Καπιταλιστική κρίση από την αρχή του 2020
-
Pendegren
Re: Καπιταλιστική κρίση από την αρχή του 2020
Απλά σας το λέω να το ξέρετε. Αν δεν υπάρξει θαύμα θα πεινάσετε μάλλον. Βάλτε οτι μπορείτε σε κανά σεντούκι και κάντε χώρο στο ψυγείο για canned food.
0 .
-
Ραν ταν πλαν
- Kalamata Lover

mister spooky έγραψε: Ποιος βγαίνει να πει όμως ότι η καπιταλιστική οικονομία απο μόνη της κάνει κρίσεις παρά τη θέληση και την ηθική των ανθρώπων;
Μόνο οι κομμουνιστές. Γιατί για εμάς η ''κρίση'' δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά έχει συγκεκριμένα αίτια.
Από το 1825 που ξέσπασε η πρώτη καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής και μέχρι σήμερα η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας ακολουθεί μια κυκλική πορεία. Περίοδοι γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας ακολουθούνται νομοτελειακά από περιόδους κρίσης χρονικής διάρκειας περίπου οχτώ με δέκα ετών συνυπολογίζοντας και την περίοδο ανάκαμψης.
Η κρίση αυτής της μορφής εκφράζεται με την υπερπροσφορά απούλητων προϊόντων σε όλους τους οικονομικούς τομείς και από το σταμάτημα της παραγωγής. Και όσο μειώνεται η παραγωγή όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και οι πραγματικοί μισθοί πέφτουν κάθετα. Και ευτυχώς που ο φιλάνθρωπος καπιταλισμός δίνει τη λύση με συσσίτια.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται, από αστούς οικονομολόγους, ώστε να αποφευχθούν οι κρίσεις υπερπαραγωγής όλες απέτυχαν γιατί η γενεσιουργός αιτία τους βρίσκεται στην ουσία της καπιταλιστικής
εκμετάλλευσης, αυτό που ονομάζουμε βασική αντίθεση του καπιταλισμού, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.
Από αυτή τη βασική αντίθεση απορρέουν πολλές άλλες αντιθέσεις αλλά μία από αυτές παίζει σε σχέση με την κρίση υπερπαραγωγής σημαντικό ρόλο.
Με απλά λόγια, για να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οι καπιταλιστές προσπαθούν να αυξήσουν διαρκώς την παραγωγή, άρα και την εκμετάλλευση της εργασίας.
Ή χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ή όταν πρόκειται για λιγουρο-καπιταλιστές την υπερεργασία.
Όμως παλικάρια η υπεραξία και το κέρδος δεν αρκεί μόνο να παραχθούν και να στοιβάζονται σε αποθήκες.
Δεν είναι αυτός ο στόχος της καπιταλιστικής παραγωγής.
Μόνο όταν τα προϊόντα φτάσουν και πουληθούν σε αγορές, όταν δλδ η υπεραξία μετατραπεί σε ζωντανό χρήμα και συσσωρευτεί στα ταμεία και στους λογαριασμούς των καπιταλιστών υλοποιείται ο στόχος της καπιταλιστικής παραγωγής.
Εδώ μπαίνει το ερώτημα αν και όταν πουληθούν τα προϊόντα ποιοι θα είναι οι αγοραστές;
Από όπου και να το πιάσουμε σε τελική ανάλυση δεν είναι άλλοι από αυτούς που πραγματικά τα παράγουν αλλά και συνάμα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών.
Και που όταν η καπιταλιστική εκμετάλλευση μειώνει την αγοραστική τους δύναμη συνέχεια, τόσο περισσότερο μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των παραγωγών-εργαζομένων σε σχέση με το ύψος της παραγωγής.
Αυτό γιατί ο καπιταλιστής, ως αυτοκαταστροφικό όρνεο, στο κυνήγι του κέρδους κάνει τα πάντα για να αυξήσει την παραγωγή και το βαθμό εκμετάλλευσης της εργασίας, χωρίς να υπολογίζει ότι η αυξημένη εκμετάλλευση στενεύει από την άλλη μεριά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων-παραγωγών.
Και αυτό που καταφέρνει στο τέλος είναι το να μένει με τον πούτσο (δλδ το εμπόρευμα) στο χέρι βρίζοντας την πουτάνα κοινωνία που δεν αναγνωρίζει την αξιοσύνη του στην εκμετάλλευση.
Εν κατακλείδι, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας περιορίζει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα μετατροπής του αποτελέσματος αυτής της υπερεκμετάλλευσης, της υπεραξίας των εμπορευμάτων δλδ, σε χρήμα που θα αντληθεί μέσα από την αγορά.
Και το αδιαμφισβήτητο ιστορικό αποτέλεσμα των καπιταλιστικών κυκλικών κρίσεων υπερπαραγωγής είναι το ότι κάθε περίοδος ανάπτυξης νομοτελειακά θα ακολουθείται από περίοδο στασιμότητας και κρίσης.
Νέμο το 'πιασες ρε;
Υπάρχει και μια άλλη μορφή καπιταλιστικής κρίσης, αυτή της γενικής, που συνδέεται άμεσα με τις κυκλικές και είναι σταθερός συνοδός του καπιταλισμού αλλά δε θα σε ρίξω με τη μία στα βαριά και μου πάθεις μαρξιστικό όβερντόουζ.

1 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.
-
mister spooky
- Basic poster

-
nemo
- Supreme poster

mister spooky έγραψε::)
το «ναι αλλά ο στάλιν...» συμπυκνώνει την αμηχανία και το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, λες ας πούμε πως κανείς δεν ανέφερε τον στάλιν, γιατί μήπως οι εισαγωγικές δημοσιευσεις ανέφεραν την σοσιαλιστική οικονομία;
Όπως διαδάσκει η αστική οικονομολογία και μαρτυρά στην μακροοικονομική οι κρίσεις είναι δομικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλισμού. Μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας πέφτει σε μαρασμό παρόλο που μπορεί να είναι χρήσιμη για τον άνθρωπο αλλά πλέον δεν προσφέρει ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους στον καπιταλιστή.
spooky να σε ρωτησω κατι εργαζεσαι;
σου λεει ο διαδοχος -που τωρα αρχιζω και τον βλεπω διαφορετικα υπαρχει κατι αντιστοιχο
σε κουμουνιστικο πινακα να δουμε και να συγκρινουμε; και του λες ...οτι πεταει την μπαλα
και θελεις και σοβαρη συζητηση; ...γινε αφισοκολλητης του κκε αν δεν εισαι και κανε ονειρα για ενα μισθο
μπορεις και να τα καταφερεις
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου
-
nemo
- Supreme poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Νέμο το 'πιασες ρε;
Υπάρχει και μια άλλη μορφή καπιταλιστικής κρίσης, αυτή της γενικής, που συνδέεται άμεσα με τις κυκλικές και είναι σταθερός συνοδός του καπιταλισμού αλλά δε θα σε ρίξω με τη μία στα βαριά και μου πάθεις μαρξιστικό όβερντόουζ.
ειναι σωστη η αναλυση σου αλλα δεν φτανει μονο αυτο ειναι σαν να εχεις βγει ραντεβου δεκα φορες
να τα κανεις ολα σωστα και να μην εχεις πηδηξει και να νομιζεις οτι εχεις πηδηξει
---δεν μπορω να κανω κατι για να σου αλλαξω τις εντυπωσεις και θα περιμενω τον χρονο
για να σου ανεβουν οι ορμες- να αναλαβει το σωμα σου -το ενστικτο την κυριαρχια
ωστε να το τελειωσεις και να βρεις την ολοκληρωση με το σεξ
70 χρονια του κομμουνισμου οπου και εκει ειδαμε τα πανω κατω της κομμουνιστικης οικονομιας
χωρις να ειναι καπιταλιστικη αμα σου πω να μου πεις ποσες οικονομικες ρυθμησεις
εγιναν στην διαρκεια του κκ θα μου τις πεις χωρις καμια αμφιβολια ....
.και αρα και εκει η οικονομια ηθελε διορθωσεις χωρις να εχει καπιταλισμο
*χωρις την αγορα περιττων αντικειμενων δεν κινείται η οικονομια οπως συμβαινει με τον καπιταλισμο
αν δεν κινηθει οδηγειται σε τελμα
0 .
-
Ραν ταν πλαν
- Kalamata Lover

nemo έγραψε:
70 χρονια του κομμουνισμου οπου και εκει ειδαμε τα πανω κατω της κομμουνιστικης οικονομιας
*χωρις την αγορα περιττων αντικειμενων δεν κινείται η οικονομια οπως συμβαινει με τον καπιταλισμο
Ρε παπάρα δεν υπάρχει οικονομία χωρίς στρεβλώσεις, είτε καπιταλιστική είτε σοσιαλιστική.
Μόνο στον κομμουνισμό η οικονομία θα λειτουργεί απρόσκοπτα λόγω του κεντρικού σχεδιασμού και της απουσίας του κέρδους.
Τότε που η οικονομία-παραγωγή θα λειτουργεί στη βάση της αξίας χρήσης και όχι της αξίας-κέρδους.
Όσο για τα υπόλοιπα η υπεροχή της ΕΣΣΔ στον τομέα της βαριάς βιομηχανικής παραγωγής έναντι της Δύσης ήταν αδιαμφισβήτητη.
Εκεί που υστερούσε σημαντικά ήταν στην παραγωγή μη υλικών αξιών χρήσης δλδ. των υπηρεσιών.
Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις μετά το 1985. Τα ΚΚ μαθαίνουν από τα λάθη τους.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.
-
nemo
- Supreme poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:nemo έγραψε:
Ρε παπάρα δεν υπάρχει οικονομία χωρίς στρεβλώσεις, είτε καπιταλιστική είτε σοσιαλιστική.
Μόνο στον κομμουνισμό η οικονομία θα λειτουργεί απρόσκοπτα λόγω του κεντρικού σχεδιασμού και της απουσίας του κέρδους.
Τότε που η οικονομία-παραγωγή θα λειτουργεί στη βάση της αξίας χρήσης και όχι της αξίας-κέρδους.
Όσο για τα υπόλοιπα η υπεροχή της ΕΣΣΔ στον τομέα της βαριάς βιομηχανικής παραγωγής έναντι της Δύσης ήταν αδιαμφισβήτητη.
Εκεί που υστερούσε σημαντικά ήταν στην παραγωγή μη υλικών αξιών χρήσης δλδ. των υπηρεσιών.
Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις μετά το 1985. Τα ΚΚ μαθαίνουν από τα λάθη τους.
που ειδαμε οτι λειτουργει αυτο το συστημα ειπαμε; πουθενα!γιατι; επειδη απετυχε ..οκ!
ραν ειναι πιο περιπλοκη η οικονομια της ΕΣΣΔ απο οτι στα καπιταλιστικα κρατη γιατι περιειχε
και πολλα που δεν απτονται στον οικονομικο τομεα και αυτο δεν θες να δεις
βαριεμαι να τα γραφω απο βασικες ελευθεριες απο τον πολεμικο εξοπλισμο που συνθετει
την βαρια βιομηχανια που λες και πολλα αλλά για να ανεβει το βιοτικο επιπεδο ενας εργαζομενος
θα πρεπει να παραγει και η παραγωγη να πουλιεται
αυτο θα συμβαινει παντου ειτε με κομμουνισμο ειτε με καπιταλισμο
για να συμβει αυτο θα πρεπει οι εργαζομενοι να εχουν περισσευμα χρηματων ωστε να αγοραζουν
και τα "αχρηστα της τεχνολογιας ...γιατι δεν μπορει να κινηθει η οικονομια μονο με την παραγωγη
μονο των βασικων τεχνολογιων -αντικειμενων
το ερωτημα σου θα επρεπε να ηταν μπορουμε να εξελιξουμε την τεχνολογια με κομμουνισμο; .
θα πω οχι .. αλλα αν εσυ εχεις ενα τροπο να τον ακουσω --γιατι πριν εγραψες --με τα βασικα
ή το αλλο βλεπεις το χαος και την αταξια στον καπιταλισμο ενω το σωστο θα ηταν να την εβλεπες
και στην κομμουνιστικη θεωρηση οπου βρισκεται κρυμμενη απο την οργανωμενη καθοδηγηση
που ειναι χειροτερη
περα απο αυτο το - το βασικο ερωτημα μου ειναι πως τα καταφερνετε ρε μπαγασηδες ;
να κινηστε φυσιολογικα να παραγετε την τροφη σας να πληρωνετε τα εξοδα σας
να βρισκετε γυναικες κλπ σκεπτομενα ολες τις παπαριες περι κομμουνιστικου τροπου
κανονικα εγω θα επρεπε να ημουν σε πολυ καλη κατασταση σκεπτομενος τα ακριβως
αντιθετα απο σας αλλα κατεληξα να τρωω τα σκατα σαν κυριο γευμα καθε μερα
και αρα φτανω στο συμπερασμα πως για να τα οικονομησω στον καπιταλισμο
πρεπει να σκεφτομαι σαν κομμουνιστης

0 .
-
nemo
- Supreme poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:
βασικα απαντησα και σε αυτο ..αλλα δεν θα το καταλαβες και αυτο το ξαναλεω
-επαιξε καθοριστικο ρολο για τις εξελιξεις που οδηγησαν στο κλεισιμο του μαγαζιου
και τα κκ οπως μας εχουν δείξει τοσο καιρο δεν μαθαινουν απο τα λαθη τους
αλλα συνεχιζουν με περισσιο θρασος τα ιδια και ιδια για αυτα που δεν υπαρχουν στο παρον
και αν παρουμε για λιγο το μερος σας θα πουμε οτι για την μη επιτυχια του κομμουνισμου
φταιει ο καπιταλισμος που ωθεί τον ανθρωπο πιο περα απο τις δυνατότητες του
0 .
-
mister spooky
- Basic poster

Ραν ταν πλαν έγραψε:nemo έγραψε:
Εδω όμως κακώς μπαίνεις σε αυτήν την απαντητική, όποτε ζορίζει η κριτική της δυσβάσταχτης καπιταλιστικής πραγματικότητας θα ψαχνουν κάποιον για να πιαστουν και να νοιώσουν καλά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το θέμα μας δεν είναι η σύγκριση και πόσο μάλλον από την αρχή του νήματος.
0 .
-
nemo
- Supreme poster

mister spooky έγραψε:
Εδω όμως κακώς μπαίνεις σε αυτήν την απαντητική, όποτε ζορίζει η κριτική της δυσβάσταχτης καπιταλιστικής πραγματικότητας θα ψαχνουν κάποιον για να πιαστουν και να νοιώσουν καλά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το θέμα μας δεν είναι η σύγκριση και πόσο μάλλον από την αρχή του νήματος.
βρε περιεργε τυπε αν δεν υπαρχει η συγκριση πως θα αντιληφθεις και θα φτασεις στο ζητουμενο;

0 .