Αγαπημενος αρχαιος ελληνας ή ρωμαιος φιλοσοφος?

Φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Re: Αγαπημενος αρχαιος ελληνας ή ρωμαιος φιλοσοφος?

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Ιούλ 2019, 07:04

micro έγραψε:Αλλά τι να σου πω, δεν ξέρω, δε νομίζω πάντως πως η ηθική έχει να κάνει με την αλήθεια, γιατί αυτή προϋποθέτει τη γνώση, ενώ εγώ πιστεύω πως το θέμα της ηθικής δεν είναι γνωσιολογικό.

Πως οριζεις την ηθικη τοτε? Δεν υπαρχει ηθικη αν δεν ξερεις τι ειναι καλο ή σωστο για σενα και τους αλλους. Αρα η γνωση ειναι απαραιτητη προυποθεση.
0 .

Άβαταρ μέλους
nemo
Supreme poster
Supreme poster

Δημοσίευσηαπό nemo » 31 Ιούλ 2019, 09:21

μπουρδες ..το διαβασα στα γρηγορα και χωρις να εχω τελειωσει με τον καφε
που σημαινει οτι λειτουργω με μηδεν καυσιμα στον εγκεφαλο
δλδ λειτουργικοτητα εγκεφαλου μηδεν
αν δηλαδη αυτος που τελειωσε τοσες σπουδες εγραψε αυτο για να καταληξει
σε αυτο μπραβο του ....μισοτελειωμενη εργασια ειναι εγω θα το τελειωνα
ολοκληρωμενα αν ημουν στα κεφια μου
δλδ ο mickro νιωθει δικαιωμενος αν διαβασε αυτο; τεσπα

σταθειτε σε αυτο που εγραψε η bizeli
δικαιο και αληθεια και ας το αναλυσουμε λιγο

καποιο απο τα δυο δεν ευσταθει .. σε μια ουτοπικη κοινωνια ναι
και τα δυο μαζι αλλά για την σημερινη οχι ....σημερα μονο το ενα απο τα δυο
ισχυει η το δικιο ή η αληθεια

ερωτηση το δικαιο ειναι το ιδιο με την αληθεια ;
ποιος μπορει να τεκμηριώσει μια απαντηση σε αυτο;
απαντηστε αν θελετε με ενα οχι ή ναι αν δεν θελετε να επεκταθειτε
0 .
το απόλυτο ένα που συχαίνομαι είναι οι αυταπάτες
επειδη είναι και ο λόγος της ύπαρξής μου

micro
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό micro » 31 Ιούλ 2019, 12:13

Λαχουρένιος έγραψε:
micro έγραψε:Αλλά τι να σου πω, δεν ξέρω, δε νομίζω πάντως πως η ηθική έχει να κάνει με την αλήθεια, γιατί αυτή προϋποθέτει τη γνώση, ενώ εγώ πιστεύω πως το θέμα της ηθικής δεν είναι γνωσιολογικό.

Πως οριζεις την ηθικη τοτε? Δεν υπαρχει ηθικη αν δεν ξερεις τι ειναι καλο ή σωστο για σενα και τους αλλους. Αρα η γνωση ειναι απαραιτητη προυποθεση.

Η πρόταση: "η Ηθική είναι υπερβατολογική", τι σου λέει;
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Ιούλ 2019, 12:44

micro έγραψε:Η πρόταση: "η Ηθική είναι υπερβατολογική", τι σου λέει;

Με παραπεμπει σε πιστη σε εναν θεο ή καποια υπερβατικη ιδεα πχ Λογος που καθοριζει τα ηθη. Αλλα και αυτο ειναι καποιου ειδους γνωση.
0 .

micro
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό micro » 31 Ιούλ 2019, 15:16

Λαχουρένιος έγραψε:
micro έγραψε:Η πρόταση: "η Ηθική είναι υπερβατολογική", τι σου λέει;

Με παραπεμπει σε πιστη σε εναν θεο ή καποια υπερβατικη ιδεα πχ Λογος που καθοριζει τα ηθη. Αλλα και αυτο ειναι καποιου ειδους γνωση.

Είναι όμως γνώση (ή έστω γνώση κάποιου είδους), ή κάτι που μας φαίνεται ως γνώση αλλά δεν είναι πραγματικά, δηλαδή μόνο κατά τα φαινόμενα, φαινομενική γνώση; Ας πούμε, το να γνωρίζω εγώ τις διατροφικές και σεξουαλικές προτιμήσεις της γειτόνισσας απέναντι, δε νομίζω πως μετρά ως γνώση.

Όπως και να 'χει, πριν τον καθορισμό κάποιου πράγματος = τι είναι, πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο που να το καθιστά εξαρχής δυνατό, αυτό εννοούμε με το "υπερβατολογικό".
0 .

Άβαταρ μέλους
Λαχουρένιος
Ultimate Stalker
Ultimate Stalker

Δημοσίευσηαπό Λαχουρένιος » 31 Ιούλ 2019, 16:05

micro έγραψε:Είναι όμως γνώση (ή έστω γνώση κάποιου είδους), ή κάτι που μας φαίνεται ως γνώση αλλά δεν είναι πραγματικά, δηλαδή μόνο κατά τα φαινόμενα, φαινομενική γνώση; Ας πούμε, το να γνωρίζω εγώ τις διατροφικές και σεξουαλικές προτιμήσεις της γειτόνισσας απέναντι, δε νομίζω πως μετρά ως γνώση.

Υπαρχει γνωση των φαινομενων, υπαρχει και η γνωση της ουσιας. Και τα δυο εξισου απαραιτητα αν και διαφορετικα, γιατι δεν μπορεις να φτασεις στην δευτερη γνωση χωρις την πρωτη.

Όπως και να 'χει, πριν τον καθορισμό κάποιου πράγματος = τι είναι, πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο που να το καθιστά εξαρχής δυνατό, αυτό εννοούμε με το "υπερβατολογικό".

Eννοειται αυτο, εκτος και αν μιλαμε για αυθαιρετες αποψεις. Αλλα εσυ πιθανον το λες με την εννοια του υπερφυσικου. Σε καθε περιπτωση, επειδη δε θελω να μαντευω λαθος και να αδικω την θεση σου, θα ηθελα να την ακουσω απο εσενα.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 31 Ιούλ 2019, 16:11

nemo έγραψε:ερωτηση το δικαιο ειναι το ιδιο με την αληθεια ;

Όχι, το δίκαιο πηγάζει από την αλήθεια.
0 .

Άβαταρ μέλους
bizeli
Moderator
Moderator

Δημοσίευσηαπό bizeli » 31 Ιούλ 2019, 16:18

micro έγραψε:
χε, σε βρήκανε καλή μου φαίνεται και σε εκμεταλλεύτηκαν! :)

Δε λέω αυτό μωρέ ... απλά εκεί έξω υπάρχει
Εικόνα
:laugh1:

micro έγραψε: Α ναι, ε εγώ είμαι οπαδός του "μη-είναι". :P

Έτσι φαίνεται ναι.

micro έγραψε:Λοιπόν bizeli, νομίζω σου βρήκα μια εργασία σχετικά με αυτά που σου είπα (και δε σου είπα). Ίσως θέλει είσοδο με facebook ή gmail.

https://www.academia.edu/3825876/%CE%A4%CE%BF_%CE%86%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%BF_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CE%94%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%97%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82_%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1

Τα λέει σχετικά απλά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις απορίες, οπότε τα ξαναλέμε! :ciao5:

Διδάσκοντας ηθική χωρίς φιλοσοφία ή Διδάσκοντας φιλοσοφία χωρίς ηθική;
catchy
0 .

micro
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό micro » 31 Ιούλ 2019, 20:31

Λαχουρένιος έγραψε:Υπαρχει γνωση των φαινομενων, υπαρχει και η γνωση της ουσιας. Και τα δυο εξισου απαραιτητα αν και διαφορετικα, γιατι δεν μπορεις να φτασεις στην δευτερη γνωση χωρις την πρωτη.

Οκ, αλλά εδώ λέμε για κάποιου είδους "ηθική γνώση", κατά πόσο αυτή υπάρχει και αν είναι ίδια με τις άλλες γνώσεις.

Λαχουρένιος έγραψε:Eννοειται αυτο, εκτος και αν μιλαμε για αυθαιρετες αποψεις. Αλλα εσυ πιθανον το λες με την εννοια του υπερφυσικου. Σε καθε περιπτωση, επειδη δε θελω να μαντευω λαθος και να αδικω την θεση σου, θα ηθελα να την ακουσω απο εσενα.

Όχι με την έννοια του υπερφυσικού, το υπερφυσικό είναι όταν παραβιάζονται οι νόμοι της φύσης, για κάποια άγνωστη αιτία, να γίνονται θαύματα κλπ. Αλλά γενικά το υπερφυσικό δεν παρουσιάζει φιλοσοφικό ενδιαφέρον. Εγώ λέω για τις προϋποθέσεις εκείνες που πρέπει ήδη να υπάρχουν για να καθίσταται κάτι δυνατό. πχ. η απαραίτητη προϋπόθεση για να βλέπει κάποιος είναι να έχει μάτια, για να ακούει να έχει αυτιά κλπ. Υπό αυτή την έννοια το "υπερβατολογικό". Αν και εδώ μιλάμε σε ένα αφαιρετικό επίπεδο, και όχι σε ένα φυσικό.
0 .

micro
Basic poster
Basic poster

Δημοσίευσηαπό micro » 31 Ιούλ 2019, 20:32

bizeli έγραψε:Διδάσκοντας ηθική χωρίς φιλοσοφία ή Διδάσκοντας φιλοσοφία χωρίς ηθική;
catchy

χαχα δεν ξέρω, εσύ είσαι ο εκπαιδευτικός άλλωστε!
0 .

Επιστροφή σε “Φιλοσοφία”