micro έγραψε:Ασχολήθηκα με τη φιλοσοφία περισσότερο για να καταλάβω τι συμβαίνει γύρω μου, από καθαρή περιέργεια δηλαδή. Και δε νομίζω άλλωστε πως μπορεί να ... αποδομηθεί η φιλοσοφία: όσο υπάρχει περιέργεια, όσο υπάρχουν πράγματα που μας προκαλούν τόσο έκπληξη όσο δέος και θαυμασμό, όσο υπάρχει άγνοια, ή η παραδοχή πως δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, θα υπάρχει και φιλοσοφία και φιλοσοφική σκέψη. Το πνεύμα αμφισβήτησης τώρα που λες, και η επικριτική διάθεση, πάνε πακέτο με τη φιλοσοφία, δε νομίζω πως ευθύνομαι εγώ για αυτό.
οκ δεκτό, απλά μου δίνεις την εντύπωση σαν να θέλεις να "ξεσκεπάσεις" όλες αυτές τις θεωρίες και ότι "ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός" και κάπως έτσι.
Αν θυμάμαι καλά και με τον Λιαντίνη τα είχες πάρει αλλά μετά παρατήρησα ότι κρατούσες απόσταση και από άλλους φιλοσόφους και γενικά από τη φιλοσοφία και τη χρησιμότητά της
Αλλά οκ εξηγήθηκες.
micro έγραψε:Σε γειώνω, και δε μετανιώνω!Όχι εντάξει, με συγχωρείς, τη γνώμη μου λέω απλά. Μα μια αναδρομή να κάνει κανείς στην ιστορία της φιλοσοφίας, εκεί να δεις γειώματα και πολέμους, μπροστά τους ο πραγματικός πόλεμος μοιάζει με μια βόλτα στο πάρκο. Αλλά κι εσύ τόσο εύκολα ενθουσιάζεσαι; Γιατί έτσι;
Εγώ γενικά είμαι ενθουσιώδης άνθρωπος.
Αυτό είναι και καλό και κακό. Κακό γιατί γίνομαι παρορμητική χωρίς να φιλτράρω πρώτα. Αλλά εντάξει όσο μεγαλώνω το ελέγχω.Τώρα όσον αφορά τη φιλοσοφία, ο λόγος που ενθουσιάζομαι είναι γιατί έχει σχέση με την ψυχική μου κατάσταση. Τι θέλω να πω. Δεν ξέρω αν το παρατήρησες (μάλλον όχι αλλά το παραδέχομαι) εγώ με την φιλοσοφία καταπιάνομαι όταν είμαι στα down μου.
Θα με δεις να ποστάρω στη φιλοσοφία όταν μου έχει συμβεί κάτι στην προσωπική μου ζωή και ψάχνω να βρω τρόπο πώς να το χειριστώ. Όπως,αν θυμάσαι, έκανα και με την απολογία του Σωκράτη. Συνεπώς, όταν κάποιος βρίσκεται σε μια α΄ ψυχική κατάσταση (στεναχωρημένος ας πούμε) ψάχνει κάτι που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα.
Πόσο μάλλον αν αυτό που σε κάνει να νιώσεις καλύτερα το έχει πει κάποιος "σοφός" και είναι κάτι σαν αποδεδειγμένη αλήθεια. Οπότε εγώ εκείνη την ώρα δεν είμαι σε mood για αμφισβήτηση και φιλτράρισμα. Το δέχομαι όπως είναι, γιατί με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα.
Για αυτό ενθουσιάζομαι.