Εγκεφαλικές λειτουργίες (ανθρώπων, ζώων κλπ)

Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Βιολογία κλπ.
Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Re: Εγκεφαλικές λειτουργίες (ανθρώπων, ζώων κλπ)

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 14 Ιαν 2018, 21:37

Σωστά.
0 .

itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις :yesyes: Τέλος!

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 17 Ιαν 2018, 21:19

Έχω μια ερώτηση, ας πούμε ότι διαβάζεις ένα κείμενο, έχεις πάρα πολύ καλές γνώσεις και έχεις μάθει αρκετό λεξιλόγιο. Το κείμενο είναι μεν δύσκολο να το καταλάβεις, γιατί έχει πολλούς επιστημονικούς όρους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις να απαντήσεις κάποιες ερωτήσεις που αφορούν το επιστημονικό κείμενο. Το θέμα είναι, γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να αντιληφθεί την απάντηση;

α) Είναι η ερώτηση δύσκολη και δυσνόητη;
β) Είναι το λεξιλόγιό σου χαμηλό και δεν μπορείς να αντιληφθείς, το νόημα της ερώτησης;
γ) Έχει επιβαρύνει το άτομο τον εγκέφαλό του με άλλες διεργασίες και του αποσπά την προσοχή κάτι που έχει στο μυαλό του, δηλαδή χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του;
δ) Υποφέρει από στρες ή αϋπνίες, από τις οποίες σταματούν τις διεργασίες στον Ιππόκαμπο και στην συνέχεια στην Αμυγδαλή του εγκεφάλου;
ε) Χρόνια κατάθλιψη, η οποία δεν είναι ορατή και δύσκολα να βρεθεί;
ζ) Έχει προβλήματα με την μνήμη, δηλαδή ξεχνά εύκολα ή οι λέξεις που μαθαίνει δεν αποθηκεύονται στην μακροχρόνια μνήμη;
η) Είναι άλλο πρόβλημα;
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 18 Ιαν 2018, 00:16

Κατά τη γνώμη μου

α) Είναι η ερώτηση δύσκολη και δυσνόητη; Οχι

β) Είναι το λεξιλόγιό σου χαμηλό και δεν μπορείς να αντιληφθείς, το νόημα της ερώτησης; Οχι

γ) Έχει επιβαρύνει το άτομο τον εγκέφαλό του με άλλες διεργασίες και του αποσπά την προσοχή κάτι που έχει στο μυαλό του, δηλαδή χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του; Παίζει

δ) Υποφέρει από στρες ή αϋπνίες, από τις οποίες σταματούν τις διεργασίες στον Ιππόκαμπο και στην συνέχεια στην Αμυγδαλή του εγκεφάλου; Παίζει αλλά δεν είναι απαραίτητη ή εξέταση της δραστηριότητας της αμυγδαλής σε όλες τις περιπτώσεις. Ούτε καν στο ένα δέκατο των περιπτώσεων (με δική μου εμπειρική εκτίμηση)

ε) Χρόνια κατάθλιψη, η οποία δεν είναι ορατή και δύσκολα να βρεθεί; Παίζει η κατάθλιψη αν είναι ορατή. Το να μην είναι ορατή δεν νομίζω ότι το έχω ξανακούσει. Προσπαθώντας να το φανταστώ μόνο καταλήγω ότι θα πρόκειται για μη επιστημονικά τεκμηριωμένο έργο αλλά για κάποια υπόθεση (επιστημονική ή μη). Η μία άλλη κατάσταση που της απέδωσαν τον κατάθλιψη γιατί μοιάζει. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε πράγματι να είναι κάτι που σε κάνει να μην καταλαβαίνεις την ερώτηση ή να μην καταλαβαίνεις την απάντηση

ζ) Έχει προβλήματα με την μνήμη, δηλαδή ξεχνά εύκολα ή οι λέξεις που μαθαίνει δεν αποθηκεύονται στην μακροχρόνια μνήμη; Παίζει, η μνήμη μόνη της όπως το ανέφερες (Εδώ καταλαβαίνεις ότι αναφερόμαστε σε λειτουργία και άρα φεύγουμε από το οργανικό. μέρος. Η λειτουργία αυτή περιγράφεται, είναι ενεργή, επηρεάζεται, μετράται, αναλύεται, εδράζεται και εν τέλει συντελείται.
Θα μπορούσε ωστόσο να αποθηκευτεί κάτι στην μακροχρόνια μνήμη και κάποια στιγμή να χάσεις την εργαζόμενη μνήμη
.

η) Είναι άλλο πρόβλημα; Αυτό να ξέρεις θα μάζευε το μεγαλύτερο ποσοστό.

Ωστόσο τα ερωτήματα σου δεν έχουν κατηγορηματική συνέπεια. Δηλαδή το α ταιριάζει με το β. Αλλά το γ έχει συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς: τις ψυχικές λειτουργίες. Το δ όπως και το ε είναι εξειδικευμένη ερώτηση και χάνει σε αξία για την απάντηση του βασικού ερωτήματος. Το ζ είναι άξιο έρευνας αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα άξιζε να απομονώσεις και να εξετάσεις μόνη της μία λειτουργία αναζητώντας λύση σε πρόβλημα που μοιάζει πολυμορφικό και τελικά είναι πολυμορφικό αν το δεις από κοντά.
0 .

itteithe δεν μπορεί, κάπου θα το διαβάσεις κάποια στιγμή. Άμα δεν γυρίσεις να ποστάρεις τον παίρνεις :yesyes: Τέλος!

Άβαταρ μέλους
Γύπας
Extreme poster
Extreme poster

Δημοσίευσηαπό Γύπας » 18 Ιαν 2018, 00:26

Κάποιοι έχουν το ταλέντο

(την κατασκευή εν τέλει σε συνδυασμό με την τύχη που είχε στο μεταβολισμό και στην εκπαίδευσή του τις κατάλληλες στιγμές)

Να κάνουν άμεσους μαθηματικούς συλλογισμούς. Απάντησε στην παρακάτω ερώτηση πρώτα άμεσα (σε ένα δύο το πολύ τρία δευτερόλεπτα και μετά σκέψου την ερώτηση όσο θες και απάντησε. Θα είναι ικανοποίηση αν έχεις απαντήσει σωστά στην άμεση απάντησή σου

Πες λοιπόν με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ αν ισχύει η παρακάτω λογική πρόταση:

" Δεν θα ήσουν ότι δεν είσαι αν δεν ήσουν αυτό που είσαι. "

Ισχύει;
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 18 Ιαν 2018, 00:40

Αυτή την στιγμή κάνω μια (δική μου) ανάλυση (όχι ψυχολογική, δεν είμαι ψυχολόγος ή κάτι αντίστοιχο) σε ένα άτομο, που έχει αυτά τα συμπτώματα. Το είχα και εγώ αυτό το θεματάκι, αλλά σιγά σιγά το ξεπέρασα με ηρεμία, γυμναστική που καλυτερεύει την μνήμη κλπ. Στην περίπτωση αυτή του ατόμου, δεν υπάρχει καλυτέρευση, ασχολείται συνεχώς και χρόνια με το να μαθαίνει και να διαβάζει τέτοιου, είδους επιστημονικά άρθρα. Το θέμα είναι ότι κατά την γνώμη μου, έχει υπερκουράσει τον εαυτό του, έχει εξαντλήσει όλες τις δυνάμεις του σε κάτι το οποίο εν τέλει αργότερα θα το ξεχάσει. Παρ' όλο που παιδεύεται, διαβάζει περισσότερο από τον οποιοδήποτε που έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής και δεν παρουσιάζει καμία καλυτέρευση.

Παίρνει την χειρότερη βαθμολογία στις γραπτές εξετάσεις. Μετά από καιρό χαλάρωσης ξεχνά εντελώς κάποια πράγματα, σίγουρα ο εγκέφαλος του λέει «έλα ρε μεγάλε, χαλάρωσε και λίγο» και ξεχνά κάποια βασικά πράγματα που διδάχθηκε, άλλωστε αυτά κάνει η βραχυπρόθεσμη μνήμη. Τελικά το άτομο πήγε στο νευρολόγο, έκανε ένα σωρό εξετάσεις. Ο Νευρολόγος του έθεσε κάποιες ερωτήσεις (ότι μου περιέγραψε). Στην αρχή ο νευρολόγος είπε ένα όνομα, μια διεύθυνση και μια πόλη τυχαία και στη συνέχεια ο γνωστός μου έπρεπε μετά από κάποιες ερωτήσεις να θυμηθεί τα αρχικά στοιχεία στην τελευταία του ερώτηση που του είπε να επαναλάβει ο Νευρολόγος (8 ερωτήσεις). Από τις ερωτήσεις έκανε 3 λάθη και του είπε είναι μέσα στα πλαίσια, στην συνέχεια του έκανε εγκεφαλογράφημα και του βρήκε την συχνότητα μεταβολής ενεργητικότητας πρόσθιου και οπίσθιου λοβού 11 πηδηματάκια, του είπε 8 είναι τα κανονικά. Εν τέλει η διάγνωση του Γιατρού ήταν ότι το άτομο έχει θέματα με το άγχος. Μετά από δική του εξιστόρηση μου είπε ότι υπερφορτώνει τον εγκέφαλό του και ότι έχει πολλά στο κεφάλι του καθημερινά που πρέπει να κάνει. Ο Γιατρός του πρότεινε να τρέχει, ότι του είπα και εγώ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά, ίσως χρειαστεί ακόμη χρόνο.
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 18 Ιαν 2018, 00:42

Γύπας έγραψε:Κάποιοι έχουν το ταλέντο

(την κατασκευή εν τέλει σε συνδυασμό με την τύχη που είχε στο μεταβολισμό και στην εκπαίδευσή του τις κατάλληλες στιγμές)

Να κάνουν άμεσους μαθηματικούς συλλογισμούς. Απάντησε στην παρακάτω ερώτηση πρώτα άμεσα (σε ένα δύο το πολύ τρία δευτερόλεπτα και μετά σκέψου την ερώτηση όσο θες και απάντησε. Θα είναι ικανοποίηση αν έχεις απαντήσει σωστά στην άμεση απάντησή σου

Πες λοιπόν με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ αν ισχύει η παρακάτω λογική πρόταση:

" Δεν θα ήσουν ότι δεν είσαι αν δεν ήσουν αυτό που είσαι. "

Ισχύει;

Όχι δεν ισχύει, είναι αντίθετα και τα δύο.

Σαφώς εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε τους μαθηματικούς υπολογισμούς, από την κατανόηση ενός κειμένου. Σίγουρα και τα δυο πρόκειται για την ευστροφία και την γρηγοράδα κατανόησης του εγκεφάλου.

Αλλά τι είναι πραγματικά, ευστροφία και γρηγοράδα του εγκεφάλου;
Είναι γενετικός ο παράγοντας (κληρονομικές αιτίες) ή είναι η συχνή πράξη και συνήθεια που φτάνει στην γρηγοράδα και στο να ξεχωρίζουμε πράγματα εύκολα και γρήγορα;
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 18 Ιαν 2018, 00:55

Διαβάζω αυτό το βιβλίο αυτό τον καιρό, σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο

https://www.amazon.com/Spark-Revolution ... 0316113514

Εικόνα
0 .

Επιστροφή σε “Θετικές Επιστήμες”