470 ευρω μου ήρθε το ρεύμα στο σπίτι

Κοινωνικά θέματα.
Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Re: 470 ευρω μου ήρθε το ρεύμα στο σπίτι

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 29 Ιαν 2022, 22:22

Adminović έγραψε:0,10500 και 0,07897 αντίστοιχα ημερήσιο και νυχτερινό.

Τζάμπα πράμα. Και νυχτερινό, ενεργειακός μύστης :D
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 29 Ιαν 2022, 22:27

Προέλλην έγραψε:
Adminović έγραψε:0,10500 και 0,07897 αντίστοιχα ημερήσιο και νυχτερινό.

Τζάμπα πράμα. Και νυχτερινό, ενεργειακός μύστης :D

+ ηλιακό θερμοσίφωνα, που με καλύπτει τις περισσότερες μέρες του μήνα κι από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο όλες τις μέρες
+ κουζίνα με πετρογκαζ (εκτός σπιτιού, για λόγους ασφαλείας)
+ ηλιακούς προβολείς και φώτα σχεδόν παντού

Τώρα σκέφτομαι για κάνα αυτόνομο σύστημα με συνδυασμό φωτοβολταϊκών και μικρής ανεμογεννήτριας. Ρίξε τίποτα ιδέες αν έχεις.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 30 Ιαν 2022, 01:43

Adminović έγραψε:
Προέλλην έγραψε:Τζάμπα πράμα. Και νυχτερινό, ενεργειακός μύστης :D

+ ηλιακό θερμοσίφωνα, που με καλύπτει τις περισσότερες μέρες του μήνα κι από Μάϊο μέχρι Οκτώβριο όλες τις μέρες
+ κουζίνα με πετρογκαζ (εκτός σπιτιού, για λόγους ασφαλείας)
+ ηλιακούς προβολείς και φώτα σχεδόν παντού

Τώρα σκέφτομαι για κάνα αυτόνομο σύστημα με συνδυασμό φωτοβολταϊκών και μικρής ανεμογεννήτριας. Ρίξε τίποτα ιδέες αν έχεις.

Αυτόνομο θέλει σωστή διαστασιοποίηση, που ξεκινάει με λεπτομερή λίστα όλων των φορτίων/συσκευών (απο την κάθε λάμπα, υπολογιστή, φορτιστή κινητού, κτλ) καθώς και ρεαλιστική εκτίμηση του χρόνου λειτουργίας τους, όπως επίσης και εκτίμηση του αριθμού ημερών αποθέματος των μπαταριών πχ πόσες μέρες μπορεί να έχει συννεφιά/άπνοια συνεχόμενα.
Γενικά, αν δεν μιλάμε για απεριόριστο μπάτζετ, χρειάζεται και αλλαγή φιλοσοφίας φορτίων, να βγάλεις απο το ρεύμα ενεργοβόρες συσκευές όπως πχ κουζίνα-φούρνο, να έχεις καλή θερμομόνωση και σκιάσεις στο σπίτι για την βγάζεις το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού με ανεμιστήρες οροφής χωρίς κλιματιστικό και γενικά να αλλάξεις τα πάντα σε καλή ενεργειακή κλάση.

Η πιο εύκολη λύση είναι να βάλεις σύστημα Net-Metering (πουλάς το ρεύμα στη ΔΕΗ, και έχεις την αντίστοιχη μείωση στο λογαριασμό σου, δλδ το "αποθηκεύεις" στο δίκτυο αντί για μπαταρίες), με κόστος λιγότερο απο το μισό του αυτόνομου, χωρίς να χρειάζεσαι χώρο για, συντήρηση και αλλαγές σε μπαταρίες. Βάζεις μόνο τα πάνελ, έναν αντιστροφέα και καινούργιο ρολόι. Επί παραδείγματι, με 10.000 ευρώ επένδυση, μπορείς να μειώσεις τον λογαριασμό σου γύρω στα 1.500 € τον χρόνο.

Με τα ίδια λεφτά δεν πας μακριά με αυτόνομο. Ενδεικτικά είσαι κάπως έτσι:
1 ψυγείο όλο το 24ωρο
10-15 λάμπες όσο χρειάζεται
Τηλεόραση 4-5 ώρες το 24ωρο
Υπολογιστή 4-5 ώρες το 24ωρο
Κλιματιστικό 5-6 ώρες το 24ωρο
Πλυντήριο ρούχων 2-4 πλύσεις την εβδομάδα
Φούρνος όχι καθημερινά
Μάτια κουζίνας καθημερινά
Θερμοσίφωνα καθημερινά μόνο σε συνδυασμό με ηλιακό
Αυτονομία 3-4 μέρες. Μπορείς να καλύψεις αυτήν την περίπτωση της συννεφιάς ίσως με ανεμογεννήτρια (πρέπει να δεις το αιολικό δυναμικό της περιοχής σου, αν δεν φυσάνε συχνά ικανώς δυνατοί άνεμοι, δεν κάνεις κάτι) και πιο σίγουρα με γεννήτρια πετρελαίου, βενζίνης, αερίου.

Γενικά, για φβ στη Αττική είσαι άρχοντας, θα έχεις πολύ καλή απόδοση:

Εικόνα

Aιολική θα είσαι λίγο δύσκολα:

Εικόνα

Aκόμη και σε μέρος με αέρα, πολύ μικρή ανεμογεννήτρια, 300-400-500W δεν φτουράει για να σου καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών σου. Θα χρειαστείς κάτι μεγαλύτερο, το οποίο θα είναι γύρω στο πεντοχίλιαρο, μαζί με σωστή στήριξη. Τέλος, ένα άλλο κακό είναι ότι κάνουν φασαρία. Οι σχετικά ήσυχες έρχονται σε πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Εγώ θα σου πρότεινα ένα Net-Metering 10kW, γύρω στα 14.000€, που θα σου δίνει ένα 200αρικο € το μήνα αβάντα στο λογαριασμό. Έτσι, είτε θα πληρώνεις ψίχουλα, είτε αν είσαι λίγο οικονόμος και καθόλου.

Εγώ αυτή τη στιγμή θα έβαζα αυτά τα πάνελς: https://www.skroutz.gr/s/27734242/Luxor ... 7-24V.html

(22 πάνελς = 6000 ευρώ)

και κάτι τέτοιο σε αντιστροφέα: https://www.skroutz.gr/s/11042007/Froni ... CF%8C.html

αλλά γενικά πρέπει να ψάχνεις ονλάην, πιο μαγαζί έχει προσφορά. Συχνά πετυχαίνεις όχι ακριβώς αυτό που θες, αλλά με έκπτωση 10-20%.

Mετά θέλει να βρείς και ένα Ηλ. Μηχανικό να σου κάνει την μελέτη και να σε καθοδηγήσει στην εγκατάσταση, να πληρώσεις και να βάλει η ΔΕΗ το ρολόι που θα μετράει το ρεύμα που θα της πουλάς, κτλ.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

vallon
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό vallon » 30 Ιαν 2022, 07:56

ο μόνος ενδοιασμός που έχω για το φωτοβολταϊκό είναι ότι τώρα τελευταία σκάνε κάτι χαλάζια και ρίχνουν καρύδια , εδώ σπάνε κεραμίδια το πάνελ πως θα τα αντέξει;
και κάτι ακόμα

ο οποιοσδήποτε έχει εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του μπορεί να κάνει σύμβαση με τη δεη για να της πουλάει το ρεύμα που δεν καταναλώνει; σωστά. κερδίζει όμως από το ότι η δεη πλέον τον χρεώνει με το τιμολόγιο παροχής , όχι του οικιακού καταναλωτή , αλλά εκείνο του παρόχου προς την δεή που είναι σημαντικά μικρότερες χρεώσεις. Ασε που γλυτώνεις και τις μπαταρίες που είναι μεγάλο πρόβλημα στο φωτοβολταϊκό.
Δεν το έχω ψάξει περισσότερο , αλλά μήπως κανείς σας έχει κάποια γνώση επ αυτού;
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 30 Ιαν 2022, 08:26

Προέλλην έγραψε:Εικόνα

Περσέα-Αρίστο, μπορείτε να πείτε τι γράφει λογαριασμός εκεί που σημειώνω πιο πάνω; Πόσες kWh και με τι τιμή δηλαδή.

Screen Shot 2022-01-30 at 08.23.40.png
Screen Shot 2022-01-30 at 08.24.09.png
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτήν τη δημοσίευση.
0 .

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 30 Ιαν 2022, 08:29

εχουμε φτηνο τροπο για ενεργεια και και η οδηγια ειναι αλλαξτε ολες τις συσκευες δωστε καμμια 30 χιλ ευρω για να πλουτιζουν οι γερμανο τουρκοι.
3 .

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 30 Ιαν 2022, 08:30

Προέλλην έγραψε:
Adminović έγραψε:Ηλιακό θερμοσίφωνα ρε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Aν είσαι Ν. Ελλάδα και μπορείς να βάλεις, σίγουρα ναι.

Β. Ελλάδα αρκετές μέρες δεν θα ζεσταίνει με τον ήλιο και θα χρειάζεται να ανάβεις τις αντιστάσεις, που στους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι τουλάχιστον 3.5-4 kW. Οπότε αρθροιστικά σε κύκλο χρόνου, το όφελος μετριάζεται, αν όχι ισοσταθμίζεται.

Eλλάδα έχω βάλει αυτόν (1,5 kW) στο πατρικό: https://www.skroutz.gr/s/10724734/Arist ... 1-5kW.html

και ποιο το οφελος που εβαλες 1.5 κβ?
0 .

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 30 Ιαν 2022, 08:53

Προέλλην έγραψε:
Γενικά, αν δεν μιλάμε για απεριόριστο μπάτζετ, χρειάζεται και αλλαγή φιλοσοφίας φορτίων, να βγάλεις απο το ρεύμα ενεργοβόρες συσκευές όπως πχ κουζίνα-φούρνο, να έχεις καλή θερμομόνωση και σκιάσεις στο σπίτι για την βγάζεις το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού με ανεμιστήρες οροφής χωρίς κλιματιστικό και γενικά να αλλάξεις τα πάντα σε καλή ενεργειακή κλάση.

Το σπίτι σκιάζει, ιδίως από μεσημέρι και μετά. Δεν χρησιμοποιώ συχνά κλιματιστικό το καλοκαίρι. Μόνο σε κάνα μεγάλο καύσωνα. Για το χειμώνα έχω τζάκι που με καλύπτει.
Το πρωί κυρίως το χτυπά ο ήλιος.
Από ενεργοβόρες συσκευές δεν χρησιμοποιώ κάτι ιδιαίτερο.
Κι άλλωστε τις ενεργοβόρες τις αφήνω για χρήση με νυχτερινό αν είναι.

Η πιο εύκολη λύση είναι να βάλεις σύστημα Net-Metering (πουλάς το ρεύμα στη ΔΕΗ, και έχεις την αντίστοιχη μείωση στο λογαριασμό σου, δλδ το "αποθηκεύεις" στο δίκτυο αντί για μπαταρίες), με κόστος λιγότερο απο το μισό του αυτόνομου, χωρίς να χρειάζεσαι χώρο για, συντήρηση και αλλαγές σε μπαταρίες. Βάζεις μόνο τα πάνελ, έναν αντιστροφέα και καινούργιο ρολόι. Επί παραδείγματι, με 10.000 ευρώ επένδυση, μπορείς να μειώσεις τον λογαριασμό σου γύρω στα 1.500 € τον χρόνο.

Αυτό δε με συγκινεί ιδιαίτερα.
Αν το βάλω θα είναι για να καλύπτονται και μέρες που κόβεται το ρεύμα. Θέλω να έχω έστω κάνα φως, ανεμιστήρα, πισι, ακόμα και όταν κόβεται το ρεύμα του δικτύου.

Με τα ίδια λεφτά δεν πας μακριά με αυτόνομο. Ενδεικτικά είσαι κάπως έτσι:
1 ψυγείο όλο το 24ωρο
10-15 λάμπες όσο χρειάζεται
Τηλεόραση 4-5 ώρες το 24ωρο
Υπολογιστή 4-5 ώρες το 24ωρο
Κλιματιστικό 5-6 ώρες το 24ωρο
Πλυντήριο ρούχων 2-4 πλύσεις την εβδομάδα
Φούρνος όχι καθημερινά
Μάτια κουζίνας καθημερινά
Θερμοσίφωνα καθημερινά μόνο σε συνδυασμό με ηλιακό
Αυτονομία 3-4 μέρες. Μπορείς να καλύψεις αυτήν την περίπτωση της συννεφιάς ίσως με ανεμογεννήτρια (πρέπει να δεις το αιολικό δυναμικό της περιοχής σου, αν δεν φυσάνε συχνά ικανώς δυνατοί άνεμοι, δεν κάνεις κάτι) και πιο σίγουρα με γεννήτρια πετρελαίου, βενζίνης, αερίου.

Ψυγεία καντα 2.
Λάμπες 2-3 το πολύ.
Τηλεόραση δεν με ενδιαφέρει, διακοσμητική την έχω.
Ηλεκτρικό φούρνο, θερμοσίφωνα, μάτια κουζίνας γενικά δεν χρησιμοποιώ.
Κάνα φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να βάλω.

Aιολική θα είσαι λίγο δύσκολα:

Εικόνα

Aκόμη και σε μέρος με αέρα, πολύ μικρή ανεμογεννήτρια, 300-400-500W δεν φτουράει για να σου καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών σου. Θα χρειαστείς κάτι μεγαλύτερο, το οποίο θα είναι γύρω στο πεντοχίλιαρο, μαζί με σωστή στήριξη. Τέλος, ένα άλλο κακό είναι ότι κάνουν φασαρία. Οι σχετικά ήσυχες έρχονται σε πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Στο μπλέ της Αττικής είμαι όμως.
Φυσάει εδώ τρελά κι από βοριά και από νοτιά.
Η ανεμογεννήτρια πόσο μακριά να είναι από το σπίτι για να μην ενοχλεί;
Έχω χώρους να τη βολεψω αν είναι.
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Perseus1966
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Perseus1966 » 30 Ιαν 2022, 10:02

εγω εχω ψυγειο κουζινα 2-3 λαμπες ,μια τηλεοραση 20 ωρες την ημερα 2 κομπιουτερ 20 ωρες την ημερα ,εχω μποιλερ, φαι φουρνο και ματια και οταν φτιαξει ο καιρος το γκαζι.
τωρα εχω βρει ενα χασαπικο που σου τα ψηνει χωρις επιβαρυνση παρηγγειλα 6 μπριζολες λαιμου 5 ευρω ,θα τηγανισω πατατουλες σαλατα και ετοιμοι.

Θα δωσω και ενα 200αρι να φτιαξω μια σκαλα να ανεβαινω στην σκεπη να μην εχω κανεναν καριολι αναγκη και θα φτιαξω σωστα τον ηλιακο να δουλευει και τον χειμωνα ,παροτι γιαννενα ειμαι ψηλα ακι πολλες φορες εχω ηλιο .
0 .

vallon
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό vallon » 30 Ιαν 2022, 11:02

https://thermoagrotiki.gr/product/%ce%b ... 3MiOiIifV0

για τις μέρες που κόβεται το ρεύμα κύριοι η λύση είναι μια..
την αγόρασα και είμαι πολύ ευχαριστημένος
δε πάει να μας κόβει το ρεύμα ο κούλης
στον ωρωπό δεν φοβάμαι τίποτα
λέω να πάρω και μια για την αθήνα
0 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Επιστροφή σε “Κοινωνία”