Γιατί ζει ο άνθρωπος;

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
libre

Γιατί ζει ο άνθρωπος;

Δημοσίευσηαπό libre » 06 Φεβ 2015, 19:23

Έχω κάνει αρκετά ταξίδια και πάντα παρατηρούσα με ποιον τρόπο ενεργούν οι άνθρωποι για να ρυθμίσουν τις δουλειές τους και γενικά να διαχειριστούν τη ζωή τους. Έχω γενικά διαπιστώσει πολύ ερασιτεχνισμό, σπατάλη ενέργειας και χρόνου και πολλές ψευδαισθήσεις. Τρώμε τα νεανικά μας χρόνια στα θρανία και δεν μαθαινουμε και πολλά πράγματα περί ζωής. Οι περισσότεροι καταλήγουμε να τρέχουμε απο το πρωί ως το βράδυ για την επιβίωση. Πότε θα ζήσουμε; Για ποιον λόγο αξιζει πραγματικά να ζει κανείς;
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Re: Γιατί ζει ο άνθρωπος;

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 06 Φεβ 2015, 19:41

Είναι απλό ποιο είναι το όνειρό σου; Αυτή είναι και η απάντηση που αναζητά κάποιος άνθρωπος, η εκπλήρωσή τους.
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Άβαταρ μέλους
Kauldron
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό Kauldron » 10 Φεβ 2015, 12:41

libre έγραψε:Έχω κάνει αρκετά ταξίδια και πάντα παρατηρούσα με ποιον τρόπο ενεργούν οι άνθρωποι για να ρυθμίσουν τις δουλειές τους και γενικά να διαχειριστούν τη ζωή τους. Έχω γενικά διαπιστώσει πολύ ερασιτεχνισμό, σπατάλη ενέργειας και χρόνου και πολλές ψευδαισθήσεις. Τρώμε τα νεανικά μας χρόνια στα θρανία και δεν μαθαινουμε και πολλά πράγματα περί ζωής. Οι περισσότεροι καταλήγουμε να τρέχουμε απο το πρωί ως το βράδυ για την επιβίωση. Πότε θα ζήσουμε; Για ποιον λόγο αξιζει πραγματικά να ζει κανείς;

Πραγματικά η εκπαίδευση είναι γενικά από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε κάποιον, όπως έχει καταντήσει. Στόχος "να μπείς σε μια σχολή", η οποία δεν σου αρέσει, ουσιαστικά δεν την διάλεξες (γιατί ένα παιδί 17 χρονών επηρεάζεται από χίλιες δυο βλακείες, εκ των οποίων μια απ' της μεγαλύτερες είναι οι παρεμβάσεις των γονιών), και να κάνεις μια δουλειά η οποία καταλήγει να σου αρέσει λιγώτερο απ' ο,τι η "σχολή".
0 .
"ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ"
Πρωτοσέλιδο "Ριζοσπάστη" 19 Σεπτεμβρίου 1932.
Κομμουνιστικός πατριωτιΖμός.

Άβαταρ μέλους
ΠΗΞΤΕ
Adonis Fan Club
Adonis Fan Club

Δημοσίευσηαπό ΠΗΞΤΕ » 10 Φεβ 2015, 12:51

Η γνώση είναι το αληθινό νόημα και φως της ζωής. Η εκπαίδευση που σκοτώνει το πνεύμα της είναι ο δολοφόνος της.
0 .
Με του Κυριάκαρου το λιλί
θα τους αλλάξουμε την ψυχή

libre

Δημοσίευσηαπό libre » 11 Φεβ 2015, 13:36

Metranion έγραψε:Είναι απλό ποιο είναι το όνειρό σου; Αυτή είναι και η απάντηση που αναζητά κάποιος άνθρωπος, η εκπλήρωσή τους.

Κάπου εκεί έχω καταλήξει κι εγώ. Με τη διαφορά ότι αν τα όνειρα δεν είναι αυθεντικά, δηλαδή δεν ταιριάζουν με την ψυχοσύνθεσή σου, μπορούν να σε βάλουν σε μεγάλους μπελάδες. Είναι απίστευτο πόσο μπορεί να αγχωθεί ο μέσος ανθρωπος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπαγορεύει αξίες και όνειρα που μπορούν να σε βασανίζουν μια ζωή οπως πχ να νικάει το κόμμα σου, να κάνεις σώνει και καλά καριέρα, να ακολουθείς τη μόδα ή να γίνεις δημοφιλής για να σε αγαπάνε όλοι...
0 .

Άβαταρ μέλους
Freisinniger
Maître des anions
Maître des anions

Δημοσίευσηαπό Freisinniger » 15 Φεβ 2015, 00:47

libre έγραψε:Κάπου εκεί έχω καταλήξει κι εγώ. Με τη διαφορά ότι αν τα όνειρα δεν είναι αυθεντικά, δηλαδή δεν ταιριάζουν με την ψυχοσύνθεσή σου, μπορούν να σε βάλουν σε μεγάλους μπελάδες. Είναι απίστευτο πόσο μπορεί να αγχωθεί ο μέσος ανθρωπος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπαγορεύει αξίες και όνειρα που μπορούν να σε βασανίζουν μια ζωή οπως πχ να νικάει το κόμμα σου, να κάνεις σώνει και καλά καριέρα, να ακολουθείς τη μόδα ή να γίνεις δημοφιλής για να σε αγαπάνε όλοι...

Αλλά και πάλι είναι κάτι που σου αρέσει, αν πάει κατά διαόλου αλλάζεις τροπάρι, το ρίχνεις σε άλλους τομείς, μη κοιτάζεις αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους αναφέρεσε και παραμένουν σε αυτό που διάλεξαν, παραμένουν γιατί ακόμη τους αρέσει και είναι πλέον επαγγελματίες. Γενικά ο κανόνας είναι ζω, μαθαίνω, αφήνω πίσω μου ιστορία ή όχι, πεθαίνω. Τώρα το "μαθαίνω" έχεις δυο τάσεις, η μια είναι ο κόσμος της γνώσης και η δεύτερη είναι το στάδιο της ευδαιμονίας, οι πιο πολλοί επιλέγουν το δεύτερο γιατί είναι και το ευκολότερο.
0 .
Was mich anbelangt, geht es dich nicht an
Aber hoff doch mal, die Geistererscheinung ab und an. :s_cool

Χαοτικός

Δημοσίευσηαπό Χαοτικός » 15 Φεβ 2015, 02:08

Kauldron έγραψε:
Πραγματικά η εκπαίδευση είναι γενικά από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σε κάποιον, όπως έχει καταντήσει..

Ωραίο ακούγεται αυτό. :D "'Επαθα μια εκπαίδευση που λες...!"

Ωραίο θέμα πάντως. Αν και γενικό πολύ. Μπορούμε και να φιλοσοφήουμε εδώ μέχρι και να τρολάρουμε.
Ένας φίλος παλιά είχε δει ένα ντοκυμανταίρ για ένα έντομο που μέσα σε 24 ώρες γεννιέται, γονιμοποιεί - γονιμοποιείται, γεννάει και πεθαίνει.
Με ρώταγε μετά ποιο το νόημα ύπαρξης του. Έπρεπε βλέπεις να έχει νόημα η ύπαρξη. Νόημα που το ορίζει με τα δεδομένα του και το δικό του σύστημα αξιών και εννοιών. Κι όμως υπάρχει αυτό το έντομο ρε φίλε. Τι να κάνουμε; Κι αν δεν έχει νόημα τι έγινε;
Αν δεν είναι αυθεντικά τα όνειρα τι έγινε πάλι; Γιατί να τα ορίσουμε και γιατί να τα καλύψουμε όλα; Ανασφάλεια;
Ένας άλλος μου έλεγε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να πεθαίνουν. Γιατί να ζουν σε κάποιο δημόσιο ίδρυμα ας πούμε; Ώσπου μετά από λίγη ώρα κατέληξε στην ερώτηση "Τι να τους κάνεις;". Δείτε σημειολογία! Τι να του κάνεις; Λες και είναι δικοί σου. Λες και είσαι υποχρεωμενος να πληρείς προϋποθέσεις, να τελείς υπό κάποιο καθεστώς.
Δεν υπάρχει ρε φίλε αυτό που λες, το "να ζεις πραγματικά". Όλοι πραγμαικά ζούμε. Το κενό που νιώθουμε είναι κι αυτό μέρος της ζωής μας. Στην τελική ένα παιχνίδι της ύλης είναι και η ζωή. Και δεν ξέρω αν είναι και το σπουδαιότερο.
Λίγος μηδενισμός νιτσεϊκός, λίγο Επικούρια φιλοσοφία και λίγος κυνισμός του Διογένη θα βοηθούσε νομίζω. Μελέτησε τα αυτά.
Κι αν δεν προλάβεις να αφήσεις και κάνα στιγμα στην πραγματικότητα δεν πειράζει. Δεν θα χάσει η πραγματικότητα ούτε θα κερδίσει ότι κι αν κάνουμε.
Εγώ έχασα κάποτε παιδί, έζησε 50 μέρες. Αυτό που έλεγα στον εαυτό μου για να καλύψω το κενό μου ήταν ότι τουλάχιστον έζησε.
Πήρε λίγη αγάπη. Λίγα χαδάκια, ωραίες φωνούλες. Άκουσε ότι ήχους πρόλαβε.
Από τοτε μου φτάνουν και τα λίγα. Από τότε ξέρω ότι θα πεθάνω κι ότι αυτό είναι ο τελικός στόχος. Δεν υπήρχα και δεν θα υπάρχω. Κι αυτά θα διαρκέσουν μια αιωνιότητα σχεδόν. Οι δεκαετίες που θα έχω ζήσει είναι απλά ένα δειάλειμα σε όλο αυτό.
Μην θεωρείς τον εαυτό σου αιώνιο. Μην ανάγεις τη ζωή σε ρόλο. Απλά πορεύσου. Και άμα γουστάρεις να τσακωθείς για τα κόμματα ξέρεις γιατί το κάνεις. Δεν σε γεμίζει κάτι άλλο, δεν θέλησες ποτέ να δώσεις αξία περισσότερη σε κάτι άλλο.
Τα όνειρα τώρα, άμα πραγματοποιηθούν θα πάψουν να είναι όνειρα. Συνέχισέ τα και μην τρελένεσαι που δεν θα πραγματοποιξθουν ποτέ. Δεν θα τιμωρηθείς γι αυτό. Τα όνειρα είναι απλά ρουτίνες του μυαλού.

Ψυχολογικά τώρα, η αίσθηση αυτή του ανικανοποίητου πιστεύω πως είναι έλειψη έρωτος αυτόν τον καιρό. Αν ήσουν ερωτευμένος όλα θα είχαν αξία. Μα για τους άλλους γύρω σου, τίποτα δεν θα έχει αλλάξει.

Καταλήγω στο ότι πρέπει να βγεις και να ψαχτείς ερωτικά. Αυτο διέκρινα ότι σου λείπει.
1 .

libre

Δημοσίευσηαπό libre » 15 Φεβ 2015, 15:40

Χαοτικός, ωραία ανάλυση. Το θέμα πάντως δεν είναι προσωπικό. Τα ψυχοψακτικά θέματα έχουν σχέση με τη δουλειά μου.
0 .

Χαοτικός

Δημοσίευσηαπό Χαοτικός » 16 Φεβ 2015, 11:53

Ναι μωρέ δεν το λέω απαραίτητα για σένα και ως συμβουλή έτσι πως φάνηκε. Σιγά. Ποιος είμαι; Συμβολικά κάπως το εννοώ και πάλι μία οπτική έπιασα. Αν ισχύει κιόλας. :)
0 .

Dante
Rookie poster
Rookie poster

Δημοσίευσηαπό Dante » 17 Φεβ 2015, 18:32

Δουλεύεις, για να ζεις, για να δουλεύεις. Κάπου σε έναν τοίχο το είχα δει γραμμένο αυτό.
0 .
"Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την χώρα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις χώρες των άλλων."

Σαρλ ντε Γκωλ

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”