Λαχουρένιος έγραψε:Kαταλαβαινω τι θες να πεις, ο θανατος οριζει αρνητικα την ζωη και επηρεαζει την φιλοσοφια. Ομως η ιδια η ανθρωπινη ζωη ειναι επικεντρο κυριως της ηθικης φιλοσοφιας.
Ναι, την ηθική φιλοσοφία εννοούσα ότι επηρεάζει κι εγώ η ιδέα του θανάτου. Σόρι αν δεν το διευκρίνισα.
Και μάλιστα όχι αρνητικά. Θετικά θα έλεγα.
Τώρα εγώ προσπαθώ να ερμηνεύσω τον λιαντίνη μέσα από 2-3 αράδες. Τελείως ό,τι να 'ναι αλλά τέλος πάντων. Θα κάνω μια προσπάθεια.
Δε θεωρώ ότι ακυρώνει τους άλλους τομείς της φιλοσοφίας με το να λέει ότι όλα αυτά ανήκουν στο περιθώριο. Αλλά ότι αν θες να ξεκινήσεις από κάπου για να καταλάβεις όλα τα υπόλοιπα ξεκίνα να μελετάς τον θάνατο.
Δε θεωρώ ότι το λέει με απαισιόδοξη διάθεση. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγα όταν λέει:
"η φιλοσοφία είναι απλό πράγμα, ο καθένας μας φιλοσοφεί, φιλοσοφία σημαίνει ότι σκέπτομαι, στοχάζομαι, και
προσπαθώ να βρω τον καλύτερο τρόπο ... για να ζήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή μου, αυτά τα 20, 30, 50, 70 χρόνια που μου ορίστηκαν να ζήσω, αυτό θα πει απλά φιλοσοφία."
Αυτός ο καλύτερος τρόπος που ψάχνεις να ζήσεις (αναφορά στην ηθική φιλοσοφία) προκύπτει επειδή πρώτα έχεις στοχαστεί πάνω στον θάνατο, σύμφωνα με τον λιαντίνη πάντα.
Λαχουρένιος έγραψε:Για αυτο βρισκω αστοχο αυτο που ειπε ο Λιαντινης, βαζει στο περιθωριο μειζονα κομματια της φιλοσοφιας. Πιστευω πως επειδη ο ιδιος ηταν πορωμενος με την ιδεα του θανατου, εδωσε πρωτεια στην δικη του εμμονη κανοντας τον επικεντρο της φιλοσοφιας γενικα.
Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ τον λιαντίνη αλλά θεωρώ ότι έχεις δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν τον κρίνεις έναντι άλλων φιλοσόφων.
Όλοι οι φιλόσοφοι είχαν ως επίκεντρο στη θεωρία τους ένα βασικό θέμα με το οποίο καταπιάνονταν και το υπερασπίζονταν εμμονικά.
Και μάλιστα βλέπουμε και πολλών οι θεωρίες να έρχονται σε σύγκρουση η μια με την άλλη.
Πχ ο Σωκράτης έλεγε ότι υπάρχει μια και μοναδική αλήθεια σε σχέση με τον Πρωταγόρα που έλεγε ότι όλα είναι υποκειμενικά.
Ο Επίκουρος υποστήριζε ότι η ηδονή ήταν το μοναδικό μέσο να οδηγηθεί ο άνθρωπος στην ευτυχία, οι Στωικοί από την άλλη έλεγαν για την αρετή.
Ο Νίτσε είχε στο επίκεντρο τον υπεράνθρωπο πχ.
Να σου πω ένα άλλο παράδειγμα για να σου δείξω ότι κάθε φιλόσοφος είχε τη δική του θεωρία περί ηθικής.
Δεν ξέρω αν το παράδειγμα που θα φέρω ταιριάζει αλλά ελπίζω να πιάσεις το νόημα.
Πχ είναι δύο άνθρωποι που πνίγονται στη θάλασσα. Εσύ δεν ξέρεις μπάνιο. Τι κάνεις;
Σύμφωνα με τη θεωρία του ωφελιμισμού (μπένθαμ, χιουμ, μιλ) πρέπει να τους αφήσεις να πνιγούν γιατί πρέπει να σκεφτείς ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος. Να πνιγούν δύο ή τρεις;
Σύμφωνα με τον Καντ που υποστήριζε το αίσθημα του καθήκοντος πρέπει να πέσεις να τους σώσεις κι ας πνιγείς κι εσύ, γιατί η πράξη σου είναι ηθική σύμφωνα με την πρόθεσή σου, όχι με το αποτέλεσμα αυτής.
Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω;
Ο καθένας έλεγε τα δικά του.
Δεν λέω ότι ο λιαντίνης ήταν σωστός ή λάθος αλλά γιατί είμαστε τόσο αυστηροί μαζί του;