Λαχουρένιος έγραψε:itteithe έγραψε:Υπάρχει και μια άλλη τρύπα στην ελληνική οικονομία που δεν ξέρω αν συμπεριλαμβάνεται στην παραοικονομία και στα παραπάνω στατιστικά. Η εκκλησία.
Δηλαδη?
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, αλλά αν δεν κάνω λάθος η εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένη, ενώ οι εισφορές των πολιτών δεν καταγράφονται πουθενά και δεν εννοώ τις επίσημες και δηλωμένες στην εφορία δωρεές προς την εκκλησία, αλλά τα πεντάευρα, τα μονόευρα και τις δεκάρες που ρίχνουν στα παγκάρια οι πιστοί τις Κυριακές και στα πανηγύρια. Εν ολίγοις, εντός του κράτους έχουμε έναν επίσημο κρατικό φορέα (εφόσον η εκκλησία δεν είναι διαχωρισμένη από το κράτος), ο οποίος δεν λογοδοτεί στο υπουργείο οικονομικών. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι τρύπα, εφάμιλλη και της παραοικονομίας ίσως.
Υγ.: Ναι ξέρω πως οι εκκλησίες με τα λεφτά που ρίχνει ο κόσμος στα παγκάρια αυτοσυντηρούνται (αγοράζουν κεριά, πληρώνουν λογαριασμούς), αλλά αρκετές φορές τα έσοδα είναι πολλαπλά των εξόδων, συν του οτι πληρώνουν φόρους στις μητροπολιτικές εκκλησίες (τα οποία ανάθεμα κι αν ξέρει κανείς που πάνε).