Τι γνώμη έχετε για τον θάνατο;

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Τι γνώμη έχετε για τον θάνατο;

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 27 Φεβ 2023, 16:53

bizeli έγραψε:Δε νομίζω φίλε μου. Και τα δύο είναι εξίσου σκατά. Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό το δίλημμα δεν ξέρω τι είναι χειρότερο από το άλλο.
Και ο δικός σου θάνατος (ειδικά άμα τον ξέρεις κιόλας) είναι πολύ δύσκολο κομμάτι να το διαχειριστείς συν ότι σκέφτεσαι και τον πόνο που θα προκαλέσεις στους άλλους.

Ο δικός σου θάνατος μπόρει να έρθει ακαριαία και να μην προλάβεις να συνειδητοποιήσεις ότι πλησιάζει ενώ τον θάνατο των αλλών δεν μπορείς να μην τον αντιμετωπίσεις.

Μα άμα έχεις θέματα υγείας σε απασχολεί και ο θάνατος. Για αυτό φοβόμαστε τα θέματα υγείας γιατί εμπλέκεται ο θάνατος. Άμα δεν εμπλεκόταν δεν θα μας απασχολούσαν τα θέματα υγείας.
Το πώς θα πεθάνεις δε σε απασχολεί;
Εγώ για να είμαι ειλικρινής αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο θα φύγω από τη ζωή. Από περιέργεια και μόνο.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι :laugh1:

Δεν προκαλούν όλα τα προβλήματα υγείας θάνατο. Πιο πολύ με τρομάζουν όσα μπορεί να υποβαθμίσουν την σωματική μου υγεία στο μέγιστο πχ να μαι σε καροτσάκι ή να έχω άνοια παρά να πάθω κάτι που θα με στείλει μέσα σε μερικές βδομάδες.

Σε φιλοσοφικό επίπεδο πραγματικά πιστεύω ότι σημασία έχει τι ορισμό δίνει ο καθένας για τη ζωή και έτσι ορίζεται και ο θάνατος.
Κανονικά θα περίμενε κανείς ότι η ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τον θάνατο.
Αν παρομοιάσουμε όμως τη ζωή με ένα μπαλόνι που το κρατάς προσεκτικά στα χέρια σου για να μη σκάσει, σκέψου ότι με την παραμικρή απότομη κίνηση το μπαλόνι αυτό μπορεί να ακουμπήσει σε ένα αγκάθι και να σκάσει και να σου μείνει το μπαλόνι στα χέρια.
Και κάθεσαι και σκέφτεσαι εσύ αυτό ήταν όλο; Αυτό ήταν ζωή τελικά; Τότε τι νόημα έχουν όλα όσα ζούμε; Αν ήταν τόσο σημαντική η ζωή δεν θα έπρεπε να είχαμε μια δεύτερη ευκαιρία; Πώς είναι δυνατόν η ζωή μας να χάνεται σε ένα δευτερόλεπτο και να ακυρώνονται όλα; Μήπως έχουμε δώσει παραπάνω νόημα στη ζωή και φοβόμαστε τόσο πολύ τον θάνατο;
Θέλω να πω ο θάνατος έρχεται και τα μηδενίζει όλα και δε δίνει δεκάρα πόσο σημαντική θεωρείς εσύ τη ζωή σου.

Δεν έχουμε παραπάνω αξία από οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό που έχει περάσει στην Γη. Όπως έφυγαν αυτοί έτσι θα φύγουμε και μεις.
0 .

seismicos
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό seismicos » 28 Φεβ 2023, 19:03

Εγώ παιδιά είμαι 65 και νοιώθω 25 και δουλεύω ακόμα οικοδομή από το 1970 και δεν έχω πρόβλημα.
Έχω πεθάνει όταν ήμουν 8 χρονών και μετά 15 λεπτά επανήλθα.
Τους έβλεπα από το νταβάνι να προσπαθούν να με σώσουν. Είχα φύγει από το σώμα μου και είχα το ίδιο σώμα αλλά χωρίς την βαρύτητα.
Προσπαθούσα να τους πω ότι είμαι καλά αλλά δεν με έβλεπαν.
Έχω πάει και σε αυτή την συναυλία όταν ήμουν νέος στην Αγγλία.
Έχω κάνει και 22 καλοκαίρια τον dj στην νήσο Ίος των Κυκλάδων όπου και ζω.
Θέλω να κάνω πολλά ακόμα.
1 .
Ποτέ μην στέκεσαι μπροστά από τον εφευρέτη και πίσω από τον γάιδαρο.

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 01 Μαρ 2023, 01:38

seismicos έγραψε:Έχω πεθάνει όταν ήμουν 8 χρονών και μετά 15 λεπτά επανήλθα.
Τους έβλεπα από το νταβάνι να προσπαθούν να με σώσουν. Είχα φύγει από το σώμα μου και είχα το ίδιο σώμα αλλά χωρίς την βαρύτητα.
Προσπαθούσα να τους πω ότι είμαι καλά αλλά δεν με έβλεπαν.

Εικόνα
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 01 Μαρ 2023, 01:44

Λαχουρένιος έγραψε:Ο δικός σου θάνατος μπόρει να έρθει ακαριαία και να μην προλάβεις να συνειδητοποιήσεις ότι πλησιάζει ενώ τον θάνατο των αλλών δεν μπορείς να μην τον αντιμετωπίσεις.

Δεν ξέρω εγώ δεν έχω καταλήξει ακόμα. Όποτε το σκέφτομαι αυτό μια είμαι σε φάση αυτό είναι το χειρότερο σενάριο... μετά το ξανασκέφτομαι και λέω naaaah... το άλλο είναι το χειρότερο σενάριο.
Και στο τέλος καταλήγω I dont want to fucking die.

Λαχουρένιος έγραψε: Δεν προκαλούν όλα τα προβλήματα υγείας θάνατο. Πιο πολύ με τρομάζουν όσα μπορεί να υποβαθμίσουν την σωματική μου υγεία στο μέγιστο πχ να μαι σε καροτσάκι ή να έχω άνοια παρά να πάθω κάτι που θα με στείλει μέσα σε μερικές βδομάδες.

Ναι άλλα είτε έτσι είτε αλλιώς το αναπόφευκτο ισχύει για όλους.

Λαχουρένιος έγραψε: Δεν έχουμε παραπάνω αξία από οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό που έχει περάσει στην Γη. Όπως έφυγαν αυτοί έτσι θα φύγουμε και μεις.

Δεν έχουμε παραπάνω αξία μόνο στον θάνατο; Ή και στη ζωή;
0 .

Spark
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Spark » 01 Μαρ 2023, 12:42

ο θάνατος εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, εξυπηρετεί την ανακύκλωση ενέργειας - μετενσάρκωση
αλλά μπορεί να εξυπηρετεί και οικονομικούς σκοπούς όταν γίνεται να πεθαίνουν πλάσματα για να βγει κέρδος για κάποιους.
ο Χάρος είναι σπουδαίος, ένας από τους τρεις αρχαίους θεούς που λατρεύεται στην Ινδία τα τελευταία 4000χρόνια Mahadeva Shiva

https://en.wikipedia.org/wiki/Shiva
Εικόνα
0 .

vallon
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό vallon » 01 Μαρ 2023, 16:13

0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 02 Μαρ 2023, 17:18

bizeli έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε: Δεν έχουμε παραπάνω αξία από οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό που έχει περάσει στην Γη. Όπως έφυγαν αυτοί έτσι θα φύγουμε και μεις.

Δεν έχουμε παραπάνω αξία μόνο στον θάνατο; Ή και στη ζωή;

Ουσιαστικά σε τίποτα. Εμείς δίνουμε αξία στο είδος μας.
1 .

gmoutzour82
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό gmoutzour82 » 22 Φεβ 2026, 20:04

Ο θάνατος είναι αρνητικό φαινόμενο για δύο λόγους: ο νεκρός δεν μπορεί να προσφέρει και επίσης όταν πεθαίνει κάποιος θλίβονται ορισμένοι άνθρωποι. Μακάρι να μπορέσει η επιστήμη στο μέλλον να μας κάνει αθάνατους! Ψυχή μάλλον δεν υπάρχει.

Από εκεί και πέρα δεν πιστεύω ότι πρέπει να φοβόμαστε τον θάνατο. Εκτός και αν κάποιος φοβάται μην πάει στην κόλαση.

Το δεν θέλω να πεθάνω δεν είναι το ίδιο με το φοβάμαι να πεθάνω.
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”