nemo έγραψε:stavmanr έγραψε:
Εννοείς ότι η δική σου ζωή είναι για το Σύνταγμα σημαντικότερη έναντι του άλλου;
οχι δεν πηγε εκει η σκεψη μου αλλα μια και το ανεφερες το συνταγμα αποτελειται
απο νομους σε μια ευνοουμενη κοινωνια και οχι ζουγκλα υπαρχουν κανονες
Μα δεν είπε κανείς ότι το Σύνταγμα δεν αποτελείται από κανόνες. Το αντίθετο. Εκείνο που έγραψα είναι ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες δεν ισχύουν μόνο για εσένα αλλά και για τον απέναντι.
επισης σε αυτο που ειπες πριν ..να ερθω και κτυπωντας την πορτα να σου πω θελω τα χρηματα σου και οτι αλλο εχει αξια δεν εχω οπλα δεν εχω σκοπο να σε σκοτωσω αλλα μπορω να σε ακινητοποιησω να σε δεσω να σε βασανισω να σε βιασω εσενα
τα παιδια σου την γυναικα σου κλπ
και αυτα τα χρηματα θα ειναι για μια εγχειριση που θα σωσουν μια ζωη 'η το σπιτι ή την επιχειρηση σου ο κωλος σου ο κωλος μου το παιδι σου το παιδι μου κλπ
ακομη και να μη σε σκοτώσει το αποτελεσμα μπορει να ειναι το ιδιο ή ακομη και χειροτερο
σε μια τετοια περιπτωση πως γινεται να μην μπορεις να αμυνθεις
με οποιοδηποτε τροπο ;και αντε και αφαιρουμε το δικαιωμα αμυνας
απο το συνταγμα σε ποσο καιρο νομιζεις θα μεταβληθει η κοινωνια σε ζουγκλα
που ο καθενας θα υπερισχυει του αλλου με την ωμη βια ;τεσπα κακως απαντησα
Εγώ σου έγραψα το εξής:
η κλοπή είναι ένα αδίκημα. Κανείς δεν διαφωνεί. Όμως, αν υποστηρίζεις ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να προστατεύσει την ζωή του, το ίδιο έχει κι ο κάθε κλέφτης.
Με τη λογική "νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή μου από τον κλέφτη και πιάνω τη καραμπίνα", βάζεις και τον κλέφτη στην ίδια ακριβώς λογική "κινδυνεύει η ζωή μου και πιάνω ό,τι βρω μπροστά μου για να την προστατεύσω".
Αυτό ακριβώς είναι το αμερικάνικο φαρ ουέστ.
Το αμερικάνικο φαρ ουέστ, λοιπόν, είναι μία κατάσταση άκρων: κάποιος σου κλέβει το αυτοκίνητο; Του πετάς ...χειροβομβίδα, ναπάλμ, χημικά αέρια κι ό,τι άλλο βρεις μπροστά σου ή έχεις στην ...πυριτιδαποθήκη σου. Δεν υπάρχει κλιμάκωση, δεν υπάρχει διαβάθμιση. Μπαμ και κάτω. Μόλις κάποιος αισθανθεί ότι κινδυνεύει, από μία απλή κλοπή μέχρι βασανισμό, την μπουμπουνίζει και τελειώνει εκεί.
Έλα όμως που οι περισσότερες ληστείες έχουν γίνει ένοπλες πια... Τώρα, πλέον, κινδυνεύει άμεσα και ο νοικοκύρης. Όταν ο άλλος μπαίνει για να ληστέψει και ξέρει ότι έχεις μπαζούκας, θα μπει με ...οπλοπολυβόλο. Αν κουνηθείς ή αν υποπτευθεί κάτι, στην ανάβει αμέσως, αφού ξέρει ότι είσαι δυνητικά οπλισμένος.