Θα λέγατε ποτέ ψέματα;

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: Θα λέγατε ποτέ ψέματα;

Δημοσίευσηαπό bizeli » 08 Αύγ 2020, 23:32

Λαχουρένιος έγραψε:Ειναι ενδιαφερον θεμα και εχει εκτος απο φιλοσοφικες και ψυχολογικες και πολιτικες προεκτασεις.

Συχνα οι ανθρωποι δεν προσαρμοζουμε τις πραξεις μας στην αληθεια, αλλα το αναποδο. Δηλαδη εκ των υστερων δικαιολογουμε τις πραξεις μας ωστε να ειμαστε παντα εμεις οι καλοι, τα θυματα, οι ηρωες κλπ και να νιωθουμε καλα με τον εαυτο μας. Οταν ενας ανθρωπος λεει ψεμματα πολυ συχνα εχει πεισει τον εαυτο του οτι λεει αληθεια.

Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις.
0 .

vallon
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό vallon » 09 Αύγ 2020, 08:00

μπιζελάκι ωραίο θέμα αλλά,
η ψυχανάλυση πάει με χανγκοβερ μετά από ξενύχτι ρακές και φιλοσοφική παρέα

είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουμε ότι ποτέ εμείς δεν φταίμε για τίποτα ( γνωσιακή αυτογνωσία)
ότι όλοι οι άλλοι είναι χειρότεροι από εμάς και ο κόσμος γυρίζει μόνο γύρω μας.
Είμαι κατ επάγγελμα ψεύτης, καθώς καλούμαι να πω πάντα την μισή αλήθεια. Αν μου βρείτε κάποια που να αντέχει να της πεις την πραγματική αλήθεια σας βγάζω το καπέλο.
Συνηθισμένη απάντηση κάθε γυναίκας, στο με πόσους έχεις πάει ως τώρα στη ζωή σου ...
τους βγάζει πάντα κάτω από δέκα κι ας είναι πενηντάρα :laugh1:
1 .
Αν ο κομπλεξισμός ήταν άθλημα, κάποιοι θα είχαν πάρει πανηγυρικά το πρωτάθλημα.

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 09 Αύγ 2020, 10:06

vallon έγραψε:μπιζελάκι ωραίο θέμα αλλά,
η ψυχανάλυση πάει με χανγκοβερ μετά από ξενύχτι ρακές και φιλοσοφική παρέα

είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουμε ότι ποτέ εμείς δεν φταίμε για τίποτα ( γνωσιακή αυτογνωσία)
ότι όλοι οι άλλοι είναι χειρότεροι από εμάς και ο κόσμος γυρίζει μόνο γύρω μας.
Είμαι κατ επάγγελμα ψεύτης, καθώς καλούμαι να πω πάντα την μισή αλήθεια. Αν μου βρείτε κάποια που να αντέχει να της πεις την πραγματική αλήθεια σας βγάζω το καπέλο.
Συνηθισμένη απάντηση κάθε γυναίκας, στο με πόσους έχεις πάει ως τώρα στη ζωή σου ...

αν εχει παει με δεκα ή με εκατο το ψεμα που θα πει δεν εχει βαρυτητα στην δικη σου υποσταση
δεν προκειται να βγαλει κατι απο σενα ωστε να σε εκμεταλλευτει απο την διαφορα

θεωρω ψεμα αυτο το ψεμα που συσχετίζετε με το ατομικο κερδος
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Αύγ 2020, 11:31

vallon έγραψε:Συνηθισμένη απάντηση κάθε γυναίκας, στο με πόσους έχεις πάει ως τώρα στη ζωή σου ...

Στο συγκεκριμενο θεμα τις δικαιολογω. Αν καποια σου πει το πραγματικο νουμερο τοτε θα την κρινεις ασχημα ακομα και αν γενικα σου εχει κανει καλη εντυπωση. Επισης ειναι χαζο να την κρινεις απο αυτο γιατι λιγο πολυ οι περισσοτερες συνομηλικες θα κινουνται σε τετοια επιπεδα, απλως μπορει να μην σου πουν την αληθεια.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 09 Αύγ 2020, 11:41

bizeli έγραψε:Πιστεύω ότι πολλές φορές ο λόγος που αποφεύγουμε να λέμε την αλήθεια είναι για να αποφύγουμε συγκρουσιακές καταστάσεις. Αλλά στην τελική το πώς θα διαχειριστεί ο απέναντί μας την αλήθεια και τα συναισθήματά του απέναντι στην αλήθεια είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μας.

Ακριβως, το ψεμα ειναι η ευκολη λυση πολλες φορες για αυτο το προτιμουμε. Υπαρχουν ομως περιπτωσεις που ακομα και ενα μικρο ψεμα με τον καιρο να διογκωθει και να προκαλεσει στο μελλον πολλα προβληματα, οποτε με το ψεμα το μονο που κανεις ειναι να αποφευγεις ενα μικρο προβλημα για να το αντιμετωπισεις σε χειροτερη μορφη στο μελλον. Εκτος και αν εχεις να κανεις με τελειως κοροιδα :P

Να σου πω την αλήθεια πάνω στο θέμα της απιστίας μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο απατημένος και όχι ο άπιστος και αυτό έχει σχέση με αυτό που σου είπα πιο πάνω. Νομίζω ότι είναι βασανιστικό και δύσκολο για τον άπιστο να ζει και αυτός μέσα στο ψέμα αλλά ο λόγος που δεν οδηγείται στην αποκάλυψη είναι ότι φοβάται την αντίδραση του απατημένου που συνήθως είναι υστερική.

Στην εποχη μας που διαλυονται πολυ ευκολα οι δεσμοι και οι γαμοι δυσκολα μπορω να δικαιολογησω την απιστια πλην συγκεκριμενων περιπτωσεων. Η απιστια ειναι θεμα αθετησης της εμπιστοσυνης αναμεσα σε δυο ανθρωπους. Οπως ειναι κατακριτεος καποιος που στο παιζει φιλος και πισωπλατα σε βριζει και σε υπονομευει ετσι ειναι κατακριτεος και ο απιστος.

Άσε που για μένα η έννοια "γάμος" κτλ έχει τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό που οι περισσότεροι νομίζουν ή μάλλον δεν το παραδέχονται. Οι περισσότεροι γάμοι/δεσμεύσεις κτλ περισσότερο είναι (ή καταντάν να είναι) μια εμπορική/ επιχειρηματική συμφωνία και ο σύντροφός σου καταντάει να είναι ο co-worker στη ζωή.
Αυτά περί έρωτα και μονογαμίας είναι μάλλον για τους αφελείς.

Συμφωνω, οσα λεγονται για τον γαμο ειναι για το θεαθηναι και η πραγματικη ουσια ειναι αλλου.

Τώρα πάμε σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Στις περιπτώσεις εκείνες που χρειάζεται η παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης σε περίπτωση αντιδικίας ανάμεσα σε δυο ανθρώπους ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Δεν ξέρω κατά πόσο δίκαιες ή άδικες είναι οι ετυμηγορίες των δικαστηρίων βάσει των στοιχείων που τους παρουσιάζονται αλλά επειδή δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, τους θεωρώ ικανούς προκειμένου να κερδίσουν τη δίκη προς όφελός τους να χρησιμοποιήσουν αθέμιτα μέσα ή άλλες δικολαβικές μαλαγανιές.
Θέλω να πιστεύω ότι το δικαστήριο είναι σε θέση να ελέγξει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των στοιχείων και να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια ώστε να βγει μια δίκαιη απόφαση.
Πάντως εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι για το δικαστήριο η ψευδομαρτυρία είναι απλά πλημμέλημα που καταδικάζεται με 1 έτος φυλάκιση και η ψευδής καταμήνυση με 1-2 έτη και κάποια χρηματική αμοιβή (αν δεν κάνω λάθος).
:o
Δλδ μπορείς να στείλεις κάποιον αθώο στη φυλακή λέγοντας ψέματα και η ελληνική δικαιοσύνη αντί να του αλλάξει τα πρέκια για την ψευδομαρτυρία, τον αντιμετωπίζει λες και έκανε μια απλή τροχαία παράβαση.
Αφού δεν είναι και πταίσμα πάλι καλά.

Στο δικαστηριο παιζει πολυ ρολο η οικονομικη κατασταση της καθε πλευρας το οποιο με την σειρα του επηρεαζει το τι δικηγορο θα βαλει και το πως θα αντιμετωπισει η αστυνομια τον κατηγορουμενο κατα την διαρκεια της συλληψης και της προανακρισης.

Αλλιως θα αντιμετωπισουν εναν αλβανο απο εναν γιο πλουσιας οικογενειας. Εχει παρατηρηθει οτι αν εισαι κακομοιρης μπορει να σου φορτωσουν ανεξιχνιαστες υποθεσεις για να τις κλεισουν, για παραδειγμα να εχεις κλεψει μια φορα και να σου φορτωσουν αλλες 10 κλοπες. Ή μπορει για το ιδιο αδικημα ενας φτωχος να φαει την ανωτατη και ενας πλουσιος την κατωτατη ποινη.

Στα δικαστηρια, η αληθεια εχει καταντησει να ειναι θεμα ισχυος. Οσο πιο ισχυρος εισαι τοσο περισσοτερο υπολογιζουν την ''αληθεια'' σου. Κατα την γνωμη μου το ζητημα εχει να κανει λιγοτερο με τους μαρτυρες και περισσοτερο με τους δικαστες και την αστυνομια.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 09 Αύγ 2020, 17:36

vallon έγραψε:μπιζελάκι ωραίο θέμα αλλά,

Σιγά το ωραίο θέμα

vallon έγραψε:Συνηθισμένη απάντηση κάθε γυναίκας, στο με πόσους έχεις πάει ως τώρα στη ζωή σου ...

Γιατί έχει τόση σημασία με πόσους έχει πάει κάποιος πριν από σένα;
Προσωπικά μου είναι αδιάφορο.
Είναι σαν να τον ρωτάω κάποιον πόσα παγωτά έχει φάει όλο το καλοκαίρι.
Προφανώς ο άλλος έχει ένα παρελθόν πριν από σένα.
Θα με προβλημάτιζε περισσότερο αν δεν είχε.
Βασικά χέστηκα και αν έχει παρελθόν και αν δεν έχει.
Ας είχε και 500 συντρόφους πριν από μένα ή ας είχε και μηδέν.
Και τι αλλάζει;
Σημασία έχει το κατά πόσο περνάμε καλά τη στιγμή που είμαστε μαζί.
1 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 09 Αύγ 2020, 17:58

Λαχουρένιος έγραψε:Ακριβως, το ψεμα ειναι η ευκολη λυση πολλες φορες για αυτο το προτιμουμε. Υπαρχουν ομως περιπτωσεις που ακομα και ενα μικρο ψεμα με τον καιρο να διογκωθει και να προκαλεσει στο μελλον πολλα προβληματα, οποτε με το ψεμα το μονο που κανεις ειναι να αποφευγεις ενα μικρο προβλημα για να το αντιμετωπισεις σε χειροτερη μορφη στο μελλον. Εκτος και αν εχεις να κανεις με τελειως κοροιδα :P

Ναι απλά λέω το πώς θα δεχθεί ο άλλος την αλήθεια είναι δικό του θέμα.
Κακώς φοβόμαστε εμείς να την πούμε.
Αν κάποιος δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την αλήθεια, δλδ με την πραγματικότητα, έχει κάποιο πρόβλημα.
Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε.

Λαχουρένιος έγραψε:Στην εποχη μας που διαλυονται πολυ ευκολα οι δεσμοι και οι γαμοι δυσκολα μπορω να δικαιολογησω την απιστια πλην συγκεκριμενων περιπτωσεων. Η απιστια ειναι θεμα αθετησης της εμπιστοσυνης αναμεσα σε δυο ανθρωπους. Οπως ειναι κατακριτεος καποιος που στο παιζει φιλος και πισωπλατα σε βριζει και σε υπονομευει ετσι ειναι κατακριτεος και ο απιστος.

Κανείς δεν είναι κτήμα κανενός. Σου είπα ο γάμος είναι περισσότερο μια επιχειρηματική συμφωνία, μια συνεργασία να αντιμετωπίζεις από κοινού με κάποιον άλλον τα προβλήματα της ζωής. Δεν προσφέρει τίποτε άλλο.
Μη σου πω ότι ο γάμος δημιουργεί και περισσότερα προβλήματα που δεν θα είχες αν δεν παντρευόσουν.
Εγώ δεν καταλαβαίνω και η βέρα τι συμβολίζει. Δηλώνουμε ότι είμαστε πιασμένοι; Ότι ανήκουμε σε κάποιον; Μην με πλησιάζετε; Τι ακριβώς;
Οπότε την απιστία τη θεωρώ πολύ πιθανή ανάμεσα στα ζευγάρια. Και τι σημαίνει "απιστία";
Όταν είσαι με κάποιον δηλώνεις όρκους αιώνιας υποταγής; Κουλάρετε λίγο ρε παιδιά.
Σιγά μην είναι και ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.
Κακώς υπάρχει ο θεσμός του γάμου με την έννοια ότι δένεσαι με τον άλλον για μια ζωή.
Περισσότερο μια νομική σύμβαση είναι για να να διεκπεραιώνεις τις υποθέσεις σου απέναντι στο κράτος και καλό είναι να το δουν όλοι έτσι για να μην έχουν δράματα σε περιπτώσεις απιστίας.
:laugh1:
Πάει ο άλλος/η και φωνάζει "μου έκλεψαν τον άντρα/γυναίκα"
Ρε είμαστε σοβαροί;
Δικός σου είναι; Τι είναι τσάντα;

Λαχουρένιος έγραψε:Στο δικαστηριο παιζει πολυ ρολο η οικονομικη κατασταση της καθε πλευρας το οποιο με την σειρα του επηρεαζει το τι δικηγορο θα βαλει και το πως θα αντιμετωπισει η αστυνομια τον κατηγορουμενο κατα την διαρκεια της συλληψης και της προανακρισης.

Αλλιως θα αντιμετωπισουν εναν αλβανο απο εναν γιο πλουσιας οικογενειας. Εχει παρατηρηθει οτι αν εισαι κακομοιρης μπορει να σου φορτωσουν ανεξιχνιαστες υποθεσεις για να τις κλεισουν, για παραδειγμα να εχεις κλεψει μια φορα και να σου φορτωσουν αλλες 10 κλοπες. Ή μπορει για το ιδιο αδικημα ενας φτωχος να φαει την ανωτατη και ενας πλουσιος την κατωτατη ποινη.

Στα δικαστηρια, η αληθεια εχει καταντησει να ειναι θεμα ισχυος. Οσο πιο ισχυρος εισαι τοσο περισσοτερο υπολογιζουν την ''αληθεια'' σου. Κατα την γνωμη μου το ζητημα εχει να κανει λιγοτερο με τους μαρτυρες και περισσοτερο με τους δικαστες και την αστυνομια.

Άρα στα δικαστήρια δεν αναζητούν την αλήθεια αλλά να "λυθεί" απλά η υπόθεση όπου η λύση της υπόθεσης μπορεί να απέχει μακριά από την αλήθεια.
:-/
0 .

micro
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό micro » 10 Αύγ 2020, 12:47

Εγώ λέω μόνο "ευγενή ψέματα". :D :pardon:
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 12 Αύγ 2020, 08:33

bizeli έγραψε:Κανείς δεν είναι κτήμα κανενός. Σου είπα ο γάμος είναι περισσότερο μια επιχειρηματική συμφωνία, μια συνεργασία να αντιμετωπίζεις από κοινού με κάποιον άλλον τα προβλήματα της ζωής. Δεν προσφέρει τίποτε άλλο.
Μη σου πω ότι ο γάμος δημιουργεί και περισσότερα προβλήματα που δεν θα είχες αν δεν παντρευόσουν.
Εγώ δεν καταλαβαίνω και η βέρα τι συμβολίζει. Δηλώνουμε ότι είμαστε πιασμένοι; Ότι ανήκουμε σε κάποιον; Μην με πλησιάζετε; Τι ακριβώς;
Οπότε την απιστία τη θεωρώ πολύ πιθανή ανάμεσα στα ζευγάρια. Και τι σημαίνει "απιστία";
Όταν είσαι με κάποιον δηλώνεις όρκους αιώνιας υποταγής; Κουλάρετε λίγο ρε παιδιά.
Σιγά μην είναι και ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.
Κακώς υπάρχει ο θεσμός του γάμου με την έννοια ότι δένεσαι με τον άλλον για μια ζωή.
Περισσότερο μια νομική σύμβαση είναι για να να διεκπεραιώνεις τις υποθέσεις σου απέναντι στο κράτος και καλό είναι να το δουν όλοι έτσι για να μην έχουν δράματα σε περιπτώσεις απιστίας.
:laugh1:
Πάει ο άλλος/η και φωνάζει "μου έκλεψαν τον άντρα/γυναίκα"
Ρε είμαστε σοβαροί;
Δικός σου είναι; Τι είναι τσάντα;

Δηλαδη θα ησουν ΟΚ με το να σε απαταει καποιος και να σου το παιζει ερωτευμενος? Θα τον θεωρουσες ενταξει ατομο?
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 15 Αύγ 2020, 00:58

Λαχουρένιος έγραψε:Δηλαδη θα ησουν ΟΚ με το να σε απαταει καποιος και να σου το παιζει ερωτευμενος? Θα τον θεωρουσες ενταξει ατομο?

Ε δε θα έφερνα και την καταστροφή.
Συν ότι όταν ο άλλος στο παίζει ερωτευμένος πρέπει να είσαι πολύ ζώο να μην το καταλάβεις.
Τώρα εντάξει αν ο άλλος είναι γενικά γαμήκουλας ξέρεις τι παίρνεις.Κάνουν μπαμ αυτοί από την αρχή.Οπότε δεν μπορείς να πεις ότι εξεπλάγην που σε απάτησε.
Και το αν είναι εντάξει ένα άτομο δεν θα το κρίνω μόνο από μια ενέργεια που έκανε.
Μπορεί να έχει χίλια δυο άλλα καλά.
Και τέλος για να ξενοκοιτάξει κάποιος σημαίνει ότι δεν τον καλύπτει πλέον η σχέση του.Γενικά θα είναι μια τελειωμένη σχέση.
Και όποιος δεν το καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει απλά υποκρίνεται και δεν το παίρνουν απόφαση να χωρίσουν. Ε φάε τότε το κέρατο και μη μιλάς.
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”