Αγαπημενος αρχαιος ελληνας ή ρωμαιος φιλοσοφος?

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Re: Αγαπημενος αρχαιος ελληνας ή ρωμαιος φιλοσοφος?

Δημοσίευσηαπό bizeli » 25 Νοέμ 2019, 22:10

Λαχουρένιος έγραψε:Κανω αντιφατικες σκεψεις μεταξυ τους που και οι δυο φαινονται αρκετα λογικες για αυτο βασανιζομαι. Σε αυτες τις περιπτωσεις βοηθαει να τα εκμυστηρευτεις σε καποιον ωστε να δεις πως το βλεπει ενα τριτο ματι. Το θεμα ειναι οτι καποια ζητηματα ειναι πολυ προσωπικα και δεν θελω να τα μοιραστω και επισης συχνα ειναι αρκετα μοναδικες εμπειριες που ενας μεσος ανθρωπος μπορει να μην εχει ζησει και να μην μπορει να καταλαβει τι λεω ακομα και αν θελει.

Όσα μάτια και να το δουν τις αποφάσεις τις παίρνουμε μόνοι μας. Κανείς δεν μπορεί να μπει στο κεφάλι μας και να καταλάβει όσα βλέπουμε εμείς. Εμείς έχουμε την απόλυτη ευθύνη των πράξεών μας. Αυτό από τη μια είναι τρομακτικό από την άλλη είναι λυτρωτικό γιατί αισθάνεσαι ελεύθερος.

Λαχουρένιος έγραψε:Σε ευχαριστω παντως για την οπτικη που μου εδωσες, δεν το ειχα σκεφτει ετσι.

Κι εγώ τώρα τελευταία καταστάλαξα σε αυτήν την οπτική. Έπαιρνα πολλά σημάδια στο παρελθόν αλλά κώφευα.
Ώσπου έφαγα την τελική σφαλιάρα...
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Νοέμ 2019, 22:44

Τραγικό είναι ότι όσο γερνάει κάποιος, τόσο παγιώνονται οι απόψεις του. Αυτό, έχει να κάνει με το βαθύτερο ψυχολογικό κόνσεπτ, ότι κάποιος θέλει να πιστεύει ότι η ζωή του είχε κάποιο νόημα. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι μαλάκας γεννήθηκε, μαλάκας θα πεθάνει. Εξ ού, και βλέπουμε διάφορους μπαρμπάδες, να μπουρδολογούν και να νομίζουν ότι λένε σπουδαία πράγματα και έχουν πιάσει το νόημα της ζωής, ενώ καταφανώς λένε κοινοτυπίες και χαζομάρες.

Αντίστοιχα, υπάρχουν και διάφοροι νεότεροι, οι οποίοι έχουν αποτραβηχτεί σε ένα παράλληλο σύμπαν, το οποίο έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν σ αυτό, στα πλαίσια άμυνας για να μην πέσουν σε κατάθλιψη. Σίγουρα, το να μην πέφτουν σε κατάθλιψη, είναι θετικό.
0 .
Hätt ich ne 2te Chance würd ich es genauso machen
Ich dreh mich nich um es geht nur darum wer du heute bist
Ich bin zufrieden, da scheint jemand auf mich aufzupassen
Ob es für Gott oder den Teufel is
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Νοέμ 2019, 22:55

bizeli έγραψε:
nemo έγραψε:το εχω καταφερει κατα το ημισυ .....οσο ασχολειται κανεις με σοβαρα θεματα δεν μπορει να το τελειοποιηση

Εγώ όπως είπα αν και μου αρέσει η αφάνεια, δεν μου το επέτρεπε ο χαρακτήρας μου και πάντα ήμουν μπροστάρισσα.
Συνειδητά πλέον, παιδιά, από σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 5.34 κάνω στροφή και αυτό θα αλλάξει.
Κουράστηκα και κυρίως δεν αξίζει τον κόπο να είσαι ηγέτης.

Αναχωρητισμός. Ο ηγέτης, δεν ορίζεται κατά φαντασία, αλλά εκ του αποτελέσματος. Αν θεωρείς ότι είσαι ηγέτης, αλλά τελικά λίγο το ένα, λίγο το άλλο, αντικειμενικά δεν ηγείσαι, δεν είσαι ηγέτης. Ηγέτης, είναι αυτός που ηγείται, παρά τις αντιξοότητες.

Διάφοροι μπορεί να τύχει να ηγηθούν κάποια στιγμή, και λίγο μετά να χαθούν. Το να βρεθείς σε θέση ισχύος πρόσκαιρα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν σε κάνει ηγέτη. Ηγέτης, είναι αυτός που έχει διάρκεια.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 25 Νοέμ 2019, 22:57

bizeli έγραψε:Όσα μάτια και να το δουν τις αποφάσεις τις παίρνουμε μόνοι μας. Κανείς δεν μπορεί να μπει στο κεφάλι μας και να καταλάβει όσα βλέπουμε εμείς. Εμείς έχουμε την απόλυτη ευθύνη των πράξεών μας. Αυτό από τη μια είναι τρομακτικό από την άλλη είναι λυτρωτικό γιατί αισθάνεσαι ελεύθερος.

Σιγουρα απλως πολλες φορες καποιος ''ομοιοπαθης'' μπορει να μας δωσει καποιες συμβουλες ή να λειτουργησει εστω ως παραδειγμα προς αποφυγη. Δυστυχως διαπιστωνω οτι για τους περισσοτερους της γενιας μου/μας το πιο σοβαρο προβλημα που θεωρουν οτι μπορει να αντιμετωπιζει καποιος ειναι να εχει χωρισει, να μην εχει γκομενα και γενικα ''προβληματα'' τετοιας μορφης. Κατι πιο σοβαρο ειτε δεν το αντιλαμβανονται καν ως προβλημα ειτε εκ των πραγματων δεν εχουν να σου προσφερουν καποια οπτικη γωνια.

Προέλλην έγραψε:
Αντίστοιχα, υπάρχουν και διάφοροι νεότεροι, οι οποίοι έχουν αποτραβηχτεί σε ένα παράλληλο σύμπαν, το οποίο έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν σ αυτό, στα πλαίσια άμυνας για να μην πέσουν σε κατάθλιψη. Σίγουρα, το να μην πέφτουν σε κατάθλιψη, είναι θετικό.

Οι περισσοτεροι το κανουμε αυτο, γιατι εστιαζεις μονο στους νεοτερους? Ειναι μεγαλο προβλημα το cognitive dissonance. Απο τοτε που συνειδητοποιησα οτι το κανω και οτι γενικα υπαρχει αυτο το πραγμα πολλες φορες με πιανω να σκεφτομαι αν κατι που πιστευω ή σκεφτομαι ισχυει επειδη ετσι ειναι ή επειδη ετσι με βολευει στο μυαλο μου. Ειναι αυτο που ελεγα παραπανω στην Μπιζελι.
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 25 Νοέμ 2019, 23:00

Παντως ειναι απελευθερωτικη η αληθεια. Δημιουργει ενα εντονο ψυχικο στρες αρχικα αλλα σε βαθος χρονου ειναι καλυτερο για την ψυχολογια και ισως σε ωθησει να προβεις σε αλλαγες. Οι αυταπατες σε κανουν να νιωθεις καλα αλλα στο background λειτουργει το υποσυνειδητο σαν ιος στον υπολογιστη και σου βγαζουν διαφορα ψυχολογικα προβληματα χωρις να καταλαβαινεις απο που προερχονται.

Πιστευω πως η λεγομενη κριση μεσης ηλικιας προερχεται απο αυτο, ειναι 50αρηδες που ενω τα εχουν κανει ολα ''σωστα'' μεσα τους δεν νιωθουν καλα γιατι εχουν μαθει να λενε ψεμματα οτι τους αρεσουν η ζωη τους και οι στοχοι τους.
0 .

Άβαταρ μέλους
Προέλλην
Right to Repair Champion
Right to Repair Champion

Δημοσίευσηαπό Προέλλην » 25 Νοέμ 2019, 23:17

Λαχουρένιος έγραψε:
Προέλλην έγραψε:

Οι περισσοτεροι το κανουμε αυτο, γιατι εστιαζεις μονο στους νεοτερους? Ειναι μεγαλο προβλημα το cognitive dissonance. Απο τοτε που συνειδητοποιησα οτι το κανω και οτι γενικα υπαρχει αυτο το πραγμα πολλες φορες με πιανω να σκεφτομαι αν κατι που πιστευω ή σκεφτομαι ισχυει επειδη ετσι ειναι ή επειδη ετσι με βολευει στο μυαλο μου. Ειναι αυτο που ελεγα παραπανω στην Μπιζελι.

Ηττοπάθεια, δειλία, ή ακόμη και χαμηλή ευφυϊα.

Το cognitive dissonance, είναι μια πραγματικότητα, εν δυνάμει ένας περιορισμός. Μόνο οι αδύναμοι όμως χάνονται σε σκέψεις και υπεραναλύσεις, βλέποντας την ζωή να τους προσπερνά.

Αντικειμενικά, η ζωή είναι μια αλυσίδα προκλήσεων, συνεχώς βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ad hoc αποφάσεις. Το να πάρεις την βέλτιση απόφαση σε έναν ικανό χρόνο, και να μπορέσεις να την υποστηρίξεις μετά, έτσι ώστε να την μετουσιώσεις σε απτό αποτέλσμα, υπερτερεί του να το σκέφτεσαι και να το αναλύεις ενώ οι εξελίξεις σε ξεπερνούν.

Αν πάρεις λάθος απόφαση, και σε σβερκώσει η πραγματικότητα, πρέπει να το καταλάβεις. Αν παραμυθιαστείς ότι σε φταίει ο ένας και ο άλλος, αλλά εσύ τα έκανες όλα σωστά, έχασες. Η σωστή απόφαση, λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, δεν είναι η θεωρητικά ιδανική, αλλά η λειτουργική. Η όποια σκέψη, έχει αξία, μετουσιώνεται μόνο στο πεδίο της πραγματικότητας.

Αν φας τα μούτρα σου, μάθε, κατάλαβε την κατάσταση σου, και την επόμενη φορά, κάντο καλύτερα. Αν δείς ότι σε βάθος χρόνο τρώς μόνο φάπες, τότε δεν κάνεις για αποφάσεις, κάτσε δίπλα και υποστήριξε έναν που μπορεί. Αυτοί που αποφασίζουν, δεν μπορούν μόνοι τους, χρειάζονται άλλους δίπλα τους που στο όλο είναι εξίσου σημαντικοί. Ένα κακό σχέδιο, καλά εκτελεσμένο, είναι καλύτερο απο μια ευφυή σύλληψη που δεν θα εκτελεστεί στο ακέραιο.
0 .
Ich bereue nichts

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 26 Νοέμ 2019, 07:38

Προέλλην έγραψε:Αν φας τα μούτρα σου, μάθε, κατάλαβε την κατάσταση σου, και την επόμενη φορά, κάντο καλύτερα. Αν δείς ότι σε βάθος χρόνο τρώς μόνο φάπες, τότε δεν κάνεις για αποφάσεις, κάτσε δίπλα και υποστήριξε έναν που μπορεί. Αυτοί που αποφασίζουν, δεν μπορούν μόνοι τους, χρειάζονται άλλους δίπλα τους που στο όλο είναι εξίσου σημαντικοί. Ένα κακό σχέδιο, καλά εκτελεσμένο, είναι καλύτερο απο μια ευφυή σύλληψη που δεν θα εκτελεστεί στο ακέραιο.

Αυτο δεν το βρισκω εφικτο. Κανεις δεν θα παρει αποφασεις για σενα, ουτε θα ασχοληθει.

Το cognitive dissonance, είναι μια πραγματικότητα, εν δυνάμει ένας περιορισμός. Μόνο οι αδύναμοι όμως χάνονται σε σκέψεις και υπεραναλύσεις, βλέποντας την ζωή να τους προσπερνά.

Αντικειμενικά, η ζωή είναι μια αλυσίδα προκλήσεων, συνεχώς βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ad hoc αποφάσεις. Το να πάρεις την βέλτιση απόφαση σε έναν ικανό χρόνο, και να μπορέσεις να την υποστηρίξεις μετά, έτσι ώστε να την μετουσιώσεις σε απτό αποτέλσμα, υπερτερεί του να το σκέφτεσαι και να το αναλύεις ενώ οι εξελίξεις σε ξεπερνούν

Eχεις δικιο, απλα δεν αφορουν ολες οι σκεψεις αμεσα πρακτικα ζητηματα. Δεν θελω να επεκταθω.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 26 Νοέμ 2019, 18:53

Προέλλην έγραψε:Αναχωρητισμός. Ο ηγέτης, δεν ορίζεται κατά φαντασία, αλλά εκ του αποτελέσματος. Αν θεωρείς ότι είσαι ηγέτης, αλλά τελικά λίγο το ένα, λίγο το άλλο, αντικειμενικά δεν ηγείσαι, δεν είσαι ηγέτης. Ηγέτης, είναι αυτός που ηγείται, παρά τις αντιξοότητες.

Διάφοροι μπορεί να τύχει να ηγηθούν κάποια στιγμή, και λίγο μετά να χαθούν. Το να βρεθείς σε θέση ισχύος πρόσκαιρα, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν σε κάνει ηγέτη. Ηγέτης, είναι αυτός που έχει διάρκεια.

Για μένα σημαντικό είναι να έχεις την ψυχική σου ηρεμία, Προέλλην.
Ισχύουν αυτά που λες αλλά κάποια στιγμή φτάνεις σε ένα σημείο στη ζωή σου που βάζεις προτεραιότητες και αναθεωρείς.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 26 Νοέμ 2019, 19:07

Προέλλην έγραψε:
bizeli έγραψε:
Εγώ όπως είπα αν και μου αρέσει η αφάνεια, δεν μου το επέτρεπε ο χαρακτήρας μου και πάντα ήμουν μπροστάρισσα.
Συνειδητά πλέον, παιδιά, από σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 5.34 κάνω στροφή και αυτό θα αλλάξει.
Κουράστηκα και κυρίως δεν αξίζει τον κόπο να είσαι ηγέτης.

Αναχωρητισμός. Ο ηγέτης, δεν ορίζεται κατά φαντασία, αλλά εκ του αποτελέσματος. Αν θεωρείς ότι είσαι ηγέτης, αλλά τελικά λίγο το ένα, λίγο το άλλο, αντικειμενικά δεν ηγείσαι, δεν είσαι ηγέτης. Ηγέτης, είναι αυτός που ηγείται, παρά τις αντιξοότητες.

την τυφλα σου ομολογεις τωρα και δεν την αισθανεσαι και το λεω καλοπροαιρετα αυτο χωρις καμια νυξη

ειναι συνθετο και περιπλοκο θεωρητικως εχεις δικιο αλλα στην πραξη οχι
το μπιζελι αν θελει θα σου γραψει τους λογους που δεν ειναι ετσι

αλλα θα πω δυο λογια αφου διαβασα και το αλλο σου ποστ
θεωρητικως παντα και το ξαναλεω φαινομενικα εχεις δικιο
ομως ολοι οι σπουδαιοι ιστορικοι ηγετες εχουν δειξει στοιχεια καμψης
βρες μου εναν δυο -που δεν ηταν τρελοι με την βουλα
το εχω μελετησει το θεμα διεξοδικα σε αμετρητο βαθος λεμ και ιστορικα
και εχω φτασει σε ενα συμπερασμα
αλλα επειδη με ενδιαφρει το θεμα αν εχεις να προσθεσεις κατι αλλο
ευχαριστως θα το διαβασω
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 26 Νοέμ 2019, 19:10

οπα δεν ηξερα οτι ολοι γραφετε εδω κατι διαβασα απο τον διαδοχο αλλα θελω χρονο να το μελετησω
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”