Λαχουρένιος έγραψε:Απο τους συμφοιτητες μου που ηταν απο επαρχια,ενα μεγαλο μερος εγκατασταθηκε Αθηνα,ακομα και αν μπορουσε να βρει δουλεια στον τοπο καταγωγης τους.
Ειχαν βαρεθει εκει που εμεναν να βλεπουν τους ιδιους και τους ιδιους και να πηγαινουν στα ιδια μερη συνεχεια.
Αντιθετα,δεν ξερω παρα μονο ελαχιστους που να εφυγαν απο Αθηνα για να μεινουν μονιμα σε επαρχιακη πολη.
ΟΚ προφανως εσυ αν και μη χωριατης σου αρεσει η ζωη του χωριου και το να ζεις με λιγο κοσμο,αλλα πρεπει να καταλαβεις οτι αυτο ειναι καθαρα δικο σου γουστο,και δεν σημαινει οτι το συμμεριζονται ολοι,ειδικα αν ειναι ακομα νεοι.
Tο ότι πολλοί επαρχιώτες μένουν Αθήνα μετά τις σπουδές έχει να κάνει με δύο πράγματα, είτε με τα εργασιακά είτε με χωριάτικα κόμπλεξ, όχι πάντως με ποιότητα ζωής.
Οι κομπλεξικοί επαρχιώτες συνήθως ψάχνουν ένα ρεσέτ στην ζωής τους, κάτι στο οποίο βοηθάει η ανωνυμία των Αθηνών. Στην Αθήνα μπορείς να προσποιείσαι ότι θέλεις, στα χωριά και στις μικρές πόλεις όλοι σε ξέρουν γι αυτό που είσαι, δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν.Ας πούμε αυτός ο συμφοιτητής σου που έμεινε Αθήνα, υπάρχει πιθανότητα στον τόπο του να είναι ο Τζανετάκος που τρώει φάπες απ όλους, ή να ήταν κάποιος ασήμαντος εκεί, ενώ στην Αθήνα ανάμεσα σε άλλους παρόμοιους κατάφερε να πλασαριστεί ως άτομο.
Βασικά έχω παρατηρήσει ότι οι πιο φανατικοί Αθηναίοι είναι οι 2ης γενιάς. Συνήθως οι παλαιοαθηναίοι έχουν σοβαρό πρόβλημα με όλους τους κομπλεξικούς βλάχους που τους κουβαλήθηκαν εκεί και θα ήθελαν μια Αθήνα αρκετά μικρότερη απο το σημερινό αίσχος.
Ένας απο τους λόγους που με συναρπάζει η ζωή στην επαρχία, είναι ακριβώς ότι μεγάλωσα σε μεγάλη πόλη. Δεν είμαι σίγουρος, αλλά υπάρχει καλή πιθανότητα αν είχα γεννηθεί σε κάποιο άσχημο χωριό ή μικρή πόλη, να ήθελα κι εγώ να γίνω Αθηναίος, ποτέ δεν ξέρεις.
Προσωπικά ξέρω πολλούς που μετά τις σπουδές έμειναν Θεσσαλονίκη, και τώρα έχουν γυρίσει πίσω στις επαρχιακές πόλεις τους, κύριος λόγος η ποιότητα ζωής Αυτή την κατηγορία μπορώ να την καταλάβω. Ξέδωσαν σαν 20αρηδες στην μεγαλούπολη και τώρα θέλουν να ζήσουν την ζωή τους σαν άνθρωποι.