Για ελάτε εδώ οδηγάρες μου...

Αυτοκίνητα, μηχανές, μηχανοκίνητος αθλητισμός.
Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Re: Για ελάτε εδώ οδηγάρες μου...

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 08 Δεκ 2023, 20:10

Λαχουρένιος έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:ότι δεν αφήνουμε ποτέ το αυτοκίνητο να τσουλάει στη νεκρά για να κάνουμε οικονομία καυσίμου γιατί είναι
ανεξέλεγκτο χωρίς ταχύτητα [b][u]

Το κάνω συνέχεια :D

Κάκιστα.
Πρώτον δεν κάνεις ούτε στο ελάχιστο οικονομία καυσίμου γιατί ο κινητήρας λειτουργεί στο ρελαντί, άρα η ανάφλεξη καυσίμου
είναι συνεχής, ενώ στο ρολάρισμα με την ανάλογη ταχύτητα η κατανάλωση καυσίμου σχεδόν μηδενίζεται γιατί ο κινητήρας δε λειτουργεί
με ανάφλεξη καυσίμου αλλά λόγω αυτοσυμπίεσης καταναλώνοντας μόνο αέρα και δεύτερο στο ρολάρισμα με νεκρά χρειάζεται να ασκήσεις πολλαπλάσια δύναμη στο πεντάλ του φρένου, οπότε πας για τακάκια πολύ νωρίτερα από τη διάρκεια ζωής τους, συν το ότι φρενάροντας
με νεκρά το βάρος του αυτοκινήτου είναι πολλαπλάσιο και χρειάζεσαι μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος.
Υπάρχουν τρόποι να κάνεις οικονομία αλλά το ρολάρισμα με νεκρά δεν ειναι ένας από αυτούς.
Ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος οδήγησης είναι οι λίγες στροφές λειτουργίας, όχι αλλαγές ταχυτήτων στη μέγιστη ροπή
και αργή επιτάχυνση με αλλαγή ταχύτητας στο σημείο που θα βρεις ότι ανταποκρίνεται ο κινητήρας σου στη μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς
πτώση της απόδοσης του και κυρίως, αν δεν έχει το όχημα σου σύστημα start-go σβήσιμο του κινητήρα σε μποτιλιαρίσματα
και σε στάσεις που προβλέπεις ότι θα διαρκέσουν πάνω από ένα λεπτό.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 08 Δεκ 2023, 20:34

bizeli έγραψε:
Adminović έγραψε:Δεν είναι τόσο δύσκολο να παρκάρεις σε κατηφόρες, αν το έχεις με το χειρόφρενο.
Αν έχει πάγο βέβαια, δεν δοκιμάζεις ούτε να περάσεις από κατηφόρες. :dunno:

Παιδιά δεν ξέρω. Το ακούω και από άλλους αυτό ότι τους είναι πιο εύκολο σε ανηφόρα/κατηφόρα να ξεκινήσουν με χειρόφρενο.
Το χω κάνει κι εγώ κάποιες φορές αλλά εγώ θεωρώ πιο εύκολο και γρήγορο να ξεκινήσω με συμπλέκτη.
Δεν ξέρω. Έχω συνηθίσει έτσι.
Απαντάω και σε λαχουρ πιο πάνω που είπε ότι ξεκινάει με χειρόφρενο.

Και Ραν μην πεταχτείς. Ξέρω ποια είναι η χρήση του συμπλέκτη. Και ναι τον χρησιμοποιώ εκείνη την ώρα για να αλλάξω ταχύτητα, να βάλω πρώτη δλδ και να φύγω.
Απλά ο συμπλέκτης κρατάει για λίγο το αυτοκίνητο και δεν σε παίρνει πίσω.
Ενώ με το χειρόφρενο θεωρώ ότι έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να με πάρει πίσω η κατηφόρα αν και ξέρω ότι δεν υπάρχει περίπτωση με χειρόφρενο.
Ίσως είναι και ψυχολογικό.

Δεν ξέρεις. :D
Συμπλέκτη χρησιμοποιούμε αυστηρά και μόνο στην αλλαγή ταχυτήτων και όχι για να κρατάμε το αυτοκίνητο σταθερό στην ανηφόρα
παίζοντας εναλλάξ συμπλέκτη-γκάζι.
Όταν σταματάμε σε ανηφόρα, για όποιο λόγο, βγάζουμε ταχύτητα τραβάμε χειρόφρενο και ρίχνουμε ένα στόρι στο ίνσταγκραμ να περάσει η ώρα.
Όταν φτάνει η στιγμή να ξεκινήσουμε και ποτέ πριν ξεκινήσει ο μπροστινός μας πατάμε συμπλέκτη,
βάζουμε πρώτη ανεβάζουμε απαλά στροφές (όχι στο θεό αλλά στο ύψος που έχουμε δοκιμάσει εκ των προτέρων ότι ανταποκρίνεται
ο κινητήρας μας σε μια λογική κλίση δρόμου) και παράλληλα λύνουμε το χειρόφρενο αργά μέχρι το του-του μας να κινηθεί προς τα εμπρός.
Και φύγαμε χωρίς σπινιαρίσματα και καψίματα στα λάστιχα.
Πατημένος συμπλέκτης με ταχύτητα ή όχι σε ανηφόρα ή στάση στο φανάρι σημαίνει ότι μειώνουμε το προσδόκιμο ζωής του κατά τα δύο
τρίτα.
Από την άλλη ΠΟΤΕ δε φρενάρεις και ταυτόχρονα πατάς συμπλέκτη γιατί το πιθανότερο είναι να σταματήσεις στο πορτ μπαγκαζ
του άτυχου που θα σε έχει πίσω του. :fico:
Βασικά ούτε ξεκουράζουμε το αριστερό μας πόδι στο πεντάλ του συμπλέκτη ούτε και το δεξί μας χέρι πάνω στο λεβιέ ταχυτήτων
γιατί ακόμα και αυτή η ελάχιστη πίεση έχει συνέπειες στο δίσκο-πλατώ μας και στο κιβώτιο ταχυτήτων μας.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 08 Δεκ 2023, 22:17

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Δεν ξέρεις. :D
Συμπλέκτη χρησιμοποιούμε αυστηρά και μόνο στην αλλαγή ταχυτήτων και όχι για να κρατάμε το αυτοκίνητο σταθερό στην ανηφόρα
Όταν σταματάμε σε ανηφόρα, για όποιο λόγο, βγάζουμε ταχύτητα τραβάμε χειρόφρενο και ρίχνουμε ένα στόρι στο ίνσταγκραμ να περάσει η ώρα.
Όταν φτάνει η στιγμή να ξεκινήσουμε και ποτέ πριν ξεκινήσει ο μπροστινός μας πατάμε συμπλέκτη,
βάζουμε πρώτη ανεβάζουμε απαλά στροφές (όχι στο θεό αλλά στο ύψος που έχουμε δοκιμάσει εκ των προτέρων ότι ανταποκρίνεται
ο κινητήρας μας σε μια λογική κλίση δρόμου) και παράλληλα λύνουμε το χειρόφρενο αργά μέχρι το του-του μας να κινηθεί προς τα εμπρός.
Και φύγαμε χωρίς σπινιαρίσματα και καψίματα στα λάστιχα.
Πατημένος συμπλέκτης με ταχύτητα ή όχι σε ανηφόρα ή στάση στο φανάρι σημαίνει ότι μειώνουμε το προσδόκιμο ζωής του κατά τα δύο
τρίτα.
Από την άλλη ΠΟΤΕ δε φρενάρεις και ταυτόχρονα πατάς συμπλέκτη γιατί το πιθανότερο είναι να σταματήσεις στο πορτ μπαγκαζ
του άτυχου που θα σε έχει πίσω του. :fico:
Βασικά ούτε ξεκουράζουμε το αριστερό μας πόδι στο πεντάλ του συμπλέκτη ούτε και το δεξί μας χέρι πάνω στο λεβιέ ταχυτήτων
γιατί ακόμα και αυτή η ελάχιστη πίεση έχει συνέπειες στο δίσκο-πλατώ μας και στο κιβώτιο ταχυτήτων μας.

Κοίτα φίλε μου καλέ, καλέ μου φίλε.
Εγώ μαλακίες με τον συμπλέκτη μου δεν κάνω. Του φέρομαι με αγάπη και προδέρμ για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Πολύ παλιά ως αρχάρια έκανα μια υποτυπώδη λάθος χρήση όπως όντως να ακουμπάω το πόδι μου στον συμπλέκτη όταν είμαι σε φανάρι και καλά για να είμαι σε ετοιμότητα να ξεκινήσω όπως και το μέγα τραγικό λάθος όταν φρενάρω να πατάω πρώτα συμπλέκτη (έλα χριστέ τώρα το σκέφτομαι και απορώ με τη μαλακία που έδερνε το κεφάλι μου) και σχεδόν ταυτόχρονα φρένο. Ενώ τώρα πατάω πρώτα φρένο (τι πιο φυσιολογικό να θες να φρενάρεις το αυτοκίνητο και να πατάς φρένο ... duhhhh) και μετά συμπλέκτη για να βγάλω την ταχύτητα και να μπει στη νεκρά το αυτοκίνητο όταν είμαι σταματημένη.
Από την πολυετή εμπειρία μου όμως κι επειδή μαθαίνω σαν σφουγγάρι αυτά κόπηκαν μαχαίρι ευτυχώς έγκαιρα.
Συν ότι χρειάστηκε μια φορά στη ζωή του αυτοκινήτου να αλλάξω σασμάν (??) , δίσκο (??) ... πώς σκατά λέγεται δεν ξέρω ... τέσπα όλο αυτό το σύστημα του συμπλέκτη που συνδεέται με τις ταχύτητες και αυτό λόγω φυσιολογικής φθοράς.
Όπως καταλαβαίνεις αυτό έτσουξε οικονομικά οπότε με τον συμπλέκτη δεν παίζω.

Αυτό που σου είπα σχετικά με τις ανηφόρες και μόνο είναι το εξής. Ότι εγώ στις ανηφόρες συνήθως ξεκινάω όπως θα ξεκινούσα στο ίσιωμα. Συμπλέκτη, πρώτη, γκάζι και έφυγα. Χωρίς σπινιαρίσματα χωρίς τίποτα (εκτός από ελάχιστες ελάχιστες όμως περιπτώσεις που ίσως έκανα ένα ελαφρύ σπινιάρισμα ... αμελητέο όμως ... μπααα και τώρα που το σκέφτομαι δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο). Δεν προλαβαίνει να με πάρει πάντως πίσω το αυτοκίνητο.
Και αυτό με τον συμπλέκτη στο είπα γιατί έτσι κι αλλιώς αφήνοντας σιγά σιγά τον συμπλέκτη έχεις τον χρόνο να κρατηθεί λίγο το αυτοκίνητο μέχρι να πατήσεις γκάζι και να δώσεις ώθηση μπροστά.
Αρκεί να είσαι τσακαλάκι και δεξιοτέχνης οδηγός όπως εγώ. :D
Anyway, ακόμα και λάθος τρόπο να χρησιμοποιώ σου είπα το κάνω γιατί έτσι με βολεύει όχι γιατί δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό.

Χειρόφρενο θα χρησιμοποιήσω σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις και αν είμαι σε bad driving day και θέλω να είμαι σίγουρη.
Πάντως αν κάτι δεν το κάνεις συχνά και δεν αισθάνεσαι ασφαλής χειρότερα είναι.
Πχ εμένα αν μου πεις ξεκίνα μια ανηφόρα με χειρόφρενο το πιθανότερο είναι να κάνω μαλακία.
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 10 Δεκ 2023, 11:09

bizeli έγραψε:
Εγώ μαλακίες με τον συμπλέκτη μου δεν κάνω. Του φέρομαι με αγάπη και προδέρμ για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Πολύ παλιά ως αρχάρια

Ενώ τώρα..... :D
Το αποτέλεσμα της αγάπης συνοδευομένης από προδέρμ στο τέλος. :fico:

0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 10 Δεκ 2023, 19:02

bizeli έγραψε:Παιδιά δεν ξέρω. Το ακούω και από άλλους αυτό ότι τους είναι πιο εύκολο σε ανηφόρα/κατηφόρα να ξεκινήσουν με χειρόφρενο.
Το χω κάνει κι εγώ κάποιες φορές αλλά εγώ θεωρώ πιο εύκολο και γρήγορο να ξεκινήσω με συμπλέκτη.
Δεν ξέρω. Έχω συνηθίσει έτσι.
Απαντάω και σε λαχουρ πιο πάνω που είπε ότι ξεκινάει με χειρόφρενο.

Το προβλεπέ είναι να το πας όλο με συμπλέκτη. Αλλά την είχα πατήσει μια φορά και είχα φύγει σε μπροστινό παρκαρισμένο :D και από τότε χειρόφρενο και άγιος ο θεός.

bizeli έγραψε:Έχει διάφορες πρακτικές δυσκολίες γενικότερα να μένεις σε ανηφόρα αλλά δεν είσαι υποχρεωμένος να παρκάρεις μπροστά στο σπίτι σου.

Σάμπως κι εμείς που μένουμε στο ίσιωμα, μπροστά στο σπίτι μας το αφήνουμε;

Όντως πολλά νοικιασμένα διαμερίσματα δεν προσφέρουν θέση πάρκινγκ αλλά δεν μου φαίνεται πρακτικό να περπατάς τόσα μέτρα από το αμάξι στο σπίτι κάθε μέρα και μάλιστα σε ανηφόρα ή ενώ κουβαλάς πράγματα πχ ψώνια από σούπερ μάρκετ.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 11 Δεκ 2023, 17:59

Ραν ταν πλαν έγραψε:Ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος οδήγησης είναι οι λίγες στροφές λειτουργίας, όχι αλλαγές ταχυτήτων στη μέγιστη ροπή
και αργή επιτάχυνση με αλλαγή ταχύτητας στο σημείο που θα βρεις ότι ανταποκρίνεται ο κινητήρας σου στη μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς
πτώση της απόδοσης του .

Ε δηλαδή πότε ρε μάστορα? :fico:

Ραν ταν πλαν έγραψε:Δεν ξέρεις. :D

Πάντως εμένα έτσι μου το έμαθε ο δάσκαλος. Το κόλπο με το χειρόφρενο το μαθα από τον πατέρα μου.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 11 Δεκ 2023, 18:01

bizeli έγραψε:Κοίτα φίλε μου καλέ, καλέ μου φίλε.
Πολύ παλιά ως αρχάρια έκανα μια υποτυπώδη λάθος χρήση όπως όντως να ακουμπάω το πόδι μου στον συμπλέκτη όταν είμαι σε φανάρι και καλά για να είμαι σε ετοιμότητα να ξεκινήσω όπως και το μέγα τραγικό λάθος όταν φρενάρω να πατάω πρώτα συμπλέκτη (έλα χριστέ τώρα το σκέφτομαι και απορώ με τη μαλακία που έδερνε το κεφάλι μου) και σχεδόν ταυτόχρονα φρένο. Ενώ τώρα πατάω πρώτα φρένο (τι πιο φυσιολογικό να θες να φρενάρεις το αυτοκίνητο και να πατάς φρένο ... duhhhh) και μετά συμπλέκτη για να βγάλω την ταχύτητα και να μπει στη νεκρά το αυτοκίνητο όταν είμαι σταματημένη.

Εμένα μου έμεινε συνήθεια να πατάω συχνά τον συμπλέκτη γιατί το αυτοκίνητο που έκανα μαθήματα έσβηνε για πλάκα αν άφηνες λίγο το γκάζι, επειδή πηγαίναμε τις πιο πολλές φορές με πρώτη-δευτέρα μαξ στα 40 χλμ οπότε το αυτοκίνητο είχε πάντα πολύ λίγες στροφές :D
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 11 Δεκ 2023, 21:01

Λαχουρένιος έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:Ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος οδήγησης είναι οι λίγες στροφές λειτουργίας, όχι αλλαγές ταχυτήτων στη μέγιστη ροπή
πτώση της απόδοσης του .

Ε δηλαδή πότε ρε μάστορα? :fico:

Θα το βρεις μόνος σου στο αυτοκίνητο σου και δεν είμαι ''μάστορας'' ρε αλλά οδηγός που μπορεί και βάζει μπροστοκίνητο στη στροφή
με διπλάσια ταχύτητα από το μέσο όρο. Πισωκίνητο με τριπλάσια και βάλε. :D

Συνήθως στο σημείο που το αυτοκίνητο δε θα ''ρετάρει'' ανεβάζοντας ταχύτητα και το οποίο θεωρείται το χαμηλότερο σημείο διατήρησης της ροπής.
Σήμερα όλα τα αυτοκίνητα για λόγους οικονομίας και μείωσης της εκπομπής ρύπων διατηρούν τη ροπή χαμηλά (2000-2500 σ.α.λ.)
και αυτό είναι το ιδανικό ύψος στροφών για αλλαγή ταχύτητας που το αυτοκίνητο και επιταχύνει ικανοποιητικά με ελάχιστο γκάζι και παράλληλα
διατηρεί την κατανάλωση στο χαμηλότερο επίπεδο.
Βασικά η οικονομικότερη κλίμακα αλλαγής ταχυτήτων με βάση την κεκτημένη ταχύτητα είναι μεταξύ 15-20 χ.α.ω, από την πρώτη στη δευτέρα,
20-35 από δευτέρα σε τρίτη, 35-55 από τρίτη σε τετάρτη, 55-70 από τετάρτη σε πέμπτη και από εκεί και πάνω όσο θέλεις αλλά πάντα με
σταθερή επιτάχυνση χωρίς σανιδώματα του γκαζιού.
Αν το αυτοκίνητο σου ανταποκρίνεται σε χαμηλότερες στροφές και ταχύτητα ''άκουσε'' το και αυτό θα σου αφήνει όλο και περισσότερα
λεφτά στην τσέπη και από τη βενζίνη και από γρήγορες φθορές αναλώσιμων.

Ραν ταν πλαν έγραψε:Δεν ξέρεις. :D

Πάντως εμένα έτσι μου το έμαθε ο δάσκαλος. Το κόλπο με το χειρόφρενο το μαθα από τον πατέρα μου.

Η χρήση χειρόφρενου στην ανηφόρα δεν είναι ''κόλπο'' αλλά βασική προϋπόθεση για να διατηρήσεις το συμπλέκτη σου ''ζωντανό''
ακόμα και για πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο όριο ζωής του παράλληλα με τη χρήση συμπλέκτη αυστηρά και μόνο
τη στιγμή αλλαγής ταχύτητας.

Το βίντεο λειτουργίας του συμπλέκτη που έβαλα το είδες;
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 14 Δεκ 2023, 10:27

Ραν ταν πλαν έγραψε:Θα το βρεις μόνος σου στο αυτοκίνητο σου και δεν είμαι ''μάστορας'' ρε αλλά οδηγός που μπορεί και βάζει μπροστοκίνητο στη στροφή

Συνήθως στο σημείο που το αυτοκίνητο δε θα ''ρετάρει'' ανεβάζοντας ταχύτητα και το οποίο θεωρείται το χαμηλότερο σημείο διατήρησης της ροπής.
Σήμερα όλα τα αυτοκίνητα για λόγους οικονομίας και μείωσης της εκπομπής ρύπων διατηρούν τη ροπή χαμηλά (2000-2500 σ.α.λ.)
και αυτό είναι το ιδανικό ύψος στροφών για αλλαγή ταχύτητας που το αυτοκίνητο και επιταχύνει ικανοποιητικά με ελάχιστο γκάζι και παράλληλα
Βασικά η οικονομικότερη κλίμακα αλλαγής ταχυτήτων με βάση την κεκτημένη ταχύτητα είναι μεταξύ 15-20 χ.α.ω, από την πρώτη στη δευτέρα,
20-35 από δευτέρα σε τρίτη, 35-55 από τρίτη σε τετάρτη, 55-70 από τετάρτη σε πέμπτη και από εκεί και πάνω όσο θέλεις αλλά πάντα με
Αν το αυτοκίνητο σου ανταποκρίνεται σε χαμηλότερες στροφές και ταχύτητα ''άκουσε'' το και αυτό θα σου αφήνει όλο και περισσότερα

Το να αλλάζεις ταχύτητα στις 2.000 στροφές δεν μου φαίνεται σωστό. Όσες φορές έχω αλλάξει στις κάτω από 2.500 μου έχει φανεί ''τζούφια'' η επιτάχυνση και κατεβαίνουν πολύ οι στροφές στην επόμενη ταχύτητα. Θα δοκιμάσω αυτές τις μέρες να αλλάζω ταχύτητα στα χλμ που λες να δω αν θα φανεί διαφορά.

Η χρήση χειρόφρενου στην ανηφόρα δεν είναι ''κόλπο'' αλλά βασική προϋπόθεση για να διατηρήσεις το συμπλέκτη σου ''ζωντανό''
ακόμα και για πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο όριο ζωής του παράλληλα με τη χρήση συμπλέκτη αυστηρά και μόνο
τη στιγμή αλλαγής ταχύτητας.

Το λέω ''κόλπο'' γιατί το έμαθα εκτός σχολής.

Το βίντεο λειτουργίας του συμπλέκτη που έβαλα το είδες;

Όχι βαρέθηκα και δεν νομίζω να το καταλάβω κιόλας :D
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 14 Δεκ 2023, 14:04

Λαχουρένιος έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:Θα το βρεις μόνος σου στο αυτοκίνητο σου και δεν είμαι ''μάστορας'' ρε αλλά οδηγός που μπορεί και βάζει μπροστοκίνητο στη στροφή

Το να αλλάζεις ταχύτητα στις 2.000 στροφές δεν μου φαίνεται σωστό. Όσες φορές έχω αλλάξει στις κάτω από 2.500 μου έχει φανεί ''τζούφια'' η επιτάχυνση και κατεβαίνουν πολύ οι στροφές στην επόμενη ταχύτητα. Θα δοκιμάσω αυτές τις μέρες να αλλάζω ταχύτητα στα χλμ που λες να δω αν θα φανεί διαφορά.

Κάθε διαφορετικό μοντέλο αυτοκινήτου και ανάλογα το καύσιμο που χρησιμοποιεί έχει μια ελαφρά διαφοροποίηση στη ρύθμιση απόκρισης της ροπής.
Τα πετρελαιοκίνητα με τούρμπο έχουν φουλ ροπή από τις 2000-3000 σ.α.λ, τα υπόλοιπα βενζινοκίνητα λίγο παραπάνω από το φάσμα των μεσαίων στροφών.
Με το να φτάνεις κοντά ή να μπαίνεις στο κόκκινο μπορεί να κινείσαι γρήγορα αλλά όχι οικονομικά.
Να βρεις το σημείο στροφών που ο κινητήρας σου διατηρεί την ελάχιστη ροπή του ώστε να μην ''κρεμάει'' στην αλλαγή μεγαλύτερης ταχύτητας και
να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στην επιτάχυνση που θέλεις και χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή.
Άλλη δυναμική επιτάχυνσης χρειάζεσαι όταν ξεκινάς από στάση σε φανάρι μέχρι να σταματήσεις στο επόμενο, διάρκεια κατά την οποία αποκλείεται να
χρειαστείς πάνω από τρεις αλλαγές, και άλλη όταν κινείσαι με 90-110 χ.α.ω. και θέλεις να προσπεράσεις.
Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να ξεκινήσεις ακόμα και με στροφές λίγο πάνω από το ρελαντί και να φτάσεις στο επόμενο φανάρι με κινητήρα που δε θα
ανέβει ούτε στις 2500 σ.α.λ. ενώ στη δεύτερη και ενώ θα βρίσκεσαι μεταξύ 3000-3500 σ.α.λ. θα χρειαστείς πιθανότατα κατέβασμα ταχύτητας και
4500-5000 σ.α.λ για να προσπεράσεις γρήγορα και με ασφάλεια.
Πειραματίσου σε αλλαγές μεταξύ όλων των ταχυτήτων και θα βρεις εμπειρικά το σημείο που θα κινείσαι ικανοποιητικά αλλάζοντας ταχύτητα
στο χαμηλότερο επίπεδο στροφών.
Το ίδιο το αυτοκίνητο θα σου δείξει ότι δε χρειάζεται στροφές στο θεό για να ξεκινήσει από στάση αλλά ότι αυτό μπορεί να το κάνει και στο ελάχιστο
ύψος στροφών.
Να ξέρεις ότι στροφές ψηλά σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση και ότι η υψηλή κατανάλωση έχει να κάνει με τη λανθασμένη υψηλότερη επιλογή σχέσης
στο κιβώτιο ταχυτήτων, τις αχρείαστες επιταχύνσεις και τη λειτουργία του κινητήρα σε μεγάλες στάσεις.
Δηλαδή με πρώτη και 5000 στροφές άντε να πιάσεις 50 χ.λ.α με τον κινητήρα να σκούζει και να καταναλώσεις και πεντέξι λίτρα στα διακόσια μέτρα. :fico:
Και ποτέ δεν κατεβαίνουμε κατηφόρα με νεκρά και το πόδι στο φρένο γιατί θα πάρουνε φωτιά οι δισκόπλακες. :D
Ανάλογα με την κατηφόρα και η ανάλογη ταχύτητα η οποία θα κρατάει το αυτοκίνητο κάτω από έλεγχο και φρενάρουμε αν και όταν χρειαστεί.
0 .

Επιστροφή σε “Αυτοκίνηση”