Μπεκτασήδες-Δερβίσηδες-Γεννίτσαροι

Θέματα ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Άβαταρ μέλους
paul25
Rookie poster
Rookie poster

Re: Μπεκτασήδες-Δερβίσηδες-Γεννίτσαροι

Δημοσίευσηαπό paul25 » 25 Μαρ 2018, 13:56

Σουβλίτσα έγραψε:Μερσί Μπερία, το δεύτερο δεν μεγενθύνεται, αν έχεις την καλοσύνη γράψε τις πληροφορίες.
Δεν ξέρω αν έχει κανείς τα συγκεκριμένα και αν τα δανείζει με κάποιο τρόπο..

Επίσης, αν μπορείς και θέλεις, γράψε μερικά πραγματάκια έτσι περιληπτικά έστω

Απο ολους αυτους για τους γενιτσαρους νομιζω τα πραγματσ ειναι λιγο πολυ γνωστα. Οι Οθωμανοι εφτιαξαν ενα μονιμο σωμα στρατου με την ονομασια Γενιτσαροι που το αποτελουσαν χριστιανοι διοτι το να εισαι μονιμα φανταρος ηταν αγγαρεια για τον Τουρκο πολιτη και επειδη πιστευαν οτι οι Χριστιανοι ηταν και καλυτεροι μαχητες. Στους τελευταιους δυο αιωνες ομως της αυτοκρατοριας κατατασσονταν και οθωμανοι, οι οποιοι δεν παρουσιαζονταν στο στρατοπεδο ποτε και το κανανε πιο πολυ για το μισθο, συνηθεια που εκτοτε καο μεχρο σημερα δεν μπορουμε να αποβαλλουμαι με τη γνωστη ιστορια των επιδοματων. Αν και αποτελουσαν την επιλεκτη φρουρα του σουλτανου, συχνα επαναστατουσαν και ανεβοκατεβαζανε Σουλτανους. Εν αντιθεση με το αφηγημα του αναγκαστικου παιδομαζωματος, η πραγματικοτητα ηταν οτι πολλοι χριστιανοι διναν τα παιδια τους στους στρατονομους για να τα γλιτωσουν απο τη φτωχια και να καταξιωθουν κατα καποιο τροπο. Φυσικα υπηρξαν και περιπτωσεις που εγινε αναγκαστικα. Η εκπαιδευση ηταν πολυ σκληρη (σαν οι πεζοναυτες της εποχης) και τα παιδικα τους χρονια τα περναγανε μεσα στο παλατι του Σουλτανου στην Πολη πρωτου μεταφερθουν στο στρατοπεδο. Αυτα τα ολιγα.
0 .

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Σουβλίτσα » 25 Μαρ 2018, 22:25

Σε ευχαριστώ πολύ, αυτά είναι τα γνωστά, εγώ ψάχνω λίγο πιο συγκεκριμένες και λεπτομερείς πληροφορίες για τις ομάδες που ανέφερα. :)
0 .

Άβαταρ μέλους
paul25
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό paul25 » 26 Μαρ 2018, 11:05

Σουβλίτσα έγραψε:Σε ευχαριστώ πολύ, αυτά είναι τα γνωστά, εγώ ψάχνω λίγο πιο συγκεκριμένες και λεπτομερείς πληροφορίες για τις ομάδες που ανέφερα. :)

Για τους Γενίτσαρους για παράδειγμα σαν τι παραπάνω θες να μάθεις;
0 .

Άβαταρ μέλους
Japetus
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Japetus » 29 Μαρ 2018, 19:17

Εκτός από το βιβλίο του Μιμίρογλου, που όντως είναι πολύ καλό αν και παλιό, θα σου πρότεινα και τον Μπεκτασισμό στη Δ.Θράκη του Ζεγκίνη, μια πολύ καλή διατριβή στο θέμα του μπεκτασισμού που άπτεται κυρίως του ελληνικού ενδιαφέροντος και της σχέσης των πομάκων της ορεινης Ροδόπης με τους μπεκτασήδες και τους κιζιλμπάσηδες. Έχει γράψει και άλλο σύγγραμα για τον μπεκτασισμό ο Ζεγκίνης. Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν ακόμα.
Το "νάϊ" του Καμπερίδη που προτείνει ο Λαυρέντης είναι λίγο πιο λογοτεχνικό αν και περιέχει ιστορικές αναφορές.
Είχα ασχοληθεί αρκετά στο παρελθόν με το θέμα και έχω επισκεφθεί τεκέδες και εδώ και στη Βουλγαρία.

Δυο πρόχειρα λινκς για να σε βοηθήσουν λίγο, μια σχετική με το θέμα -και νομίζω θα σου αρκέσει- διπλωματική εργασία με εκτενέστατη βιβλιογραφία, και το βιβλίο του Καμπερίδη αν θες να το δεις, που διατίθεται σε pdf από την εταιρεία Παπαδιαμαντικών σπουδών
Η πρώτη μορφή της διατριβής του Ζεγκίνη για τον μπεκτασισμό στη Δ.Θράκη, πριν αυτό εκδοθεί σε βιβλίο από το ΙΜΧΑ, είναι προσβάσιμο από το αρχείο διδακτορικών διατριβών: https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/0847
1 .

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Σουβλίτσα » 29 Μαρ 2018, 19:38

Σε ευχαριστώ πολύ και εσένα Japetus!

@Paul: την σχέση τους με αυτά τα τάγματα και ιστορικές διαδρομές
0 .

Άβαταρ μέλους
Αγις
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Αγις » 29 Μαρ 2018, 19:44

Σουβλίτσα έγραψε:Σε ευχαριστώ πολύ και εσένα Japetus!

@Paul: την σχέση τους με αυτά τα τάγματα και ιστορικές διαδρομές

Μην αγχώνεσαι Σούβλυ , θα σε μυήσω στο τάγμα των Μπεκτασήδων και θα σε κυκλοφορώ στους τεκέδες,
Αρχισε να μαθαίνεις τουμπερλέκι :D
0 .
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Σουβλίτσα » 29 Μαρ 2018, 19:46

Εντάξει, σκύψε να φθάσω την κεφάλα σου γιατι είσαι αψηλά
0 .

Επιστροφή σε “Ιστορία”