micro έγραψε:
Απλά το εξετάζω φιλοσοφικά το θέμα, και κάπως αποστασιοποιημένα.
Αλλά ας μείνω σε αυτό που λες, "αν η ηθική είναι ανεξάρτητη από τον άνθρωπο". Δεδομένου πως η ηθική έχει να κάνει με τις αξίες, το ερώτημα μετατοπίζεται στο "είναι (αυτές) οι αξίες ανεξάρτητες από τον άνθρωπο;". πχ η ελευθερία έχει κάποια αξία καθαυτή, ή ο άνθρωπος είναι αυτός που προσδιορίζει την αξία της; Τι λες;
Δεν ξέρω.
Νομίζω σχετικό είναι αυτό. Εξαρτάται για ποια αξία μιλάμε.
Γενικότερα, νομίζω ότι την απάντηση θα τη δώσει το αποτέλεσμα της ίδιας της αξίας στη ζωή του ανθρώπου ή της απουσίας αυτής ή της αντίθετης συνθήκης από αυτήν.
Πχ ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αξία της ελευθερίας όταν βρίσκεται σε κατάσταση ανελευθερίας.
Άρα σε μια κατάσταση ανελευθερίας, ο άνθρωπος αναζητά την ελευθερία γιατί αντιλαμβάνεται τη φύση της αξίας της.
Δλδ επιλέγει κάτι που αντικειμενικά είναι ηθικά σωστό.
Υπάρχουν και περιπτώσεις που μια αξία έχει ηθικό χαρακτήρα επειδή ο άνθρωπος θέλει να έχει ηθικό χαρακτήρα ή να τεθεί ακόμα και υπό αμφισβήτηση (η αξία) ή να τεθεί ηθικό δίλημμα.
Πχ στην περίπτωση των αμβλώσεων, της ευθανασίας, της θανατικής ποινής κτλ
Εδώ κρίνει ο άνθρωπος αν κάτι είναι ηθικά σωστό.
Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αξίες που είναι αντικειμενικά σωστές και υπάρχουν αξίες που ο άνθρωπος επιλέγει (ή δεν επιλέγει) να είναι ηθικά σωστές.