Χαρίλαος Φλωράκης
-
Ραν ταν πλαν
- Kalamata Lover

Re: Χαρίλαος Φλωράκης
Στο μέλλον, που θα δημοσιευτούν τα επίσημα κείμενα της περιόδου, θα γίνει γνωστή η κριτική στην οποία υποβλήθηκε ο Φλωράκης και η αυτοκριτική του πάνω στις λανθασμένες πολιτικές επιλογές που υποχρεώθηκε να κάνει.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.
-
asevastos
- Rookie poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:Δεν συνεργαζόμαστε γιατί η εμπειρία από το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα έχει διδάξει, ότι η όποιας μορφής συμμαχία κομμουνιστών και ''αριστερών'' πολιτικών δυνάμεων, με διαφορετική στρατηγική και τακτική, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Όσο για την ιδεολογική ''χαλαρότητα'' την αφήνουμε στις γκρούπες των χαλαρών μαρξιστών. Τα μαρξιστικά-λενινιστικά κομμουνιστικά κόμματα ήταν και θα παραμείνουν πρωτοπόρα πολιτική δύναμη της παγκόσμιας επαναστατικής διαδικασίας.
ε, και; καθε αποπειρα των κομμουνιστων, με συμμαχιες η χωρις, κατεληξε σε αποτυχια. δε βλεπω να εγκαταλειπετε τις προσπαθειες ομως. το μονο μοντελο που μπορει να θεωρηθει επιτυχες, ειναι της κινας. λεω γω τωρα, αν θελετε κατι για να αντιγραψετε..
0 .
-
hades
- Basic poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:Στο μέλλον, που θα δημοσιευτούν τα επίσημα κείμενα της περιόδου, θα γίνει γνωστή η κριτική στην οποία υποβλήθηκε ο Φλωράκης και η αυτοκριτική του πάνω στις λανθασμένες πολιτικές επιλογές που υποχρεώθηκε να κάνει.
καλά έκανες που το ξεκλείδωσες μακάρι να συνεχίσετε την κουβέντα. Για μένα κακώς που έπεσε και ψαλίδι .
1 .
"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ένας λαός οφείλει ,αν θέλει να μείνει μεγάλος ,να είναι ικανός να πολεμήσει ...Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνο διότι πρέπει "
-
pan
- Extreme poster

«Γεια σας κορίτσια!» Όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης αιφνιδίασε τις γυναίκες. Πρώτα τις ενόρκους ως κατηγορούμενος και μετά το κόμμα του υπέρ της Δαμανάκη και της Παπαρήγα

Λάρισα, 1955. Στο Κακουργιοδικείο δικαζόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης με την κατηγορία ότι προσπάθησε βιαίως να αποσπάσει τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
Εκείνος ήταν ανήμπορος να σηκωθεί. Όταν ακούστηκε η φράση «κατηγορούμενε εγέρθητι», ο Φλωράκης σηκώθηκε με δυσκολία, καθώς είχε περάσει 150 εφιαλτικές ημέρες κλεισμένος σε ένα «κλουβί» 1,5 μ. ύψος, 1,2 μ. μήκος και 0,70 μ. φάρδος, τυλιγμένος σε πηχτό σκοτάδι, διψασμένος και πεινασμένος. Βλέποντας ότι το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν για πρώτη φορά από γυναίκες, άρχισε την απολογία του με τη φράση:
«Εκφράζω τη χαρά μου και χαιρετίζω εγκάρδια την παρουσία γυναικών στα έδρανα. Είναι μία κατάκτηση των γυναικών. Είναι μία κατάκτηση λαϊκή για την οποία αγωνίστηκε και αγωνίζεται το KKE και της οποίας τα θεμέλια μπήκαν κατά την Κατοχή μέσα από το EAM. Και αυτό τονίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».
H ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε και τελικά ο Χαρίλαος Φλωράκης αθωώθηκε από τις ενόρκους. Την επομένη, η εφημερίδα «Εστία» κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Γεια σας κορίτσια!».
...
Για τον Χαρίλαο Φλωράκη, η ιστορική πολιτική του σταδιοδρομία έφτανε σιγά – σιγά στο τέλος της. Το 1943 εντάχθηκε στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) και το 1945 έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο καπετάν Γιώτης, ενώ το 1949 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, από το 1946 έως το 1949, διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την ήττα του οποίου κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία. Το 1954 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος και συνελήφθη. Το 1960 καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966. Δικάστηκε πολλές φορές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 17 χρόνια συνολικά.
Πηγή: Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα, Χρήστος Θεοχαράτος, εκδόσεις Τυποεκδοτική...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-charila ... ki-igesia/

Λάρισα, 1955. Στο Κακουργιοδικείο δικαζόταν ο Χαρίλαος Φλωράκης με την κατηγορία ότι προσπάθησε βιαίως να αποσπάσει τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
Εκείνος ήταν ανήμπορος να σηκωθεί. Όταν ακούστηκε η φράση «κατηγορούμενε εγέρθητι», ο Φλωράκης σηκώθηκε με δυσκολία, καθώς είχε περάσει 150 εφιαλτικές ημέρες κλεισμένος σε ένα «κλουβί» 1,5 μ. ύψος, 1,2 μ. μήκος και 0,70 μ. φάρδος, τυλιγμένος σε πηχτό σκοτάδι, διψασμένος και πεινασμένος. Βλέποντας ότι το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν για πρώτη φορά από γυναίκες, άρχισε την απολογία του με τη φράση:
«Εκφράζω τη χαρά μου και χαιρετίζω εγκάρδια την παρουσία γυναικών στα έδρανα. Είναι μία κατάκτηση των γυναικών. Είναι μία κατάκτηση λαϊκή για την οποία αγωνίστηκε και αγωνίζεται το KKE και της οποίας τα θεμέλια μπήκαν κατά την Κατοχή μέσα από το EAM. Και αυτό τονίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».
H ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε και τελικά ο Χαρίλαος Φλωράκης αθωώθηκε από τις ενόρκους. Την επομένη, η εφημερίδα «Εστία» κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Γεια σας κορίτσια!».
...
Για τον Χαρίλαο Φλωράκη, η ιστορική πολιτική του σταδιοδρομία έφτανε σιγά – σιγά στο τέλος της. Το 1943 εντάχθηκε στον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ) και το 1945 έγινε μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με το ψευδώνυμο καπετάν Γιώτης, ενώ το 1949 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, από το 1946 έως το 1949, διετέλεσε διοικητής μεγάλης μονάδας της 1ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού, μετά την ήττα του οποίου κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και τη Ρουμανία. Το 1954 επέστρεψε παράνομα στην Ελλάδα για να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του κόμματος και συνελήφθη. Το 1960 καταδικάστηκε για κατασκοπεία και φυλακίστηκε ως το 1966. Δικάστηκε πολλές φορές, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε στη φυλακή και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για 17 χρόνια συνολικά.
Πηγή: Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα, Χρήστος Θεοχαράτος, εκδόσεις Τυποεκδοτική...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-charila ... ki-igesia/
0 .
-
pan
- Extreme poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Δεν την πέταξε ο Φλωράκης. Όλη η φραξιονιστική ομάδα λειτουργούσε υπό την ανοχή του, όχι όμως από κακή πρόθεση του ιδίου, αλλά επειδή η ιδεολογική του κατάρτιση δεν αρκούσε ώστε να κατανοήσει την παγίδα που έστηναν στο κόμμα οι αποστάτες. Έξω από το κόμμα τους πέταξε η κομματική βάση, που απαίτησε από την τότε ισχνή κομματική πλειοψηφία που υπήρχε στη κεντρική επιτροπή, να δώσει τη μάχη και να καθαρίσει το κόμμα από τον μικροαστισμό που εκπροσωπούσαν τα καθοδηγητικά του όργανα που είχαν αλωθεί από απόψεις που καθόρισαν την πολιτική του την περίοδο της ντροπής, με την δημιουργία του συνασπισμού και την συγκυβέρνηση με πασοκ-νδ.
Αυτό είναι το ένα δεδομένο.
Το άλλο δεδομένο είναι ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο διάλυσης όλων των ΚΚ.
Το σχέδιο αυτό επειδή δεν θα προχωρούσε έτσι στην Ελλάδα, φτιάχτηκε η "γέφυρα" του συν.
Το αποτέλεσμα σε ελληνικό επίπεδο ήταν οποορτουνιστές και ξεπουλημένα στελέχη, να επιχειρηματολογούν ζητώντας την κατάργηση του και να την προπαγανδίζουν καθημερινά.
Το αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η διάλυση όλων των ΚΚ, εκτός του ελληνικού που ηγούνταν ο Χ. Φλωράκης. Αυτό δεν θα γίνονταν αν δεν ήταν ο Φλωράκης, και είναι φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα επαναστατικά κόμματα, πως κρατάς την επαναστατική γραμμή ενός κόμματος, διώχνοντας τα διαλυτικά στοιχεία.
1 .
-
asevastos
- Rookie poster

pan έγραψε:
H ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε και τελικά ο Χαρίλαος Φλωράκης αθωώθηκε από τις ενόρκους.
"αστικο" δικαστηριο που επετρεψε την αθωωση αρχικομμουνιστη. πρεπει να ξαφνιαστηκε ο φλωρακης, δεν νομιζω να υπηρξε ποτε περιπτωση να αθωωθει "αστος" απο την "κυβερνηση του βουνου" στην οποια ηταν ηγετικο στελεχος.
0 .
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

asevastos έγραψε:pan έγραψε:
H ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε και τελικά ο Χαρίλαος Φλωράκης αθωώθηκε από τις ενόρκους.
"αστικο" δικαστηριο που επετρεψε την αθωωση αρχικομμουνιστη. πρεπει να ξαφνιαστηκε ο φλωρακης, δεν νομιζω να υπηρξε ποτε περιπτωση να αθωωθει "αστος" απο την "κυβερνηση του βουνου" στην οποια ηταν ηγετικο στελεχος.
Πηγη?
Ξερεις δηλαδη τα πρακτικα και τα αποτελεσματα ολων των λαικων δικαστηριων και τα λες αυτα?

0 .
-
pan
- Extreme poster

Λαχουρένιος έγραψε:
Ξερεις δηλαδη τα πρακτικα και τα αποτελεσματα ολων των λαικων δικαστηριων και τα λες αυτα?
Πως ξέρω. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, αθωώθηκε ομόφωνα στο λαϊκό δικαστήριο και δεν τιμωρήθηκε
γιατί έκανε το τραπέζι στους δοσίλογους, μετά τις δημόσιες δολοφονίες και βασανιστήρια που που διέπρατταν στο μπλόκο της Καλαμαριάς.
Το λαϊκό δικαστήριο δέχτηκε την επιχειρηματολογία του διορισμένου δημάρχου από τους ναζί, ότι τους έκανε το τραπέζι όχι για να τους ευχαριστήσει όπως έλεγε, αλλά για να σταματήσουν να δολοφονούν τους Καλαμαριώτες.
Ο λαός αθώωσε το δήμαρχο.
Αυτό δεν έχει σχέση βέβαια με το θέμα, αλλά παρεμπιπτόντως μπορούμε να αναφέρουμε τα λαϊκά δικαστήρια και πόσες αθωωτικές αποφάσεις υπήρξαν από το λαό όταν δίκαζε τους φονιάδες.
0 .
-
asevastos
- Rookie poster

pan έγραψε:πόσες αθωωτικές αποφάσεις υπήρξαν από το λαό όταν δίκαζε τους φονιάδες.
αθωωναν τους φονιαδες;
δηλαδη απεναντι στην αθωωση απο τους αστους, ανωτατου αξιωματικου των κομμουνιστων, βαζουμε την αθωωση του δημαρχου που τραπεζωσε τους ξερογωποιους; το τραπεζωμα ως εγκλημα; και μαλιστα δεχτηκε "ο λαος" οτι το
τραπεζωμα εγινε για τους σωστους λογους, δηλαδη το τραπεζωμα για τους λαθος λογους ειναι εγκλημα;
0 .
-
pan
- Extreme poster

«Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου»

Στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα που έγραψε ο Χαρίλαος Φλωράκης και παρέδωσε σε ανύποπτη στιγμή στην Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει:
«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω.
O,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, τη Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.
Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. O,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό.
Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.
Δε θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.
Γεια σας
Χαρίλαος Φλωράκης
Σεπτέμβρης 1994».

Στο αποχαιρετιστήριο σημείωμα που έγραψε ο Χαρίλαος Φλωράκης και παρέδωσε σε ανύποπτη στιγμή στην Αλέκα Παπαρήγα αναφέρει:
«Δεν το ονοματίζω τούτο το χαρτί διαθήκη για το λόγο ότι δεν έχω τίποτα να διαθέσω.
O,τι βιος είχα το έχω δώσει στο Κόμμα, στο Κόμμα στο ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολά του, τη Μαρξιστική - Λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμά του και τις αρχές του.
Πολιτικά δεν έχω επίσης τίποτα να αφήσω. O,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό.
Θέλω να επιστρέψω, και να ταφώ στον τόπο που γεννήθηκα στο Παλιοζογλώπι και συγκεκριμένα στον Αηλιά για νάχω αγνάντιο. Ο τάφος να είναι απλός, μόνο να φραχτεί για να μην με ξεχώσουν τα αγρίμια.
Δε θέλω λόγους και στεφάνια. Αυτά να εκφραστούν με βοήθεια στο Κόμμα.
Γεια σας
Χαρίλαος Φλωράκης
Σεπτέμβρης 1994».
0 .