύ δυνατό και λαμπρό ήχο.

Στο κομμάτι που έβαλα πιο πάνω ακούς καθαρά τα Chamades (σε ανάμιξη με άλλες συστοιχίες βέβαια) στις τέσσερις νότες από το 9:06 ως το 9:08. Σύγκρινε με τα αμέσως προηγούμενα δευτερόλεπτα και θα παρατηρήσεις αμέσως τη διαφορά.

«Γυμνά» Chamades μπορείς να ακούσεις εδώ:

Καταρχήν ελπίζω να έχεις καταλάβει ότι μιλάς με μια άσχετη με τη μουσική έτσι; Δλδ δεν έχω μουσικές γνώσεις.
Απλά μου αρέσει να ακούω μουσική. Ακούω τα πάντα.
Δυσκολεύομαι λίγο (τι λίγο δλδ ... έως πολύ) να ακολουθήσω όλα όσα λες και πολλές φορές χρειάζεται να γκουγκλάρω για να επιβεβαιώσω αν κατάλαβα κάτι σωστά από αυτά που λες. Πιστεύω πάντως να πιάνω κάπως το νόημα όσων λες για να μπορέσει να γίνει ανταλλαγή απόψεων.
Για να το θέσω αλλιώς εγώ είμαι η απόφοιτος του δημοτικού της μουσικής (όπως θα κατάλαβες από τις μουσικές μου προτιμήσεις.... πάτος πώς το λένε) και εσύ είσαι ο απόφοιτος του cambridge. Υπάρχει μεγάλο χάσμα.
Εγώ δεν έχω πρόβλημα (μόνο να κερδίσω έχω μαθαίνοντας πράγματα από σένα...) αλλά εσύ δεν ξέρω τι κερδίζεις;
Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στο επίπεδο συζήτησης που είσαι εσύ.

Παρόλα αυτά θα κάνω μια προσπάθεια να συνεχίσω τη συζήτηση.
Σχετικά με όλα αυτά που λες πιο πάνω δεν μου είναι άσχετα ως μουσικά ακούσματα. Έχω κάνει μια περασιά από αυτού του είδους τα ακούσματα και της κλασικής μουσικής και της μουσικής που παίζεται με εκκλησιαστικά μουσικά όργανα.
Κάποια από αυτά μου αρέσουν κάποια μου είναι αδιάφορα. Αλλά τα βλέπω υπό το πρίσμα ενός απλού ακροατή. Εσύ τα βλέπεις υπό το πρίσμα του μουσικού που έχει ιδιαίτερες γνώσεις οπότε τα αναλύεις με διαφορετικό τρόπο και ενθουσιάζεσαι με πράγματα που εγώ δεν τα "βλέπω".

Πάντως ίσως να το αδίκησα το πρώτο κομμάτι που έβαλες. Το ξανάκουσα προσπαθώντας να καταλάβω τι είναι αυτό που σε ενθουσίασε τόσο. Οκ όντως είναι ένα επιβλητικό κομμάτι που μέσα από αυτές τις καραμούζες (τα chamades όπως τα λες εσύ) το κάνουν ακόμα πιο επιβλητικό και ατμοσφαιρικό. Και ίσως, όπως, λες υπό πιο ιδιαίτερες συνθήκες και προϋποθέσεις να μπορεί κάποιος να το απολαύσει περισσότερο όπως θα έπρεπε για το σκοπό που γράφθηκε.

tensor έγραψε:Κατάλαβα. Μια μικρή ένσταση μόνο:

Μόνο μία;
:laugh1:
Όσες θες. Εσύ είσαι ο ειδικός.

tensor έγραψε:η περίφημη τοκκάτα του Μπαχ σε ρε ελάσσονα είναι κλασικό κομμάτι μόνο με την ευρεία έννοια. Για την ακρίβεια είναι (μπα)ρόκ :D .

Το παράδειγμα που φέρνεις βέβαια αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια αποτυχημένη προσαρμογή. Ίσως το κομμάτι να μην προσφέρεται τόσο αλλά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται απλά για πρόχειρη δουλειά.

Κοίτα βασικά η διασκευή που έβαλα βασίζεται στην ηλεκτρονική μουσική που σημαίνει ότι έγινε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού. Εσύ απ' ότι κατάλαβα είσαι της πιο παραδοσιακής σχολής. Δλδ της μουσικής που παράγεται αποκλειστικά από μουσικά όργανα.
Μπορεί η ηλεκτρονική μουσική να θεωρείται πιο πρόχειρη σε σχέση με τη μουσική που παράγεται από κλασικά μουσικά όργανα αλλά και πάλι θεωρώ ότι και στην ηλεκτρονική μουσική χρειάζονται γνώσεις, φαντασία και δημιουργικότητα. Και είναι και αυτό ένας είδος τέχνης.

tensor έγραψε:Η τοκκάτα του Μπαχ όμως έχει γνωρίσει όχι μόνο προσαρμογές του είδους αυτού, αλλά και ατελείωτες διαφορετικές ενορχηστρώσεις στην πλήρη μορφή της. Από ορχήστρα μέχρι όργανο με ... ποτήρια! Ίσως να είναι ως σήμερα η περισσότερο παιγμένη μουσική σύνθεση. Ένα παράδειγμα μοντέρνας διασκευής (beat) που θεωρώ επιτυχημένο είναι το ακόλουθο:

Δες και «μπίτια» :P από τη δεκαετία του '70:

Ή μια μοντέρνα ερμηνεία (το πλήρες έργο χωρίς να λείπει ούτε μία νότα) από σύνολο με ηλεκτρικές κιθάρες :o :

Βάζω στοίχημα ότι ο τύπος με τη χαίτη είναι μετενσάρκωση του Μπαχ! :D

wow και στα τρία!!!
με έμφαση στο πρώτο (πραγματικά εκπληκτικό)
για πρώτη φορά ένιωσα ότι οι μουσικές μας προτιμήσεις κάπως συγκλίνουν με αυτά τα κομμάτια
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 17:09

tensor έγραψε:
bizeli έγραψε:Το καλό είναι ότι μέσω των παιδιών κρατάω μια επαφή με τα σημερινά ακούσματα της νεολαίας. Κι εντάξει δεν είμαι κι εγώ τόσο γριά. Είμαι αρκετά open minded.

Η ιδιότητα του ανοιχτόμυαλου παίζει σίγουρα κάποιο ρόλο, αλλά η προτιμήσεις είναι καθοριστικής σημασίας. Μερικές φορές συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Στο ξεκίνημα της εφηβείας λοιπόν, έπεσα κάποια στιγμή πάνω σ' αυτό:

Έπαθα κάτι· μαγεύτηκα. Την επόμενη χρονιά παίζεται στην τηλεόραση το παρακάτω ακριβώς, σε ειδική εκπομπή-αφιέρωμα στη Notre Dame:

Ένιωσα κάτι που είναι δύσκολο να περιγράψω. Κάτι σαν εγκεφαλικός οργασμός. Εκεί άλλαξε η ζωή μου. Δε γνώρισα τη νεότητα και την εφηβεία που γνώρισαν οι υπόλοιποι και είμαι ευγνώμων στον Μπαχ γι' αυτό. Ήταν σαν να βρήκα ένα χαμένο εαυτό γιατί συνειδητοποίησα ότι έχω ήδη σχηματισμένες αντιλήψεις και προτιμήσεις γύρω απ' αυτά τα θέματα. Ήταν κάτι πολύ δυνατό για να το αγνοήσω.

Να σου πω κάτι;
Το μόνο κοινό μας σημείο που μπορώ να διακρίνω όσον αφορά τη σχέση μας με τη μουσική είναι ότι και οι δύο ενθουσιαζόμαστε με πράγματα που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν και δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε.
Γενικά κι εγώ είμαι τύπος milestone που κολλάω με διάφορα πράγματα και μπορούν να μου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης και όλη μου τη κοσμοθεωρία.
Εσένα milestone αποτέλεσε ο Μπαχ. Για μένα αυτά τα milestone αλλάζουν κατά καιρούς.
Αλλά μπορώ να καταλάβω τον ενθουσιασμό σου.
0 .

Άβαταρ μέλους
Θανάσης
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Θανάσης » 04 Αύγ 2020, 19:52

bizeli έγραψε:
Θανάσης έγραψε:ντάξει, τα έχουμε ζήσει κι εμείς αυτά στα νιάτα μας. μερικοί πίνανε ένα μπάφο και την ψωνίζανε άσχημα. νομίζανε ότι είδαν το φως το αληθινό και ότι οι άλλοι είναι τυφλοί.

τεσπά, χάλια όλα αυτά τα ραπ, τραπ κλπ. από θεματολογία μέχρι γενικότερη αισθητική. κρίμα για το μπιζέλι. Ρε φίλε πώς να στο πω; Έπεσα από τα σύννεφα. Ήσουν ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα του άρεζε αυτή μουσική. :s_no

Εικόνα

:s_no :ohno343:
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Αύγ 2020, 21:50

tensor έγραψε:Ένιωσα κάτι που είναι δύσκολο να περιγράψω. Κάτι σαν εγκεφαλικός οργασμός. Εκεί άλλαξε η ζωή μου. Δε γνώρισα τη νεότητα και την εφηβεία που γνώρισαν οι υπόλοιποι και είμαι ευγνώμων στον Μπαχ γι' αυτό. Ήταν σαν να βρήκα ένα χαμένο εαυτό γιατί συνειδητοποίησα ότι έχω ήδη σχηματισμένες αντιλήψεις και προτιμήσεις γύρω απ' αυτά τα θέματα. Ήταν κάτι πολύ δυνατό για να το αγνοήσω.

Εχω αλλα ακουσματα απο τα δικα σου, αλλα το εχω νιωσει αυτο το συναισθημα και ειναι πολυ ομορφο. Χαιρομαι που υπαρχουν και αλλοι ανθρωποι που τους αρεσει τοσο πολυ η μουσικη. Υπαρχουν δυο ειδων ανθρωποι σε σχεση με την μουσικη, ειναι εκεινοι που ακουνε τελειως χαλαρα στα πλαισια κοινωνικων εκδηλωσεων ή εχουν την μουσικη ως background θορυβο ενω οδηγουν και κανουν κατι αλλο και συνηθως ακουνε ο,τι τυχαινει να ειναι της μοδας την εκαστοτε περιοδο, και ειναι και εκεινοι που εχουν την μουσικη σαν χομπι, ψαχνονται με καλλιτεχνες, δισκους, ηχοσυστηματα, νεες μουσικες κλπ και η μουσικη αποτελει κομματι της ζωης τους και οχι απλως κατι για να περασει η ωρα.

Δεν λεω οτι οι δευτεροι ειναι ''ανωτεροι'' απο τους πρωτους, αλλα σιγουρα εχουν τελειως διαφορετικη σχεση με την μουσικη.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Αύγ 2020, 21:55

bizeli έγραψε:Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
Το μπολνταρισμένο από πού προκύπτει όμως;

Σπανια να εχω διαβασει κατι πολυ εξυπνο σε στιχους ή να πει καποιος καλλιτεχνης κατι σε μια συνεντευξη το οποιο να μου φανει πρωτοτυπο.

Οι επαγγελματιες της μουσικης τεινουν να ζουν σε ενα μικροκοσμο και το εντατικο προγραμμα με τις συναυλιες, τις ηχογραφησεις, τις διαφορες εκδηλωσεις και συνεντευξεις τους αφηνει λιγο χρονο να ανοιξουν τους οριζοντες τους. Συχνα δεν ακουνε αλλη μουσικη περα απο την δικη τους οταν προχωρησουν στην επαγγελματικη τους καριερα.

Βλεπω την μουσικη σαν συναισθημα, αν καταφερει ενα τραγουδι να μου μεταφερει καποιο feeling ή να μου τραβηξει το ενδιαφερον στο τεχνικο του κομματι τοτε με εχει κερδισει. Δεν περιμενω απο ενα τραγουδι να με προβληματισει ή να με μορφωσει. Αν θελω να μαθω κατι θα διαβασω καποιο βιβλιο.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 22:17

Λαχουρένιος έγραψε:Σπανια να εχω διαβασει κατι πολυ εξυπνο σε στιχους ή να πει καποιος καλλιτεχνης κατι σε μια συνεντευξη το οποιο να μου φανει πρωτοτυπο.

Οι επαγγελματιες της μουσικης τεινουν να ζουν σε ενα μικροκοσμο και το εντατικο προγραμμα με τις συναυλιες, τις ηχογραφησεις, τις διαφορες εκδηλωσεις και συνεντευξεις τους αφηνει λιγο χρονο να ανοιξουν τους οριζοντες τους. Συχνα δεν ακουνε αλλη μουσικη περα απο την δικη τους οταν προχωρησουν στην επαγγελματικη τους καριερα.

Βλεπω την μουσικη σαν συναισθημα, αν καταφερει ενα τραγουδι να μου μεταφερει καποιο feeling ή να μου τραβηξει το ενδιαφερον στο τεχνικο του κομματι τοτε με εχει κερδισει. Δεν περιμενω απο ενα τραγουδι να με προβληματισει ή να με μορφωσει. Αν θελω να μαθω κατι θα διαβασω καποιο βιβλιο.

Η γνώμη μου είναι ακριβώς αντίθετη σε όλα όσα είπες.
Μου έπεσε το σαγόνι ειλικρινά.
Έχω σε πολύ μεγάλη υπόληψη τους καλλιτέχνες και θεωρώ ότι επιτελούν κοινωνικό έργο.
Όπως έχω πει και παλιότερα, αν οι γιατροί γιατρεύουν το σώμα, οι καλλιτέχνες γιατρεύουν την ψυχή.
Και ο πιο ασήμαντος έχει κάτι να σου προσφέρει είτε μέσα από τη δουλειά του είτε μέσα από τη ζωή του αρκεί να έχεις ανοιχτές τις κεραίες.
Εξαρτάται πόσο δεκτικός είσαι να λάβεις λανθάνοντα μηνύματα εκτός από τα προφανή.
Οι καλλιτέχνες έχουν σχέση με την ψυχαγωγία με την κυριολεκτική της έννοια, δλδ με την αγωγή της ψυχής.
Σε εμένα έτσι λειτουργεί τουλάχιστον.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Αύγ 2020, 22:20

bizeli έγραψε:Η γνώμη μου είναι ακριβώς αντίθετη σε όλα όσα είπες.
Μου έπεσε το σαγόνι ειλικρινά.
Έχω σε πολύ μεγάλη υπόληψη τους καλλιτέχνες και θεωρώ ότι επιτελούν κοινωνικό έργο.
Όπως έχω πει και παλιότερα, αν οι γιατροί γιατρεύουν το σώμα, οι καλλιτέχνες γιατρεύουν την ψυχή.
Και ο πιο ασήμαντος έχει κάτι να σου προσφέρει είτε μέσα από τη δουλειά του είτε μέσα από τη ζωή του αρκεί να έχεις ανοιχτές τις κεραίες
Εξαρτάται πόσο δεκτικός είσαι να λάβεις λανθάνοντα μηνύματα εκτός από τα προφανή.
Οι καλλιτέχνες έχουν σχέση με την ψυχαγωγία με την κυριολεκτική της έννοια, δλδ με την αγωγή της ψυχής.
Σε εμένα έτσι λειτουργεί τουλάχιστον.

Δεν τους υποτιμω, ισα ισα τους συμπαθω πολυ και εχω προσεξει σε προσωπικο επιπεδο οτι τα ατομα με καλλιτεχνικα ταλεντα ειναι πολυ ενδιαφεροντα αλλα δεν περιμενω να ακουσω απο αυτους κατι εξυπνο σχετικα με την φιλοσοφια, την πολιτικη, την ιστορια και αλλα πεδια. Για παραδειγμα οσες φορες εχω ακουσει καλλιτεχνη να σχολιαζει κατι απο την πολιτικη επικαιροτητα, εχουν δηλωσει καποιες κοινοτυπιες. Δεν το θεωρω κακο αυτο γιατι ο καλλιτεχνης δεν εχει καποιες παραπανω ιδιοτητες που τον κανουν πιο σοφο απο τους αλλους ανθρωπους, ο κοσμος φταιει που τους εχει θεοποιησει.

Η τεχνη ειναι κατι που με καλυπτει περισσοτερο σε συναισθηματικο παρα σε εγκεφαλικο επιπεδο.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 04 Αύγ 2020, 22:27

Λαχουρένιος έγραψε:Δεν τους υποτιμω, ισα ισα τους συμπαθω πολυ και εχω προσεξει σε προσωπικο επιπεδο οτι τα ατομα με καλλιτεχνικα ταλεντα ειναι πολυ ενδιαφεροντα αλλα δεν περιμενω να ακουσω απο αυτους κατι εξυπνο σχετικα με την φιλοσοφια, την πολιτικη, την ιστορια και αλλα πεδια. Για παραδειγμα οσες φορες εχω ακουσει καλλιτεχνη να σχολιαζει κατι απο την πολιτικη επικαιροτητα, εχουν δηλωσει καποιες κοινοτυπιες. Δεν το θεωρω κακο αυτο γιατι ο καλλιτεχνης δεν εχει καποιες παραπανω ιδιοτητες που τον κανουν πιο σοφο απο τους αλλους ανθρωπους, ο κοσμος φταιει που τους εχει θεοποιησει.

Η τεχνη ειναι κατι που με καλυπτει περισσοτερο σε συναισθηματικο παρα σε εγκεφαλικο επιπεδο.

Ναι τώρα κάπως το θέτεις πιο σωστά, γιατί πριν ακούστηκε πολύ απαξιωτικό.
Αν και πάλι διαφωνώ σε κάποια σημεία ωστόσο αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η δύναμη των καλλιτεχνών εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορούν να επηρεάσουν πολύ κόσμο με τις απόψεις τους.
Άλλη βαρύτητα έχει η γνώμη η δικιά μου και άλλη η γνώμη ενός καλλιτέχνη ακόμα κι αν εκφράζουμε το ίδιο πράγμα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 04 Αύγ 2020, 22:34

bizeli έγραψε:Ναι τώρα κάπως το θέτεις πιο σωστά, γιατί πριν ακούστηκε πολύ απαξιωτικό.
Αν και πάλι διαφωνώ σε κάποια σημεία ωστόσο αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η δύναμη των καλλιτεχνών εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορούν να επηρεάσουν πολύ κόσμο με τις απόψεις τους.
Άλλη βαρύτητα έχει η γνώμη η δικιά μου και άλλη η γνώμη ενός καλλιτέχνη ακόμα κι αν εκφράζουμε το ίδιο πράγμα

Επιρροη εχουν, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι η γνωμη τους καθ' εαυτη ειναι περισσοτερο τεκμηριωμενη σε σχεση με την γνωμη καποιου αλλου.
0 .

Επιστροφή σε “Μουσική”