Λαχουρένιος έγραψε:Εν τω μεταξυ κοιταω το βιβλιο του Ζαφ. τωρα μια και σου αρεσει. ''Αντισυμμοριακος Αγων 1945-1949'' σελιδα 670.
Αυτος εχει τα εξης νουμερα, τα οποια μοιαζουν αρκετα με του Μαργαριτη, μια και οι δυο εχουν για πηγη το ΓΕΣ
ΕΣ: 8.500 νεκροι, 5.500 αγνοουμενοι, 29.500 τραυματιες, συνολο 43.500 απωλειες
ΔΣΕ: 38.500 νεκροι, αγνοουμενοι και τραυματιες (δεν κανει διακριση)
Καθε ανταρτη που σκοτωνατε επαιρνε μαζι του και εναν δικο σας, και ολα αυτα με πολυ πιο πενιχρα μεσα απο τα δικα σας.
Πράγματι δέχομαι τα νούμερα του ΔΙΣ/ΓΕΣ αλλά επειδή δεν τα έχω μπροστά μου γι αυτό τοποθετήθηκα έτσι.
Ο Ζαφειρόπουλος έγραψε ιστορία, το αξιοθαύμαστο είναι ότι έγραψε αμέσως μετά το τέλος του Εμφυλίου, στον οποίο είχε λάβει και ο ίδιος μέρος (ενόπλως) και αν και υπήρχε αυτή η φόρτιση ήταν αντικειμενικός, υπό αυτή την έννοια βρίσκω τίμια την εξιστόρηση των γεγονότων... δεν έγραψε ένα λογοτέχνημα, ακολούθησε την μέθοδο του Θουκυδίδη (γεγονότα) και όχι του Ηρόδοτου (διαδόσεις και υποκειμενικά πράγματα), βέβαια είναι λογικό να μη έχει μείνει έξω και το υποκειμενικό στοιχείο αλλά είναι σε λογικά πλαίσια.
100.000 δεν πέρασαν ποτέ από τον ΔΣΕ ακόμα και μέσα από βίαιες στρατολογήσεις .... πέρα από αυτό όμως ποιος πιστεύεις με βάση αυτά που σου έγραψα μάτωσε περισσότερο;
επί στρατού 250.000 απώλειες 44.000 (διότι 250.000 ήταν)
επί στρατού 28.000 απώλειες 38.000 (διότι 28.000 ήταν)
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι ότι ο ΔΣΕ είχε περισσότερους νεκρούς και λιγότερους τραυματίες σε αντίθεση από τον ΕΣ... οι απώλειες παίζουν ρόλο μόνο κατά την περίοδο των εχθροπραξιών, υπό την έννοια πόσοι βγήκαν εκτός μάχης .... οι τραυματίες όμως επανέρχονται μετά από λίγο στην μάχη....... επίσης ο ΔΣΕ είχε περισσότερους αιχμαλώτους και δεν ξέρω αν αυτοί συμπεριλαμβάνονται στα νούμερα.
η συντριπτική πλειοψηφία του λαού θέλεις να πεις ήταν αντιφασίστες εκτός από ελάχιστους ομοϊδεάτες σου που φόρεσαν γερμανικές στολές. και βίαιη εγγραφή μελών δεν έκανε ποτέ το εαμ. εκείνη την εποχή ο λαός πίστευε στη λαοκρατία και έμπαινε στο εαμ με ενθουσιασμό και εθελοντικά πράγμα που οφειλόταν αποκλειστικά στην επιρροή του κκε στον λαό. και αν οι φίλοι σου οι άγγλοι δεν εξωθούσαν το εαμ στο να πάρει τα όπλα και είχαμε ομαλή πολιτική εξέλιξη όπως ήθελε το εαμ αυτός ο λαός θα ήταν εκείνος που θα του έδινε την εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες. τα υπόλοιπα που λες είναι αέρας κοπανιστός.
Άλλος με το σόι μου που ξέρει τι στολές φορούσαν, που έχετε πάει σε καφετού και ξέρετε τι φορούσαν; Παλαβοί είστε;
Πράγματι ο λαός ήταν αντιαξονικός (το παραδέχονται σε πολλά έγγραφά τους και οι Γερμανοί). Ποιος λέει κάτι διαφορετικό;
Το ΕΑΜ έκανε εκβιαστικές στρατολογήσεις μελών, όσοι ήταν στο ΕΑΜ δεν σημαίνει ότι ήταν και ΚΚΕ.... με δημοκρατικές διαδικασίες το ΚΚΕ μετά την απελευθέρωση θα ήταν πρώτο κόμμα με ποσοστό μεγαλύτερο του ΙΚΚ.... τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές. Μετά θα έπεφτε όπως έπεσαν όλα τα ΚΚ της Ευρώπης. ΑΛΛΑ έκανε τραγικά λάθη :
1ον Διότι ήταν ένα υποτελές στην βούληση της ΕΣΣΔ κόμμα.
2ον Διότι η ηγεσία του ήταν τραγικά μικρή, ανίκανη, ανεπαρκής, απαίδευτη (σε σημείο αναλφαβητισμού) και κάθε ικανό στέλεχος το απομόνωσε.
Η ανίκανη αυτή ηγεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με ικανότατους αστούς πολιτικούς και πατούσε όλες τις μπανανόφλουδες που της έριχναν αυτοί οι πολιτικοί.
Μεθοδικά από λάθος σε λάθος την οδήγησαν στα ξερονήσια και τις φυλακές.
Τραγικοί ήταν όμως οι φουκαράδες που πίστεψαν στους ηγέτες του ΚΚΕ όλη την περίοδο 1941-1949 για να μη επεκταθώ περισσότερο. Τι μύθους πάσαραν σ αυτόν τον λαό δεν λέγεται, θυμάμαι γεροντάκια να αναρωτιούνται "Γιατί η ΕΣΣΔ δεν μας έστειλε 3.000 κανόνια που μας υποσχέθηκε;"

Και άλλοι πάλι να αναρωτιούνται "Γιατί ο ΔΣΕ δεν χρησιμοποίησε την αντάρτικη αεροπορία;"

Και άλλα πολλά τραγελαφικά και μέσα σ αυτούς τους μύθους πέρασαν την ζωή τους. Τραγικά προδομένοι.
Για να στηρίξω τα δύο πιο πάνω έχω να πω ότι 3.000 κανόνια για να επανδρωθούν και να μεταφερθούν και να τροφοδοτηθούν χρειάζονται 20.000 άνδρες.... βάλτε πόσο τραγικοί ήταν όσοι μάσησαν το σανό των 3.000 κανονιών από την ΕΣΣΔ.
Σε ένα βιβλίο θυμάμαι είχα διαβάσει ότι ένας καπετάνιος του ΔΣΕ αποκομμένος με ξελιγωμένη (καταπεινασμένη) ομάδα, μέσα από τον ασύρματο μετέδωσε: "Γνωρίζω ότι είναι μυστική η ύπαρξη της αεροπορίας μας, αλλά δεν γνωρίζετε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, επείγει να μου κάνετε ρίψη εφοδίων με τα αεροπλάνα μας".
Αλλά και κοντινός συγγενής μου που υπηρετούσε στον ΕΣ, σε επιχείρηση που κάνανε ακριβώς στα σύνορα με την Βουλγαρία, αντίκρισαν αεροπλάνα να πετούν στα σύνορα, κάποιος από την μονάδα του ΕΣ φώναξε "Είναι αντάρτικα" (τα αεροπλάνα) και η μονάδα διαλύθηκε μέσα στο φαράγγι .... τους μάζευαν έναν - έναν τους φαντάρους οι αξιωματικοί
Τόσο διάσπαρτοι ήταν οι μύθοι αυτοί του ΔΣΕ.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Τελειώνουμε σήμερα ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ΕΑΜ. Είναι δική μας επιλογή οι Πρέσπες».