itteithe έγραψε:Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Το οτι πέντε, δέκα, είκοσι άτομα σε διάφορα φόρα εκφράζουν αθεϊστικές απόψεις, δεν σημαίνει πως αντικατοπτρίζουν την εικόνα της κοινωνίας. Εξάλλου τα φόρα είναι απαραχαιωμένες πλατφόρμες επικοινωνίας και όταν ήταν στα φόρτε τους έμπαιναν μόνο νέρντουλες για να ξεδώσουν. Ο αθεϊσμός δεν είναι και δεν ήταν ποτέ της μόδας. Αντιθέτως, είναι ο χριστιανισμός που έγινε μόδα τώρα τελευταία και μάλιστα στην χειρότερη μορφή του. Νέοι, γεμάτοι ματαιοδοξία, απευθύνονται στον Θεό για να τους εκπληρώσει κάθε ανόητη και ανούσια επιθυμία. Φιλάνε κομποσκοίνια, σταυροκοπιούνται, εξομολογούνται και από μέσα τους είναι κενοί από κάθε άποψη. Σε συνδυασμό με τον παραλογισμό και την έλλειψη κριτικής σκέψης που κυριαρχεί στην εποχή μας, οδηγούμαστε στον προθάλαμο ενός νέου Μεσαίωνα.
Έδωσα στην μικρή μου αδερφή που είναι εικοσιενός ετών να διαβάσει την Φάρμα των Ζώων και μου το επέστρεψε χωρίς να το διαβάσει ολόκληρο γιατί την ενόχλησε λίγο που το βιβλίο αναφέρονταν -έστω και αλληγορικά- κάπως επιθετικά στη θρησκεία. Φοβάμαι πως αν της δώσω τον Τελευταίο Πειρασμό θα μου το επιστρέψει χωρίς να διαβάσει παραπάνω από δέκα σελίδες. Και δεν είναι μόνο η αδερφή μου. Γνωρίζω τις φίλες και τους φίλους της, κάνω παρέα όποτε μου δίνεται η ευκαιρία μαζί τους και προσπαθώ να αφουγκραστώ αυτήν την κατά τ' άλλα περίεργη γεννιά που δεν απέχει και τόσο από την δική μου. Τα συμπεράσματά μου είναι πως κατάφεραν να συνδυάσουν τον μηδενισμό, τον ατομικισμό, τον παραλογισμό και την θρησκευτική ευλάβια με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Δεν το εχω δει αυτο που λες. Εγω αντιθετα βλεπω οτι η νεα γενια ειναι αθεη και μαλιστα με υγιη τροπο: Δεν ειναι φανατικοι αντιχριστιανοι που ολη την ωρα κοροιδευουν την θρησκεια ή βλασφημουν, αλλα πολυ απλα η θρησκεια δεν υπαρχει καν στην ζωη μας (χρησιμοποιω α' πληθυντικο γιατι ειμαι αυτης της γενιας αν και πιο μεγαλος απο την αδερφη σου).
Υπαρχει στην ζωη μας σαν εθιμο (πχ ανασταση) ή σαν ντεκορ σε δημοσια κτηρια ή στα σπιτια μας (σταυροι κλπ) και γενικα σε τετοιο πνευμα, αλλα δεν ξερω ουτε μισο νεο που θα χασει το σαββατοβραδο του για να παει εκκλησια την Κυριακη ή που θα νηστεψει σεξ ή φαγητο ακομα και την Μ. Εβδομαδα (ποσο μαλλον το σεξ), ποσο μαλλον να εξομολογηθει.
Δεν ξερω πως εκατσε και την ειδε ετσι η αδερφη σου, μου κανει τρελη εντυπωση.
Ο βασικοτερος λογος που το θρησκευτικο αισθημα δε θα ριζωσει στους νεους ειναι γιατι πολυ απλα ειναι ασυμβιβαστο με την συγχρονη ζωη. Ο νεος/νεα θα κανει οσο μπορει την ζωη του χωρις περιορισμους και ταμπου. Ο χριστιανισμος ηταν εφαρμοσιμος σε κοινωνιες που παντρευοσουν απο τα 16, πεθαινες στα 50 και ελιωνες στην δουλεια και τις στερησεις στο ενδιαμεσο.
Σε μια κοινωνια σχετικης αφθονιας, ακομα και σαν την δικη μας που περναει κριση, με σεξουαλικη ελευθερια, καταναλωτισμο, υλισμο κλπ, πολυ απλα το peak της θρησκευτικοτητας που μπορει να πιασει ειναι να φυλαει ο κλαρινογαμπρος του Survivor τα κομποσκοινια του οταν κερδιζει το αγωνισμα.