Από πού να το πιάσω τώρα; Μα να, ας πιαστώ από δω:
bizeli έγραψε:Δλδ είναι σαν να μου λες γιατί να μη συζητήσουμε σήμερα για το γαιοκεντρικό μοντέλο;
bizeli έγραψε:Νομίζω ότι ο micro έχει καταλήξει κάπου.
Μας παρουσίασε τη δική του οπτική.
Τη δεχόμαστε ή όχι.
Εγώ απλά δέχομαι ότι είναι η οπτική του.
Τι να πω παραπάνω;

Το γεωκεντρικό μοντέλο τοποθετεί τη γη στο κέντρο του σύμπαντος, το ηλιοκεντρικό τον ήλιο, και στο τελευταίο μοντέλο, δεν υπάρχει καν κέντρο πουθενά, δεν ορίζεται κέντρο. Είχαμε υιοθετήσει το γεωκεντρικό για καιρό, για δύο λόγους, ο ένας ήταν επιστημονικός και ο άλλος ψυχολογικός: οι αστρονομικές παρατηρήσεις συμφωνούσαν με το να θεωρούμε τη γη στο κέντρο, και άλλωστε το να βρισκόμαστε στο κέντρο ολόκληρου του σύμπαντος, ε αυτό μας έκανε πολύ πολύ πολύ ξεχωριστές οντότητες, εγωκεντρικές, σαν όλα να φτιάχτηκαν για εμάς. Αργότερα, και επειδή τα νούμερα δεν έβγαιναν, αναγκαστήκαμε να θεωρήσουμε τον ήλιο στο κέντρο, μια αλλαγή οπτικής δηλαδή. Και τέλος, με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, οι κινήσεις των πλανητών απλά ακολουθούν τροχιές βάση των μαζών στον περιβάλλοντα χώρο τους, κέντρο δεν υπάρχει πουθενά, αλλά μπορεί κανείς να θεωρήσει ως κέντρο αυτό που λέμε κέντρο βάρους του συστήματος, πχ. το ηλιακό.
Αντίστοιχα λοιπόν, η ηθική φιλοσοφία που για αιώνες δέσποζε και δεσπόζει, είναι σαν το γεωκεντρικό μοντέλο, με τις λεγόμενες ηθικές προτάσεις στον πυρήνα της, τα "πρέπει" της και τα καθήκοντα, τον "αλτρουισμό" της. Ενώ η άλλη που θέτει τις αξίες στο κέντρο αντιστοιχεί στο ηλιοκεντρικό μοντέλο.
Πώς λειτουργεί αυτή; Όπως έχω γράψει επανειλημμένως, Ηθική ορίζεται ως η προϋπόθεση για όλες τις αξίες, τις αξιακές κρίσεις του ανθρώπου. Τι εννοούμε όταν λέμε προϋπόθεση; Να το εξηγήσω με μια αναλογία. Ό,τι είναι ο χώρος για τα αντικείμενα, είναι και η Ηθική για τις αξίες: όπως για να μπορούν να υπάρχουν αντικείμενα, θα πρέπει να υπάρχει αυτό που λέμε χώρος, έτσι και για να μπορούν να υπάρχουν αξίες, θα πρέπει να υπάρχει αυτό που λέμε Ηθική. Και όπως ο χώρος δεν καθορίζει το σχήμα των αντικειμένων αλλά απλά τους δίνει υπόσταση, έτσι και η Ηθική δεν είναι αυτή που καθορίζει τα ήθη και τις αξίες, αλλά τους δίνει απλά υπόσταση. Η Ηθική δηλαδή δεν έχει ούτε ρυθμιστικό ούτε κανονιστικό-καθοριστικό ρόλο στις αξίες, που είναι και η βασική διαφορά με την παλιά οπτική. Επίσης, όπως αντιλαμβανόμαστε τον (τρισδιάστατο) χώρο γεμάτο με (τρισδιάστατα) αντικείμενα, έτσι μπορούμε να σκεφτούμε - αφηρημένα - και έναν "ηθικό χώρο", γεμάτο με ήθη και αξίες. Στον ηθικό αυτόν χώρο είναι που δημιουργούνται, ζουν και καταστρέφονται όλες οι αξίες του ανθρώπου.