Μια ουσιαστική διαφορά της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα και της φιλοσοφίας που αναπτύχθηκε μετά την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό είναι πως οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας δεν έμεναν στα λόγια και στον διάλογο που ανέπτυσσαν στις αγορές. Η φιλοσοφία γι αυτούς ήταν τρόπος και στάση ζωής και οι περισσότεροι από αυτούς το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Πλάτωνας προσπάθησε να εφαρμόσει τις πολιτικές του ιδέες με κίνδυνο να χάσει κι αυτός την ζωή του, ο Επίκουρος έφτιαξε τον Κήπο του, όπου εκτός οτι δίδασκε τις ιδέες του τις εφάρμοζε κιόλας, οι Κυνικοί εκτός οτι κατέκριναν το σύστημα, ζούσαν έξω από αυτό.
Δεν εκτιμώ ιδιαίτερα τις ιδέες και τις απόψεις του Λιαντίνη, αλλά αν είχε τα @@ να πάρει τα βουνά και να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα επειδή τα βρήκε με τον εαυτό του και τις ιδέες του, έχει τον απόλυτο σεβασμό μου, σε αντίθεση με κάτι μυστακοφόρους, κλαψομούνιδες και εξαγριωμένους Γερμανούς φιλοσόφους των μπουάτ και των λικέρ (βλέπε Νίτσε, Σοπενχάουερ). Ο πιο σύγχρονος φιλόσοφος που έφτασε στα άκρα για τις ιδέες του, ήταν ο Βίτγκενσταϊν που πήγε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, γιατί πίστευε πως μόνο φτάνοντας στα πρόθυρα του θανάτου θα καταλάβαινε το νόημα της ζωής.
Αγαπημενος αρχαιος ελληνας ή ρωμαιος φιλοσοφος?
-
itteithe
- Extreme poster

Re: Αγαπημενος αρχαιος ελληνας ή ρωμαιος φιλοσοφος?
1 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Habemus filium
Habemus filium
-
nemo
- Supreme poster

μια μικρη παρατήρηση οι γερμανοι ανεπτυξαν πολλα πραγματα βασιζόμενοι
στις παρατηρήσεις των αρχαιων ελληνων
δηλαδη παρολο που δεν τους παω σαν ειδος αναγνωριζω το εργο τους στην φιλοσοφια
που δεν ειναι ασχετο με την φυσιογνωμια της κοινωνιας τους
αν δεν υπηρχαν θ επρεπε να τους εφευρουμε ..καπως ετσι
στις παρατηρήσεις των αρχαιων ελληνων
δηλαδη παρολο που δεν τους παω σαν ειδος αναγνωριζω το εργο τους στην φιλοσοφια
που δεν ειναι ασχετο με την φυσιογνωμια της κοινωνιας τους
αν δεν υπηρχαν θ επρεπε να τους εφευρουμε ..καπως ετσι
1 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου
-
itteithe
- Extreme poster

Δεν αναφέρθηκα σε όλους του Γερμανούς φιλόσοφους, αλλά στους Γερμανούς της αντίστοιχης σχολής ιδεών. Σχεδόν όλος ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, η επιστήμη και η τεχνολογία, έχει ως ρίζα κάποιον Γερμανό. Όλοι εκτιμούν την συμβολή των αρχαίων Ελλήνων, αλλά μεταξύ μας η συμβολή τους ήταν περισσότερο το να εμπνεύσουν τους αντίστοιχους φιλόσοφους και επιστήμονες της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
0 .
Δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω
Habemus filium
Habemus filium
-
Λαχουρένιος
- Ultimate Stalker

itteithe έγραψε:Μια ουσιαστική διαφορά της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα και της φιλοσοφίας που αναπτύχθηκε μετά την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό είναι πως οι φιλόσοφοι της αρχαιότητας δεν έμεναν στα λόγια και στον διάλογο που ανέπτυσσαν στις αγορές. Η φιλοσοφία γι αυτούς ήταν τρόπος και στάση ζωής και οι περισσότεροι από αυτούς το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Πλάτωνας προσπάθησε να εφαρμόσει τις πολιτικές του ιδέες με κίνδυνο να χάσει κι αυτός την ζωή του, ο Επίκουρος έφτιαξε τον Κήπο του, όπου εκτός οτι δίδασκε τις ιδέες του τις εφάρμοζε κιόλας, οι Κυνικοί εκτός οτι κατέκριναν το σύστημα, ζούσαν έξω από αυτό.
Δεν εκτιμώ ιδιαίτερα τις ιδέες και τις απόψεις του Λιαντίνη, αλλά αν είχε τα @@ να πάρει τα βουνά και να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα επειδή τα βρήκε με τον εαυτό του και τις ιδέες του, έχει τον απόλυτο σεβασμό μου, σε αντίθεση με κάτι μυστακοφόρους, κλαψομούνιδες και εξαγριωμένους Γερμανούς φιλοσόφους των μπουάτ και των λικέρ (βλέπε Νίτσε, Σοπενχάουερ). Ο πιο σύγχρονος φιλόσοφος που έφτασε στα άκρα για τις ιδέες του, ήταν ο Βίτγκενσταϊν που πήγε να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, γιατί πίστευε πως μόνο φτάνοντας στα πρόθυρα του θανάτου θα καταλάβαινε το νόημα της ζωής.
Μια διαφορα αναμεσα σε αυτους που αναφερεις και τον Δ.Λ. ειναι οτι ολοι αυτοι παλεψαν γιατι κατι συγκεκριμενο που πιστευαν οτι θα καλυτερευσει την ζωη των ανθρωπων.
Ο Δ.Λ. δε βλεπω πως προσπαθησε να καλυτερευσει τον κοσμο με την αυτοκτονια του. Περισσοτερο μια κινηση ναρκισσισμου ηταν οπως το καταλαβαινω.
Το πρακτικο πνευμα των αρχαιων ελειπε απο τον Δ.Λ. ο οποιος αν και ελληνας ηταν επηρεασμενος απο τον γερμανικο ρομαντισμο απ'οτι εχω καταλαβει.
Γενικα τους γερμανους φιλοσοφους τους βρισκω δευτερης γραμμης σε σχεση με τους ελληνες, τους αγγλους ή τους γαλλους. Πολυ μπλα μπλα, λιγη ουσια.
1 .
-
micro
- Basic poster

bizeli έγραψε:Παιδιά εγώ δεν καταλαβαίνω προς τι η διαφωνία σας πραγματικά.
Καλά κάνεις και δεν καταλαβαίνεις γιατί δεν υπάρχει διαφωνία, ακόμη τουλάχιστον.
Ο καθένας μπορεί να διαβάζει ό,τι θέλει, να ερμηνεύει όπως θέλει αυτά που διαβάζει και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να οριστεί και τι είναι η φιλοσοφία λες και θα δώσουμε εξετάσεις.
Δεν υπάρχει κανένα "πρέπει", απλά θεώρησα σωστό, από τη στιγμή που κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, να γνωρίζει ποιο είναι το αντικείμενό της, έτσι ώστε να μη νομίζει πως φιλοσοφεί ενώ στην ουσία κάνει κάτι άλλο. Αλλά επειδή οι απόψεις διίστανται για το τι είναι πραγματικά η φιλοσοφία, όπως άλλωστε φάνηκε εδώ, είπα να δούμε όλες τις διαθέσιμες απόψεις περί αυτής, όπως αποτυπώθηκαν και διατυπώθηκαν στην ιστορία.
Για παράδειγμα ο λόγος που ξεκίνησα να διαβάζω την απολογία του Σωκράτη τη δεδομένη στιγμή είναι γιατί κι εγώ εκείνο το διάστημα είχα βιώσει το αίσθημα της αδικίας και της συκοφαντίας εις βάρος μου και αισθάνθηκα την ανάγκη να διαβάσω κάποιον "ομοιοπαθή" για να δω πώς χειρίστηκε αυτός την κατάσταση και να πάρω δύναμη, αν θέλετε.
Τσαντίστηκες όμως, γιατί συνέβη αυτό λες;
Σχετικά με τον Λιαντίνη, για μένα είναι γνωστός περισσότερο για άλλους λόγους παρά για το έργο του. Ξέρω ότι έχει πολλούς οπαδούς και συζητιέται αρκετά και μόνο από περιέργεια θα ήθελα να διαβάσω κάποια στιγμή και τις δικές του θεωρίες.
Αλλά, προς το παρόν, για μένα έχουν προτεραιότητα άλλοι φιλόσοφοι που τους έχω αφήσει στην άκρη κι έχω ακόμη πάρα πολύ δρόμο μπροστά μου που η άτιμη καθημερινότητα δε με αφήνει να ασχοληθώ όσο θα ήθελα.
Θες να πούμε για τον Λιαντίνη, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα η περίπτωσή του, έχει πολύ ζουμί.
0 .
-
nemo
- Supreme poster

μεχρι να ακουσουμε για το ζουμι σχετικα με τον λιαντινη -να πω εδω οτι ενδιαφερομαι
γιατι αν το πετυχει θα μου δωσει τροφη για σκεψη
να απαντησω στον itteithe οτι -σωστη η επισήμανση
και στο λαχουρ σχετικα με τον γερμανικο ρομαντισμο και να δηλωσω φαν
ασχετως με τον μαλακα χιτλερ που τον διαστρέβλωσε
ο γερμανικος λαος η γερμανικη σκεψη ακομη και τωρα ειναι επηρεασμένος
απο τον ρομαντισμο κατι που χαθηκε εντελως απο τις υπολοιπες σχολες
αποψη μου ειναι μπορει να κανω και λαθος νομιζω οτι σε πολλα εχουμε
περισσοτερα κοινα εμεις οι ελ με τους γερμανους παρα με αγγλους γαλλους κλπ
ειναι κατι που ξεπερνα την λογικη και πλησιαζει στο συναισθημα
αυτα τα λιγα καθως τσιμπαω κατι τις
γιατι αν το πετυχει θα μου δωσει τροφη για σκεψη
να απαντησω στον itteithe οτι -σωστη η επισήμανση
και στο λαχουρ σχετικα με τον γερμανικο ρομαντισμο και να δηλωσω φαν
ασχετως με τον μαλακα χιτλερ που τον διαστρέβλωσε
ο γερμανικος λαος η γερμανικη σκεψη ακομη και τωρα ειναι επηρεασμένος
απο τον ρομαντισμο κατι που χαθηκε εντελως απο τις υπολοιπες σχολες
αποψη μου ειναι μπορει να κανω και λαθος νομιζω οτι σε πολλα εχουμε
περισσοτερα κοινα εμεις οι ελ με τους γερμανους παρα με αγγλους γαλλους κλπ
ειναι κατι που ξεπερνα την λογικη και πλησιαζει στο συναισθημα
αυτα τα λιγα καθως τσιμπαω κατι τις
0 .
-
bizeli
- Moderator

Παιδιά σόρι που δεν απάντησα.
Είχα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα αυτές τις μέρες, είμαι με λίγες ώρες ύπνου και δε μου φτάνει ούτε ένα 24ωρο.
Θα επανέλθω μόλις βρω χρόνο για φιλοσοφία.
Είχα εξαιρετικά βαρύ πρόγραμμα αυτές τις μέρες, είμαι με λίγες ώρες ύπνου και δε μου φτάνει ούτε ένα 24ωρο.
0 .
-
nemo
- Supreme poster

bizeli έγραψε:Παιδιά σόρι που δεν απάντησα.
αδικαιολογητη οτι και να πεις
εγω βραζω στο ζουμι δυο μερες περιμενονταςτα νεα απο τον mikro ///και μας το ειπε -εγω για το μπεζελι ειμαι εδω !!!
.gif)
0 .
-
bizeli
- Moderator

Άμα σας πω το πρόγραμμά μου των τελευταίων ημερών... έχω φλιπάρει μιλάμε.
Συγγνώμη καταρχήν για το off topic
Καταρχήν πέρα από τα κλεισίματα που έχουμε τώρα στα σχολεία και επικρατεί ένας πανζουρλισμός και άλλες προσωπικές υποθέσεις που πρέπει να διευθετήσω πριν φύγω ... έχω και κοινωνικές υποχρεώσεις να παρευρεθώ σε τραπέζια και εξόδους που δε γίνεται να πω όχι.
Εκτός από το γεγονός ότι έχω ξεπαραδιαστεί οικονομικά, γιατί κάθε μέρα στο πρόγραμμα έχω να βγω και με κάποιον ... από κάποιο σημείο και μετά άρχισα να αισθάνομαι σαν τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
Οκ στην αρχή it was fun ... αλλά μετά από κάποιο σημείο δεν είχα κουράγιο ούτε να μιλήσω.
"Ρε μπιζέλι, να μου λένε, τι έχεις; Δεν είσαι αρκετά συμμετοχική σήμερα"
Τι να έχω; Θέλω ένα κρεβάτι να ξεραθώ.
Και δε φαίνεται να έχει τελειωμό αυτό το πρόγραμμα μέχρι να φύγω.
Το πιο κορυφαίο δεν σας το είπα.
Πάω σήμερα τράπεζα να βγάλω λεφτά και να δω βασικά πόσα μου απέμειναν μετά από όλα αυτά
και δεν μου αναγνωρίζει την κάρτα το ΑΤΜ.
Εκείνη την ώρα χτυπάει το τηλέφωνο. Πρόσκληση για καφέ.
"Έλα είμαστε εδώ"
"Πάλι θα βγούμε ρε γμτ;"
Τέσπα, θα περάσω για λίγο.
Εν τω μεταξύ μπαίνω μέσα στην τράπεζα να ρωτήσω τι παίζει με την κάρτα και με πιάνει μονότερμα ο υπάλληλος.
Άλλες φορές ήταν βαριεστημένος και βαριόταν να με εξυπηρετήσει.
Τι του ήρθε τώρα και μου τα έλεγε τόσο αναλυτικά;
Ντάξει ρε φίλε. Μια ερώτηση ήθελα μόνο να κάνω. Δε θέλω να λυθεί τώρα το πρόβλημά μου σώνει και ντε.
Ντάξει, να του λέω, θα έρθω μια άλλη φορά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (έπρεπε να βγάλω καινούρια κάρτα) και να μου εξηγεί, και να παίρνει τηλέφωνα στα κεντρικά, να μου κοτσάρει και μια λίστα με τι δικαιολογητικά χρειάζονται.
Λέω δεν τα έχω τώρα όλα αυτά.
Δεν πειράζει, να μου λέει και να επιμένει. Ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία τώρα και τα φέρνετε αργότερα.
Δεν πειράζει ... άλλη φορά ... να του λέω εγώ. Θα ξανάρθω. Να μη με αφήνει να φύγω.
Περάστε στον άλλον υπάλληλο αν έχετε λίγο χρόνο που ασχολείται με τις κάρτες...
Ε ώσπου στο τέλος δεν άντεξα.
Ε δεν προλαβαίνω τώρα ... έχω να πάω για καφέ.
Άντε γεια.
χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχ
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα
Έχω να πάω για καφέ...
άκου λόγος
Το είπα με ύφος λες και ήταν κάτι πολύ σοβαρό.
Ο υπάλληλος με κοίταξε με ύφος "με δουλεύεις τώρα;"
Τι να κάνω;
Αφού με περίμεναν κι οι άλλοι.
Συγγνώμη καταρχήν για το off topic
Καταρχήν πέρα από τα κλεισίματα που έχουμε τώρα στα σχολεία και επικρατεί ένας πανζουρλισμός και άλλες προσωπικές υποθέσεις που πρέπει να διευθετήσω πριν φύγω ... έχω και κοινωνικές υποχρεώσεις να παρευρεθώ σε τραπέζια και εξόδους που δε γίνεται να πω όχι.
Εκτός από το γεγονός ότι έχω ξεπαραδιαστεί οικονομικά, γιατί κάθε μέρα στο πρόγραμμα έχω να βγω και με κάποιον ... από κάποιο σημείο και μετά άρχισα να αισθάνομαι σαν τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
Οκ στην αρχή it was fun ... αλλά μετά από κάποιο σημείο δεν είχα κουράγιο ούτε να μιλήσω.
"Ρε μπιζέλι, να μου λένε, τι έχεις; Δεν είσαι αρκετά συμμετοχική σήμερα"
Τι να έχω; Θέλω ένα κρεβάτι να ξεραθώ.
Και δε φαίνεται να έχει τελειωμό αυτό το πρόγραμμα μέχρι να φύγω.
Το πιο κορυφαίο δεν σας το είπα.
Πάω σήμερα τράπεζα να βγάλω λεφτά και να δω βασικά πόσα μου απέμειναν μετά από όλα αυτά
και δεν μου αναγνωρίζει την κάρτα το ΑΤΜ.Εκείνη την ώρα χτυπάει το τηλέφωνο. Πρόσκληση για καφέ.
"Έλα είμαστε εδώ"
"Πάλι θα βγούμε ρε γμτ;"
Τέσπα, θα περάσω για λίγο.
Εν τω μεταξύ μπαίνω μέσα στην τράπεζα να ρωτήσω τι παίζει με την κάρτα και με πιάνει μονότερμα ο υπάλληλος.
Άλλες φορές ήταν βαριεστημένος και βαριόταν να με εξυπηρετήσει.
Τι του ήρθε τώρα και μου τα έλεγε τόσο αναλυτικά;
Ντάξει ρε φίλε. Μια ερώτηση ήθελα μόνο να κάνω. Δε θέλω να λυθεί τώρα το πρόβλημά μου σώνει και ντε.
Ντάξει, να του λέω, θα έρθω μια άλλη φορά με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (έπρεπε να βγάλω καινούρια κάρτα) και να μου εξηγεί, και να παίρνει τηλέφωνα στα κεντρικά, να μου κοτσάρει και μια λίστα με τι δικαιολογητικά χρειάζονται.
Λέω δεν τα έχω τώρα όλα αυτά.
Δεν πειράζει, να μου λέει και να επιμένει. Ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία τώρα και τα φέρνετε αργότερα.
Δεν πειράζει ... άλλη φορά ... να του λέω εγώ. Θα ξανάρθω. Να μη με αφήνει να φύγω.
Περάστε στον άλλον υπάλληλο αν έχετε λίγο χρόνο που ασχολείται με τις κάρτες...
Ε ώσπου στο τέλος δεν άντεξα.
Ε δεν προλαβαίνω τώρα ... έχω να πάω για καφέ.
Άντε γεια.
χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχα
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχ
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα
Έχω να πάω για καφέ...
άκου λόγος
Το είπα με ύφος λες και ήταν κάτι πολύ σοβαρό.
Ο υπάλληλος με κοίταξε με ύφος "με δουλεύεις τώρα;"
Τι να κάνω;
Αφού με περίμεναν κι οι άλλοι.
1 .
-
bizeli
- Moderator

Τέσπα, όπως καταλαβαίνετε πού μυαλό για φιλοσοφία τώρα.
.gif)
.gif)
0 .