Λαχουρένιος έγραψε:Αυτο που τους πειραζει δεν ειναι η παγκοσμιοποιηση. Δεν θα ακουσεις τους περισσοτερους απο αυτους να εχουν προτασεις για δασμους, για εθνικο νομισμα, για εξοδο απο διεθνεις οργανισμους που πραγματι θα σημαιναν μια σταση κατα της παγκοσμιοποιησης.
Η παγκοσμιοποιηση ειναι ο μπαμπουλας. Στην πραξη τα περισσοτερα απο τα ατομα που δηλωνουν ''αντιπαγκοσμιοποιητες'' ειναι ρατσιστες και αυτο που τους καιει δεν ειναι η παγκοσμιοποιηση αλλα η μεταναστευση και δευτερευοντως οι γκει. Τα πραγματικα ''παγκοσμιοποιητικα'' ζητηματα τους καινε ελαχιστα ως καθολου, μαλιστα αρκετοι απο αυτους ειναι φανατικοι ευρωλιγουρηδες.
Αν ο Τραμπ ειχε ακριβως την ιδια πλατφορμα και συμπεριφορα αλλα δεν ειχε αντιμεταναστευτικη ρητορικη, τοτε θα εχανε το 90% των θαυμαστων του εκτος ΗΠΑ. Εντος ΗΠΑ κανει γκελ και για αλλους λογους περα απο το μεταναστευτικο.
Οσο για την Μερκελ μια χαρα πατριωτισσα ειναι απο την στιγμη που βελτιωσε την χωρα της. Αν τα χε κανει σκατα αλλα πυροβολουσε μεταναστες στα συνορα τοτε οι ''πατριωτες'' θα την χειροκροτουσαν αλλα δεν ειναι σοβαρος πατριωτισμος αυτο.
Υπάρχουν και αυτοί που λες, δεν είναι περίεργο, σε όλους τους χώρους βρίσκονται άτομα που ίσως και να μην έπρεπε να είναι εκεί. Αλλά δεν μπορείς να μιλάς με αυθαίρετα ποσοστά που δεν γίνεται να γνωρίζεις (ίσως και κανένας).
Έχω αρκετούς γνωστούς που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει με τον γενικότερο όρο 'αντιπαγκοσμιοποιητές' και δίνουν μεγάλη έμφαση στο θέμα των δασμών που φαίνεται να επιβάλλει όλο και περισσότερο ο Τραμπ, για παράδειγμα.
Η μετανάστευση ναι, είναι πολύ βασικό κομμάτι της παγκοσμιοποίησης (θυμίσου το τρίπτυχο 'ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων - εμπορευμάτων - κεφαλαίων') και φυσικό να ενοχλεί εκείνους που διαφωνούν. Κατ' εσέ, απ' ότι καταλαβαίνω, αυτό είναι δευτερεύον αλλά αυτό είναι μόνο η δική σου γνώμη, όχι κάποιο αυταπόδεικτο αξίωμα. Για εμένα για παράδειγμα είναι εξίσου σημαντικό με τους άλλους δύο πυλώνες για συγκεκριμένους πρακτικούς λόγους που δεν θα απαριθμήσω εδώ αφού θεωρώ ότι ήδη ξέρεις τι περίπου θα πω (δεν θα είμαι ο πρώτος που τα αναπτύσσει).
Το να υποστηρίζει κανείς αντιφατικά πράγματα, σαν αυτούς που λες - ευρωλιγούρηδες κλπ, δείχνει ότι δεν έχει αρκετά σφαιρική αντίληψη των παραμέτρων ώστε να καταλάβει τις επιμέρους διασυνδέσεις. Κάποιοι βέβαια απλά αρέσκονται στο να φωνάζουν αλλά τέτοιοι επίσης υπήρχαν πάντα και παντού. Είναι μέρος του παιχνιδιού, τι να κάνουμε.
Σχετικά με την Μέρκελ, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με την γενικότερη λογική του 'έχει κάνει καλό στην χώρα της' εισάγοντας την παράμετρο του χρονισμού. Τι θέλω να πω - το να κουβαλήσεις στην χώρα σου μετανάστες για να βοηθήσουν σε κάποιους τομείς της οικονομίας μπορεί να εξυπηρετήσει βραχυπρόθεσμα καλύπτοντας πχ θέσεις εργασίας που δεν γινόταν να πληρωθούν από τον γηγενή πληθυσμό αλλά να δημιουργήσει ετεροχρονισμένες παρενέργειες, όπως την αύξηση της εγκληματικότητας, την γκετοποίηση, την δημιουργία θυλάκων εν δυνάμει υποκινούμενων επαναστατών με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως εκείνο της θρησκείας, κλπ. Για παράδειγμα, εγώ αρνούμαι από την πρώτη στιγμή πεισματικά να προσλάβω μουσουλμάνους στην επιχείρησή μου θεωρώντας ηλίθια και καταστροφική την τακτική του χαμηλού εργατικού κόστους, ακόμα και για οικονομικούς λόγους που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι υπέρ μιας τέτοιας πρακτικής.