'71 έγραψε:sharp έγραψε:
Τις γνωρίζεις καλά και επιλέγεις να τις θεωρείς ψευδείς επειδή είναι Γερμανικό; Άλλο κριτήριο υπάρχει;
Σαφέστατα.Το να έχω ζήσει εγώ ο ίδιος στη χώρα αναφοράς και να γνωρίζω τα καθημερινά ήθη και έθιμα του λαού.Αυτό που αποκαλείται διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πίστη σε μια αρρωστημένου τύπου ατομικότητα και οικογενειακή νοοτροπία που οδηγεί την κοινωνία σε γενικότερο βούλιαγμα.Και την Κίνα τη βγάζουν υπερ-διεφθαρμένη οι σχετικές έρευνες αυτό δεν εμποδίζει τη χώρα να παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην τεχνολογία και την οικονομία γενικώς.Επίσης οι κατηγορίες για διαφθορά έχουν να κάνουν και με τις προτεσταντικές παραφυάδες που ξεπήδησαν από τον καθολικισμό και τον ιουδαϊσμό στη χώρα αυτή.
"Το ρουσφέτι είναι απόρροια των διαπροσωπικών σχέσεων", είχε πει κάποτε ένας (νομίζω πασόκος, δεν θυμάμαι). Σωστό μέχρι πριν δεκαετίες, τώρα πια δεν ισχύει, γίνεται αποκλειστικά για λάδωμα ή προσωπικό όφελος.
Αυτό με τον προτεσταντισμό έχει γίνει τελευταία μόδα στην Ελλάδα. Όταν τα έγραφε όμως ο Βέμπερ ήταν μέσα στη Βιομηχανική Επανάσταση. Ειδικά στη Γερμανία οι πλούσιοι είναι στις Καθολικές πολιτείες και όχι στις Προτεσταντικές τις οποίες σε επίπεδο Ομοσπονδίας εδώ και χρόνια "ταΐζουν". Και αυτό επομένως δεν ισχύει πλέον.
Με "χώρα αναφοράς" υποθέτω εννοείς την Τσεχία ή συμπεραίνεις από τη ζωή σου στην Ελλάδα;
Η διαφθορά εμποδίζει την Δημοκρατία. Αυτό ως προς την Κίνα και γενικότερα, καθότι είναι το σημαντικότερο.