Ο ανθρωπος γεννιεται η γινεται;

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Άβαταρ μέλους
itteithe
Extreme poster
Extreme poster

Re: Ο ανθρωπος γεννιεται η γινεται;

Δημοσίευσηαπό itteithe » 07 Νοέμ 2019, 14:14

Αυτό είναι ένα πολύ υποθετικό σενάριο και η αλήθεια είναι οτι δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος πάντως, πως ένα τέτοιο παιδί, όσον αφορά την συμπεριφορά του, δεν θα ήταν ούτε άνθρωπος, ούτε χιμπατζής (γιατί το πίθηκος είναι classification στο οποίο ανήκουμε κι εμείς οι άνθρωποι). Δεν θα γινόταν αποδεκτός (τουλάχιστον από τα περισσότερα μέλη - ίσως ο θηλυκός χιμπατζής που θα το ανέτρεφε να το αποδέχονταν και ως παιδί του) από την αγέλη των χιμπατζήδων λόγω της εμφάνισης (έλλειψη τριχώματος) αλλά και των εγγενών αδυναμιών που θα παρουσίαζε (π.χ. αδυναμία στο σκαρφάλωμα, λιγότερη δύναμη, κτλπ). Στο μόνο που θα υπερτερούσε θα ήταν στις κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες λόγω έλλειψης γλώσσας επικοινωνίας θα του ήταν λιγάκι άχρηστες. Προφανώς και για μας τους ανθρώπους θα ήταν απλώς ένα αγρίμι.

Fun fact: έχω την αίσθηση πως το interspecies sex είναι εφικτό με τους χιμπατζήδες.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω

Habemus filium

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 07 Νοέμ 2019, 16:47

vallon έγραψε:
Εάν υποθέσουμε ότι μόλις γεννιέται ένα παιδί, αυτό παραδίδεται σε πιθήκους. Το παιδί μεγαλώνει με πιθήκους χωρίς να βλέπει ανθρώπους ή να έρχεται σε επαφή μαζί τους. Όταν το παιδί μεγαλώσει και συνεχίζει να μην έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, τι θα πιστεύει ότι είναι; άνθρωπος ή πίθηκος;

Η αναγνώριση της ταυτότητας μας προϋποθέτει συνείδηση που σε καμιά περίπτωση δεν έχει ενδογενή ανάπτυξη.
0 .
Εθνικόφρων σταλινικός κομμουνιστής.

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 07 Νοέμ 2019, 16:51

Υπαρχει ενας πυρηνας που ειναι η ιδιοσυγκρασια του ατομου που ειναι κυριως γενετικης προελευσης, πχ αλλος ειναι πιο γελαστος, αλλος πιο σοβαρος, αλλος πιο ευσυγκινητος κλπ και ο υπολοιπος χαρακτηρας οπως πχ γουστα, πολιτικες αποψεις, θρησκεια, χομπι, διαφορες φοβιες κλπ καθοριζεται κυριως απο το περιβαλλον
1 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 07 Νοέμ 2019, 19:50

Λαχουρένιος έγραψε:Υπαρχει ενας πυρηνας που ειναι η ιδιοσυγκρασια του ατομου που ειναι κυριως γενετικης προελευσης, πχ αλλος ειναι πιο γελαστος, αλλος πιο σοβαρος, αλλος πιο ευσυγκινητος κλπ και ο υπολοιπος χαρακτηρας οπως πχ γουστα, πολιτικες αποψεις, θρησκεια, χομπι, διαφορες φοβιες κλπ καθοριζεται κυριως απο το περιβαλλον

Αυτό.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 07 Νοέμ 2019, 19:54

vallon έγραψε:
nemo έγραψε:Ο άνθρωπος γεννιέται δηλαδή είμαστε παιδιά των γονιών μας Αν κάποιος γονείς καθαρίζει την μύτη του
με ορισμένο τρόπο όταν αφοσιώνεται κοιτάζοντας την οθόνη κατά 99% θα το κανετε και εσείς στην ηλικία του
Είναι αυταπάτη να νομίζουμε οτι μπορούμε να ξεφύγουμε από την δεξαμενή των γονιδίων που έχουμε μέσα μας
δεν ξεφεύγουμε από τα χαρακτηριστικά, μπορούμε όμως μέσω της εκπαίδευσης να αλλοιώσουμε ή οξύνοντας
κάποιες από τις ιδιότητες αυτών Βασικά μου άρεσε το ερώτημα της bizeli το: που μπορούμε να φτάσουμε;

Θα σου αποδείξω αυτό που γράφω παραπάνω με πολύ απλό τρόπο.

Εάν υποθέσουμε ότι μόλις γεννιέται ένα παιδί, αυτό παραδίδεται σε πιθήκους. Το παιδί μεγαλώνει με πιθήκους χωρίς να βλέπει ανθρώπους ή να έρχεται σε επαφή μαζί τους. Όταν το παιδί μεγαλώσει και συνεχίζει να μην έρχεται σε επαφή με ανθρώπους, τι θα πιστεύει ότι είναι; άνθρωπος ή πίθηκος;

Χαζό παράδειγμα και μην επιμένεις εκτός αν είσαι μια χαμένη ιδιοφυία χαμένη απο το διάστημα
άκου σοβαρά τώρα το ίδιο πίστευα και εγώ πριν από κάμποσο καιρό και επέμενα μάλιστα
μάλιστα το ιδιο συζητούσαν και ο Σωκράτης με τον Πρωταγόρα

θα σου πω ένα παράδειγμα και αν θέλεις δώσε βάση για να προσθέσεις και εσύ κάτι άλλο
λέμε πολύ σωστά το >περιβαλλον> όμως τι εννοεί ο καθένας λέγοντας το περιβαλλον;?
περιβάλλον είναι και το σχολείο περιβαλλον είναι και μια αλλαγή κατοικίας, τέλος: το περιβάλλον είναι πολλά
παίρνουμε μια περίπτωση από ένα όμοιο περιβαλλον καποιοι πεθαίνουν νέοι και καποιοι φτάνουν μεχρι τα εκατό
Ας πάμε τώρα στο παράδειγμα ενος περιβάλλοντος με ακραίες συνθηκες καποια παιδιά θα πεθάνουν
μη αντέχοντας το δριμύ ψύχος και άλλα θα επιβιώσουν αφού θα έχουν τα κατάλληλα γονίδια
πάμε σε άλλο παράδειγμα που σίγουρα θα το έχεις δει δυο άτομα λαμβάνοντας την ιδια τροφή και αφού γυμναστούν
στο ίδιο γυμναστήριο ο ένας θα αποκτήσει τους μυς που αναλογούν στα γονίδια που έχει
και ο άλλος αν δεν έχει τα κατάλληλα γονίδια απλώς θα έχει μια σύσφιξη στο κορμί του
ένα άλλο πολλοί μαθαινουν πολεμικές τέχνες καποιοι όμως ξεχωρίζουν γιατί έχουν τα κατάλληλα γονίδια
ακριβώς αυτά που θέλει το άθλημα Ο κατάλογος δεν έχει τέλος το ιδιο συμβαίνει και με την οξυδέρκεια του μυαλού
Στην μονομαχία Σωκράτης- Πρωταγόρας νικητής για μένα είναι ο Πρωταγόρας
με το σκεπτικο οτι μπορεί τα γονίδια να σε έχουν λαπά Εγώ όμως με την εκπαίδευση που θα σου κάνω
θα μπορείς να δείρεις εύκολα τον μητσο και τον μιχάλη :P
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 07 Νοέμ 2019, 19:56

Ραν ταν πλαν έγραψε:
nemo έγραψε:Βασικά μου άρεσε το ερώτημα της bizeli το: που μπορούμε να φτάσουμε;

Ως άτομα μέχρι εδώ. :

Ως συλλογικότητα δεν ξέρω. :D

σωστος και καλοοο!!! :D
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 07 Νοέμ 2019, 19:58

Ραν ταν πλαν έγραψε:
Λαχουρένιος έγραψε:Υπαρχει ενας πυρηνας που ειναι η ιδιοσυγκρασια του ατομου που ειναι κυριως γενετικης προελευσης, πχ αλλος ειναι πιο γελαστος, αλλος πιο σοβαρος, αλλος πιο ευσυγκινητος κλπ και ο υπολοιπος χαρακτηρας οπως πχ γουστα, πολιτικες αποψεις, θρησκεια, χομπι, διαφορες φοβιες κλπ καθοριζεται κυριως απο το περιβαλλον

Αυτό.

οτι πιο χαζο ακουσα σημερα και χθες και μαλλον και για αυριο
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 07 Νοέμ 2019, 20:03

nemo έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:
Αυτό.

οτι πιο χαζο ακουσα σημερα και χθες και μαλλον και για αυριο

Ρε παπάρα πάνω στις πέντε αράδες του Λαχουρένιου ο Έριχ Φρομ έγραψε το «Ο άνθρωπος για τον εαυτό του»,
στο οποίο πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα που συζητάμε. Μην πετάς τούβλα. :fico:
1 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 07 Νοέμ 2019, 20:08

Ραν ταν πλαν έγραψε:
nemo έγραψε:οτι πιο χαζο ακουσα σημερα και χθες και μαλλον και για αυριο

Ρε παπάρα πάνω στις πέντε αράδες του Λαχουρένιου ο Έριχ Φρομ έγραψε το «Ο άνθρωπος για τον εαυτό του»,
στο οποίο πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα που συζητάμε. Μην πετάς τούβλα. :fico:

τον διαβαζα στα 16 μου τον ξαναεπιασα και μεγαλος και τοτε καταλαβα τι ελεγε παπαριες !!!! :s_no

υσ..απέκτησα χόμπι που δεν τα έχουν κανένας από τις οικογένειες αυτό όμως δεν εχει καμιά σημασία
γιατί τα κληρονόμησα από κάποιον παλαιότερο τα γονίδια υπάρχουν -ειναι ισχυρά για αρκετές γενεές
0 .

Άβαταρ μέλους
Ραν ταν πλαν
Kalamata Lover
Kalamata Lover

Δημοσίευσηαπό Ραν ταν πλαν » 07 Νοέμ 2019, 20:15

nemo έγραψε:
Ραν ταν πλαν έγραψε:

τον διαβαζα στα 16 μου τον ξαναεπιασα και μεγαλος και τοτε καταλαβα τι ελεγε παπαριες !!!! :s_no

Τώρα που ξέκοψες από τη συμμορία και κάνεις παρέα μαζί μας ξαναδιάβασε τον. :D
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”