Προέλλην έγραψε:Ο άλλος. Εγώ κοιτάω την μονάδα πάντα, την τιμή κιλού αντί συσκευασίας, κλπ.
Ρε φίλε δεν πάει έτσι. Πάει ο άλλος μόνο με 10 ευρώ στο σούπερ. Έχει ένα γιαούρτι 1,50 ευρώ και μια τετράδα την έχει 4 ευρώ.
Ποια λες θα αγοράσει; Μπορεί να συμφέρει η συσκευασία των τεσσάρων αλλά έχει μόνο 10 ευρώ στην τσέπη και θέλει να αγοράσει και άλλα πράγματα.
Δε λειτουργεί ο καταναλωτής με θεωρητικά μοντέλα αλλά με πρακτικά όταν έχει να ξοδέψει ψίχουλα.
Προέλλην έγραψε:Ένας μη καπνιστής είναι κατά περίπου 820-1640 το χρόνο πλουσιότερος απο τον καπνιστή (βάζω μόνο τα έξοδα των τσιγάρων, χωρίς τα παρελκόμενα που τραβάει το τσιγαράκι)
Αν τα λεφτά των τσιγάρων τα αποταμίευε κάθε μήνα κάτω απο στρώμα του, σε 15 χρόνια θα είχε:
Μισό πακέτο την ημέρα: 820 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 68 το μήνα €12.240
Ένα πακέτο την ημέρα: 1640 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 136 το μήνα €24.600
Αν τα λεφτά των τσιγάρων τα αποταμίευε κάθε μήνα σε ένα ETF MSCI world (δεν πρόκειται για κάποια εξωτική επένδυση στην οποία έχουν πρόσβαση λιγοι), σε 15 χρόνια θα είχε περίπου:
Μισό πακέτο την ημέρα: 820 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 68 το μήνα €21.000
Ένα πακέτο την ημέρα: 1640 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 136 το μήνα €42.000
Και στα δύο σενάρια, παίρνει ένα ή δύο αυτοκίνητα, και στο δεύτερο μπορεί να δώσει προκαταβολή για στεγαστικό.
Aν ο άλλος προσέχει και τα ψώνια του, κόψει και κανέναν καφέ απ έξω, τα ποσά διπλασιάζονται, τουλάχιστον.
Μην υποτιμάτε το σωρευτικό αποτέλεσμα της καθημερινής οικονομίας. Ακόμη και στα 40 να αρχίσεις την οικονομία, προλαβαίνεις. Όσοι την αρχίζουν νωρίς απο τα 20, είναι άπιαστοι.
Δεν υποτιμώ το σωρευτικό αποτέλεσμα απλά δε γίνεται να είναι σωρευτικό. Για να είναι σωρευτικό πρέπει να έχεις περίσσευμα. Τα 3 ή 4 ευρώ ακόμα και για τσιγάρα να μην τα έδινε κάποιος, θα τα έδινε για κάτι άλλο.
Εξακολουθείς να μην μου απαντάς πάντως. Γιατί δεν έχουν όλοι οι μη καπνιστές από ένα αυτοκίνητο;
Ωραία δεν ξοδεύουν για τσιγάρα. Κάπου αλλού τα ξοδεύουν όμως.
Δεν αμφισβητώ την αξία της αποταμίευσης αλλά πρώτον δεν περισσεύουν για να αποταμιεύεις (ακόμα και άχρηστες δαπάνες να κόψεις) αλλά έστω ότι βάζεις 4 ευρώ στην άκρη κάθε μέρα, θες 25 χρόνια για να πάρεις αμάξι.
Αυτό σου λέω είναι θεωρητικά μαθηματικά αυτά. Στην πράξη δεν εφαρμόζονται.
Πες το και κυκλική οικονομία αυτό. Δεν ξέρω πώς λέγεται ακριβώς με οικονομικούς όρους. Τα λεφτά αλλάζουν χέρια. Παίρνεις από δω, δίνεις από κει. Δεν σωρεύονται.
Σωρεύονται αν κάνεις γερές μπαζιές. Αλλιώς ζήσε μάη μου οπότε μη μου λέτε αν κάνεις αυτό και αν κάνεις το άλλο...χέσε μέσα.

.gif)