Πεθανε ο Στιβεν Χογκινγκ

Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Βιολογία κλπ.
Άβαταρ μέλους
nrg
Crazy poster
Crazy poster

Re: Πεθανε ο Στιβεν Χογκινς

Δημοσίευσηαπό nrg » 18 Μαρ 2018, 20:45

Ελληγεννής έγραψε:Ας του εξηγήσει κάποιος ότι τα κουτάκια είναι μια σχηματική αναπαράσταση σε δισδιάστατο χώρο.

Στην υπόθεση "μπαλόνι", αν ζωγραφίσουμε κουτάκια στην επιφάνεια του μπαλονιού, τότε αυτά διαστέλλονται μαζί με το μπαλόνι.
Με το σύμπαν γίνεται το ίδιο;
0 .

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 18 Μαρ 2018, 20:48

Γύπας έγραψε:Κανείς δεν ξέρει. Ήμουν σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί σε ΕΛ φόρουμ. Ρε βλαχοπίθηκοι! Μόνο γκρίνια για τον ΕΝΦΙΑ ξέρετε να κάνετε;
Και τι να τα κάνετε τα λεφτά που θα σας περίσσευαν ρε ακαλλιέργητοι; Στα σουβλάκια και τις μπύρες θα πήγαιναν (πλην των Ευρωπαίων συνφορουμιτών μας που τρώνε γιαούρτι με μέλι και πίνουν ισοτονικά).

Η καμπύλωση είναι τετραδιάστατη. Αυτό που βλέπεις είναι μια δισδιάστατη απεικόνισή της. Σκέψου την καμπύλωση αυτή αλλά από κάθε πλευρά (που για μια σφαίρα είναι σφαίρα). Δεν συμβαίνει αυτό ακριβώς, αλλά είναι ένας τρόπος να το σχηματοποιήσεις στο μυαλό σου.
0 .

Συριζαίος
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Συριζαίος » 18 Μαρ 2018, 20:53

Aφού ήταν τόσο σπουδαίος επιστήμονας νόμπελ γιατί δεν πήρε;
Μήπως επειδή έλεγε αναποδεικτες παπαριές;
0 .

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 18 Μαρ 2018, 20:54

nrg έγραψε:
Ελληγεννής έγραψε:Ας του εξηγήσει κάποιος ότι τα κουτάκια είναι μια σχηματική αναπαράσταση σε δισδιάστατο χώρο.

Στην υπόθεση "μπαλόνι", αν ζωγραφίσουμε κουτάκια στην επιφάνεια του μπαλονιού, τότε αυτά διαστέλλονται μαζί με το μπαλόνι.

Hint: το σύμπαν δεν είναι μπαλόνι. Οι βούλες στο μπαλόνι δεν διαστέλλονται, διαστέλλεται ο κενός χώρος ανάμεσα στα σταγονίδια της μελάνης. Δεν διαστέλλεται η ίδια η μελάνη. Το αν συμβαίνει αυτό στο σύμπαν το απάντησα πιο πριν: προς το παρόν η ταχύτητα διαστολής δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την διαστολή σε μη συμπαντικές κλίμακες. Στην πορεία των πραγμάτων θα αυξηθεί τόσο ώστε να αρχίσει να διαστέλλεται η διάμετρος των γαλαξιών, ώσπου θα διαλυθούν σε αστρικά συστήματα, κατόπιν τα αστρικά συστήματα θα διαλυθούν και τέλος θα διαλυθούν και τα ίδια τα άτομα στα συστατικά τους.
0 .

Ελληγεννής
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Ελληγεννής » 18 Μαρ 2018, 20:57

Συριζαίος έγραψε:Aφού ήταν τόσο σπουδαίος επιστήμονας νόμπελ γιατί δεν πήρε;
Μήπως επειδή έλεγε αναποδεικτες παπαριές;

Το νόμπελ είναι ένα βραβείο που δίνεται σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων και δεν είναι εχέγγυο επιστημονικότητας.
0 .

Άβαταρ μέλους
nrg
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό nrg » 18 Μαρ 2018, 21:09

Ελληγεννής έγραψε:
nrg έγραψε:

Hint: το σύμπαν δεν είναι μπαλόνι.

Ευχαριστώ που το διευκρίνισες, θα το έχω στα υπόψιν μου.

Ελληγεννής έγραψε:Οι βούλες στο μπαλόνι δεν διαστέλλονται, διαστέλλεται ο κενός χώρος ανάμεσα στα σταγονίδια της μελάνης. Δεν διαστέλλεται η ίδια η μελάνη. Το αν συμβαίνει αυτό στο σύμπαν το απάντησα πιο πριν: προς το παρόν η ταχύτητα διαστολής δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την διαστολή σε μη συμπαντικές κλίμακες. Στην πορεία των πραγμάτων θα αυξηθεί τόσο ώστε να αρχίσει να διαστέλλεται η διάμετρος των γαλαξιών, ώσπου θα διαλυθούν σε αστρικά συστήματα, κατόπιν τα αστρικά συστήματα θα διαλυθούν και τέλος θα διαλυθούν και τα ίδια τα άτομα στα συστατικά τους.

Άρα τα κουτάκια, ανάμεσα στους γαλαξίες αυξάνουν μέγεθος, αλλά δεν αυξάνουν στο ηλιακό σύστημα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Nandros
Crazy poster
Crazy poster

Δημοσίευσηαπό Nandros » 18 Μαρ 2018, 21:20

nrg έγραψε:
Ελληγεννής έγραψε:Hint: το σύμπαν δεν είναι μπαλόνι.

Ελληγεννής έγραψε:Οι βούλες στο μπαλόνι δεν διαστέλλονται, διαστέλλεται ο κενός χώρος ανάμεσα στα σταγονίδια της μελάνης. Δεν διαστέλλεται η ίδια η μελάνη. Το αν συμβαίνει αυτό στο σύμπαν το απάντησα πιο πριν: προς το παρόν η ταχύτητα διαστολής δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την διαστολή σε μη συμπαντικές κλίμακες. Στην πορεία των πραγμάτων θα αυξηθεί τόσο ώστε να αρχίσει να διαστέλλεται η διάμετρος των γαλαξιών, ώσπου θα διαλυθούν σε αστρικά συστήματα, κατόπιν τα αστρικά συστήματα θα διαλυθούν και τέλος θα διαλυθούν και τα ίδια τα άτομα στα συστατικά τους.
Άρα τα κουτάκια, ανάμεσα στους γαλαξίες αυξάνουν μέγεθος, αλλά δεν αυξάνουν στο ηλιακό σύστημα.

Nandros έγραψε:.....
Εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Metric_expansion_of_space πολύ περισσότερη και θέλει δουλειά για κατανόηση του!

Και αυτό για τα μεγέθη Ηλίου-Γης: the model is valid only on large scales (roughly the scale of galaxy clusters and above), because gravitational attraction binds matter together strongly enough that metric expansion cannot be observed at this time, on a smaller scale..
0 .

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 18 Μαρ 2018, 21:24

nrg έγραψε:
Ελληγεννής έγραψε:
Hint: το σύμπαν δεν είναι μπαλόνι.

Αν είναι υλικό ο χώρος δηλαδή; Αν έχει στοιχειώδης δομικούς λίθους; Και άρα αυτοί προστίθενται ή αν οι ίδιοι αυτοί λίθοι απλά φουσκώνουν και δεν προστίθεται άλλοι. Ωραίο ερώτημα.

Κι έτσι λέμε ότι δεν υπάρχει και κενό πουθενά αφού κι ο χώρος υλικό είναι.

Ο χώρος ως μέσο εποπτείας της ύλης και της ενέργειας πάει περίπατο.
0 .

itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις :yesyes: Τέλος!

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 18 Μαρ 2018, 21:34

"into" anything and does not require space to exist "outside" the universe - instead space itself changed, carrying the early universe with it as it grew.

Δηλαδή εγώ είμαι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον άλλον αλλά είμαστε κι οι δύο εκτός χρόνου και ποτέ δεν πέρναγε χρόνος για μας :D

:whatever45:

Του γαμούν τα πρέκια όταν πάνε να το εξηγήσουν. Τι θα πει μεγαλώνει στον εαυτό του;
0 .

itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις :yesyes: Τέλος!

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 18 Μαρ 2018, 21:40

Ελληγεννής έγραψε:
Γύπας έγραψε:Κανείς δεν ξέρει. Ήμουν σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί σε ΕΛ φόρουμ. Ρε βλαχοπίθηκοι! Μόνο γκρίνια για τον ΕΝΦΙΑ ξέρετε να κάνετε;
Και τι να τα κάνετε τα λεφτά που θα σας περίσσευαν ρε ακαλλιέργητοι; Στα σουβλάκια και τις μπύρες θα πήγαιναν (πλην των Ευρωπαίων συνφορουμιτών μας που τρώνε γιαούρτι με μέλι και πίνουν ισοτονικά).

Η καμπύλωση είναι τετραδιάστατη. Αυτό που βλέπεις είναι μια δισδιάστατη απεικόνισή της. Σκέψου την καμπύλωση αυτή αλλά από κάθε πλευρά (που για μια σφαίρα είναι σφαίρα). Δεν συμβαίνει αυτό ακριβώς, αλλά είναι ένας τρόπος να το σχηματοποιήσεις στο μυαλό σου.

Το ξέρω ότι δεν συμβαίνει αυτό αλλά είναι εξ αρχής αποτυχημένο όταν προσπαθούν να το σχηματοποιήσουν. Ας το λένε με λόγια και αριθμούς μόνο κι όχι να επηρεάζουν την αντίληψη με σχήματα που σου κινητοποιούν το εμπειρικό όργανο πρώτα. Δηλαδή τους συνειρμούς σου και τη σχέση σου με το χώρο και την κίνηση. Γαμιέται μετά το πράγμα.
Αυτό που λες για όλες τις πλευρές να το φανταστώ, το έχω κάνει. Αλλά και πάλι όταν κινείται ένα σώμα και μπαίνει στο βαρυτικό πεδίο
δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό το στοιχείο που αναγκάζει το σώμα να παρεκκλίνει από την τρισδιάστατη ευθεία (την ευθεία σε ένα τρισδιάστατο σύστημα, την κλασική δηλαδή)
0 .

Επιστροφή σε “Θετικές Επιστήμες”