Ο πολιτισμός Βίντσα (του Δούναβη)

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Re: Ο πολιτισμός Βίντσα (του Δούναβη)

Δημοσίευσηαπό Adminović » 04 Οκτ 2020, 15:25

nemo έγραψε:
ελληνας έγραψε:περιμένω να μου παραθέσει κάποιος ένα γραπτό έργο των Βιντσα
και ένα των Κροατων πριν τον 9αι μχ

πως και δεν το παρουσιασε ο αντιμν ; :laugh1: :P

Όταν μου φέρετε γραπτά έργα των Μινωιτών, θα σας φέρω κι εγώ αυτά που ζητάτε. :D :giggle02:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 25 Δεκ 2020, 17:58

Οι Έλληνες μπαμπάδες των Κροατών ! :elladara:

Το Ντουμπρόβνικ ιδρύθηκε το 615 π.Χ. από Έλληνες από την Πελοπόννησο με το όνομα Επίδαυρος και φυσιολογικό είναι να ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή το κράνος ενός αρχαίου Έλληνα, Πελοποννήσιου μάλιστα.

https://www.protothema.gr/stories/artic ... inon-roma/
0 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Adminović
Sloboda Narodu
Sloboda Narodu

Δημοσίευσηαπό Adminović » 28 Δεκ 2020, 17:08

Ο συναγωνιστής Τλαξκαλτέκος πετσοκόβει ανελέητα Αρναούτους, Βλάχους, Λαζούς, Ασσύριους, Αλγερινούς κλπ λάθρο του Γιουνανιστάν που φαντασιώνονται ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, όταν εμείς είμαστε the real απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. :yesyes: :yesyes: :yesyes:
0 .
Ο ψεκασμός είναι υγεία, είναι πολιτισμός!

Σκοτώνει βακτήρια, ιούς, μύκητες, ζιζάνια, καθώς και πάσης φύσεως παράσιτα
. :yesyes:

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 26 Φεβ 2022, 14:30

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο Τζαβέλας στέλνει επιστολή στους Αλβανούς να παραδοθούν . Αρνούνται και ανταπαντούν.
Επιστολή που έστειλε στον Κίτσο Τζαβέλα ο Τουρκαλβανός δερβέναγας Κραβάρων Αχμέτ Νεπρεβιστάνη:

Υ.Γ.
Λέγεις ότι είναι τόπος Ελληνικός, ήξευρε ότι εγώ όπου έχυσα τόσον αίμα ως καθώς λέγεις άλλον τόσον θέλεις χύσει και εσύ και τότε θα φας Κράβαρα και Λοιδορίκι, πλην μη στέλνεις και μαζώνεις καρβουναραίους ότι αυτοί δια κάρβουνα ηξεύρουν και όχι δια ντουφέκι, πολλά λόγια δεν σου λέω σύρε από κει όπου ήλθες ορφανέ, ότι σας λυπούμαι όπου εμείνατε τρείς Σουλιώτες και θα χαθήτε όλοι.
Και δια τόπον ελληνικόν όπου τον λέγεις εδώ, τόπος είμαι εγώ και νησάλα θέλεις με γνωρίσεις ογλίγορα. Μωρέ Κίτζο εγώ σε ηξεύρω Αρβανίτην ωσάν εμένα, εσύ που στον διάβολον τα έμαθες αυτά τα ελληνικά και εγώ δεν τα ηξεύρω;

Θα 'χε διαβάσει το ελληνοαλβανικό λεξικό του Μπότσαρη . :laugh1:

Οι Σουλιώτες δεν πρέπει να οριοθετηθούν ως κάτι ενιαίο. Το Σουλι αποτελούνταν από πολλα χωριά. Η εθνολογική σύσταση της περιοχης ήταν πανομοιότυπη με αυτή της Χειμάρρας. Οι περισσότεροι ήταν αλβανοφωνοι και από κει και πέρα ελληνόφωνοι η δίγλωσσοι. Ο Τζαβελλας μάλλον ανηκε στην τριτη κατηγορία γιατί το ημερολόγιο του πατέρα του (1792) είναι γραμμένο σε νότιο ιδιωμα της ελληνικης
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 26 Φεβ 2022, 17:13

Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Ο Τζαβέλας στέλνει επιστολή στους Αλβανούς να παραδοθούν . Αρνούνται και ανταπαντούν.
Επιστολή που έστειλε στον Κίτσο Τζαβέλα ο Τουρκαλβανός δερβέναγας Κραβάρων Αχμέτ Νεπρεβιστάνη:

Υ.Γ.
Λέγεις ότι είναι τόπος Ελληνικός, ήξευρε ότι εγώ όπου έχυσα τόσον αίμα ως καθώς λέγεις άλλον τόσον θέλεις χύσει και εσύ και τότε θα φας Κράβαρα και Λοιδορίκι, πλην μη στέλνεις και μαζώνεις καρβουναραίους ότι αυτοί δια κάρβουνα ηξεύρουν και όχι δια ντουφέκι, πολλά λόγια δεν σου λέω σύρε από κει όπου ήλθες ορφανέ, ότι σας λυπούμαι όπου εμείνατε τρείς Σουλιώτες και θα χαθήτε όλοι.
Και δια τόπον ελληνικόν όπου τον λέγεις εδώ, τόπος είμαι εγώ και νησάλα θέλεις με γνωρίσεις ογλίγορα. Μωρέ Κίτζο εγώ σε ηξεύρω Αρβανίτην ωσάν εμένα, εσύ που στον διάβολον τα έμαθες αυτά τα ελληνικά και εγώ δεν τα ηξεύρω;

Θα 'χε διαβάσει το ελληνοαλβανικό λεξικό του Μπότσαρη . :laugh1:

Οι Σουλιώτες δεν πρέπει να οριοθετηθούν ως κάτι ενιαίο. Το Σουλι αποτελούνταν από πολλα χωριά. Η εθνολογική σύσταση της περιοχης ήταν πανομοιότυπη με αυτή της Χειμάρρας. Οι περισσότεροι ήταν αλβανοφωνοι και από κει και πέρα ελληνόφωνοι η δίγλωσσοι. Ο Τζαβελλας μάλλον ανηκε στην τριτη κατηγορία γιατί το ημερολόγιο του πατέρα του (1792) είναι γραμμένο σε νότιο ιδιωμα της ελληνικης

Πάντως μόνο για την οικογένεια των Δράκων έχω διαβάσει να κατάγεται από ελληνόφωνα μέρη.

Μεταξύ δε των διαφόρων πατριών, αίτινες εκεί μετανάστευσαν από της 4ης ιδίως δεκαετηρίδος του ΙΖ’ αιώνος μέχρι των αρχών του ΙΗ’ μνημονεύονται η του «Ζέρβα» εξ ομωνύμου της Λάκκας Λέλοβου χωρίου Ζερβό, η του Δράκου εκ του παρά την Καμαρίναν χωρίου Μαρτινιών, ένθα μόνη ανέκαθεν η Ελληνική γλώσσα ομιλείται, η του Τζαβέλα εκ Δράγανης κ.λ.π.
http://kleftouria.blogspot.com/2008/04/1821-6.html
1 .
Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι , τους δε ανοήτους ανθρώπους το οίημα. ( Σωκράτης [ στον Στοβαίο ] )

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 10 Απρ 2022, 16:38

Προϊστορικά γεωμετρικά σύμβολα και αλφαβητόμορφα σχέδια που από μερικούς ( λίγους σοβαρούς , κυρίως ψεκ :pardon: ) θεωρούνται ένα είδος πρωτογραφής. Οι πιο συγκρατημένοι τα θεωρούν σύμβολα επικοινωνίας ή θρησκευτικά και διακοσμητικά σχέδια.

Δισπηλιό 5.200 π.Χ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Dispilio_Tablet

Ταρταρία Ρουμανίας 5.300 π.Χ.
https://en.wikipedia.org/wiki/T%C4%83rt ... ia_tablets

Νεολιθικός πολιτισμός Βίντσα της ΝΑ Ευρώπης 4.500 π.Χ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vin%C4%8Da_symbols

Νεολιθικά σύμβολα στην Κίνα 6.000 π.Χ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Neolithic ... _Jiangzhai

Γραδέσνιτσα Βουλγαρίας 4.000 π.Χ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gradeshnitsa_tablets
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 22 Ιούλ 2022, 18:55

Γραφές εικονογραφικές – ιδεογραφικές :
Αζτεκική ( Νάχουατλ ) , Μιστεκική , Μάγια , Ιερογλυφική των Μίκμακ

Γραφές λεξισυλλαβικές – λογογραφικές :
Aιγυπτιακή ιερογλυφική , Σουμεριακή σφηνοειδής , Ακκαδική σφηνοειδής , Κινεζική Ιερογλυφική , Χεττιτική σφηνοειδής , Λουβική Ιερογλυφική , Πρωτοελαμιτικό σφηνοειδές συλλαβάριο , Ινδική Γραφή Χαράππα , Λουβική σφηνοειδής

Γραφές συλλαβικές :
Γραμμική Α΄, Γραμμική Β΄ , Κυπρομινωικό συλλαβάριο , Χουρριτικό σφηνοειδές συλλαβάριο , Κυπριακό συλλαβάριο , συλλαβάριο των Τσερόκι , Ιαπωνικό συλλαβάριο

Γραφές ημισυλλαβικές – ημιαλφαβητικές :
Παλαιό περσικό σφηνοειδές συλλαβάριο , ταρτησσιανό αλφάβητο , ιβηρικό αλφάβητο , κελτιβηρικό αλφάβητο

Γραφές ημιαλφαβητικές – ατελή αλφάβητα :
ουγκαριτικό σφηνοειδές συλλαβάριο , φοινικικό αλφάβητο , παλαιό εβραϊκό αλφάβητο , σαμαρειτικό αλφάβητο , χαναανιτικό αλφάβητο , συριακό αλφάβητο , νεοεβραϊκό αλφάβητο , πρωτοχαννανιτικό αλφάβητο , αραβικό αλφάβητο , σαβαϊκό αλφάβητο , αραμαϊκό αλφάβητο , μεσαιωνική περσική γραφή παχλαβί , σογδιανό αλφάβητο , ναβαταιικό αλφάβητο , μανιχαϊκό αλφάβητο , γραφή Τουαρέγκ , αλφάβητα που προήλθαν απ’ το αραμαϊκό και το αραβικό ( βελουχικό , πάστο , περσικό , κουρδικό , ουιγουρικό, αζερικό , παντζάμπι , κασμιρικό , σίντι , ούρντου ).

Αληθινά αλφάβητα :
ελληνικό , λατινικό , αρμενικό , κοπτικό , καυκασιανά , γεωργιανό , νεότερο ινδικό , αιθιοπικό , γλαγολιτικό , κυριλλικό , γοτθικό , ρουνικό , σομαλικό , αβεστικό , κορεατικό , αλφάβητα που προήλθαν απ’ το αραμαϊκό ( μαντσού , παλαιά τουρκική γραφή , μογγολικό ).

Υπάρχουν και άλλες κατατάξεις.
Επίσης για τις γραφές που δεν έχουν διαβαστεί επαρκώς ή καθόλου δεν μπορούμε να είμαστε 100 % σίγουροι ( Συλλαβάριο/Ψευδοϊερογλυφική της Βύβλου , Κρητική Ιερογλυφική , Δίσκος της Φαιστού , Γραμμική Α΄, Ολμεκική , Μιστεκική , Ζαποτεκική , Πρωτοελαμιτική , Συλλαβάριο της Νήσου Πάσχα , Ινδική Γραφή Χαράππα , Πρωτοσιναϊτική/Σιναϊτική Γραφή κ.α. ) .
Ο δίσκος της Φαιστού ίσως να μην είναι καν γραφή.
Ομοίως οι «επιγραφές» στα Νησιά του Πάσχα.

Πηγές : wiki , Π-Λ-Μπ
0 .

Άβαταρ μέλους
Ακρίδης Κατσαριδόπουλος
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Ακρίδης Κατσαριδόπουλος » 22 Ιούλ 2022, 20:16

Τλαξκαλτέκος έγραψε:Γραφές ημιαλφαβητικές – ατελή αλφάβητα

:sgrat:
0 .

Άβαταρ μέλους
Τλαξκαλτέκος
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Τλαξκαλτέκος » 22 Ιούλ 2022, 20:42

Ακρίδης Κατσαριδόπουλος έγραψε:
Τλαξκαλτέκος έγραψε:Γραφές ημιαλφαβητικές – ατελή αλφάβητα

:sgrat:

Το πρώτο πραγματικό αλφάβητο είναι το ελληνικό. Όχι το φοινικικό.

Π-Λ-Μπ ( λήμμα Γραφή [ άρθρο της Μπριτάνικα ] , Ignace J.GELB, ομότιμος καθηγητής Ινστιτούτο Μελετών της Ανατολής, Τμήματα Γλωσσολογίας και Γλωσσών και Πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής, Πανεπιστήμιο Σικάγου, Μετάφραση Α.Παπαδάκη-Επιμέλεια Γ.Μπαμπινιώτης ):
Ο όρος «δυτικοσημιτικό συλλαβάριο» που δηλώνει τις ποικίλες μορφές της γραφής που χρησιμοποιούσαν οι της Ουγκαρίτ, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι και άλλοι Σημίτες από το μέσο της 2ης π.Χ. χιλιετίας και εξής, εκφράζει καθαρά την άποψη πως αυτές οι γραφές είναι συλλαβάρια και όχι αλφάβητα , όπως συχνά υποστηρίζεται. Αυτές οι σημιτικές γραφές ακολουθούν με ακρίβεια το σχέδιο του αιγυπτιακού τους προτύπου, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από συλλαβάριο στην δομή και στον τύπο γραφής του.
Τώρα μπορεί εύλογα να τεθεί το ερώτημα: Αν αυτές οι πρώιμες σημιτικές γραφές δεν αποτελούν αλφάβητα, τότε τι είναι αλφάβητο ; Η απάντηση είναι σαφής. Αν με τον όρο «αλφάβητο» εννοούμε μια γραφή που δηλώνει τους διαφοροποιημένους φθόγγους, δηλ. τα φωνήματα, μιας γλώσσας, τότε το πρώτο αλφάβητο είναι αυτό που επινόησαν οι Έλληνες. Μολονότι κατά τη διάρκεια της 2ης π.Χ. χιλιετίας έγιναν αρκετές προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να δηλωθούν τα φωνήεντα στα συλλαβάρια του αιγυπτιακού-σημιτικού τύπου, κανένα τους δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί σε πλήρες φωνητικό σύστημα. Συνήθως προσέθεταν ορισμένους φωνητικούς δείκτες για να βοηθήσουν στην ανάγνωση των φωνηέντων , που δεν δηλώνονταν από τα σημιτικά συστήματα γραφής. (…)Αλλά ενώ οι Σημίτες έκαναν σποραδική χρήση των δεικτών ( “matres lectionis” ) , οι Έλληνες τους χρησιμοποιούσαν συστηματικά μετά από κάθε συλλαβικό σημείο. (…)
Οι Έλληνες, λοιπόν, ήταν εκείνοι που, έχοντας δεχτεί στο σύνολό τους τους τύπους του δυτικού σημιτικού συλλαβικού αλφαβήτου, ανέπτυξαν ένα σύστημα φωνηεντικών σημείων (γραμμάτων που δήλωναν μόνο φωνήεν και όχι σύμφωνο+φωνήεν), τα οποία πλησίαζαν τα συλλαβικά, ενώ παράλληλα μείωσαν την αξία των λοιπών συλλαβικών σημείων σε απλά συμφωνικά σημεία (σε γράμματα δηλαδή που δήλωναν απλά σύμφωνα και όχι πάλι σύμφωνο+φωνήεν). Έτσι για πρώτη φορά δημιούργησαν ένα πλήρες αλφαβητικό σύστημα γραφής. Από τους Έλληνες έμαθαν κατόπιν και οι Σημίτες τη χρήση των φωνηεντικών σημαδιών.

Γραφή
Λεξισυλλαβική: Σουμεριακή(Ακκαδική), Αιγυπτιακή, Χεττιική, Αιγαιακή, Κινεζική
Συλλαβική: Σφηνοειδή συλλαβάρια (ελαμιτικό, χουρριτικό κ.λπ.), Δυτικοσημιτικά συλλαβάρια (ουγκαριτικό, φοινικικό, εβραϊκό, αραμαϊκό κ.λπ.) Αιγαιακά Συλλαβάρια (Γραμμική Α και Β, Κυπρομινωική, Κυπριακή, Δίσκος Φαιστού, γραφή της Βύβλου (;) ), Γιαπωνέζικο συλλαβάριο
Αλφαβητική : ελληνική, αραμαϊκή ηχοποιημένη, εβραϊκή ηχοποιημένη, λατινική, κορεατική κ.λπ.

Είδη γραφής των γλωσσολογικών στοιχείων
1.Διακεκριμένος φθόγγος(φώνημα)- γράμμα- αλφάβητο ή αλφαβητική γραφή
2.Συλλαβή-συλλαβικό σημείο-συλλαβάριο(συλλαβογραφικό αλφάβητο) ή συλλαβική γραφή
3.Λέξη-λεκτικό σημείο-γραφή λέξεων
4.Φράση-φραστικό σημείο-γραφή φράσεων
5.Προσωδιακό χαρακτηριστικό-προσωδιακό σημείο ή σημάδι-προσωδιακή γραφή
0 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”